A paksi erőmű fejlesztéséről tárgyalt Szijjártó Péter az orosz energiaügyi miniszterrel

2022.01.27. 21:09

Az atomenergiát érintő európai szabályozásról tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Alexander Novakkal, az orosz energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel. A magyar miniszter közösségi oldalán közzétett bejegyzésében azt írta, egyetértenek abban, hogy atomenergia nélkül lehetetlen elérni az európai és a globális klímacélokat.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a Paksi Atomerőműnek nagymértékben köszönhető, hogy Magyarország a világ azon 21 országa közé tartozik, amelyek a GDP-jük növelésével párhuzamosan tudták és tudják csökkenteni a károsanyag-kibocsátásukat.

Az új Paksi Atomerőmű építésével pedig évente 17 millió tonna károsanyag-kibocsátást tudunk majd megelőzni

– fogalmazott a miniszter. Hozzátette: jó hír, hogy az Európai Unióban a franciák vezetésével erős szövetség jött létre annak érdekében, hogy Brüsszel fenntarthatónak és környezetkímélőnek ismerje el az atomenergiát. Mint írta, jó lenne végre, ha „ez egy tisztán szakmai és nem ideológiai vita lenne”.

A bejegyzésben leírtak szerint Szijjártó Péter tájékoztatta Alexander Novakot: szerdán a Roszatom vezetésével elfogadták a paksi építkezés következő hónapjainak menetrendjét. Amennyiben a folyamatban lévő engedélykérelmek sikeresek lesznek, úgy májusban a beruházás átléphet a második, úgynevezett létesítési fázisba – írta a miniszter.

A bejegyzésben Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Alexander Novak orosz energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel már hosszú évek óta dolgoznak együtt, és a jó személyes kapcsolat sokat segített a hosszú távú gázvásárlási szerződés megkötésekor.

Ha a megállapodás nem jött volna létre, akkor ma Magyarország ugyanúgy szenvedne az energiaellátási válságtól, mint Európa számos országa

– fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy az orosz szállítások azóta is folyamatosak és szerződésszerűek, ezzel pedig 15 évre biztosítják Magyarország biztonságos gázellátását.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.