Neil Young leszedette az összes dalát a Spotify Doktor Gődénye miatt

GettyImages-462897678
2022.01.27. 11:28
Saját kérésére eltávolították Neil Young zenéjét a Spotifyról, miután az énekes-dalszerző kijelentette, nem járul hozzá, hogy dalait olyan platformon játsszák, amelyen Joe Rogan oltásszkeptikus influenszer podcastjai is hallhatók.

A 76 éves gitáros a héten levélben követelte menedzserétől és a Warner Music Group lemezkiadótól, hogy távolíttassák el a zenéjét a Spotifyról.

Azért teszem ezt, mert a Spotify valótlan információkat terjeszt az oltásokról – ezzel a halálát okozhatja azoknak, akik elhiszik ezeket a félrevezető információkat

– írta honlapján Young. A zenész szerdán köszönetet mondott a kiadónak, amiért kiállt mellette és döntése mellett, és erre bátorított más zenészeket is. A Spotify – saját közlése szerint – azon dolgozik, hogy „egyensúlyt teremtsen a hallgatók biztonsága és az alkotók szabadsága között”, és részletes tartalomszabályozásának megfelelően több mint húszezer, koronavírussal kapcsolatos podcastepizódot eltávolított már. 

„Sajnáljuk Neil döntését, de reméljük, hamarosan visszatér” – írta közleményében a svéd cég. Joe Rogan a The Joe Rogan Experience című podcastsorozat házigazdája. A Spotify rendelkezik a műsor kizárólagos jogai felett, amely a platform legnépszerűbb programjává vált. Rogan heves vitákat váltott ki a járványról, a kormány járványkezeléséről és a vírus terjedését gátló vakcinákról alkotott nézeteivel.

A hónap elején 270 tudós és egészségügyi szakember nyílt levélben követelte a Spotifytól, hogy lépjen fel Rogan ellen, akit hazugságok terjesztésével vádolnak. A komikus-műsorvezető nemrég meginterjúvolta Robert Malone-t. A fertőző betegséggel foglalkozó specialista az oltásellenes közösség hőse: kitiltották a Twitterről hamis információk terjesztéséért és amiatt, hogy azt terjeszti, emberek millióit hipnotizálták, ezért hiszik el, hogy a vakcinák képesek megelőzni súlyos betegségeket. A Spotify eddig nem kommentálta Rogan műsorát.

(Borítókép: Neil Young énekes fellép a Los Angeles-i Kongresszusi Központban 2015. február 6-án. Fotó: Frazer Harrison / Getty Images)  • Tippek
  • Biztosítás