Dánia kivonja katonai csapatait Maliból

2022.01.27. 21:31

Megkezdi csapatai kivonását Dánia Maliból, miután a nyugat-afrikai ország átmeneti katonai kormánya közölte, hogy ragaszkodik az azonnali csapatkivonáshoz – jelentette be Jeppe Koford dán külügyminiszter.

A dán diplomácia vezetője kifejtette, hogy az átmenetei mali kormány tagjai szerda esti közleményükben megerősítették, hogy nem látják szívesen Dániát az országban, amit a skandináv ország vezetői nem tudnak elfogadni.

Ezért döntöttünk úgy, hogy kivonjuk és hazahozzuk csapatainkat

– indokolta a döntést Jeppe Koford.

Dánia még január elején 105 katonát küldött Maliba az ottani vezetés meghívása után, a bamakói kormány azonban ezen a héten kijelentette: meglepődtek a fővárosban tapasztalható dán katonai jelenléttől. Elmondásuk szerint ugyanis még nem döntöttek arról a csapattelepítési kérésről, amely júniusban érkezett Koppenhága részéről.

Franciaország szerda este tizennégy másik országgal együtt arról igyekezett meggyőzni a mali vezetést, hogy engedélyezzék a dán különleges erőknek az országban maradást, tovább segítve a dzsihádisták elleni küzdelmet – adta hírül az MTI.

Korábban a Magyar Honvédség is küldött katonákat Maliba, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla