új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A 12–18 év közötti korosztálynak is szüksége van a harmadik oltás felvételére ahhoz, hogy az OP+-rezsimbe tartozhasson Szlovákiában. Azonban az emlékeztető oltást csak a szülő engedélyével vehetik fel, és annak beadásáról eddig az Európai Gyógyszerügynökség nem rendelkezett – olvasható az Új Szó oldalán.

    A középiskolások és a felső tagozatos kamaszok két oltással nem felelnek meg a Szlovákiában érvényben lévő úgynevezett OP+-rezsim feltételeinek, ami az oltások száma és a betegségen való átesés után kategorizálja be a polgárokat.

    A legmagasabb fokú besorolásba azok a személyek tartoznak, akik teljes oltottsággal rendelkeznek, és a booster, azaz megerősítő adagot is felvették. Azonban hiába szeretnék ezt a védettséget elérni a fiatalok, erre csak a szülő kérésére lennének jogosultak, ezért hamarosan két oltással oltatlannak fognak számítani például a szomszédos Ausztriában, de márciustól sokan Szlovákiában is.

    Az Egyesült Államokban és Ausztriában már rendelkeztek a 12 évnél idősebbek emlékeztető oltásáról, azonban sok országban még az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyására várnak.

    Jelenleg nem áll rendelkezésünkre az Európai Gyógyszerügynökség hivatalos határozata arról, hogy ebben a korcsoportban már beadható lenne az emlékeztető adag. Ennek megfelelően fogjuk megszabni a szlovákiai intézkedéseinket

    – mondta Zuzana Eliášová, a szlovák egészségügyi minisztérium szóvivője. 

    (via Új Szó)

  • A koronavírus ellen beoltottak számára tíz napról hét napra rövidítik Horvátországban a karanténkötelezettséget, amely öt nap után feloldható lesz negatív antigéngyorsteszttel – jelentette be Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója szombaton, a válságstáb ülését követően.

    Az intézkedések akkor lépnek életbe, miután az intézet megfogalmazza a pontos ajánlásokat – tette hozzá. A döntést azzal magyarázta, hogy a koronavírus omikron-változatának lappangási ideje valamivel rövidebb, és a betegség lefolyása is enyhébb, mint a korábbi variánsok esetében volt.

    Mindazonáltal emlékeztetett arra, hogy az új vírustörzs megkerüli az immunrendszert, így a felgyógyultak és a beoltottak is újra megfertőződhetnek. Azok számára, akik nincsenek beoltva, továbbra is tíz napig tart majd a elkülönítés – húzta alá az igazgató.

    Február 1-jétől a hónap végéig meghosszabbítják a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéseket, és csak a határátlépési szabályokban lesznek változások

    – mondta Davor Božinović belügyminiszter, a válságstáb vezetője.

    A beutazáshoz 365 napról 270 napra csökkentik a Covid-igazolványok érvényességi idejét két oltás esetén. Azok, akik nem rendelkeznek Covid-igazolvánnyal, továbbra is 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 24 óránál nem régebbi antigéngyorsteszttel léphetik át a határt. A felgyógyultsági igazolás érvényességi ideje 180 nap 

    – tette hozzá a tárcavezető az Európai Unió útmutatásaira hivatkozva.

    Horvátországban az elmúlt 24 órában 15 416 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid–19-betegségben 41-en hunytak el. Kórházban 1936 beteget ápolnak, közülük 183-an szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 293 314-en kaptak védőoltást, közülük 2 007 945-en már a második adagot is beadatták maguknak.

  • Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy önkéntes karanténba vonul, miután koronavírussal fertőzött személlyel találkozott – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

    A kormányfő az északi sziget egyik legészakibb pontjáról, Kerikeri városából repült a legnagyobb új-zélandi városba, Aucklandbe január 22-én, és a fedélzeten volt a fertőzött személy is. Cindy Kiro főkormányzó, az új-zélandi államfő szintén ezen a repülőgépen utazott, és ő is önkéntes karanténba vonult. Mindkét politikus hivatalos filmforgatás miatt tartózkodott az északi területen a közelgő új-zélandi nemzeti ünnep, a februári 6-i Waitangi-nap alkalmából.

    A miniszterelnöknek nincsenek tünetei, és jól van

    – áll a kormányfői hivatal közleményében. A kommüniké tudatta, hogy a miniszterelnökön „az egészségügyi minisztérium ajánlásával összhangban holnap azonnal gyorstesztet végeznek, és keddig karanténban marad”.

    Jacinda Ardern egyébként a múlt héten az esküvőjét is a járvány miatt halasztotta el. Döntéséről a kormányfő a múlt vasárnap számolt be újságíróknak. Azt mondta, egyelőre nem tartják meg az esküvőt, mert, mint fogalmazott, ő sem élvez előjogokat a többi új-zélandi állampolgárral szemben.

    (via MTI)

  • Ukrajnában már a 37 ezret is meghaladta a pénteken újonnan azonosított vírushordozók száma. Az igazolt esetek négymillió fölött járnak.

    A Covid–19-kórban és szövődményeiben 149 beteg halt meg az utóbbi 24 órában, összességében pedig már százezernél is több halálos áldozata van a járványnak Ukrajnában – közölte a karpatalja.ma. Ugyanakkor 3,61 millióan felépültek a fertőzésből.

    Kárpátalján 876 új esetet regisztráltak egy nap alatt, meghalt négy ember. Az utóbbi csaknem kettő esztendőben mintegy 98 ezer esetben diagnosztizálták a betegséget Kárpátalján, 2548-an haltak meg a koronavírus vagy szövődményei miatt.

  • Szlovákiában több mint tizenötezer friss fertőzöttet regisztráltak pénteken. A PCR-tesztek csaknem ötven százaléka pozitív lett. A megelőző napon csaknem 14 300 új megbetegedést diagnosztizáltak. Az igazolt fertőzöttek száma meghaladja a 987 ezret – írta az ujszo.com.

    A Covid–19 és szövődményei 17 beteget fosztottak meg az életétől az elmúlt 24 órában. A szlovákiai családok mintegy 17 800 hozzátartozójuk elveszítését gyászolják a koronavírus miatt.

    Kórházban mintegy 1500 Covid-pácienst ápolnak. A kórházban kezelt betegek túlnyomó többsége egyáltalán nincs beoltva, vagy csak az oltóanyag egyetlen adagját kapta meg.

  • Újabb szomorú rekordot jegyezhettek föl Oroszországban: az elmúlt 24 órában több mint 113 ezer friss esetet diagnosztizáltak az országban, s már a 11,6 milliót is átlépte az igazolt fertőzöttek száma.

    A Covid–19 és szövődményei 668 beteg életét követelték pénteken. A járvány csaknem két esztendejében 330 ezer ember halt meg – írta a TASZSZ.

    Soha ennyi fertőzöttet nem kellett ápolni oroszországi kórházban, csaknem 15 ezret. Az aktív betegek száma megközelíti az 1,1 milliót.

    Ugyanakkor csaknem 10,2 millióan felépültek a kórból Oroszországban.

  • Aggasztó hírek érkeztek Romániából. A szomszédos országban ismét harmincezer fölött van a napi friss fertőzöttek száma, immáron negyedik napja. Bukarestben soha nem diagnosztizáltak még ennyi új esetet, több mint hatezret – közölte az Agerpres.

    A koronavírusban vagy szövődményeiben 72 beteg halt meg pénteken – írta a maszol.ro. A halálos áldozatok több mint 80 százaléka oltatlan volt. A járvány kezdete óta mintegy 60 ezren hunytak el Romániában.

    Ugyanakkor csaknem 1,9 millióan már felépültek kórból.

  • Koronavírusos lett Žan Košir szlovén hódeszkás – jelentette az MTI. Ő vitte volna hazája zászlaját a pekingi téli olimpia pénteki megnyitóünnepségén. Megbetegedéséről a szlovén olimpiai bizottság adott hírt.

    A sportoló csütörtökön érkezett a kínai fővárosba az olimpiai csapat tagjainak egy kis csoportjával együtt. Pozitív tesztje után speciális szállodában különítették el, ahol karanténban kell maradnia, amíg legalább 24 órás különbséggel két negatív PCR-tesztet produkál. Košir jól érzi magát, és nincsenek tünetei.

    A 37 éves hódeszkás párhuzamos szlalomban ezüst-, párhuzamos óriás-műlesiklásban pedig bronzérmet nyert a 2014-es szocsi olimpián. Utóbbi számban egy bronzot érdemelt ki a 2018-as phjongcshangi ötkarikás játékokon. Van világbajnoki ezüstje is, amelyet 2015-ben szerzett ugyancsak párhuzamos óriás-műlesiklásban.

  • A világhírű amerikai rapper, Kanye West csak akkor léphet fel Ausztráliában, ha beoltatja magát teljesen – figyelmeztetett az ország miniszterelnöke. A Guardian azt írja, a 44 éves rapper az előzetes tervek szerint márciusban lépne fel a több mint 25 milliós országban. Kanye West tavaly mutatta be új albumát. A Donda névre keresztelt korong elhunyt édesanyja után kapta a címét.

    Scott Morrison szombati sajtótájékoztatóján újfent megerősítette: a szabályok mindenkire ugyanúgy érvényesek. Emlékezetes, hogy az oltások hiánya miatt nemrég bevonták a világhírű szerb teniszező, Novak Djokovics vízumát, így kihagyni kényszerült az Austral Open tenisztornát.

    Ausztráliában az elmúlt egy nap alatt 97 ember halt meg a pénteki, 98 halálos áldozatot jelentő rekord után.

  • Az uniós országok közül elsőként február 1-jétől csaknem az összes járványügyi korlátozást eltörli a dán kormány – jelentette be Mette Frederiksen dán kormányfő.

    A döntés értelmében az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön sem kell már védőmaszkot hordani, továbbá nem lesz szükség az oltási igazolványra a koncert- vagy mozilátogatáshoz. Az éttermek 22 óra után is szolgálhatnak fel alkoholt, és kinyithatnak az éjszakai klubok. Csak az országba belépőkre vonatkozó korlátozások (tesztelés és karantén a védettségi foktól függően) maradnak érvényben, ezek is csak négy hétig.

    A kormányfő arról beszélt, hogy új korszakba lépnek, vagyis visszatérnek a koronavírus előtti élethez. Szerinte az „ölelések, ünnepek és fesztiválok” tavasza vár az országra.

  • Szombaton újabb 36 pozitív koronavírustesztet jegyeztek fel, amely a jövő pénteken kezdődő pekingi téli olimpiához kötődik – adta hírül az MTI. A szervezőbizottság közlése szerint a reptérre érkezők közül 29 személy tesztje lett pozitív, közülük 19-en sportolók vagy csapattagok.

    További hét fertőzést észleltek azok között, akik már az olimpiai buborékban tartózkodnak, nekik naponta kell PCR-tesztet végezniük.

    Az olimpiai játékokat szigorú járványügyi előírások mellett rendezik, a sportolóktól az újságírókig valamennyi résztvevőt teljességgel elkülönítik a kínai lakosságtól.

    A pozitív tesztet adókat erre kijelölt szállodában különítik el, a karantén lezárásához két, legalább 24 óra különbséggel végzett negatív eredményre van szükség.

  • Dobson Csaba gyógyszerengedélyeztetési szakember szerint a legfrissebb oltóanyagokról szóló kutatásból kiderült, hogy az egynemű és vegyes Covid–19 elleni emlékeztető oltások hasonlóképpen elfogadhatók.

    A New England Journal of Medicine (NEJM) január 26-i számában megjelent Fázis 1-2 vizsgálat eredményei szerint az Egyesült Államokban engedélyezett Pfizer-, Moderna- és Janssen-oltásokkal végzett egynemű vagy vegyes emlékeztető oltások egyaránt elfogadható biztonságúak, megfelelő ellenanyagszintet és sejtes immunválaszt váltanak ki a béta- és a delta-variánsra vizsgálva felnőtteknél, legalább 12 héttel az elsődleges oltási sort követően. Viszont a kutatók a vegyes oltások esetében jelentősebb immunválaszt figyeltek meg.

    A vizsgálatban 458 személy vett részt. A jelentkezők körülbelül felénél jelentkeztek szokásos reakciók: fájdalom az oltás helyén, elesettség, fejfájás és izomfájdalom – írja az Egészség Kalauz.

  • Mintegy 50 alapszakasz-mérkőzést kellett elhalasztani az orosz bázisú kontinentális jégkorongligában (KHL) a koronavírus-járvány miatt, ezeket csak a februári pekingi téli olimpia után pótolják majd – adta hírül az MTI.

    Alekszej Morozov, a KHL elnöke korábban még arról beszélt, hogy a pandémia miatt elhalasztott mérkőzések egy részét az ötkarikás játékok idején pótolnák be.

    A teljes olimpiai stopról szóló döntés előtt a KHL felmérést végzett a klubok között, melynek végén a liga 24 csapatából 16 szavazott amellett, hogy egyetlen mérkőzés se legyen a játékok ideje alatt.

    A pekingi ötkarikás játékok férfi jégkorong-tornáján több nemzeti válogatottban is szerepelnek olyan jégkorongozók, akik a KHL-ben játszanak.

  • Neil Young lépését támogatva Joni Mitchell is leveteti életművét a Spotifyról, mert ő sem akar egy platformon szerepelni az oltásellenes influenszerrel, Joe Rogannel – írja a Wall Street Journal.

    Felelőtlen emberek olyan hazugságokat terjesztenek, amelyek emberek életébe kerülnek. Ezzel is támogatom Neil Young és a nemzetközi tudományos közösséget ebben a küzdelemben

    – írta honlapján az énekes.

  • A Spallanzani római járványkórházban az új koronavírus-járvány 2020. január 29-én azonosított, legelső betegeiről emlékeznek meg szombaton, miközben az ország a pandémia harmadik évét az oltási igazolás általános bevezetésével kezdi el.

    A Spallanzani orvosai és ápolói felidézik a két évvel ezelőtti történéseket, amikor egy kínai turista házaspárt szállítottak a kórházba a fertőzés tüneteivel. A kínai férj és feleség volt az első azonosított Covid–19 beteg Olaszországban.

    Olaszország az egyetlen, ahol emléknapot vezetettek be a betegségben meghaltak emlékére, melyet március 18-án tartanak. Azon a napon, amikor Bergamo városából katonai kamionok sora indult el koporsókkal más térségek krematóriumai felé.

    Jelenleg az ország túl van az omikron-variáns okozta negyedik hullám tetőzésén, de az esetszám jelentős csökkenését csak a következő hetekben várják. Február 1-jétől pedig az élet majdnem minden területén bevezetik az oltási igazolás használatát – ismertette az MTI.

  • Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakember a Facebookon írt arról, hogy miért okozhat egyeseknél súlyos, másoknál pedig enyhe tüneteket a koronavírus. Az ok feltehetően az örökítőanyagunkban megtalálható ősi vírus örökítőanyag törmelékekben keresendő. Ennek körülbelül 8 százalékát ősi vírusok alkotják (úgynevezett humán endogén retrovírusok, melyeket röviden HERV-eknek hívunk), míg saját emberi génjeink aránya csak másfél százalék.

    Egy korábbi tanulmány szerint a SARS–CoV–2 vírus serkenti a humán endogén retrovírus-W, azaz HERV-W burokfehérjéjének (ENV-nek) a termelődését vérsejtekben. Valamint megfigyelték, hogy a T-limfocita nevű fehérvérsejtben termelődő HERV-W ENV fehérje mennyisége összefügg a koronavírusos betegek légúti distressz szindrómájának súlyosságával.

    A mostani felfedezés azt mutatja, hogy a HER-W ENV fehérje termelődését a SARS–CoV–2 vírus serkenti, de nem mindenkinél, hanem csak a betegek 20–30 százalékánál állhat fenn genetikai hajlam a súlyos kimenetelre – írja az Egészség Kalauz.

  • Megérkeztek az első kamionok Kanada fővárosába, Ottawába abból a karavánból, amely olyan sofőrökből és támogatóikból áll, akik a kötelező oltás ellen tiltakoznak, és a parlament előtt kívánnak demonstrálni – írja a New York Times. A magát „szabadságkaravánnak” nevező esemény közel kétezer főből áll.

    Olyan amerikai személyiségek fejezték ki támogatásukat a közösségi médiában vagy televíziós interjúkban, mint Elon Musk, ifjabb Donald Trump vagy Joe Rogan.

  • A szenátus illetékes bizottsága megszavazta Joe Biden amerikai elnök jelöltjét, Robert Califf kardiológust az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) vezetésére – írja a Politico.

    Bernie Sanders független, Maggie Hassan demokrata, valamint hat republikánus szenátor nem támogatta a jelöltet.

  • A világon 369 910 181 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 649 714 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai alapján – számolt be az MTI. Egy nappal korábban a világon 366 249 339 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 637 611 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS–CoV–2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 74 066 546, a halálos áldozatok száma 882 294.
    • Indiában 40 858 241 fertőzöttet és 493 198 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 25 050 601 fertőzöttről és 626 170 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 18 596 157 fertőzöttet és 131 271 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Az Egyesült Királyságban 16 447 363 a fertőzöttek száma, és 155 841-en haltak meg a betegségben.
    • Törökországban 11 343 693 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 86 871.
    • Oroszországban 11 314 707-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 322 796-ra emelkedett.
    • Olaszországban 10 683 948 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 145 537.
    • Spanyolországban 9 779 130 fertőzöttet és 92 966 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 9 661 657 fertőzöttet és 117 670 halottat tartanak nyilván.
    • Iránban 6 310 452 a fertőzöttek és 132 356 a halottak száma.
    • Lengyelországban 4 752 700 fertőzöttet és 104 907 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 4 168 560 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 106 529 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Az amerikai Montgomery városban mintegy száz iskolás kapott hígított oltást a Washington Post beszámolója szerint egy helyi klinikán. Az általános iskola 98 diákjának szüleit hétfő este értesítették, hogy helytelen adagokat adtak be szerdán.

    A hírek szerint az iskolai klinikán beadott Pfizer-vakcina dózisait az ajánlottnál jóval nagyobb mértékben hígították. A hatóságok most a Pfizerrel és az állami egészségügyi minisztériummal folytatott konzultációt követően azt javasolják, hogy ha lehet, minél előbb adják be a következő dózist.

    Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) által jóváhagyott gyermekek adagja még standard koncentrációk mellett is alacsonyabb, mint a 12 éves és idősebb betegeknél alkalmazott dózis. A gyermekek adagja 10 mikrogramm, szemben az idősebb betegek számára jóváhagyott 30 mikrogrammos adaggal.

  • Tovább mutálódott a koronavírus omikron-variánsa. A BA.2 kóddal jelölt újabb törzset eddig negyven országban detektálták, köztük Dániában, Svédországban, Indiában, Szingapúrban és a Fülöp-szigeteken – írja a Wall Street Journal.

    A két variáns nagyjából egyidőben tűnt fel, és ugyanabból az alaptörzsből alakult ki. A rajtuk lévő mutációk nagy része azonos, de körülbelül húsz különbözik.

    Még nincsen elég adat annak megállapítására, hogy a két mutáció azonos tüneteket okoz-e, azonban jelenleg úgy tűnik, hogy a BA.2 az omikronnál másfélszer gyorsabban terjed.

    Még nem telt el elegendő idő, hogy megállapítsák, az új variáció ellenáll-e a vakcináknak.

  • Jó reggelt!

    Indul az Index hétvégi hírösszefoglalója, melyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.

    Jó egészséget, vigyázzanak magukra!