Kivégzés jár az ENSZ-szakértők meggyilkolásáért Kongóban

2022.01.30. 16:50
51 katonát ítéltek halálra a Kongói Demokratikus Köztársaságban két ENSZ-szakértő 2017-es meggyilkolásáért.

Az áldozatokat, Zaida Catalant és Michael Sharpot 2017-ben rabolták el és gyilkolták meg a Kasai régióban. A két szakértő tömegsírokat vizsgált, amikor a kormányzati erők és a katonai csoport tagjai dulakodni kezdtek – közölte a BBC.

A két szakértő tolmácsát, Betu Tshintelát is meggyilkolták az emberrablók, holttestüket csak 16 nappal később találták meg. Zaida Catalant lefejezték. Az ENSZ-t sokkolta a gyilkosságok híre, és akkor a főtitkár azt nyilatkozta:

A szervezet mindent megtesz annak érdekében, hogy igazságot szolgáltasson. 

A Kasai konfliktus 2016-ban kezdődött, miután meggyilkolták a helyi vezetőt, Kamwina Saput. A 2017-ben véget ért harcokban több száz ember vesztette életét és csaknem egy millió ember kényszerült elhagyni az otthonát. 

Az ítéletet a kongói katonai bíróság hozta meg a négy évig tartó tárgyalás lezárásakor. Az összes vádlott közül ötvenegy milíciatagot ítéltek halálra. Kongó azonban felfüggesztette a kivégzések végrehajtását, ezért az elítéltekre feltehetőleg életfogytig tartó börtönbüntetés vár.

Parancs megszegésért Col Jean de Dieu Mambwenit tíz évre elítélték, egy újságírót és egy rendőrt pedig felmentettek a vádak alól.