Erik, Alexandra
EUR 386,21 Ft
USD 365,65 Ft
11 °C
23 °C

Egy szlovén egyházmegye irodát állított fel a szexuális visszaélések bejelentésére

Cathedral in Celje
2022.01.27. 05:49

Az egyháziak által elkövetett szexuális zaklatások bejelentésére szolgáló irodát állított fel a celjei püspök, Maksimilijan Matjaz – közölte szerdán a szlovén celjei egyházmegye a honlapján.

Az intézkedés célja, hogy segítse az ilyen típusú bűncselekmények felderítését, illetve megakadályozza esetleges megismétlődésüket.

A celjei püspökség az új hivatal megalakulását bejelentő bejegyzésében Ferenc pápa 2019. májusi apostoli levelére hivatkozik, amelyben a Szentatya arra utasítja az egyházmegyéket, hogy az egyházon belül alakítsanak ki rendszert, amely megelőzi és megakadályozza a kiskorúakkal és kiszolgáltatott személyekkel szembeni – erőszakkal, fenyegetéssel vagy hatalmi visszaéléssel elkövetett  szexuális visszaéléseket – számolt be az MTI.

Az úgynevezett motu proprio apostoli levél szerint, a tisztségviselők kötelesek jelenteni a visszaélésgyanús eseteket. Tiltják a testi fenyítést a kiskorúakkal szemben, valamint egy gyerek sem részesülhet különleges bánásmódban. Továbbá kitérnek arra is, hogy azonnali hatállyal felfüggesztik azokat, akiket szexuális visszaélés vádjában vétkesnek találnak.

Az irodát Pavel Tersek laskói ügyvéd működteti majd, összhangban az említett apostoli levéllel, valamint a Szlovén Katolikus Egyház gyermekek, kiskorúak és veszélyeztetett felnőttek védelmére vonatkozó iránymutatásaival, továbbá az egyház egyéb, a Szentszék által kiadott kötelező érvényű dokumentumaival – írták a honlapon.

(Borítókép: A Celjei egyházmegye Szlovéniában. Fotó: Wikipédia)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!