új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Teljes jóváhagyást kapott az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA) az amerikai Moderna biotechnológiai vállalat által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina – jelentette be hétfőn az FDA.

    Ez azt jelenti, hogy a 18 éves és idősebb emberek esetében a Moderna által gyártott vakcinát mostantól nem csak egészségügyi veszélyhelyzetben alkalmazhatják. Az oltóanyag már 2020 decembere óta elérhető, ekkor kapta meg ugyanis a sürgősségi felhasználási engedélyt Amerikában. Az FDA beszámolója szerint az oltás hat hónappal a második vakcina beadása után is „nagy hatékonyságot mutat, és biztonságot nyújt.”

    Janet Woodcock, az FDA megbízott vezetője azt mondta: reméli, hogy ez a mostani lépés további bizalmat ébreszt az emberekben az oltás iránt. „A közvélemény biztos lehet abban, hogy a Spikevax (a Moderna által gyártott oltás neve) megfelel azoknak az FDA támasztotta magas biztonsági, hatékonysági és gyártási előírásoknak, amelyek az Egyesült Államokban történő felhasználásra jóváhagyott vakcinákra vonatkoznak” – fogalmazott Woodcock.

    Az FDA vezetője hozzátette: „a Covid–19 elleni vakcinánkat több száz millió embernek adták be szerte a világon, megvédve őket ezzel a koronavírus-fertőzéstől, a kórházi kezeléstől és a haláltól” – írta közleményében Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója. „Ez a Moderna történetének jelentős mérföldköve, ugyanis ez az első termékünk, amelyet engedélyeztek az Egyesült Államokban” – tette hozzá Bancel.

  • Ukrajnában több mint 22 ezer friss fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában. Egy nappal korábban 24 ezer esetet jegyeztek fel. Az igazolt megbetegedések száma megközelítette a 4,1 milliót.

    A Covid–19 és szövődményei 78 beteg életét követelték vasárnap – írta a karpatalja.ma. A megelőző napon 94 ember hunyt el a fertőzésben. A járvány kezdete óta már százezer hozzátartozó elveszítését gyászolják az ukrajnai családok.

    A kezelés alatt álló Covid-páciensek száma 341 ezer.

    Ugyanakkor 3,6 millióan felépültek a fertőzésből Ukrajnában.

  • Február 4-étől nem kell házi karanténba vonulniuk sem a gyógyultaknak, sem a teljesen beoltottaknak Szlovákiában, azonban félévente a kormány által működtetett elektronikus adatgyűjtő rendszerben, az eHranicában kell regisztrálniuk – olvasható az Új Szó oldalán.

    A Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) új rendeletét a kormány hivatalos közlönyében hozta nyilvánosságra. Ebben azt írják: azoknak az oltatlan személyeknek, akik Szlovákiába érkeznek, továbbra is karanténba kell vonulniuk, de ha nincsenek tüneteik, tíz nap helyett már öt nap után elhagyhatják a vesztegzárat. Ezt akkor is megtehetik, ha negatív PCR-tesztet produkálnak, a PCR-tesztelést közvetlenül a beutazásuk után igényelhetik.

    Ennek ellenére Dasa Racková, az ÚVZ szóvivője nyomatékosította: mivel rendkívüli mértékben nő a pozitív esetek száma, nem lesz könnyű észszerű időn belül időpontot szerezni PCR-vizsgálatra. Emellett kiemelte, hogy az oltatlanoknak továbbra is regisztrálniuk kell az eHranica rendszerébe minden egyes alkalommal, amikor Szlovákiába érkeznek. A diplomata- és szolgálati útlevéllel rendelkezők mentesülnek a karantén alól.

    Fontos változás az is, hogy péntektől megszűnik az omikron-variáns miatt kockázatosnak ítélt országok listája, ezzel együtt eltörlik az ezen országokból érkező személyekre vonatkozó különleges feltételeket is. Ha valaki péntektől Nagy-Britanniából érkezik Szlovákiába, nem fognak tőle PCR-tesztet kérni. 

    (via Új Szó)

  • Tetemesen nőtt az antiszemita incidensek száma a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások elleni tiltakozásokon – közölte Karoline Edtstadler osztrák alkotmányügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.

    Mindennapossá vált az antiszemitizmus az utcákon, és a tiltakozók olyan jelszavakat és jelképeket használnak, amelyek szerint az oltás kötelezővé tétele egyenértékű lenne a náci zsidóüldözéssel.

    – idézi a minisztert az MTI.

    Az ausztriai zsidók szervezetének ígérete szerint pár héten belül közzéteszik az adatokat arról, hogy 2021-ben hány antiszemita támadás történt az országban.

    A koronavírussal kapcsolatos tiltakozások miatt észbontóan magas számok várhatók, amit nagyon nehéz elfogadni

    – figyelmeztetett Oskar Deutsch, a bécsi zsidó közösség vezetője.

    2021 első felében 562 antiszemita incidensről számoltak már be, ami csaknem annyi, mint 2020-ban egész esztendőben.

  • Február 1-jén hatályba lép a koronavírus elleni védettségről szóló uniós igazolványokra vonatkozó rendelet módosítása, amely az uniós tanúsítványok esetében 9 hónapos érvényességi időt állapít meg az Európai Unión belüli utazások tekintetében – emlékeztetett az Európai Bizottság hétfőn.

    A brüsszeli testület közleménye szerint az egész Európai Unióra érvényes rendelet hatálybelépése az EU-n belüli utazási szabályok egységesítését jelenti. A tagállamok ugyanis nem írhatnak elő eltérő elfogadási időszakot az unión belüli utazás esetében.

    Az uniós védettségi igazolvánnyal rendelkező utazókra nem vonatkozhatnak a szabad mozgást érintő további korlátozások. Azok számára azonban, akik nem rendelkeznek uniós védettségi igazolvánnyal, elő lehet írni, hogy az érkezést megelőzően vagy legfeljebb 24 órával az érkezést követően tesztet végeztessenek. Az alapvető feladatot ellátó utazók, azok, akiknek az utazása elengedhetetlen, a külföldre ingázó munkavállalók és a 12 év alatti gyermekek mentesülnek e követelmény alól.

    A rendelet értelmében az igazolványok érvényességét az alapoltási sorozat utolsó adagjának beadásától kezdődően kell számítani. A szabályok csak az EU-n belüli utazáshoz használt oltási igazolásokra vonatkoznak. A tagállamok eltérő szabályokat alkalmazhatnak az EU-tanúsítvány belföldi felhasználása során. Az Európai Bizottság azonban felkérte a tagállamokat, hogy igazodjanak az uniós szinten meghatározott elfogadási időszakhoz.

    (via MTI)

  • Megfertőződött koronavírussal Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Gerhard Schröder volt német kancellár, valamint felesége, So-yeon Schröder-Kim – tájékoztatott az MTI.

    Pozitív teszteredményéről Justin Trudeau a Twitteren számolt be hétfőn. Közölte, hogy jól érzi magát, és távmunkában látja el hivatali teendőit. A kanadai kormányfő óvintézkedésként már a múlt héten karanténba vonult, mert egyik gyermeke elkapta a vírust.

    Ma reggel pozitív lett a Covid–19-tesztem. Jól érzem magam, a héten távmunkában dolgozom, követve a közegészségügyi előírásokat

    – írta a miniszterelnök, aki így személyesen ugyan nem, de online részt vehet a kanadai parlament idei első ülésén hétfőn.

    Az 50 éves politikus nem most került első alkalommal karanténba. A járvány kitörésekor, 2020 márciusában két hétre kellett karanténba vonulnia, miután feleségének, Sophie Trudeau-nak pozitív lett a vírustesztje.

    Az elmúlt hónapokban több kanadai miniszter is megfertőződött koronavírussal, köztük volt Melanie Joly külügyi tárcavezető is.

    Hétfőn derült ki, hogy Gerhard Schröder volt német kancellár és felesége is megfertőződött. Ezt So-yeon Schröder-Kim jelentette be az Instagram-oldalán. A bejegyzés szerint egyelőre nincsenek komolyabb panaszaik.

    Sajnos megfertőződtünk. Nincsenek komoly tüneteink, talán azért, mert mindketten felvettük az emlékeztető oltást is

    – írta a volt kancellár felesége a közösségi oldalon.

    Kim So-yeon és Gerhard Schröder 2018 óta házastársak. A most 77 éves Gerhard Schröder 1998 októbere és 2005 novembere között töltötte be a német kancellár tisztségét.

    A szociáldemokrata politikus politikai karrierjét követően az orosz Gazprom gáz- és a Rosznyefty olajipari állami óriásvállalatnál kapott állást, illetve 2017-ben átvette az Északi Áramlat gázvezeték-konzorcium felügyelőbizottságának elnöki posztját.

  • Finnország februárban feloldja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásait – jelentette be hétfőn Sanna Marin finn miniszterelnök, hozzátéve: a pontos időpontról még a héten döntenek. A 36 éves kormányfő a fővárosban, Helsinkiben tartott rendezvényen beszélt erről.

    A Yle finn közszolgálati televízió tájékoztatása szerint a szociáldemokraták vezette ötpárti koalíciós kabinet szerdán vitatja meg a járványügyi szabályok visszavonásának tervét.

    Egyes intézkedéseket azonban már most feloldanak: így például keddtől az éttermek este kilencig tarthatnak nyitva, és este nyolc óráig szolgálhatnak fel alkoholt. Szintén megszűnnek a határellenőrzések az uniós belső határokon.

    A finn kormány szerint a vakcinák beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, és sikerült megelőzniük a kórházi kezelést igénylő tömeges megbetegedéseket, ezért az ország olyan helyzetbe került, hogy végre feloldhat minden korlátozást.

  • Romániában több mint húszezer új fertőzöttet regisztráltak vasárnap. A hétvégén a szokásosnál kevesebb tesztet végeznek el, ezért nem éri el az új megbetegedések száma a hét közbeni, jóval magasabb szintet.

    A Covid–19 kórban és szövődményeiben 41 beteg hunyt el 24 órán belül. A pandémia kezdete óta már több mint 60 ezren estek a koronavírus áldozatául – írta a maszol.ro portál.

    Kórházban csaknem 9900 fertőzöttet kell kezelni, majdnem ezerrel többet, mint egy napja. Közülük 900 páciensről intenzív osztályon kell gondoskodni, mintegy 80 százalékuk oltatlan. A kórházi ellátottak között 881 kiskorú van, közülük húsz állapota annyira súlyos, hogy életükért intenzív osztályon küzdenek az orvosok.

  • Szlovákiában csaknem 7800 fertőzöttet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában. Gyakorlatilag minden második teszt pozitív lett. Az igazolt fertőzöttek száma elérte az 1,57 milliót – írta a korkep.sk.

    A Covid–19 és szövődményei 13 embert fosztottak meg az életétől. A járvány kezdete óta mintegy 17 900 beteg lelte halálát a kórban.

    Még mindig több mint 1500 Covid-pácienst kell kórházban ápolni, közülük megközelítően háromszázat intenzív osztályon.

    Eddig összesen 2,8 millió ember kapta meg legalább az első dózist. A második adagot 2,6 millió polgár a csaknem 5,5 millió lelket számláló Szlovákiában.

  • Oroszországban a 124 ezret is túllépte a vasárnap diagnosztizált fertőzöttek száma. Így már 11,8 millió igazolt esetet vettek nyilvántartásba. Az aktív betegek száma súrolja az 1,3 milliót.

    A koronavírus s szövődményei 621 beteg halálát okozták 24 órán belül. A megelőző napon a Covid–19 kór 617 fertőzöttet fosztott meg az életétől. Az utóbbi csaknem két esztendőben 331 ezer ember volt kénytelen feladni a harcot a vírussal szemben, írta a TASZSZ.

    Ugyanakkor harmincezren meggyógyultak egy nap leforgása alatt. A járvány kezdetétől 10,2 millió ember győzte le a rettegett kórt Oroszországban.

  • A patikában is kapható és könnyen használható orvosi eszköz megvásárlását szorgalmazza a korábbi szlovák egészségügyi miniszter, Andrea Kalavská, aki visszatért az orvosi hivatáshoz – adta hírül a Paraméter.

    A szakember szerint az volna az ideális, ha minden háztartásban lenne oximéter, amellyel a véroxigénszintet lehet mérni, ami életmentő lehet. A doktor kifejti, hogy ehhez az egyszerű eszközhöz bármelyik gyógyszertárban hozzájuthatunk, és a láz, illetve a vérnyomásmérés mellett kiemelten fontos, hogy a véroxigénszintünket is rendszeresen ellenőrizni tudjuk a világjárvány alatt. 

    A leköszönt miniszter arról is informál, hogy a szerkezet segíthet meghatározni, hogy a fertőzötthöz mikor kell gyorsmentőt hívni. A szakember hangsúlyozta, hogy figyelmeztető jel, ha a véroxigénszint 95 százalék alá csökken, 90 százalék alatt pedig már mentőt kell hívni vagy fel kell venni a kapcsolatot a kezelőorvossal. 

    (via Paraméter)

  • A Formula–1-ben kötelező lesz idén a koronavírus elleni vakcina felvétele az összes versenyző, stábtag, illetve hivatalos közreműködő számára. A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) új előírása szerint minden olyan személynek, aki bemehet a paddockba, oltottnak kell lennie.

    A sportág irányítói remélik, hogy ezzel a lépéssel elkerülhetővé válnak az olyan félreértésre okot adó esetek, mint amilyen a teniszező Novak Djokovicsé volt az Australian Openen. Az oltatlan szerb játékosnak külön engedélyt adtak a részvételre, majd visszavonták a vízumát, végül haza kellett utaznia Melbourne-ből.

    Úgy tűnik, a többség hajlandó alávetni magát az új szabályozásnak, de van kivétel is: Alan van der Merwe, az orvosi autó sofőrje – aki 2020-ban közreműködött a kigyulladt autójából kimenekülő Romain Grosjean ellátásában Szahírban, a Bahreini Nagydíjon – úgy döntött, nem veszi fel a vakcinát.

    Az F1 szóvivője szerint ugyanakkor az összes pilóta, aki ott akar lenni a rajtrácson, tisztában van vele, hogy a védőoltás kötelező. A rekordot jelentő 23 fordulós szezon március 20-án, Bahreinben kezdődik.

    (via MTI)

  • Románia egyszerűsítette és egységesítette a beutazási feltételeket: keddtől megszűnik az országok járványügyi – vörös, sárga, zöld jelzésű – kockázati besorolása, és bárhonnan érkezne egy utas az országba, annak függvényében küldik karanténba, hogy rendelkezik-e érvényes Covid-igazolvánnyal.

    A beutazókat a koronavírus elleni teljes beoltottságot, a fertőzésből az utóbbi fél évben történt kigyógyulást vagy a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet tanúsító védettségi igazolás mentesíti a karanténkötelezettség alól.

    Aki e feltételek valamelyikének teljesülését nem tudja az európai uniós – vagy másutt kiállított, ennek megfelelő – Covid-igazolvánnyal bizonyítani, annak egységesen ötnapos karanténba kell vonulnia, részletezte a járványügyi operatív törzs (CNSU) hétfői határozatát Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár.

    (via MTI)

  • Az elmúlt négy napban 119 sportolónak, illetve közreműködőnek lett pozitív a koronavírustesztje a pekingi téli olimpián, írta meg az MTI. 

    A szervezők hétfői közleménye szerint a hatóságok továbbra is zárt buborékban tartják a résztvevőket, a személyzetet és a médiát, hogy elkülönítsék őket a nyilvánosságtól.

    Szombaton 34, vasárnap 37 esetet regisztráltak, a legtöbbet az érkezők között, a repülőtéren.

    Annak ellenére hogy nem ilyennek képzeltem az olimpiát, örömmel látom, hogy jól működnek a protokollok

    – mondta a finn Emma Terho, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a sportolói bizottság elnöke, akinek ugyancsak pozitív lett a tesztje a repülőtéren, a hétvége óta pedig karanténban van.

    A pekingi téli játékokon mintegy háromezer sportoló vesz részt, a versenyeket nézők nélkül rendezik meg.

  • Kamionosok tömegei érkeztek szombaton Ottawába, Kanada fővárosába, hogy azon intézkedés ellen tiltakozzanak, hogy az Egyesült Államok felől érkezőknek be kell lenniük oltva. 

    A kamionosok és támogatóik a parlament környékén tüntetnek, a városi hatóságok arra kérik az embereket, hogy amennyiben megtehetik, kerüljék el a belvárost, írta meg a CTV

    A belvárosban több százan demonstrálnak, a környéken kamionok százai parkolnak. A folyamatos dudálás és petárdázás már három napja folyik.

    A rendőrségnek a helyszín biztosítása naponta nyolcszázezer kanadai dollárjába (kétszázmillió forintjába) kerül.

  • Egyre több országban és több esetben jelenik meg az omikron BA.2 lopakodó alvariánsa. 

    A GISAID adatbázisának január 25-i adatai szerint a globálisan szekvenált minták 98,8 százalékát adja az omikron BA.1-es, eredeti változatát. Az adatbázis Trevor Bedford, a Fred Hutchinson Rákközpont számítógépes virológusa általi elemzéséből kiderült, hogy a lopakodó variáns Dániában a megbetegedések 82 százalékát teszi ki, az Egyesült Királyságban kilenc százalékát, és nyolc százalékát az Egyesült Államokban – írja a Reuters.

    A tudósok a dán adatok alapján úgy gondolják, a BA.2 változat másfélszer fertőzőbb lehet, mint az eredeti változat, valamint talán újrafertőzheti azokat, akik korábban már elkapták az omikront.

  • Fél éven belül háromszor is elkapta a koronavírust egy hetvenéves román férfi. Az idős úr eddig két Pfizer-oltást kapott, ennek ellenére betegedett meg. Először augusztusban, később októberben és januárban is megfertőződött. 

    Annak ellenére hogy a férfi vashiányos vérszegénységben szenved, nem voltak komolyabb tünetei. Most – hogy a vírus omikron-változatát is elkapta – szállították kórházba először elővigyázatosságból.

    A szakemberek úgy gondolják, az idős férfi azért fertőződhetett újra ilyen hamar, mert minden esetben más variánsát kaphatta meg a betegségnek – írja az Antenna3 román hírportál.

  • Pozitív koronavírustesztet produkált, ezért nem tudott elutazni vasárnap a pénteken kezdődő pekingi téli olimpiára Pónya Sára és Szőcs Emőke szövetségi kapitánya sem.

    A sportoló tünetmentes, a szükséges negatív teszteket követően később csatlakozhat a csapathoz – tájékoztatta Gundel Takács Gábor, a Magyar Olimpiai Bizottság kommunikációs igazgatója az MTI-t.

    A 14 fős magyar csapatból korábban két rövidpályás gyorskorcsolyázó, Liu Shaoang és Varnyú Alex adott pozitív mintát.

  • Hamis koronavírus-igazolvánnyal buktak le tanárok az ukrajnai Técsőn. Az oktatók csalására akkor derült fény, amikor több helyi oktatási intézményben tartott ellenőrzést a rendőrség. A vizsgálat során többek között az oltási igazolványok hitelességére is kíváncsiak voltak.

    Az egyik intézményben tíz olyan dolgozót is találtak, akiknek nem tudták leolvasni a tanúsítványon található QR-kódját.

    A rendőrség büntetőeljárást indított az oktatók ellen – írja a Kárpáthír.

  • A Spotify mostantól figyelmeztetést fog hozzátenni minden olyan náluk elérhető tartalomhoz, amelyben a koronavírusról is szó van. Az ebben található link egy olyan oldalra mutat, ahol a járványról szóló hiteles információk találhatók – számolt be a CNN.

    A vállalat a tartalmakra vonatkozó szabályzatot is nyilvánosságra hozza, ami eddig csak belső használatra volt elérhető.

    A botrányt az indította el, hogy Neil Young, majd Joni Mitchell is levetette teljes életművét az oldalról, mert nem akartak egy platformon szerepelni többek között Joe Rogan oltásszkeptikus influenszer podcastjával. Erről szóló cikkünket itt olvashatja.

  • Egy, a texasi Alvordben élő ötgyerekes családban mindkét szülő koronavírusos volt. Nem éreztek szagokat, így a füstszagot sem, ezért nem vették észre, hogy a házuk kigyulladt. Kétéves gyerekük mentette meg a család életét.

    Az épület tűzjelző rendszere nem működött, és amikor a fiuk odament hozzájuk, azt gondolták, hogy csak azt akarja, vegyék le a pizsamáját. Ezután azt a két szót mondta nekik, amit összesen tudott: mama, forró. Nem sokkal később a lángokat is meglátták.

    Bár a ház porig égett, a család sértetlenül megúszta – írja a Business Insider.

  • Bár az omikron-variánsról bebizonyosodni látszik, hogy nem olyan magas a halálozási rátája, mint más változatoknak, ez mégsem adhat okot teljes nyugalomra. A koronavírusos esetek többségénél (van, hogy gyerekeknél is) hosszú ideig tartó és akár súlyos szövődményekkel is járhat, ám egyetemlegesen elfogadott kezelés jelenleg nincs a hosszú Covidra. Egy új kutatás szerint azonban nemsokára előre jelezhető lesz.

    A szakemberek szerint a védőoltás lehet a megoldás, ugyanis már azzal csökkenti a hosszú Covid kialakulását, hogy sokaknál megakadályozza a megfertőződést. A tanulmány arra is rámutat, hogy a fertőzés esetén is véd az oltás, mivel a vírus rövidebb ideig támadja a vakcina által antitestekkel rendelkező szervezetet, így a károsodás is jóval kisebb.

    A feltételezést izraeli orvosok vizsgálták tavaly július és november között, közel 3000 olyan beteg jelenlétével, akik 2020 márciusa után kapták el a fertőzést. A teljesen beoltott pácienseknél az oltatlanokhoz képest 54 százalékkal csökkent a fejfájás, 64 százalékkal a kimerültség és 68 százalékkal az izomfájdalmak valószínűsége.

  • Az egyre szigorúbb járványkorlátozások miatt az Egyesült Államok kínai diplomáciai képviselete engedélyt kért az amerikai külügyminisztériumtól a nélkülözhető diplomaták és családtagjaik távozására.

    Kínában zéró toleranciát tanúsítanak a járvánnyal szemben, azzal a céllal, hogy minden esetet az ország határain belül számoljanak fel. A külügyminisztérium szóvivője szerint jelenleg a világ legbiztonságosabb országa Kína.

    Legutóbb a vuhani járvány idején menekültek az országból az amerikaiak.

    A témáról bővebben ebben a cikkünkben olvashatnak.

  • A világon 374 672 376 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 663 983 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai alapján – számolt be az MTI. Egy nappal korábban a világon 372 147 152 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 657 040 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS–CoV–2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 74 332 396, a halálos áldozatok száma 884 260.
    • Indiában 41 302 440 fertőzöttet és 495 050 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 25 360 647 fertőzöttről és 627 150 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 19 178 039 fertőzöttet és 131 576 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Az Egyesült Királyságban 16 582 263 a fertőzöttek száma, és 156 222-en haltak meg a betegségben.
    • Törökországban 11 526 621 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 87 234.
    • Oroszországban 11 547 333-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 324 060-ra emelkedett.
    • Olaszországban 10 925 485 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 146 149.
    • Spanyolországban 9 779 130 fertőzöttet és 92 966 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 9 846 032 fertőzöttet és 117 790 halottat tartanak nyilván.
    • Iránban 6 344 179 a fertőzöttek és 132 424 a halottak száma.
    • Lengyelországban 4 852 677 fertőzöttet és 105 161 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 4 232 143 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 106 793 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • A koronavírus elleni oltások emlékeztető adagjai az eddigi adatok szerint rendkívül hatékonyak az omikron-variánssal szemben, de a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a végletekig kitolt oltási sorozatok nem biztos, hogy célszerűek vagy fenntarthatók.

    Jelenleg a vakcinológia egy teljesen feltáratlan területén járunk. Belekezdtünk egy olyan programba, hogy vészhelyzeti alapon rendszeresen egymás után beadjuk az mRNS-alapú vakcinák emlékeztető adagjait, ez azonban nem tűnik egy sokáig folytatható eljárásnak

     – mondta a Nature-nek Danny Altman, az Imperial College London immunológusa.

    A most használatban lévő oltások valószínűleg kisebb védelmet nyújtanak a jövőben megjelenő vírustörzsekkel szemben. Miles Davenport, az Új-Dél-Walesi Egyetem immunológusa szerint hatásosabbak lennének olyan vakcinák, amelyek egy bizonyos variánst céloznak.

  • A Spotify tőzsdei értéke több mint kétmilliárd dollárral esett vissza, miután Neil Young töröltette teljes életművét a platformról – írja a Variety.

    Az énekes a lépést azzal indokolta, hogy az oldal olyan tartalmaknak is helyet ad, amelyek álhíreket közölnek a koronavírus elleni oltásokról, és nem járul hozzá, hogy dalait olyan platformon játsszák, amelyen Joe Rogan oltásszkeptikus influenszer podcastjai is hallhatók.

    A lap közlése szerint január 26. és 28. között a Spotify részvényei hat százalékot estek, miközben a Nasdaq indexe 1,7 százalékkal, a Dow Jonesé pedig 1,1 százalékkal emelkedett.

  • Nemrég 0,96-ra enyhült Izraelben a fertőzöttségi mutató, ami azt jelenti, hogy száz fertőzött csak 96 embernek adja át a vírust. Ez az eredmény a járvány csökkenését jelzi – közölte az izraeli egészségügyi minisztérium. A mutató legutóbb november 7-én, az omikron-vírusváltozat megjelenése előtt volt 1 alatt, a terjedés tetőpontján pedig 2,12-t mutatott.

    Csökkent a fertőzöttek száma is, jelenleg 429 006 aktív koronavírusos esetet tartanak számon a csaknem 9,4 milliós népességű Izraelben. Az országban jelenleg 143 015 ember tartózkodik házi karanténban. Ez is tízezrekkel kevesebb, mint amit néhány napja mértek.

    A kórházi ellátást igénylő 2665 beteg közül 1086-an vannak súlyos állapotban, és 243-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére. A számok emelkedni látszanak, mivel a súlyos esetek megjelenése 1-2 héttel követi a fertőződéseket – írja a Neokohn.

  • A szervezőbizottság közlése szerint 37 új koronavírus-fertőzést jegyeztek fel a pekingi téli olimpiához kapcsolódóan vasárnap – írja a Guardian. Egy nappal korábban ez a szám még 34 volt.

    Közülük nyolcan sportolók vagy a csapathoz tartozó tisztviselők voltak, és valamennyien a repülőtérre érkezésük után produkáltak pozitív tesztet.

    A Guardian az olimpia hivatalos honlapján közzétett közlemény alapján arról is írt, hogy a 37 fertőzöttből 28-nál a repülőtéren mutatták ki a vírust, míg kilenc érintettnél a résztvevőket és a szervezőket a nyilvánosságtól elválasztó zárt rendszerben, más néven buborékban.

  • Jó reggelt!

    Indul az Index mai hírösszefoglalója, melyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.

    Jó egészséget, vigyázzanak magukra!