Minden harmadik embert megölhet egy új variáns

Külföldi hírösszefoglaló a koronavírusról – pénteken is percről percre az Indexen!

Patthy Loránd Imre
Kurkó Gyula
Vöő György
2022.01.28. 07:23
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Martin Hirsch, a francia állami kórházak vezetője megkérdőjelezi a beoltatlanok általános egészségügyi ellátását: 

    Mindenkinek rendelkezésére állnak az ingyenes és hatékony hatóanyagok, azonban ha valaki lemond róla, kérdés, hogy valóban megérdemli-e a kórházi ellátást – elvéve a helyet azokról a betegektől, akik mindent megtettek az egészségük érdekében. 

    A párizsi kórházi rendszer vezetője vitákat váltott ki, miután megkérdőjelezte az oltástagadók egészségügyi ellátásának elérhetőségét.

    az intenzív osztályra kerülő koronavírusos betegek kezelését teljes mértékben a francia állam fedezi: az adófizetőknek ez napi 3000 euróba kerül, és általában körülbelül egy hétig tart.

    (via independent.co.uk

  • A brit tudósok arra kérik az Egyesült Királyságot, hogy segítsen fellendíteni a vakcinagyártást a szegényebb országokban: több mint 300 szakértő által aláírt levélben fejtik ki, hogy a szegényebb országok átoltottsága az egyetlen megoldás a további mutációk megelőzésére. 

    A szakértők szerint, ha az ország nem osztja meg a koronavírus elleni védőanyag  technológiáját a világgal, és nem növeli a globális vakcinázási lefedettséget, a vakcinák nem lesznek hatékonyak az újabb variánsoknál, ugyanis a világ népessége továbbra sem lesz elegendően átoltva. 

    A szegényebb országok oltatlanságának engedélyezése meggondolatlan közegészségügyi cselekedet

    – mondták, arra sürgetve az országot, hogy bővítse a vakcinagyártási és -elosztási kapacitását az alacsony és közepes jövedelmű országokba. 

    via independent 

  • Franciaországban nem indokolt jelenleg a koronavírus elleni oltás negyedik adagja, és kontraproduktív hatással lenne a közvéleményre is – közölte a kormányzati oltási stratégiáért felelős szervezet, a COSV.

    A rendelkezésre álló adatok jelenleg nem indokolják második emlékeztető oltás, azaz a vakcina negyedik adagjának bevezetését, jóllehet a kérdés legitim a járvány terjedésének jelenlegi nagyon magas szintje miatt

    – írta a kormánynak ajánlásokat készítő szervezet a január 19-i jelentésében, amelyet csütörtökön tett közzé az AFP francia hírügynökség.

    Kivételt jelentenek az autoimmun betegségben szenvedők, akiknek a COSV már korábban ajánlotta a második emlékeztető adag beadását.

    A többiek számára – a szakemberek álláspontja szerint – nincs jelentős hozadéka az esetleges második emlékeztető oltásnak. A kormányzat számára ajánlásokat készítő szervezet felhívta a figyelmet arra is, hogy egy azonnali negyedik oltási kampány kontraproduktív hatással járna, mert a közvélemény könnyen értelmezhetné az oltakozás hatékonyságának megkérdőjelezéseként, s a túl gyakorinak tekintett oltás az attól történő elfordulás kockázatával is járna.

    A kormányzati szervezet ugyanakkor nem zárta ki, hogy újabb tudományos adatok tükrében a jövőben módosíthatja az álláspontját.

    A COSV viszont fokozott figyelemmel kíséri azon kórházban ápolt, 80 éven felettiek állapotának alakulását, akik már megkapták az első emlékeztető oltást. Az ő esetükben december elején emelkedett a kórházi ápolásra szorulók száma, s amennyiben ez a folyamat folytatódik a következő hetekben, elképzelhető, hogy a COSV ajánlja majd ennek a korosztálynak a negyedik oltás felvételét – jelezték a szakemberek.

    A 65 éven felüliek számára szeptemberben kezdődött meg a harmadik oltás kampánya, amelyet fokozatosan terjesztett ki a kormány novembertől a 12 éven felüliek számára. Eddig az oltásra jogosultak 60 százaléka (34,5 millió francia) kapta meg az emlékeztető adagot, s naponta több mint 200 ezerrel nő a számuk.

    A napi esetszám heti átlaga az előző héthez képest 8 százalékkal csökkent, de még mindig nagyon magas, csütörtökön 392 ezer új fertőzöttet regisztráltak. A kórházi kezelésre szorulók száma változatlanul növekedőben van, de az intenzív osztályon ápoltak száma harmadik hete folyamatosan csökken. 

    via MTI