Ez a poszt a következő Percről percre része:

Ezért nagyobb a halálozás az omikron miatt

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul az Index mai hírösszefoglalója, melyben beszámoltunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertettük a legfontosabb tudnivalókat.

    Pihenjenek jól, vigyázzanak magukra!

  • Egy új tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy az omikron lett az uralkodó variáns a delta helyett, és ebben az esetben az újrafertőződések meglehetősen gyakoriak.

    Az Imperial College London REACT tanulmánya 100 607 PCR-teszt eredményét vizsgálta idén január 5. és 20. között, és arra az eredményre jutottak, hogy a pozitív koronavírusteszteket 99 százalékban az omikronra tudják visszavezetni. Eddig még nem tapasztalt fertőzöttségi szintről beszélnek a szerzők, valamint a kutatásban részt vevők kétharmada korábban már volt koronavírus-fertőzött.

    Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben nem várhatunk védelmet újrafertőződés ellen. Az omikron esetében az újrafertőződés kockázata 5,4-szer nagyobb, mint a korábban dominánsnak számító delta-változat esetében. A kutatók szerint védelmet a teljes oltási sor felvétele adhat – számolt be a CNBC.

  • A román legfelsőbb bíróság csütörtökön kimondta, hogy minősített bűncselekménynek számít a járvány miatt romániai belső terekben kötelezővé tett védőmaszkban elkövetett lopás.

    A legfelsőbb bírósághoz a bukaresti ítélőtábla fordult hivatalból megkereséssel olyan bűncselekménnyel kapcsolatban, amikor a vádlott maszk viselésével tulajdonított el mobiltelefont, négyezer lej (290 120 forint) kárt okozva. A lopás tavaly május végén történt egy bukaresti üzletben, ahol az elkövető, kihasználva a károsult figyelmetlenségét, kivette zsebéből a mobiltelefont. A férfit első fokon egy év szabadságvesztésre ítélték.

    A román büntető törvénykönyv szigorúbb szankciókat ró ki minősített lopás esetén, így az elkövető akár tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. Ezzel szemben a nem minősített lopás esetén az elkövető legfeljebb három évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

    Romániában a belső terekben kötelező a maszk viselése, ezért a bukaresti ítélőtábla bírái nem tudták eldönteni, hogy ilyen esetben az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése súlyosbító körülménynek számít-e. A csütörtöki, jogalkalmazást tisztázó bírósági ítélet a román hivatalos közlönyben történő közzétételtől válik kötelezővé – ismertette az MTI.

  • Megfertőződött a koronavírussal, így nem tud elutazni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közgyűlésére Gyurta Dániel – számolt be közösségi oldalán az olimpiai, világ- és Európa-bajnok korábbi úszó.

     Egyelőre úgy tűnik, nem úszom meg tünetek nélkül, sajnos gyorsan jött, és eléggé levert vagyok tőle

    – fogalmazott a sportdiplomata bejegyzésében, hozzátéve, hogy a szervezetet közgyűlését online követi majd.

  • A koronavírus-járvány miatt nem vesz részt a norvégiai tornán a magyar női jégkorong-válogatott – adta hírül az MTI.

    Stavangerben a házigazdák mellett a francia és a szlovák együttes lett volna az ellenfél február 11. és 13. között, de a járvány terjedése miatt a szövetség (MJSZ) lemondta a szereplést.

    Kedden dőlt el, hogy a férfi válogatott februári programját is törölték. A hónap elején lett volna két mérkőzés Bledben, de a szlovén fél lemondta a találkozókat, a magyar szövetség pedig nem talált új ellenfelet.

  • Egyre több több omikronnal fertőzött beteg panaszkodik hátfájásra, ez a tünet pedig a gyógyulás után is fennállhat – erősítette meg egy indiai orvos, Harish Chafle, a Global Hospital intenzív terápiás főorvosa. Szerinte a jelenség valójában nem annyira jellegzetes, mivel nagyon gyakori, hogy vírusfertőzéskor valamilyen izomfájdalommal szenvednek a betegek. Az omikronnál ez abban különbözik, hogy az érintetteknek a gyógyulást követően is fájhat a hátuk.

    A betegség után is fennálló izomfájdalom okát egyelőre nem sikerült megfejteni. Ugyanakkor az orvos nem javasolja, hogy alábecsüljék a problémát. Állítja: minden ilyen eset után csak fokozatosan szabad terhelni a szervezetet, és időt kell adni a teljes gyógyulásra – írja a Mint .

  • Átlépte a kétszázezres határt az új típusú koronavírussal igazoltan fertőzöttek napi száma Németországban a csütörtökön közölt adatok szerint. A Robert Koch közegészségügyi Intézet (RKI) adatai szerint 24 óra alatt 203 136 ember szervezetében mutatták ki a vírust. A napi új esetek száma az egy héttel korábbi 133 536-hoz képest bő 50 százalékkal emelkedett, és először haladta meg a kétszázezret.

    Minden korábbinál magasabbra, 1017,4-re emelkedett a legfontosabb járványügyi mutatók közé tartozó hétnapi fertőzésgyakoriság is, vagyis az utóbbi hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma. A mutató első alkalommal emelkedett ezer fölé, egy héttel korábban 638,8-en állt.

    A vírus omikron nevű változatának terjedése miatt elindult ötödik járványhullám a szövetségi kormány előrejelzése szerint még tovább emelkedik, és február közepén tetőzhet. A napi új esetek száma akkor a négyszázezret is elérheti – számolt be az MTI.

  • Egy új tanulmány szerint 50 százalék azoknak a 80 év feletti magyaroknak az aránya, akiknél nem termelődött antitest, miután megkapták a Sinopharm oltását. A 60 évnél idősebbek esetében ez az arány 25 százalék. A vizsgálatot Ferenci Tamás docens, az Óbudai Egyetem biostatisztikusa és Sarkadi Balázs akadémikus, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont orvos-biokémikusa készítette.

    A szakemberek 450 kínai vakcinával oltottnál mérték a vírus tüskefehérjéjének egy kulcsfontosságú részéhez, a receptorkötő doménhez (RBD) kötődő antitestek szintjét, legalább 14 nappal a második adag felvétele után, 2021. április 1. és június 21. között.

    Egy másik vizsgálatból már kiderült, hogy a Sinopharm-vakcina a Magyarországon használtak közül a legalacsonyabb fertőzés elleni védelmet produkálta a vizsgált (tavaly január és június közötti) időszakban. Az idősekre ez sokszorosan igaz: a 85 év felettieknél csupán 43,1 százalékban védett a megfertőződéstől, még az oltás beadásához közeli időszakban is.

  • A kormányzat szigorította a koronavírus miatt meghozott korlátozásokat Peking egyes részein, ugyanis Kína szeretne minden esetleges problémát elkerülni a jövő hónapban megrendezésre kerülő téli olimpia idején – írja a Financial Times.

    A fővárosban három kerületet „szabályozott területnek” nyilvánítottak, ahol a lakosoknak mindennap tesztelniük kell, és a kerületet sem hagyhatják el.

  • A Spotify Neil Young teljes életművét eltávolította oldaláról, két nappal azután, hogy az énekes egy, a weboldalán megjelentetett levélben azt kérte, hogy katalógusát vegyék le a platformról, ugyanis az „álhíreket közöl az oltásokról” – írja a Washington Post.

    Szeretnénk a világ valamennyi zenéjét és hanganyagát eljuttatni felhasználóinkhoz. Részletes tartalmi szabályzatunk van, és a világjárvány kezdete óta már több mint 20 ezer koronavírushoz kapcsolódó podcast-epizódot eltávolítottunk. Sajnáljuk Neil döntését, és bízunk benne, hogy hamarosan visszatér hozzánk

    – közölte a cég szóvivője.

    Az ügyről itt és itt írtunk részletesen.

  • Két-három héten belül naponta akár 60-70 ezernél is több új koronavírus-fertőzöttet jegyezhetnek fel Ukrajnában – mondta Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke, miután csütörtökön minden korábbit meghaladó, 32 ezernél több új fertőzöttet regisztráltak az országban.

    Az egészségügyi minisztérium szerint a legrosszabb helyzet az ország nyugati részében alakult ki, ahol a legalacsonyabb az átoltottság. A legsúlyosabb a helyzet Ivano-Frankivszk megyében, ahol a kórházak telítettsége már megközelítette a 63 százalékot. Rossz a helyzet Kárpátalján is, ahol egyetlen nap alatt 855 új beteget regisztráltak.

    Országos átlagban a koronavírusos betegek számára elkülönített osztályok kihasználtsága 31,1 százalékos, jelenleg 20 553 embert ápolnak kórházban.

    Közben a kijevi parlamentben is egyre több a koronavírussal fertőzött politikus, ezért a jövő héten várhatóan elmarad a plenáris ülés – adta hírül az MTI.

  • Magyarország kétszázezer adag AstraZeneca-vakcinát adományoz Szudánnak – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

    Szudán a hetedik afrikai ország, amely ilyen típusú segítséget kap a koronavírus-járvány legyőzéséhez Magyarországtól – közölte a miniszter, hozzátéve, hogy a vakcinaadománynak köszönhetően az afrikai országban is fel tudják gyorsítani az oltási kampányt, növelhetik a lakosság átoltottságát, ami csökkenti az újabb variánsok kialakulásának esélyét.

    A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország kiveszi a részét a vírus elleni globális küzdelemből, az ország eddig 2,6 millió vakcinát adományozott afrikai államoknak. Szijjártó Péter szavai szerint Magyarország megteheti, hogy segít, mert „idejében léptünk, van elég vakcina” – számolt be az MTI.

  • Romániában a felnőtt lakosság ötven százaléka vette fel a koronavírus elleni oltás legalább első adagját, a hatóságok újabb oltáskaravánokkal próbálják a vidéki közösségek körében népszerűsíteni az immunizálást – közölte Valeriu Gheorghiță katonaorvos, az oltási kampány koordinátora.

    A 19,3 milliós Romániában eddig több mint nyolcmillió ember kapott legalább egy adag oltást, ami 41,7 százalékos átoltottságnak felel meg. A harmadik, emlékeztető oltást 2,33 millió ember kapta meg, amely a jogosultak mintegy negyven százalékát jelenti.

    Regionális szinten Bukarestben a legmagasabb, 67 százalékos az átoltottság, és hét olyan megyéje van az országnak, amelyben az átoltottság meghaladja az ötven százalékot. Ezek az alábbiak:

    • Kolozs megye,
    • Konstanca megye,
    • Szeben megye,
    • Ilfov megye,
    • Tulcea megye,
    • Brassó megye és
    • Temes megye.

    Az oltási hajlandóság minden korábbinál alacsonyabb Romániában, jelenleg naponta átlagosan alig 3800-zal emelkedik a beoltottak száma.

  • Annak ellenére hogy általában az omikron-variáns kevésbé súlyos betegséget okoz, gyors terjedése miatt jóval több embert fertőz meg, többen is kerülnek kórházba, és ennek eredményeképp a halálozások száma is magasabb – írja a Washington Post.

    Ez az Egyesült Államokban átlagban naponta több mint 2200 halálesetet jelent, ami a legmagasabb szám múlt év eleje óta.

    Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) azt közölte, hogy az omikron-variánssal fertőzöttek kevesebb időt töltenek kórházban, és kisebb eséllyel kerülnek kórházba azok, akik a többi koronavírus-típus következtében lesznek betegek.

  • A koronavírussal kapcsolatos hírek sokakból szorongást váltanak ki, és a folyamatos vírusvariánsok, esetszámok és hullámok is erősítik az emberek bizonytalanságát. A szakemberek szerint az emberek nagy része nem képes ekkora mennyiségű stresszt elviselni. Bármilyen fontos a friss hírek követése, mégis arra intenek, hogy ezt úgy tegyük, hogy ne károsítsa a mentális egészségünket.

    Ez a helyzet azért is nehéz, mert a vírus alakulására egyszerűen nincs ráhatásunk, nem tudunk tenni ellene, legfeljebb annyit, hogy követjük a vele kapcsolatos aktuális előírásokat. Emiatt az a fontos, hogy olyan dolgokra koncentráljunk, amire tudunk hatni – mondták a szakemberek a Huffpostnak. Azt ajánlják, hogy amikor már túl soknak tűnik a járvánnyal kapcsolatos információ, tartsunk szünetet, és csak a közvetlen környezetünket, a mindennapjainkat érintő hírekkel foglalkozzunk.

    Ezt a WHO is alátámasztja, és azt ajánlják, hogy fókuszáljunk inkább a pozitív történetekre, ha felgyógyult valaki a betegségből, és ne keressük folyton a negatívumokat.

  • A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma – hívta fel rá a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda.

    MTI-hez eljuttatott közleményében az NVI azt írta, hogy azok a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok, akik április 3-án nem tartózkodnak Magyarországon, szavazatukat valamelyik magyar külképviseleten adhatják le.

    A külképviseleti névjegyzékbe vételt csütörtöktől kérheti a választópolgár a magyarországi lakóhelye szerinti helyi választási iroda vezetőjétől, vagyis a jegyzőtől. A kérelem benyújtható személyesen, levélben vagy online a Magyarország.hu honlapon.

    Hozzátették: az NVI a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködve saját honlapján közzéteszi a külképviseleti választási irodák címét, változás esetén pedig haladéktalanul frissíti a listát. Külképviseleti szavazásra minden olyan kijelölt helyen lehetőség lesz, ahol a fogadó ország biztonsági körülményei, illetve járványügyi előírásai lehetővé teszik.

    Az NVI ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a világ számos országában továbbra is kritikus a koronavírus miatti járványhelyzet, és emiatt nem zárható ki – elsősorban Kínában –, hogy a helyi járványügyi előírások a külképviseleti szavazás megtartását befolyásolják vagy akár el is lehetetlenítik.

  • Koronavírus-politikája miatt Kína hátrányba kerül azokkal az országokkal szemben, amelyek más járványstratégiát választottak. 

    A Morgan Stanley lefelé módosította a kínai növekedési előrejelzést, az eddigi 4,9 százalékos bővülés helyett 4,5 százalékot várnak éves bázison.

    A kínai zéró Covid-politika lényege, hogy a vírus megjelenésekor azonnal lokális zárlatot rendelnek el, és addig fenn is tartják, míg a helyi gócpontot el nem fojtják – emlékeztet a Portfolio. 

    Ez a politika pedig vélhetően az év második feléig hatályban marad, ütést bevíve a lakossági fogyasztásnak. A politika az eddigieknél is szigorúbbá vált, ugyanis Peking mindent megtesz, hogy a téli olimpiát újabb járványhullám nélkül átvészelje. 

    via Portfolio

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenlegi és egykori alkalmazottjai rasszista, etikátlan és sértő viselkedéssel vádolták meg a szervezet nyugat-csendes-óceáni térségért felelős igazgatóját – írta az AP amerikai hírügynökség csütörtökön belső dokumentumokat ismertetve. Az érintett, Kaszai Takesi tagadja a vádakat.

    Az AP-hez eljutottak olyan értekezleteken készült felvételek, amelyeken Kaszai nemzeti hovatartozásuk alapján becsmérlő megjegyzéseket tett alkalmazottjaira. A WHO tizenegy volt és jelenlegi munkatársa megerősítette, hogy Kaszainak rendszeresen voltak rasszista kirohanásai.

    A részlegvezető a vádlók szerint azt is mondta, hogy a koronavírus-járvány azért terjed egyes térségbeli országokban, mert „alacsonyabb rendű kultúrájuk, rasszuk és szocioökonómiai mutatóik miatt hiányoznak belőlük a megfelelő képességek”.

    Egy értekezleten Kaszai a levél szerint megszégyenítette a részleg egyik filippínó munkatársát, és azt kérdezte tőle, hogy azért képtelen-e jó prezentációkat tartani, mert Fülöp-szigeteki nő. Az értesülést a WHO több tisztségviselője megerősítette, akik szem- és fültanúi voltak az esetnek. Kaszai nemzeti hovatartozásuk miatt rendszeresen megalázta a kínai, a Fülöp-szigeteki és a malajziai alkalmazottakat, és többeket megríkatott – tették hozzá.

    via MTI

  • Mi az oka annak, hogy a Covid–19 egyeseknél hosszú távú elváltozásokat, másoknál néhány napig tartó, influenzaszerű tüneteket okoz? Milyen következményei lehetnek szervezetünkre a fertőzésnek? Íme, az aktuális tények, különös tekintettel a vírus neurológiai tüneteire.

    Bővebben>>>

  • A közel két éve szigorúan lezárt Észak-Korea lassan újra megnyithatja határait. Az országban eddig egyetlen koronavírusos fertőzöttet sem azonosítottak a szigorú korlátozásoknak köszönhetően: korlátozták a kereskedelmet és a forgalmat, kitiltották a turistákat és kirúgták a diplomatákat. 

    A határ újranyitására azonban egyre nagyobb szükség van az országban, a korlátozásoknak köszönhetően a gazdasági helyzet több évtizedes mélyponton van. Dél-Korea becslései szerint Észak-Korea Kínával folytatott kereskedelme 2020-ban 80 százalékkal, 2021 első kilenc hónapjában pedig ismét kétharmaddal esett vissza.

    (via independent.co.uk

  • Az omikron BA.2-es mutációja fertőzőbb, mint a korábbi BA.1-es – mondta Magnus Heunicke, a dán egészségügyi miniszter. Bár arra jelenleg nincs bizonyíték, hogy súlyosabb tüneteket produkál, az viszont már biztos, hogy a többségben jobban fertőz, mint az előző. 

    A BA.1 omikron-variáns jelenleg 98 százalékát teszi ki a világ koronavírus-fertőzéseinek, de Dániában a BA.2 háttérbe szorította azt: január második hetében a BA.2 lett a domináns törzs.

    Az előzetes számítások szerint az új omikron-mutáció 1,5-szer fertőzőbb, mint a BA.1. Az elemzések azonban nem mutattak ki különbséget a BA.2 és a BA.1 kórházi kezelés kockázatában.

    (via reuters.com)

  • A világon 362 130 423 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 626 091 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai alapján.

    Egy nappal korábban a világon 358 218 594 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 614 675 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV–2 vírus okozta Covid–19-betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 72 909 527. A halálos áldozatok száma 876 060.
    • Indiában 40 085 116 fertőzöttet és 491 127 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 24 560 093 fertőzöttről és 624 717 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 17 848 291 fertőzöttet és 130 739 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Az Egyesült Királyságban 16 260 882 a fertőzöttek száma, és 155 221-en haltak meg a betegségben.
    • Törökországban 11 167 927 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 86 487.
    • Oroszországban 11 129 318-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 321 484-re emelkedett.
    • Olaszországban 10 383 561 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 144 770.
    • Spanyolországban 9 529 320 fertőzöttet és 92 591 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 9 317 280 fertőzöttet és 117 318 halottat tartanak nyilván.
    • Iránban 6 279 410 a fertőzöttek és 132 303 a halottak száma.
    • Lengyelországban 4 637 776 fertőzöttet és 104 373 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 4 075 351 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 106 047 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.
  • Egy ausztrál gyermekorvos szerint az orvosok 12 éves korukig beoltathatják a gyermekeket szüleik beleegyezése nélkül. John Massie, a Melbourne-i Egyetem professzora úgy gondolja, hogy a gyerekeknek joguk van a magánélethez, és ahhoz, hogy kérésre megkapják a koronavírus elleni oltást, még akkor is, ha a szülők azt nem engedélyezték. 

    A szülők a törvényes döntéshozók, de nincs abszolút szuverenitásuk a gyermekeik felett.

    – mondta.  

    Az orvos szerint sok olyan család van, ahol konfliktus születik a gyerekek és a szülők ellenakarata miatt. Gyakran előfordul olyan, hogy a gyermekek felvennék az oltást, azonban ezt a szülők megakadályozzák. A szakértő szerint viszont a gyerekeket is be kell oltani: ennek az előnyei ugyanis jóval meghaladják az oltás valós kockázatait. 

    (via dailymail.co.uk

  • Az amerikai Yale School of Public Health kutatócsoportja kifejlesztett egy egyszerűen hordozható vírusdetektort, amely nem igényel külső áramforrást, és 3D-ben is könnyen nyomtatható.

    A Fresh Air Clip nevezetű szerkezetet eredetileg más, levegőben lévő anyagok, például peszticidek tanulmányozására fejlesztették ki.

    Azonban a csupán pár centiméteres eszköz képes kimutatni a koronavírus jelenlétét is a levegőben.

    A használata nagyon egyszerű: elég odarögzíteni egy olyan ruhadarabhoz, amely ki van téve a környezeti hatásoknak. A detektort használat után el kell juttatni a laborba, ahol PCR-technikával elemzik, hogy kimutassák, mekkora mennyiségű vírus van az ember környezetében. 

    Az eszköz legfőbb szerepe egyébként a tesztelés, az országok nagy része ugyanis súlyos teszthiánytól szenved. Bár a Fresh Air Clip nem fogja tudni pontosan megmondani, hogy az ember hol találkozhatott a vírussal, azonban segíthet felmérni, mekkora kockázatot vállal egy egyén bizonyos helyeken és a mindennapi életben. 

    (via independent.co.uk

  • Több mint 400 millió adag Covid19-oltóanyagot adományozott 112 országnak az Egyesült Államok – közölte a Fehér Ház. A Biden-kormányzat célkitűzése, hogy összesen 1,2 milliárd oltóanyagot juttasson el más országoknak a járvány idején. 

    A Fehér Ház Covid19-felelős koordinátora, Jeff Zients szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az adomány négyszer akkora, mint bármely más országé. 

    Azt is elárulta, hogy az ország ezen a héten újabb mérföldkőhöz érkezett: az Egyesült Államokban az idősek 70 százaléka megkapta az emlékeztető oltást. 

    Ez jelentős előrelépés, hiszen az orvosok és a járványadataink kristálytisztán világossá tették, hogy az oltások és az emlékeztető oltások nyújtják a legjobb védelmet

    – mondta Zients.

    A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint a megbetegedések és a kórházi ellátásra szoruló betegek napi átlaga csökkent az elmúlt héten.

    via Guardian

  • Megszűnt csütörtökön a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt korlátozások zöme Angliában, bár fertőződés esetén még kötelező az elkülönítés.

    A brit kormány döntése alapján – amelyet Boris Johnson miniszterelnök jelentett be a múlt héten – csütörtöktől nem kell oltási igazolást bemutatni a belépés feltételeként azokban az angliai intézményekben, amelyekben ezt eddig kormányzati rendelkezés írta elő.

    Az omikron koronavírus-variáns gyors terjedése nyomán született rendelkezés alapján tavaly ősztől az előírás csütörtöki visszavonásáig a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) által kiadott hazai, illetve a brit kormány által elismert külföldi oltási igazolást vagy frissen elvégzett koronavírus-gyorsteszt negatív eredményét kellett felmutatni a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre.

    Ugyancsak megszűnt a maszkviselési kötelezettség a közösségi intézményekben, köztük a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban is.

    Johnson múlt heti tájékoztatása szerint ez a maszkot nem viselők büntethetőségének megszűnését is jelenti, bár az egyes intézmények saját hatáskörükben továbbra is kérhetik, hogy a látogatók viseljenek szájmaszkot.

    Sadiq Khan londoni polgármester be is jelentette, hogy a londoni tömegközlekedésben továbbra is elvárják az utasoktól a maszkviselést. Ennek elmulasztása a kormány intézkedése alapján immár nem jár bírsággal, de a tömegközlekedési hálózatok üzemeltetői megtilthatják az utazást a maszkot nem viselőknek.

    A középiskolák osztálytermeiben már egy hete megszűnt a kötelező maszkviselet, és az oktatási minisztérium csütörtökre visszavonta azt a szabályozást is, amely az iskolák közösségi helyiségeiben írta elő a maszkviselést.

    A kormány visszavonta emellett azt az ajánlást is, amely az otthoni munkavégzést szorgalmazta olyan tevékenységek esetében, amelyek lehetővé tették a távmunkát.

    Boris Johnson a londoni alsóházban tartott múlt heti tájékoztatásában hangsúlyozta: a korlátozások feloldását az egész Európában példátlan sikerű nagy-britanniai oltási kampány tette lehetővé, és az, hogy az omikron koronavírus-variáns okozta fertőződések száma az elmúlt hónapok nagyon gyors felfutása után a jelek szerint immár tetőzött.

    A brit kormányfő elmondta: a 60 éven felüli angliai korosztály tagjainak több mint 90 százaléka már a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető és hatáserősítő dózisát is megkapta.

    A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az Egyesült Királyság egészében eddig több mint 37 millióan kapták meg mindhárom oltási adagot; ez a teljes brit felnőtt lakosságnak csaknem a kétharmada.

    Koronavírus-fertőződés esetén egyelőre kötelező a karantén, de a kormány rövid időn belül ezt a kötelezettséget is meg akarja szüntetni.

    Boris Johnson úgy fogalmazott: hamarosan eljön az elkülönítésre vonatkozó jogi szabályozás teljes körű visszavonásának ideje, ugyanúgy, ahogy azokat sem kötelezi törvény az elkülönítésre, akik influenzásak.

    A jelenlegi karantén-előírások jogi hatálya március 24-én jár le, de a brit kormányfő jelezte: ha a járványadatok ezt lehetővé teszik, szavazásra szeretné terjeszteni a parlamentben a lejárati időpont előrehozását.

    Skóciában, Walesben és Észak-Írországban az angliainál is szigorúbb intézkedések voltak érvényben, de a helyi kormányok az utóbbi napokban szintén sorra jelentik be a korlátozások, előírások visszavonását vagy jelentős enyhítését.