Saját bajtársait lőtte agyon egy ukrán katona

2022.01.27. 09:41

Agyonlőtte saját bajtársait egy ukrán katona, öt emberrel végzett, négy férfival és egy nővel.

Az elkövető egy 20 éves fiatal, Artyemij Rjabcsuk, aki a belföldi műveletekért felelős nemzeti gárda kötelékében teljesített sorkatonai szolgálatot. A lövöldözés helyi idő szerint hajnali 3:50-kor történt, a dél-ukrajnai Dnyepro városában található Juzsmas gépgyár területén. A fiatal katona bemenet a fegyvertárba, magához vett egy Kalasnyikov–47 gépkarabélyt és némi lőszert, majd az őrszobában tüzet nyitott a többi katonára, ahol a támadás pillanatában 22-en tartózkodtak. 

A fiatal után hajtóvadászatot indítottak. Később Denisz Monasztirszkij belügyminiszter a Facebookon közölte, hogy őrizetbe vették az aámokfutót, aki a törvény által kiszabható legszigorúbb büntetést fogja kapni.

Egyelőre nem ismert, hogy a katona miért követte el a tettét. A városban a tragédia után riadókészültségbe helyezték a rendőrséget és a nemzeti gárdát. Az üzemet körbezárták a hatóságok, és amíg kutattak a szökött katonai után, civileket nem engedtek be a területére.

Nem állt pszichológiai megfigyelés alatt

Ruszlan Muzicsuk, a nemzeti gárda szóvivője a Szegodnya című lap érdeklődésére azt mondta, hogy a katona tavaly ősz óta teljesített szolgálatot az üzem védelmében. Korábban nem tapasztaltak nála mentális rendellenességet, és nem tartozott azon katonák közé sem, akik folyamatos pszichológiai megfigyelés alatt álltak. Az UNIAN hírügynökség hozzátette, hogy a sorkatona a dél-ukrajnai Odessza megyében lévő Izmajil városból származik, apa nélkül nőtt fel.

Az Informátor hírportál értesülései szerint a katona az őrszobában vette fel a gépkarabélyt és a lőszereket, ezután kezdett lövöldözni a helyiségben, ahol még körülbelül 22-en tartózkodtak. Két katona kiszaladt az utcára, s riasztotta a rendőröket és a mentőket.

A tragikus esemény körülményeit az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) és a katonai ügyészség képviselői vizsgálják majd. 

A nemzeti gárda vezetője is felelős lehet

Olekszij Szuhacsov, a DBR igazgatója sajtótájékoztatóján közölte, hogy eljárást indítottak a nemzeti gárda vezetői ellen hanyagság gyanújával.

Az Állami Nyomozó Iroda minden intézkedést megtesz annak érdekében, hogy ne csak a konkrét bűncselekményt tárja fel, hanem azokat a körülményeket is, amelyeknek következtében ez lehetővé vált. Meg kell határozni minden olyan részletet, amely a tragédiához vezethetett, annak érdekében, hogy a jövőben ne ismétlődhessen meg

– hangoztatta a tisztségviselő. Szavai szerint a nemzeti gárda főigazgatóságának tisztségviselői a jelenlegi feszült időszak körülményei között hanyagságot tanúsítottak a katonai szolgálatot illetően a fontos állami létesítmények, kritikus infrastrukturális létesítmények, állami hatóságok védelmét, valamint a szolgálatot biztosító intézkedések megszervezése során. Ezért a vádpontért öttől hét évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

(Informator)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!