Erik, Alexandra
EUR 386,15 Ft
USD 365,69 Ft
11 °C
23 °C

Kivégeztek két halálra ítélt férfit az Egyesült Államokban

2022.01.28. 15:14
Csütörtökön végrehajtották az első idei kivégzéseket az Egyesült Államokban, Oklahomában és Alabamában. Mindkét személyt több évtizedekkel ezelőtti gyilkosságért ítélték halálra.

A 46 évesen kivégzett Donald Grant 2001-ben tört be egy szállodába és bűncselekmény alatt megölt két szállodai alkalmazottat, hogy tettének ne legyen tanúja. Őt méreginjekcióval végezték most ki az oklahomai McAlester állami börtönében. Az idén ez volt az első kivégzés az Egyesült Államokban, és a harmadik ebben a tagállamban azóta, hogy – csaknem hétévi szünet után – újra bevezették ott a méreginjekcióval történő kivégzést.

Grant tavaly év végén azzal a beadvánnyal fordult az egyik szövetségi bíróhoz, hogy rendelje el kivégzésének ideiglenes felfüggesztését, mert felperesként részt akar venni egy perben, amelyben több oklahomai halálraítélt támadta a tagállamot az októberben bevezetett kivégzési protokoll miatt. A szóban forgó oklahomai halálraítéltek azért pereltek, mert az új protokoll szerint először kivégzett halálraítélt a méregkeverék első komponensének, egy nyugtatónak a beadása után görcsösen rángatózott és hányt. Oklahomában a kivégzéseket azért függesztették fel, mert 2014-ben és 2015-ben is gond volt a méreginjekciókkal.

Az új protokoll szerint a kivégzéseket három komponensű méreginjekcióval hajtják végre, a felperesek szerint azonban a keverék esetében fennáll annak veszélye, hogy alkotmányellenes módon fájdalmat és szenvedést okoznak a kivégzendőnek. A szövetségi bíró – és előtte egy denveri kerületi bíróság is – elutasította Grant keresetét, a  szövetségi legfelsőbb bíróság pedig nemrég, szerdán ugyanígy tett a férfi fellebbezésével. 

A másik elítéltet, a 43 éves Matthew Reevest csütörtök este végezték ki Alabamában. Ő 1996-ban rablógyilkosságot követett el egy férfi ellen, miután utóbbi felvette őt az autójába. Reeves ügyvédei nemrég azzal a kérvénnyel fordultak bíróságokhoz, hogy rendeljék el védencük kivégzésének felfüggesztését, mert szellemileg sérült, és ezáltal jogosult arra, hogy egy még nem kipróbált, de „kevesebb szenvedést okozó” módon végezzék ki. Egy kerületi bíróság elfogadta az érvelést, és ideiglenesen megtiltotta Reeves kivégzését, a szövetségi legfelsőbb bíróság azonban csütörtökön elutasította a védők érvelését, és a tagállami ügyészségnek adott igazat.

Alabamában a halálraítélteknek 2018-ban volt lehetőségük arra, hogy egy formanyomtatvány kitöltésével kérjék a kevesebb szenvedést okozó módszer alkalmazását, Reeves azonban nem élt ezzel a lehetőséggel. Később arra hivatkozott, hogy nem értette meg a formanyomtatvány szövegét, és ebben az állam nem is segített neki. Alabama hatóságai azonban azt állították: a férfi nem volt olyan rossz szellemi állapotban, hogy ne tudta volna megérteni a szöveget.

(via MTI) 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!