Minden harmadik embert megölhet egy új variáns

Külföldi hírösszefoglaló a koronavírusról – pénteken is percről percre az Indexen!

Patthy Loránd Imre
Kurkó Gyula
Vöő György
2022.01.28. 21:53
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Összesen 107 pácienst ápoltnak a Nagyszombati Egyetemi Kórház Covid-osztályán, közülük a legidősebb 70, míg a legfiatalabb egy 1 hónapos csecsemő – tudatta az intézmény szóvivője, Matej Martovic. 

  A kórház sajtósa arról is beszámolt, hogy jelenleg 45-en vannak a Covid-osztályon, akik közül 7 beteget kell géppel lélegeztetni. Matej Martovic arról is informált, hogy az osztály egyelőre 50 beteget tud fogadni, de ha romlik a járványhelyzet, tovább tudják bővíteni a férőhelyek számát. Emellett azt is elárulta, hogy januárban a kórház hat egészségügyi alkalmazottja került karanténba. Jelenleg egy orvos, két nővér és két ápoló van betegszabadságon.

  (via Új Szó)

 • Ukrajnában február közepén tetőzhet a járvány az egészségügyi miniszter szerint. Viktor Ljasko azt mondta: az elmúlt két hétben rohamosan nőtt az új megbetegedések száma. Ugyanakkor a fertőzöttek között mostanra feleannyi a kórházban ápoltak aránya, mint az őszi járványhullám idején. Akkor a delta-variáns tombolt a szomszédos országban, most az omikron.

  A miniszter napi 40–60 ezer új fertőzöttre számít két hét múlva. Ez kétszer több, mint az előző hullám csúcsértéke volt – közölte az ujszo.com.

  Hozzáfűzte: a korlátozásokat kizárólag a mostani hullám levonulása után lehet elkezdeni. Megerősítette: az egész országra kiterjedő zárlatot nem fognak bevezetni, reméli, 2022 lesz a világjárvány utolsó éve.

 • Most Franciaországban robbant ki vita arról, hogy kötelezzék-e fizetésre a koronavírus-fertőzés miatt kórházba került oltatlanokat az ellátásuk fejében. A párizsi kórházszövetség vezetője szerint az oltatlan Covid–19-es pácienseknek hozzá kellene járulniuk kórházi ellátásuk költségeihez, ha intenzív osztályra kerülnek – közölte a napi.hu. Tehát ezt az összeget nem kizárólag az állami egészségbiztosítás forrásaiból kellene kigazdálkodni.

  Adatok szerint napi 3 ezer euróra rúg az ilyen betegek ellátása, és átlagosan 10 napot kell feküdniük az intenzív osztályon.

  Egyes szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy közben szakmai és anyagi okokból is nehézségekbe ütközik a többi, más betegségben szenvedő, súlyos állapotú páciensek kezelése. Vannak olyan orvosok, akik hozzáteszik: bizonyos emberek felelőtlen viselkedése nem lenne szabad, hogy veszélyeztesse az egészségügyi ellátás lehetőségét mások számára.

  Franciaországban az ellenoldal képviselői azonnal visszautasították ezeket a nézeteket.

  Egyébként eddig egyedül Szingapúrban döntöttek arról, hogy az oltatlanoknak állniuk kell kórházi számlájukat.

 • Két külföldi koronavírus-vakcina engedélyeztetését mérlegeli Oroszország, az eljárás a klinikai tesztelés stádiumában tart – tudatta Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese.

  A politikus elmondta, hogy az AstraZeneca és egy kínai cég oltóanyagáról van szó, majd hangsúlyozta: Oroszország nem tiltotta be a külföldi vakcinák alkalmazását, de meg kíván győződni arról, hogy legalábbis ártalmatlanok.

  Oroszországban jelenleg hat saját fejlesztésű vakcinát használnak a lakosság átoltására. A moszkvai egészségügyi tárca közölte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) februárban küld újabb delegációt Oroszországba az első orosz oltóanyag, a Szputnyik V nemzetközi engedélyeztetési eljárása keretében.

  Az orosz operatív törzs pénteken közölt adatai szerint az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 98 040-nel 11 502 657-re nőtt. Az aktív esetek száma 1 014 017. Kórházba 14 046 pácienst szállítottak, 9,7 százalékkal többet, mint egy nappal korábban. Az elmúlt egy nap alatt 673, a járvány kezdete óta pedig 329 443 embert halt meg. 

  (via MTI)

 • Romániában csaknem száz iskola és több mint 3500 osztály tért át az online oktatásra – közölte a bukaresti oktatási minisztérium.

  Mintegy 27 ezer diák koronavírusos, a tanügyi alkalmazottak közül hétezren betegek – közölte a Transindex. A legtöbb online oktatásra áttért intézmény Temes megyében van.

  Újabb, több millió Covid-teszt érkezik jövő hét elejéig az iskolákba. Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter jelezte: ötmillió védőmaszkot is kiosztottak az oktatási intézmények között. A miniszter hangsúlyozta: szigorúan be kell tartani az óvintézkedéseket, ezek közé tartozik a rendszeres tesztelés is.

 • Minden jel szerint Spanyolország túljutott a hatodik koronavírus-járványhullám csúcsán – ezt mondta Carolina Darias egészségügyi miniszter pénteken tartott sajtótájékoztatóján. 

  A tárcavezető hangsúlyozta: már stabilan, napról napra csökken az új regisztrált fertőzöttek száma, de felhívta a figyelmet arra, hogy ennek ellenére továbbra sem árt betartani az óvintézkedéseket. Összehasonlítva a tavaly ilyenkor zajló harmadik járványhullámmal, az omikron-variáns most hétszer több fertőzést eredményezett, viszont „jóval kevesebben” vesztették életüket, mint akkor – mondta.

  A spanyol egészségügyi minisztérium péntek esti tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben 774-en hunytak el a fertőzés következtében, miközben tavaly ugyanekkor még 1685 halálos áldozatot jövetelt a járvány. Míg most a kórházakban kezeltek 14,7 százaléka koronavírusos, az intenzív osztályokon ápoltak 21,7 százaléka fertőzött, egy évvel ezelőtt az arány 24 százalék és 42 százalék volt.

  Carolina Darias beszámolt arról, hogy a minisztérium változtatni készül a kórházi esetek besorolásán, szétválasztva azokat, akik a fertőzés miatt szorulnak ellátásra, azoktól, akik más betegség miatt kerültek egészségügyi intézménybe, de ott kiderült, hogy fertőzöttek.

  Spanyolországban az elmúlt egy napban mintegy 119 ezer új esetet regisztráltak. Százezer emberből 3078-an fertőződtek meg az elmúlt két hét átlagában. A 12 év alattiak körében a legmagasabb a fertőzöttek arány: százezer gyerekből átlagosan 5700 koronavírusos. Ennek a korosztálynak az oltását kezdték el a legkésőbb, tavaly december közepén, és tartományonként eltérő ritmusban haladnak.

  (via MTI)

 • A koronavírusos betegek kezelésében is kiemelt jelentőséggel bíró új keringés- és légzéstámogató eszközöket kapott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja az operatív törzs jóváhagyásával, az Országos Kórházi Főigazgatóság szervezésében – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény pénteken az MTI-t.

  A beszerzett, összesen több mint százmilliós értéket képviselő két géppel a hagyományos lélegeztetési technikával nem uralható, súlyos tüdőgyulladásban szenvedő betegeket, így a koronavírusos pácienseket is kezelhetik. A gépek biztosította, időben elkezdett kezeléssel jelentős esélyt adnak a betegeknek a túlélésre, még igen súlyos Covid-fertőzés esetén is.

  – közölte Cziráki Attila, a szívgyógyászati klinika igazgatója. Eddig két ilyen készülék szolgálta az intézményt, így a beszerzéssel megduplázódott az úgynevezett membránoxigenizációs keringés- és légzéstámogató eszközök száma.

  Cziráki Attila hangsúlyozta: így nemcsak a szívgyógyászati klinikán fekvő, súlyos keringési állapotú betegek kezeléséhez, hanem a Covid intenzív osztályon is tudják párhuzamosan használni a technológiát.

  A keringés- és légzéstámogató technikák közül a membránoxigenizáció (ECMO) széles körben alkalmazott az intenzív osztályokon. A Pécsre érkezett két berendezés a szív pumpafunkciójának és a légzés támogatására is alkalmas – írták a közleményben.

  Kitértek arra is, hogy az új készülékek a PTE tudományos és kutatási lehetőségeit is bővítik, azok – lévén, hogy a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja a Covid intenzív ellátás szempontjából is regionális ellátóközpont – a Dél-Dunántúl egészét szolgálják.

 • Rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak Ukrajnában, ahol már a súlyos járványügyi helyzet miatt két megye (Ivano-Frankivszk és Rivne) is vörös besorolásban került, de a többségében magyarok lakta Kárpátalján is kritikus a helyzet – olvasható a Kárpáti Igaz Szó oldalán.

  Az ukrán egészségügyi minisztérium adatai szerint hamarosan több terület is a legszigorúbb járványügyi besorolást kaphatja meg a Magyarországgal szomszédos országban, mivel a napi betegszám ugrásszerűen megnőtt számos régióban. Kárpátalján a január 28-i adatok szerint egy nap alatt 889 személynél azonosították a koronavírus-fertőzést a megyében.

  (via Kárpáti Igaz Szó)

 • A svéd egészségügyi hatóság pénteki közlése értelmében egyelőre nem ajánlja az 5 és 11 éves korosztály oltását, mivel kockázatosnak tartja – írja a Guardian.

  A jelenlegi ismereteink birtokában rendkívül alacsony a kockázata annak, hogy a gyermekek elkapják a fertőzést

  – közölte Britta Bjorkholm, az Egészségügyi Ügynökség illetékese sajtótájékoztatóján. A szakember szerint ugyanakkor ez az új vizsgálatok alapján változhat a jövőben. Bjorkholm hozzátette: a fokozottan veszélyeztetett gyermekek azonban felvehetik az oltást.

  Svédországban január 26-áig több mint 40 ezer új megbetegedést regisztráltak, ami az egyik legmagasabb a járvány kitörése óta.

  (via Guardian)

 • Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter pénteken azt mondta: nem vesztették el a járvány feletti irányítást, még úgy sem, hogy csütörtökön 203 136 új fertőzöttet regisztráltak, messze megdöntve ezzel minden korábbi rekordot. 

  Pénteken 190 148 új esetet regisztráltak Németországban, ezzel a hétnapos mozgóátlag szerint százezer főből már ezer felett van az aktív fertőzöttek száma. A miniszter hangsúlyozta: a drasztikusan növekvő esetszám ellenére is kontroll alatt tartják az omikron-variánst.

  Gyakran olvasom és hallom, hogy a politikusok elvesztették a járvány feletti irányítást. Azonban ez nem így van. Fel voltunk készülve azokra a fertőzési számokra, amelyeket most láthatunk. Sőt, ezek még alacsonyabbak is azoknál, amelyekkel számoltunk

  – mondta Karl Lauterbach, visszautalva ezzel arra a korábbi kijelentésére, amelyben pozitív forgatókönyv esetén a napi 400 ezer, negatív forgatókönyv esetén pedig a 600 ezer új fertőzöttet sem zárta ki. 

  A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy egyelőre nem szabad feloldani a korlátozásokat úgy, ahogy azt például Dániában és Angliában tették. Hozzátette: február végén talán már enyhíthetnek majd a szabályozásokon.

  Karl Lauterbach a korlátozások fenntartásának szükségességét főként azzal indokolta, hogy Németországban viszonylag magas az oltatlan idősek aránya: négyszer akkora, mint Angliában és háromszor akkora, mint Olaszországban – mondta.

  (via Reuters)

 • Az omikron-variáns megjelenése óta a napi esetszám már harmadszor lépte túl a 30 ezret, azonban a szakértők szerint újabb negatív rekordok is megdőlhetnek – derül ki a román Országos Közegészségügyi Hatóság január 17. és 23. közötti összesítéséből.

  Az elmúlt hét adatai szerint a fertőzöttek 55 százaléka nem volt beoltva. A fertőzésben elhunytak 85,7 százaléka nem vette fel az oltást, illetve az elhunytak 93 százalékának a Covid mellett más alapbetegsége is volt – írja a Főtér. 

  A közegegészségügy felmérése szerint a pozitív tesztet produkáló beoltottak több mint fele azonnal az oltás után vagy több mint hat hónappal az utolsó dózis után fertőződött meg. Mindezek mellett több mint 500 fertőzöttel többen vannak kórházban, mint egy nappal korábban, így az állandó orvosi felügyeletre szoruló betegek száma már 8370. 773-an az intenzív osztályokon vannak, közülük 646-an nincsenek beoltva.

  (via Főtér)

 • A 84 éves V. Harald norvég király pár nap szabadságot vesz ki, mivel megfázásos tünetei vannak egy nappal azt követően, hogy személyesen találkozott Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszterrel, akinek később pozitív lett a koronavírustesztje – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

  A norvég királyi udvar rövid közleményben jelezte, hogy minden szükséges vizsgálatot és tesztet el fognak végezni, és hogy az uralkodó fia és utódja, Haakon koronaherceg átvette édesapja feladatait.

  Az NTB norvég állami hírügynökséghez eljuttatott közleményben Anniken Huitfeldt hangsúlyozta: őszintén reméli, hogy nem fertőzte meg Harald királyt, Sonja királynét és Haakon koronaherceget, és mielőbbi jobbulást kívánt az uralkodónak.

  A norvég király már három védőoltást kapott, bár az elmúlt években többször is betegeskedett, 2020-ban például új szívbillentyűt ültettek be neki.

  V. Harald államfői feladatai jobbára reprezentatív tevékenységet jelentenek, nincs tényleges politikai hatalma. Édesapja, Olav király 1991. január 17-i halálát követően lépett a norvég trónra.

  A XIV. század óta ő Norvégia első olyan királya, aki az ország területén született. Népszerűségét tovább növelte, amikor a hagyományosan egyenlőségpárti országban királyi hercegként közrendű személyt vett feleségül 1968-ban, illetve amikor személyesen vezette az Anders Behring Breivik tömeggyilkos által megölt áldozatokért rendezett nemzeti gyászszertartást 2011-ben.

 • A hazai pezsgőfogyasztás a koronavírus-járvány miatt 2020-ban 9 százalékos csökkenést mutatott a megelőző évhez képest, azonban az előzetes adatok alapján 2021-ben már nem esett tovább a fogyasztás – adta hírül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. 

  A beszámoló szerint a magyar emberek az utóbbi években egyre inkább keresik a minőségi pezsgőket. A fogyasztás többsége azonban továbbra is az év végi ünnepi időszakra koncentrálódik: a pezsgők közel 60 százaléka a szilveszteri ünnepi időszak alatt fogy. 

  Egy magyar ember évente átlagosan 1,2 liter pezsgőt fogyaszt, az első és második hullám idején ez – mint általában a drágább és minőségibb alkoholok fogyasztása – visszaesett. A koronavírus-járvány nemcsak Magyarországra volt ilyen hatással, a pezsgő globális fogyasztásán is meglátszott: az európai export 6 százalékkal, a Champagne borvidék pezsgőinek fogyasztása pedig 20 százalékkal esett vissza, majd 2021-ben 38 százalékkal nőtt a francia Champagne-ok fogyasztása, amivel rekordot könyvelhettek el.

  (via Nemzeti Agrárgazdasági Kamara)

 • Szerbiában még mindig magas, csaknem ötvenszázalékos az elvégzett tesztek pozitív aránya. Tehát szó sincs arról, hogy a vírus fikarcnyit is fékezett volna terjedési sebességén. Több mint 17 200 mintában mutatták ki a kórokozót csütörtökön – írta a Pannonrtv.com.

  A Covid–19 és szövődményei 42 beteget fosztottak meg az életétől az elmúlt 24 órában. A vírusfertőzés kedden 37 beteg életét követelte. A járvány kezdete óta már mintegy 13 500 fertőzött lelte halálát a kórban a szomszédos országban.

  Nőtt a kórházban gondozottak száma. Míg szerdán 3200 kórházi Covid-ápoltról számoltak be, addig pénteki közlés szerint már 3400 fertőzöttet kell kórházban kezelni, közülük 143 Covid-páciens szorul lélegeztetőgépre.

 • Szerbiában február 10-én kezdik meg a 20 ezer dinár összegű pénzbeli segély folyósítását a nyugdíjasok és a rokkantnyugdíjasok számára.

  A támogatásra azok jogosultak, akik 2022. január 31-éig megfelelnek a feltételeknek. A kedvezményezetteknek nem kell külön jelentkezniük, a pénzösszeget automatikusan fizetik ki – írta a Magyar Szó.

  A nyugdíjasok korábban már részesültek 120 eurós támogatásban a járványhelyzet okozta gondok enyhítésére.

  A 16 és 29 év közötti szerbiai állampolgárok is kapnak támogatást a pandémia miatt. A fiatalok csaknem 12 ezer dináros állami támogatáshoz juthatnak. Legkésőbb vasárnap kell regisztrálniuk mindehhez, a pénz pedig február elején érkezik meg a számlájukra.

  Szerbia összesen több mint 8 milliárd dinárt folyósít a polgárainak a járvány hatásainak ellensúlyozására.

 • Oroszországban még mindig emelkedő trendet jelez az új fertőzöttek napi száma. Csütörtökön 98 ezer friss megbetegedést diagnosztizáltak – írta a TASZSZ.

  Csupán 72 óra leforgása alatt mintegy ötven százalékkal nőtt az egy nap alatt kimutatott új esetek száma. Az igazolt megbetegedések száma átlépte a 11,5 milliót.

  A Covid–19 és szövődményei 673 embert fosztottak meg az életétől az elmúlt 24 órában, egy nappal korábban 665 vírusfertőzött adta fel a küzdelmet a kór ellen. A járvány kezdete óta csaknem 329 ezer temetés szárad a koronavírus lelkén.

  Oroszországban 10,1 millióan már felgyógyultak a betegségből. Több mint egymillióan viszont jelenleg is kezelés alatt állnak.

 • Kínai tudósok számoltak be egy, a NeoCov nevű koronavírus-variánsról szóló vizsgálatról, amely – a nemzetközi sajtóban megjelent cikkek szerint – akár minden harmadik fertőzött számára halálosnak bizonyulhat. Ez utóbbit több médium is cáfolta, azt viszont nem, hogy a mostani oltások nem védenének ez ellen a vírus ellen. 

  A variánst a Kínai Tudományos Akadémia és a Vuhani Egyetem kutatói azonosították. Közlésük szerint a NeoCov a denevérek között jelent meg Dél-Afrikában, és egyelőre még csak az állatok között terjed,

  azonban fennáll annak a lehetősége, hogy tovább mutálódik, és átterjed az emberre is. 

  A tudósok a BioRxiv nevű folyóiratban megjelent, a vírus és az ahhoz kötődő kutatást ismertető tanulmányban azt írták, hogy a NeoCov összetétele az egyes koronavírus-fajták közül leginkább a MERS-víruséhoz hasonlít, amely 2012-ben jelent meg Szaúd-Arábiában, és 2015-ben találták meg az ellenszert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

  Egyes sajtóhírek szerint a tudósok figyelmeztettek arra is, hogy a vírus az ACE2 nevű, az emberi szervezetben is megtalálható enzimet is képes lehet használni a sejtekbe való behatoláshoz – igaz, hogy egyelőre csak jóval kisebb mértékben, mint a a denevéreknél található ACE2-es enzim esetében.

  Ennél is fontosabb, hogy a tudósok szerint a SARS-CoV-2 vagy a MERS-koronavírusok ellen termelt antitestek

  ez ellen a vírus ellen nem nyújtanának védelmet.

  A vizsgálataink rámutattak arra, hogy a mostani koronavírus-oltások nem megfelelők ahhoz, hogy védjenek ez ellen a fertőzés ellen, ha az emberre is átterjedt – írták a tudósok, akik szerint sem az oltás, sem a SARS- vagy MERS-fertőzésen való átesés sem adna védelmet.

  Mindezt azzal indokolták, hogy a NeoCovnál jelentős mutációk láthatók a receptorkötő doménnél (RBD), amelynek jelentős szerepe van abban, hogy a vírus be tud-e hatolni a sejtekbe.

  Cáfolják, hogy ennyire veszélyes lenne

  A nemzetközi sajtóban több médium is arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai tudósok tanulmánya egyelőre még nem esett át szakmai lektorálásán (peer review), vagyis egyelőre korai lenne készpénznek venni az abban leírtakat. Ezenkívül több olyan állítást is cáfoltak, ami az új vírusról megjelent a külföldi sajtóban. 

  Egyrészt a leírtak szerint nem igaz, hogy a vírus mortalitása ennyire magas lehetne, illetve az sem, hogy laboratóriumi körülmények között képes lett volna fertőzni az emberi ACE2-enzimen keresztül. Az utóbbival kapcsolatban elismerték: a vizsgálat rámutatott arra, hogy ha a vírus mutálódik, idővel tényleg képes lehet az emberre is átterjedni, de egyelőre ez még csak távoli veszély.

  Az az információ pedig, hogy minden harmadik ember is belehalhat a NeoCovba, e cikkek szerint pusztán abból ered, hogy a NeoCovot a MERS-vírussal hozták összefüggésbe – amelynek valóban 35 százalék körüli volt a mortalitása. Ebben a kérdésben nem könnyű igazságot tenni, ugyanis a BioRxiv-tanulmányban mindössze annyi írtak, hogy a vírus „lehetséges biológiai veszélyt jelent”. Ha a mutációk révén a NeoCov átterjed az emberre, elképzelhető, hogy olyan tempóban terjedhet majd, mint a SARS-CoV-2 változatai, és olyan halálos lehetne, mint amilyen a MERS-koronavírusok voltak – áll a tanulmányban. 

  Egy dolgot viszont a vírus veszélyességét kétségbe vonó cikkekben sem cáfoltak: méghozzá azt, hogy egy ilyen vírusváltozat emberre való terjedése esetén kérdésessé válna, mennyit érnek ellene a mostani koronavírus-variánsokkal szemben ható vakcinák. 

  Az utóbbi hetekben egyébként több olyan koronavírus-változat is megjelent, amelynek létezése egyelőre még meglehetősen kétségesnek mondható. Ezek közé tartozik az omikron- és delta-variáns kombinációja, a deltakron, valamint az influenza és a koronavírus egyvelege, a flurona.

  (via NDTV, Indian Express, Business InsiderBioRxiv )

 • Szlovákiában robbanásszerűen terjed a koronavírus, aminek az lehet a következménye, hogy az ország laboratóriumai néhány napon belül elérik a maximális PCR-tesztelési kapacitásukat, tudatta Martin Pavelka epidemiológus – tájékoztat róla az Új Szó.

  Itt van az a változat, amely eddig a leggyorsabban terjed. Az országban hatnaponta megduplázódik a megbetegedések száma. Soha nem láttunk még ilyen gyors növekedést a világjárvány alatt. És ez még tovább fog gyorsulni

  – fejtette ki a szakértő, aki szerint ez azzal járhat, hogy az eddiginél jóval többet kell majd várni a tesztek eredményére.

  Mindeközben a szlovák egészségügyi miniszter, Vladimír Lengvarský arra emlékeztetett, hogy nem kell mindenkinek tesztre mennie, ez például azokra az oltottakra vonatkozik, akik pozitív személlyel találkoztak. A minisztérium igyekezett a polgárokat megnyugtatni, hogy egyelőre még mindig fennakadás nélkül működnek a laborok.

  A PCR-vizsgálatokhoz naponta legfeljebb körülbelül 42 000 PCR-teszt áll rendelkezésre, amit naponta további nyolcezer PCR-teszttel tudunk növelni

  – magyarázta a tárca szóvivője, Zuzana Eliašová. 

 • Ausztria új titkosszolgálatának vezetője szerint szoros átfedés tapasztalható a hónapok óta tartó zavargások résztvevői és a társadalmi elégedetlenséget meglovagló egyes szélsőjobboldali csoportosulások között – mondta Omar Haijawi-Pirchner az AFP hírügynökségnek.

  A hatóság vezetője szerint egyre több külföldi szélsőséges aktivista utazik Ausztriába azért, hogy feltüzeljék az oltásellenes felhangokat és radikalizálják az elégedetlen társadalmi tömegeket, sokszor antiszemita rigmusukat is felhasználva – írja az Al Jazeera.

  A kormánnyal szembeni elégedetlenség azután hágott tetőfokára, miután Bécs bejelentette, hogy február 4-től kötelezővé válik a koronavírus elleni oltás. 

  (via Al Jazeera)

 • India fővárosában, Új-Delhiben a csökkenő fertőzésszámok miatt feloldják a hétvégéi kijárási tilalmat, valamint újra kinyithatnak a piacok és az éttermek – írja az aljazeera. 

  Az éttermek, bárok és mozik a fővárosban maximum 50 százalékos kapacitással működhetnek, az esküvőkön résztvevők számát pedig 200-ra korlátozzák.

  Az új rendeletek értelmében azonban az éjszakai kijárási tilalom érvényben marad, mint ahogyan az iskolák is zárva tartanak. Helyi beszámolók szerint a lazításokra az omikron-variáns terjedésének visszaesése miatt van lehetőség.

  Az új megbetegedések száma Új-Delhiben január 27-re 4291 volt, ami jóval alacsonyabb a január 13-i 28 867-es csúcshoz képest. Külön öröm, hogy a városi kórházi ágyak több mint 85 százaléka üres.

  India pénteken 251 209 új fertőzést jelentett az elmúlt 24 órában, ezzel 40,6 millióra nőtt az fertőzöttek száma. A halálozások száma az elmúlt egy napa alatt 627-tel nőtt, így összesen 492 327 ember életét követelte a járvány.

  (via Aljazeera)

 • Romániában több mint 31 700 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak 24 órán belül. Már harmadik napja harmincezer felett van a friss fertőzések száma a szomszédos országban – írta a Maszol.ro portál.

  Az igazolt fertőzöttek száma meghaladja a 2,14 milliót; már csaknem 1,9 millió embert nyilvánítottak gyógyultnak az utóbbi majdnem két esztendőben.

  A Covid–19 és szövődményei 59 beteg életét követelték csütörtökön; eddig megközelítőleg hatvanezer család gyászolja hozzátartozóját a vírus miatt.

  Jelenleg mintegy 8400 fertőzöttet kezelnek kórházban, közülük 773 pácienst intenzív osztályon kell ápolni. A kórházban gondozott páciensek között 749 kiskorú van, közülük 16 betegnek annyira súlyos az állapota, hogy életéért intenzív osztályon küzdenek az orvosok Romániában.

 • Ukrajnában több mint 34 400 fertőzöttet regisztráltak csütörtökön. Az igazolt betegek száma elérte a 3,98 milliót a szomszédos országban.

  A koronavírus szövődményeiben 144 fertőzött lelte halálát az elmúlt 24 órában – írta a Kárpátalja.ma. A járvány kezdete óta mintegy százezren veszítették életüket a kór miatt.

  Ukrajnában 3,6 millióan épültek fel a betegségből.

  Kárpátalján 889 új esetet regisztráltak egy nap alatt. A magyarok lakta térségben az utóbbi két évben mintegy 96 ezer esetben diagnosztizálták a kórt. A kórral három beteg képtelen volt megbirkózni.

 • Szlovákiában a járvány kezdete óta a második legtöbb koronavírus-fertőzöttet azonosították egy nap leforgása alatt. A PCR-tesztek feldolgozásával több mint 14 300 új megbetegedést diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában. Az igazolt betegek száma súrolja a 972 ezret – írta az Újszó.com.

  A Covid–19 és szövődményei 24 beteget fosztottak meg az életétől csütörtökön. A kór halálos áldozatainak száma megközelítette a 17 800-at.

  Kórházban jelenleg csaknem 1500 Covid-pácienst kezelnek. Közülük 287 beteget az intenzív osztályon, 142 fertőzött lélegeztetőgépre szorul. A kórházban kezelt betegek több mint nyolcvan százaléka egyáltalán nem vagy csak az oltóanyag egyetlen adagját kapta meg.

 • ,Elkapta a koronavírust Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke, így nem lehet ott a jövő pénteken kezdődő téli olimpián, Pekingben.

  A brazil sportvezető azt mondta, nagyon csalódott, de most arra összpontosít, hogy mielőbb túl legyen a betegségen.

  Az olimpiai küzdelmeket a televízión keresztül követi majd, de reményei szerint a március 4-én kezdődő paralimpián már ott lehet.

  (via MTI)

 • Egyelőre nem lehet lazítani a koronavírus-járvány lassítását szolgáló korlátozásokat Németországban – jelentette ki Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter pénteken Berlinben.

  Tájékoztatóján Lauterbach hangsúlyozta, hogy Németország nem követheti a korlátozások nagy részét lebontó Anglia vagy Dánia példáját, hanem ki kell tartania a „konzervatív” járványkezelés mellett.

  Főleg az oltatlan idősek magas száma miatt szükséges az óvatosság – mondta a miniszter, rámutatva, hogy a hatvan éven felülieknél Németországban négyszer nagyobb az oltatlanok aránya, mint Angliában.

  Mint mondta, az ötödik hullám még nem tetőzött, és a napi esetszám az utóbbi napokban regisztrált 200 ezer körüli szintről akár 400 ezerre is emelkedhet. A védekezés azonban sikeres, ezt jelzi, hogy az idősek körében sokkal ritkábban fordul elő fertőzés, mint a fiataloknál.

  Lothar Wieler, a Robert Koch közegészségügyi intézet vezetője kiemelte: az omikron-változat szétterjedése miatt elindult hullám erejét mutatja, hogy egyetlen hét alatt a lakosság nagyjából egy százaléka megfertőződött.

 • Semmilyen érzékelhető negatív változást nem okoz a termékenységben a Covid–19 elleni védőoltás felvétele, ellenben a vírus általi megfertőződés átmenetileg csökkentheti a férfiak nemzőképességét – derül ki a Semmelweis Egyetem honlapján közzétett közleményből.

  Az ezzel foglalkozó, közelmúltban nyilvánosságra hozott nemzetközi kutatás az eddigi tapasztalatokat és irányelveket erősíti meg a Semmelweis Egyetem vezető szülész-nőgyógyász professzorai szerint. Ezért kifejezetten javasolják a várandósságot, beleértve akár a lombikprogramot tervezők oltását, akárcsak a várandós és szoptató édesanyák esetében.

  Hangsúlyozzák, a koronavírus elleni vakcina bizonyos hiedelmekkel ellentétben egyik partner esetében sem okoz érzékelhető változást a termékenységben, vagyis az oltás nem rontja a fogamzás esélyeit. 

  Bánhidy Ferenc, a Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese elmondta, a hazai irányelvek szerint a második és a harmadik trimeszterben javasolják a vakcinációt, ekkor az emlékeztető oltásnak sincs akadálya az mRNS-alapú vakcinákkal. Az első trimeszterben általánosságban minden gyógyszeres terápiát kerülnek, így az oltást is, de például az Egyesült Államokban még ekkor is ajánlják a Covid–19 elleni vakcinát. Az oltás ugyanakkor amiatt is kiemelten fontos, mert várandósok esetében a koronavírus-fertőzés súlyosabb szövődményeket okozhat, illetve nagyobb arányban alakulhatnak ki ezek. A legveszélyesebb ebben a tekintetben a delta-variáns, amely a méhlepény szövetét is képes megtámadni, ami akár a magzat halálához is vezethet.

 • Az izraeli egészségügyi minisztérium szerint  csökken az új fertőzöttek és nő a súlyos esetek száma az országban.

  A pénteki adatok szerint 57 563 új fertőzöttet regisztráltak csütörtökön mintegy 250 ezer tesztelés után. Jelenleg 483 228 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak számon, míg néhány nappal korábban 550 ezer fölötti volt a koronavírusosok száma a mintegy 9,4 milliós Izraelben.

  A fertőzöttek száma tehát csökken, ám a kórházi ellátást igénylő 2438 beteg közül 946-an vannak súlyos állapotban, és 213-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére. A súlyos esetek megjelenése 1-2 héttel követi a fertőződéseket, ezért a jövő héten számítanak a járványhullám tetőzésére a kórházakban.

  A betegségben tavaly február óta 8556-an, az utóbbi hét napon 149-en haltak meg Izraelben.

  (MTI)

 • Egyre gyakoribb, hogy az omikron-variánssal fertőződött beteg a felépülése után is hátfájásra panaszkodik. Mivel a szakembereknek még nincs elegendő adatuk az új vírusváltozattal kapcsolatosan, nem mernek határozottan véleményt mondani a hátfájás okáról. 

  Harish Chafle, a Mumbaiban található Global Hospital intenzív terápiás főorvosa szerint bármilyen koronavírus-variánssal is fertőződtünk meg, fontos, hogy a felgyógyulást követő időszakban

  ne végezzünk semmilyen megterhelő fizikai munkát, sőt óvjuk a testünket bármilyen megerőltető tevékenységtől.

   Ezzel elkerülhetjük a felépülést követően sokszor fellépő hátfájást. 

  A professzor szerint, ha a gyógyulást követően, amikor már a tesztünk negatív, eleget pihenünk és ügyelünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, nem alakul ki a hátfájás  olvasható a Times of India című lapban. 


  A szakértők szerint az omikron általában enyhébb tüneteket eredményez, mint a korábbi variánsok. Ezek a tünetek gyakran az egyszerű náthával is könnyedén összetéveszthetőek, hiszen az orrfolyás, a torokfájás, a fáradtság vagy épp a fejfájás elég általános tünet.

  Omikron-fertőzöttség esetén a hidegrázás és a magas láz csak ritkábban fordul elő, ahogy erre a variánsra a szaglás és az ízérzékelés elvesztése sem jellemző. 

 • Az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer koronavírus elleni gyógyszerének engedélyezését javasolta az Európai Unió 27 országában.

  Az EU gyógyszerszabályozó hatósága szerint a Pfizer gyógyszer jóváhagyása sok esetben segíthet elkerülni a kórházi kezelést. 

  Azoknak a felnőtteknek javasolják a tabletta felírását, akiknél nagyobb a súlyos betegség kockázata.

  (via independent.co.uk

 • A világon 366 249 339 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 637 611 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai alapján.

  Egy nappal korábban a világon 362 130 423 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 626 091 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

  A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV–2 vírus okozta Covid19 betegségnek

  • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 73 427 335. A halálos áldozatok száma 878 421.
  • Indiában 40 622 709 fertőzöttet és 492 327 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 24 789 795 fertőzöttről és 625 390 halálos áldozatról tudni.
  • Franciaországban 18 241 888 fertőzöttet és 131 008 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Az Egyesült Királyságban 16 358 047 a fertőzöttek száma, és 155 561-en haltak meg a betegségben.
  • Törökországban 11 250 107 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 86 661.
  • Oroszországban 11 217 423-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 322 135-re emelkedett.
  • Olaszországban 10 539 601 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 145 159.
  • Spanyolországban 9 660 208 fertőzöttet és 92 767 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Németországban 9 477 603 fertőzöttet és 117 488 halottat tartanak nyilván.
  • Iránban 6 293 695 a fertőzöttek és 132 333 a halottak száma.
  • Lengyelországban 4 695 435 fertőzöttet és 104 636 halálesetet tartanak nyilván.
  • Ukrajnában 4 133 396 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 106 373 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.