Navalnij, a WikiLeaks, David Attenborough és Greta Thunberg a Nobel-békedíj jelöltjei között

2022.02.01. 16:38

David Attenborough, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz disszidens ellenzéki is azok között van, akiket norvég törvényhozók jelöltek a Nobel-békedíjra – adta hírül a Reuters.

Szintén a jelöltek között van Greta Thunberg, Ferenc pápa, a Mianmari Nemzeti Egységkormány, valamint Simon Kofe, Tuvalu külügyminisztere.

Több ezer ember, például országok parlamenti képviselői, valamint korábbi győztesek is jogosultak a jelölésre. 2014 óta egy év kivételével mindig olyanok nyerték el a díjat, akiket norvég törvényhozók is jelöltek.

A Nobel-díj-bizottság soha nem kommentálja a jelöléseket, a jelölők és a jelöltek nevét pedig ötven évig nem közlik. Arra azonban van lehetőség, hogy maguk a jelölők megnevezzék jelöltjüket.

Így azt is lehet tudni, hogy Alekszej Navalnij, a Hágai Nemzetközi Bíróság, valamint a WikiLeaks és Chelsea Manning is a jelöltek között van.

A jelölési folyamat hétfőn zárult le, a díjazottat októberben jelentik be.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.