új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Eddig sosem látott mennyiség halmozódott fel a koronavírus miatt elhasznált orvosi fecskendőkből, csomagolóanyagokból és védőeszközökből, amelyek hatása már veszélyt jelent a környezetre – olvasható a BBC cikkében.

    A WHO jelentése számolt be az akár környezeti katasztrófához vezető hulladékfelhalmozásról, ami a pandémia mellékterméke. Az egészségügyi világszervezet a gyártókat biológiailag lebomló anyagok használatára biztatja, de emellett a hulladékkezelés átgondolását is szorgalmazza.

    A legtöbb szemét a műanyag védőruházatokból keletkezik, de a felhozott fecskendők, kesztyűk, védőmaszkok és tesztek is komoly problémát jelentenek. 

    Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója szerint természetesen kiemelten fontos, hogy biztosítsák az egészségügyi dolgozók védelmét, azonban ezt úgy kell megtenni, hogy ennek a környezetre negatív hatása legyen.

    A WHO jelentéséből kiderül, hogy a járvány első hónapjaiban az ENSZ által szétosztott másfél milliárd különböző eszközből szemét lett, ami 262 ezer személyszállító repülőgép súlyának megfelelő hulladékkal egyenlő. 

    (via BBC)

  • Utolsó fázisba ért a spanyol Hipra gyógyszercég saját fejlesztésű koronavírus elleni vakcinájának klinikai vizsgálata, miután a gyógyszerügyi hatóság (AEMPS) megadta az ehhez szükséges engedélyt – jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón szerda este Madridban.

    A tárcavezető elmondta: a klinikai vizsgálatok harmadik fázisába háromezer 16 évnél idősebb önkéntest vonnak be 17 spanyol, egy olasz és két portugál kórházban.

    A spanyol vakcinát emlékeztető oltásnak szánják, így olyanok jelentkezhetnek, akik legalább három hónapja már kaptak két adag koronavírus elleni védőoltást az európai gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákból, akár kombinálva is.

    A tárcavezető hangsúlyozta: az eddigi vizsgálatok bizonyították a Hipra oltóanyagának hatékonyságát.

    A gyógyszervállalat úgynevezett fehérjealegység-alapú vakcináját a szükséges engedélyeztetési folyamatot követően az év második felében dobná piacra. Idén 600 millió dózist, jövőre már ennek a dupláját tudnák előállítani.

    A spanyol egészségügyi minisztérium szerda este közzétett jelentése szerint a dél-európai országban tovább enyhül a hatodik járványhullám. Az elmúlt egy napban 86 ezer új fertőzöttet regisztráltak, egy héttel ezelőtt a számuk 133 ezer volt.

    Spanyolországban 2020. január 31-én azonosították az első koronavírusos esetet, azóta 10,1 millióan kapták el a fertőzést a 47,4 millió lakosú országban.

  • San Franciscóban engedélyezték a harmadik koronavírus-vakcina felvételét azoknak is, akik első oltásként a Johnson&Johnson oltóanyagát vették fel. Mint ismert, ez a vakcina abban különbözik a többi koronavírus-oltóanyagoktól, hogy ebből csak egyet kell beadatni az alapimmunizáláshoz, szemben a többivel, amelyeknél két oltásra van szükség. 

    Ezzel egyébként „bőkezűbbek” az amerikai szövetségi kormányzatnál, országos szinten ugyanis a J&J-jel oltottaknak csak egy második oltás felvételét engedélyezték még (ezalól csak azok mentesülhetnek egyéni elbírálás alapján, akik gyenge immunrendszerük miatt nagyobb veszélynek vannak kitéve a vírusnak). 

    A San Franciscó-i hatóságok döntése szerint az újabb vakcinát soron kívül lehet kérni, kizárólag a Pfizer-vakcinájából, és csak akkor, ha a második dózis beadása óta már eltelt öt hónap. 

    Az amerikai szakértők közül egyébként a közelmúltban már többen javasolták, hogy elérhetővé kéne tenni a harmadik oltást a Johnson&Johnsonnal oltottaknak is, mivel az ő védettségük könnyebben csökkenhet, mint azoknak, akik három oltást kaptak a Pfizerből vagy a Modernából. 

    (via LA Times)

  • Hatályon kívül helyezte szerdán a legfelsőbb cseh közigazgatási bíróság azt a kormányrendeletet, miszerint a vendéglőket csak a beoltottak vagy a koronavírus-fertőzésen átesettek látogathatják – számolt be róla a közszolgálati cseh rádió.

    Az egészségügyi minisztériumnak most hét napja van arra, hogy eleget tegyen a bírósági döntésnek. Petr Fiala miniszterelnök bejelentette: rendkívüli kormányülést hív össze az egyébként az utóbbi időben a közéletben és a sajtóban is sokat vitatott téma új rendezésére.

    Petr Mikes, a Legfelsőbb Bíróság egyik bírája szerint a kormány előtt most két lehetőség áll: vagy engedélyezi, hogy a friss PCR-teszttel rendelkezők is látogathassák a vendéglőket és a szállodákat, vagy újra szükségállapotot hirdet. A szakember úgy véli, hogy a jelenlegi szabályozás diszkriminatív.

    Csehországban már hetek óta tüntetések vannak a koronavírus-járvány miatti korlátozások és óvintézkedések ellen, amelyeket elsősorban a Chcípl PES (Elpusztult a kutya) elnevezésű polgári kezdeményezés szervez. A PES a hivatalos járványellenes rendszer nevének cseh rövidítése, de kutyát is jelent, innen a civil kezdeményezés neve. A mozgalmat tavaly év elején olyan kisvállalkozók hozták létre, akik a koronavírus terjedése elleni intézkedések miatt a megélhetésüket látják veszélyeztetve.

    A tüntetők célja, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a pandémiatörvényt, amely alapján a parlament a kormányt rendkívüli intézkedések meghozatalára hatalmazhatja fel anélkül, hogy szükségállapotot kellene kihirdetni. A képviselőház a héten azért tűzte napirendre a témát, mert a kormányon lévő ötpárti jobboldali koalíció módosításokkal hatékonyabbá szeretné tenni a jogszabályt. 

    (via MTI)

  • Azonnali hatállyal megkezdik a koronavírus elleni oltást elutasító amerikai katonák leszerelését – jelentette be szerdán Christine Wormuth, a védelmi minisztérium amerikai hadseregért felelős államtitkára.

    Az indoklás szerint ez a lépés elengedhetetlen a hadsereg harckészségének fenntartásához. Az intézkedés hatálya a szárazföldi hadsereg aktív állományú és tartalékos tagjaira, valamint a kadétokra terjed ki. Kivételt csak a jóváhagyott, illetve elbírálás alatt álló felmentéssel rendelkezők képeznek.

    Tavaly augusztusban rendelték el az oltás kötelezővé tételét az amerikai haderő katonái számára. A különböző fegyvernemekhez tartozó katonák túlnyomó többsége már megkapta a koronavírus elleni vakcinák legalább első adagját. Hetvenkilenc amerikai katona hunyt el a koronavírus-fertőzés szövődményeiben.

    A hadsereg készültsége nagyban függ a katonák azon képességétől, hogy gyakorlatozni, mozgósítani, harcolni tudjanak, és megnyerjék országunk háborúit. A nem beoltott katonák kockázatot jelentenek a haderőre, és veszélyeztetik a harckészültséget

    – mondta Christine Wormuth.

    A többi amerikai haderőnem, így már a légierő is megkezdte a felmentéssel nem rendelkező katonák leszerelését.

    (via MTI)

  • A felnőtt lakosság több mint kétharmada túlsúlyos, és a súlygyarapodás meglepetésre a fiatalok körében a legjelentősebb. A táplálkozási szakértő a fogyásra tett fogadkozás helyett inkább egy fitt szokás felvételét javasolja, mivel egyetlen apró szokást könnyebb betartani, mint egy diétát.

    Bővebben >>>

  • Akár egy cseppnyi orrváladékkal való érintkezés is bőven elég lehet ahhoz, hogy valaki elkapja a koronavírus-fertőzést – derült ki egy tudományos kutatásból.

    A vizsgálat részeként 36, immunitással nem rendelkező önkéntes szervezetébe juttatták be a vírust kis dózisokban, utána pedig figyelemmel követték a megfertőződés folyamatát. A tudósok szerint a legtöbb esetben már annyi vírus is elég volt a fertőzés elkapásához, ami átlagosan egy fertőzött ember egycseppnyi orrváladékában található.

    A kutatás alapján azt is megállapították, hogy az embereknél általában a megfertőződés után nagyon hamar, már két napon belül jelentkeznek az első tünetek, valamint azt a korábban már létező feltételezést is megerősítették, hogy legnagyobb eséllyel a fertőzés utáni öt napban adják tovább a vírust. 

    A tudósok szerint a vírus először a torokban jelenik meg nagy számban, a megfertőződés utáni ötödik napban azonban már elsősorban az orrban van jelen.  Hozzátették azt is: a váladékmintán alapuló tesztek viszonylag megbízhatóan mutatták ki a fertőzöttséget. 

    A vizsgálati eredményt ugyanakkor valamelyest elavulttá teszi, hogy a kutatást még a koronavírus 2020-as variánsai alapján végezték, amelyek az alfa-, delta- vagy  omikron-variáns előtt jelentek meg, vagyis az azóta bekövetkezett mutációk módosíthattak a fentieken. 

    (via The Guardian)

  • Több fertőzéses esetet is feljegyeztek az Oroszországi Föderációban, amelyek a gyanú szerint az eddig legfertőzőbbnek mondott omikron-variáns egyik altörzse, a BA.2-höz köthetők.

    Az orosz fogyasztóvédelmi hatóság, a Roszpotrebnadzor vezetője, Anna Popova közlése szerint a BA.2 törzs Moszkván kívül még három területen jelent meg. Ez már csak azért is aggodalomra ad okot, mert egyes tanulmányok szerint a BA.2 jóval fertőzőbb az alaptörzsnél – írja a RIA Novosztyi

    Botswanában és Dél-Afrikában november végén azonosították a B.1.1.529 koronavírus-mutációt, más néven omikront. Ennek a törzsnek több alfaja van: BA.1, BA.1.1, BA.2 és BA.3. A Danish Serum Institute korábban megállapította, hogy az „omikron” BA.2 alfaja lényegesen fertőzőbb, mint az eredeti BA.1 törzs, de a vakcina csökkenti a fertőzés átadásának kockázatát.

    A dán intézet szerint a BA.2 alfajt az év elején fedezték fel, és gyorsan a domináns variánssá vált Dániában: a fertőzési képessége 10 százalékkal nagyobb, mint az „eredeti” omikronnak.

  • Az oktatási intézmények egyre nehezebb helyzetbe kerülnek az omikron-variáns gyors tejedése miatt, eközben a pedagógusoknak és az iskolai alkalmazottaknak nem biztosítják a tesztelést, az pusztán a diákoknak jár Romániában – olvasható a Főtér oldalán. 

    Már nincs kapacitás arra, hogy pótolni lehessen a Covid-fertőzés miatt otthon maradt tanárokat, miközben a diákokat nem lehet felügyelet nélkül hagyni az iskolákban. Az oktatási minisztériumnak nincs terve a kialakult helyzetre. 

    A legfrissebb összesítés szerint már több mint 7000 pedagógus és iskolai alkalmazott lett koronavírusos.

    A pedagógusok érdekvédelmi vezetője, Marius Nistor ráadásul egyenesen hajmeresztőnek tartja, hogy egyes iskolák orvosi kabinetjeiben nem engedik a kollégáinak és az iskolai alkalmazottaknak, hogy teszteljenek, hiszen az ezt szabályozó rendelet sehol nem írja, hogy a tanintézményekben a diákokon kívül más is kérheti a tesztelést. Emellett az egészségügyi minisztérium és a tanügyi tárca közös rendeletben változtatott a járványkörülmények közötti oktatás új szabályairól, így ezután tíz nap helyett öt napig térhetnek át online oktatásra azok az iskolai osztályok vagy óvodai csoportok, amelyekben hét napon belül legkevesebb három gyerek igazoltan megfertőződött koronavírussal.

    (via Főtér

  • Sehol sem lesz szükség többé védettségi igazolványra Litvániában, mivel a kormány szerint az omikron-variáns miatt a dokumentum lényegében értelmét vesztette. 

    Eddig bizonyos üzletekben és szolgáltatásoknál, az éttermekben, valamint a szórakozóhelyeken, kulturális intézményekben is előírhatták a védettségi igazolványt a belépés feltételeként.

    Szombattól kezdve azonban sehol sem fogják kérni. A kormány szerint ugyanis a védettségi igazolvány az omikron-variáns dominanciája óta többé nem megfelelő eszköz a járvány visszaszorításához. 

    A sokkal fertőzőképesebb omikron-variáns terjedésével az oltatlanok, a beoltottak és gyógyultak is ki vannak téve a fertőzés veszélyének. Ezáltal a védettségi igazolvány hatékonysága a járvány elleni védelemben jelentősen csökkent

    – indokolta a lépést az egészségügyi minisztérium. Közölték azt is: az igazolvány helyett szigorúbb létszámkorlátozásokkal próbálnak majd védekezni a járvány ellen a beltéri helyeken.

    Az egészségügyi minisztérium mindemellett leszögezte: elképzelhető, hogy a jövőben még szükség lesz a védettségi igazolványokra. 

    (via The Guardian)

  • Egyre súlyosbodik a koronavírus-járványhelyzet Ukrajnában, további hat megye, köztük Kárpátalja kerülhet át hamarosan a legszigorúbb korlátozásokkal járó, vörös színkóddal jelölt besorolásba – közölte Ihor Kuzin országos tiszti főorvos, az egészségügyi miniszter helyettese.

    A minisztérium a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékoztatott, hogy Ukrajnában az év eleje óta megháromszorozódott a kórházi ellátásra szoruló Covid-beteg gyermekek száma. Koronavírus-fertőzéssel, illetve annak gyanújával jelenleg csaknem 2500 gyermeket ápolnak kórházban, a számukra kijelölt egészségügyi intézmények telítettsége országosan már meghaladta az ötven százalékot.

    Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke egy tévéműsorban azt mondta: olyan sok a súlyosan beteg gyermek, hogy egyes régiókban a kórházak csaknem nyolcvan százaléka tele van, miközben országos szinten ez az arány általában alig több harminc százaléknál. A politikus szerint ezt a vírus különösen fertőző, omikron-variánsa okozza, amely jóval több gyermeket betegít meg, mint a vírus korábban azonosított változatai.

    A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 14 672 260-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 700 870-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 377 548-an kaptak. Kedden 74 592 embert oltottak be. 

    (via MTI)

  • 2020 tavasza óta több mint tizenhatezren hívták már fel a bécsi korona-segélyvonalat. Főleg depresszió, párkapcsolati problémák, anyagi gondok vagy családon belüli konfliktusok miatt kérnek segítséget. Az elkövetkező években várhatóan még nagyobb terheléssel kell szembenéznie a területnek – tájékoztat róla Bécs Város Külképviseleti Irodája.

    Az osztrák fővárosban 2020 tavasza óta működik a korona-segélyvonal, amelyet kifejezetten azért hívtak életre, hogy az embereknek legyen hova fordulniuk a pandémia nyomán kialakult lelki problémáikkal. 

    Az átlagos telefonáló 45 éves, minél tovább tart azonban a járvány, annál több fiatal van a segélykérők között. Jellemző, hogy nők nagyobb arányban hívják a segélyvonalat, mint férfiak. A hívás oka változó: van, aki depresszió, van, aki párkapcsolati problémák, anyagi gondok vagy a járvány miatt a családon belül kialakult konfliktusok miatt kér segítséget. 

    A lelkisegély-szolgálat vezetője, Georg Psota szerint ugyanakkor itt az alkalom, hogy az emberek a pandémia következményeként végre nyíltan beszéljenek arról, mi viseli meg őket lelkileg, és lekerüljön a stigma a pszichés betegekről. A szakember  úgy véli, hogy ez azért fontos, mert az elkövetkező években sokkal több ember, köztük nagyon sok fiatal szorul majd segítségre, hogy feldolgozza a történteket. Ezt mutatja, hogy a pandémia kezdete óta ötven százalékkal több hívás futott be a szociálpszichiátriai sürgősségi szolgálathoz. 

    (via Bécs Város Külképviseleti Irodája) 

  • A román egészségügyi miniszter bízik abban, hogy március végén már nem lesz szükség a veszélyhelyzet meghosszabbítására. Alexandru Rafila hozzáfűzte: ez egy munkahipotézis, ami változhat, ám a gazdaságot is érintő korlátozások feloldásáról meg kell kezdeni a tárgyalásokat – írta a Transindex.ro portál.

    A miniszter reményét fejezte ki, hogy áprilistól az élet a megszokott, nyugodt, normális mederben folyhat Romániában. Ez azt is jelentené, hogy nem kellene olyan intézkedéseket hozni, amelyek negatív hatással lennének a gazdasági és társadalmi életre. A tárcavezető nagyon bízik abban, hogy nem jelenik meg egy minden eddiginél pusztítóbb koronavírus-variáns, ami romba döntené ezeket a terveket.

    Rafila utalt arra: a normalitás nem jelenti azt, hogy az élet visszatérhetne a régi kerékvágásba, a járvány előtti helyzetbe, mert még mindig szükség lehet bizonyos intézkedésekre, például maszk használatára zárt helyiségekben vagy bizonyos ideig tartó távolságtartásra.

    Rafila megjegyezte: a jövő héten akár napi ötvenezer új fertőzött is lehet. A miniszter arról is beszélt, nem kizárt, hogy ősszel ismét megjelenik egy új mutáns.

  • Romániában 35 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, csaknem 3800 ember újra vírushordozó lett. Az igazolt esetek száma súrolja a 2,3 milliót.

    A koronavírus szövődményeibe 120 beteg halt bele kedden – írta az Agerpres. A pandémia kezdete óta már több mint 60 ezer romániai család veszítette el a hozzátartozóját.

    Ugyanakkor meghaladja az 1,9 milliót a kórból felépültek száma.

    Kórházban több mint tízezer Covid-pácienst kell kezelni. Ez azt jelenti, hogy pár nap alatt jelentősen növekedett a kórházi ellátásra szorulók száma Romániában.

  • Oroszországban 141 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában. Az igazolt megbetegedések száma meghaladta a 12,1 millió – írta a pravda.ru.

    A Covid–19 és szövődményei 678 ember életét követelték kedden. A járvány kezdete óta mintegy 333 ezer ember hunyt el a koronavírus miatt.

    Egyetlen nap alatt 17 ezer embert kellett kórházba szállítani. Az aktív betegek száma 1,4 millió. Csupán kedden 48 ezren gyógyultak meg a fertőzésből – közölte a TASZSZ. Az utóbbi szűk két esztendőben 10,3 millió ember felépült a kórból Oroszországban.

  • Tokióban 21 576 új fertőzöttet azonosítottak szerdán. Ezzel megdőlt a napi rekord, a korábbi legmagasabb napi adat 17 631 volt – írja a Guardian.

    Az omikron Japánban is tombol. Összesen 81 677 fertőzöttet tartottak nyilván az elmúlt 24 órában. A Japan Times szerint ez 97 százalékos ugrás a két héttel ezelőtti 41 370 fertőzötthöz képest. 

    A kormány nem tervez veszélyhelyzetet hirdetni, annak ellenére, hogy a kórházban ápolt koronavírusos betegek mennyisége elérte az 50 százalékot, amihez korábban kötötték a veszélyhelyzet kihirdetését.

    További 70 ember halt meg koronavírushoz köthető megbetegedésekben az elmúlt napban, ami csaknem négyszerese a két héttel ezelőtti 15 halálesetnek. 

  • Szlovákiában több mint húszezer új fertőzöttet regisztráltak kedden. A tesztek több mint fele bizonyította a koronavírus jelenlétét. A fertőzöttek csaknem hatvan százaléka nem volt beoltva – írta az ujszo.com. A szomszédos országban meghaladja az egymilliót az igazolt fertőzöttek száma.

    A Covid–19-kórba és szövődményeibe 27 beteg halt bele 24 órán belül. A járvány kezdete óta csaknem 18 ezer beteg hunyt el a fertőzésben.

    Jelenleg 1700 Covid-pácienst ápolnak kórházban. Közülük 283 beteget intenzív osztályon kell gondozni, 138 fertőzött pedig mesterséges lélegeztetésre szorul.

  • Amerikai kutatók megállapították, hogy az mRNS-vakcinák után megnő a szívizomgyulladás kialakulásának az esélye; a kockázat a második oltás után a legmagasabb – derült ki a JAMA Network tudományos szakfolyóiratában megjelent tanulmányból. Ugyanakkor a kutatók hozzátették, hogy érdemes összevetni a szívizomgyulladás kockázatát a vakcinák védőhatásával. 

    A szakértők a 2020. december és 2021. augusztus között bejelentett oltási mellékhatásokat vizsgálták, amikor a szívizomgyulladás ritka, de súlyos utólagos tüneteit azonosították. A rendellenesség megjelenése az mRNS-alapú Covid–19-oltás után fordulhat elő, különösen serdülő és fiatal férfiaknál.

    (via 24.hu

  • Az indiai egészségügyi dolgozók szerint széles körben elterjedt oltásiigazolvány-csalás folyik az országban – írja a Guardian. Az állítások szerint a csak egy oltással rendelkezők vannak úgy regisztrálva a rendszerben, mintha két dózist kaptak volna a koronavírus elleni vakcinából. 

    A nyilatkozó dolgozók szerint a kormányzati célkitűzések elérése érdekében kell meghamisítaniuk az oltottsági adatokat. Elmondásuk szerint az oltásra regisztrált, de meg nem jelenő emberek adatait használva könnyedén be tudták vinni a rendszerbe a hamis adatokat. 

    A lakosság oltottsági adatait a CoWIN nevű kormányzati honlapon tárolják, amely nemzetközileg elismert oltási igazolványt is ad. Ezáltal a valójában csak egy oltással rendelkezők is szabadon utazhatnak országon belül és kívül is, úgy, mintha teljesen oltottak lennének. 

    A teljes lakosság beoltását az indai kormány 2021 végére tűzte ki célul, amit nem teljesítettek. A hivatalos statisztikák szerint a felnőtt lakosság 75 százaléka kapta meg a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát. A lapnak nyilatkozó egészségügyi dolgozók szerint ezek az adatok hamisak. Becsléseik szerint a sűrűn lakott területeken a népesség 20-35 százaléka, a kevésbé lakott részeken pedig 40-60 százaléka lett hamisan regisztrálva a rendszerben.

  • Új rekordon az új fertőzöttek száma Csehországban: 57 195 új beteget jelentettek kedden, ami a legmagasabb napi szám a koronavírus-járvány kezdete óta.  Az omikron-variáns a Cseh Köztársaságot is elérte.

    A minisztérium 9775 olyan esetet is jelentett, amikor a betegek vélhetően újrafertőződtek. A kórházi felvételek száma folyamatosan 2653 volt, ami jóval elmarad a korábbi csúcsoktól.

    (via theguardian.com)

  • Ukrajnában csaknem 35 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában. A szomszédos országban az igazolt megbetegedések száma meghaladja a 4,13 milliót – írta a karpatalja.ma.

    A Covid–19 és szövődményei 204 embert fosztottak meg az életétől kedden. Mintegy 101 ezren hunytak el a kórban az utóbbi mintegy két évben. Ugyanakkor 3,6 millióan már felépültek a fertőzésből.

    Kárpátalján 773 megbetegedést regisztráltak egy nap alatt. A fertőzésben öten lelték halálukat. Eddig megközelítően százezer esetben igazolták a fertőzést a magyarok lakta térségben.

  • Egy új, angliai kutatás szerint olyan traumatikus eseményekkel összeköthető a koronavírus-vakcina elutasítása, mint a szülőktől való elszakadás, az elhanyagoltság vagy a gyermekkori fizikai, verbális és szexuális bántalmazás.

    Kiderült az is, hogy a fent említett traumák áldozatai:

    kevésbé bíznak a hatóságok koronavírussal kapcsolatos hivatalos információiban, kevésbé tartják be a korlátozások szabályait és ritkábban viselnek maszkot a járvány idején, mint az átlag. 

    – állapították meg az angol népegészségügyi szakértők.

    Két évvel azután, hogy a vírus először megjelent az Egyesült Királyságban és egy évvel azután, hogy az angol egészségügy ingyenesen elérhetővé tette az ellene védő oltóanyagokat, az országban minden tizedik ember még mindig nem kapott egyetlen adag oltást sem.

    Kiemelten fontos az egészségügyi szakértőknek és politikai döntéshozóknak, hogy  kiderítsék, mi okozhatja az oltás elutasítását, ugyanis az meghosszabbítja a pandémia lefolyását és ezáltal mindenki életére hatással van. 

    Most a Public Health Wales által finanszírozott és a BMJ Open folyóiratban közzétett új tanulmány eredményei azt mutatják, hogy

    a koronavírus elleni vakcinával szembeni bizalmatlanság összefüggésbe hozható a gyermekkori traumákkal.

    A kutatók 2285 – 18 éven felüli – embert kérdeztek meg Walesben a 2020 és 2021 közötti karanténkorlátozások idején. Gyermekkori traumákról, az egészségügyi információkba vetett bizalomról, a kötelező maszkviseletről, a szabályok megszegéséről és a koronavírus elleni oltásról kérdezték őket. 

    Az eredmények azt mutatták, hogy minél több traumát éltek át az emberek gyermekkorukban, annál valószínűbb volt, hogy bizalmatlanok voltak az NHS Covid–19 információival. 

    Ezek az emberek úgy érezték, hogy a kormány akaratuk ellenére korlátozza őket, és legtöbbjük támogatta a kötelező maszkviselet megszűnését.

    A kutatók kihangsúlyozták, hogy sürgősen meg kell érteni, hogyan növelhető ezeknek az embereknek az egészségügyi rendszerbe vetett bizalma. Az ilyen egyének ugyanis nagyobb veszélynek vannak kitéve és potenciális kockázatot jelentenek mások számára is. 

    (via theguardian.com

  • Az Amerikai Egyesült Államokban mintegy 891 ezer fertőzött halálát követelte a Covid19 és szövődményei az utóbbi csaknem két évben. Már a 75,4 milliót közelíti az igazolt megbetegedések száma a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

    A Washington Post azt hangsúlyozza, hogy a koronavírusos esetek száma 35 százalékkal csökkent a múlt héten.

    Kaliforniában 80 ezren haltak bele a kórba, illetve csaknem 8,5 millióan fertőződtek meg. Vermont államban ugyanakkor a halottak száma nem lépte túl a hatszázat, és százezer megbetegedést diagnosztizáltak a járvány kezdete óta – közölte a CNN.

    Kéthetes periódust elemezve: New Yorkban 70, Nevadában 63, Texasban 42 százalékkal apadt a napi új diagnosztizált esetek száma. Egyébként az utóbbi államban csaknem 80 ezren hunytak el a Covid19 miatt, és több mint hatmillió fertőzöttet regisztráltak. Ellenben Tennessee államban 95, míg Washingtonban 24 százalékkal növekedett az új megbetegedések száma megközelítően fél hónap alatt.

  • Ausztráliában a koronavírus kórházi ellátottjainak a száma háromhetes mélypontra zuhant. Csaknem nyolcszázzal kevesebb Covid-beteget kell egészségügyi intézményben kezelni, ami jelentősen csökkenti a kórházak leterheltségét. Ugyanakkor a fertőzöttek napi száma emelkedik – írta a reuters.com.

    Az utóbbi hónapokban nagyon gyorsan terjedt az omikron. Addig soha nem látott napi fertőzési adatokat produkálva a népesebb államokban.

    Ezek az adatok megerősítik a más országokban már érzékelt trendet, illetve azt is: az omikron-variáns által okozott fertőzés általánosságban enyhébb lefolyású a delta-változatnál az adott társadalom egészét tekintve. 

    Az ausztrál miniszterelnök a minap azt mondta: bízik abban, hogy a járványhelyzet javulásának köszönhetően még húsvét előtt megnyílhatnak az ország határai, például az országban tanuló diákok előtt is. Ebben bíznak a légitársaságok és az utazási irodák is, akik a turistákat várnák a csaknem két szűk esztendő után.

     
     
  • A világon 381 315 125 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 685 892 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai alapján.

    Egy nappal korábban a világon 378 009 506 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 672 280 volt.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 75 350 359. A halálos áldozatok száma 890 770.
    • Indiában 41 469 499 fertőzöttet és 496 242 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 25 634 781 fertőzöttről és 628 356 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 19 681 231 fertőzöttet és 132 307 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Az Egyesült Királyságban 17 544 380 a fertőzöttek száma, és 157 404-en haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 11 795 059-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 325 321-re emelkedett.
    • Törökországban 11 722 483 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 87 614.
    • Olaszországban 11 116 422 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 146 925.
    • Spanyolországban 10 039 126 fertőzöttet és 93 633 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 10 079 791 fertőzöttet és 118 026 halottat tartanak nyilván.
    • Iránban 6 408 244 a fertőzöttek és 132 504 a halottak száma.
    • Lengyelországban 4 925 270 fertőzöttet és 105 434 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 4 287 117 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 107 086 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Franciaország szerdán megkezdi a Covid–19 betegséggel kapcsolatos korlátozások feloldását, beleértve a kötelező kültéri maszkviselést. A koncerttermek, sportmérkőzések és egyéb rendezvények nézőszámkorlátozása szintén megszűnik, és bár az otthoni munkavégzés már nem lesz kötelező, továbbra is ajánlott lesz.

    A lépéssel megkezdődik a korlátozások enyhítése, amelyet január végén jelentettek be – annak ellenére, hogy az országban a múlt hónapban rekordszámot ért el a napi megbetegedések száma –, követve Anglia és Dánia példáját, ahol szintén enyhítettek a korlátozásokon.

    Jean Castex miniszterelnök még januárban közölte, hogy Franciaország februárban feloldhatja a korlátozások nagy részét az új – szigorúbb – szabályoknak köszönhetően. A decemberben zárva tartott szórakozóhelyek február 16-án újra kinyitnak, és ismét engedélyezik az állóhelyek használatát a koncerteken, sporteseményeken és a bárokban.

    A hatóságok az omikron-variáns fenyegetését kevésbé veszélyesnek tekintik, mint a vírus korábbi törzseit, annak ellenére, hogy jóval fertőzőbb. A legutóbbi adatok szerint az elmúlt hét napban átlagosan 322 256 új koronavírusos esetet regisztráltak.

    (via theguardian.com

  • A vulkánkitörés miatt szenvedő Tonga szigete zárlatot rendelt el, miután két koronavírus fertőzöttet is jelentettek a fővárosban – olvasható a BBC-n.

    Mint korábban megírtuk, a szigetországban a pandémia óta egyetlen koronavírusos esetet sem jelentettek. Az egyik szállítmányt fuvarozó hadihajó legénysége közül csaknem huszonhárman pozitív teszteredményt produkáltak. 

    A tájékoztatás szerint mindkét esetet a kikötőben észlelték, ahová a humanitárius támogatások érkeznek a vulkánkitörés óta. A lezárás helyi idő szerint este hat órakor kezdődik, ami alatt a kialakul vírushelyzetet 48 óránként ellenőrizni fogják. 

    A legfontosabb, hogy lelassítsuk a fertőzést és megállítsuk azokat, akik megbetegedtek. Egy hajót sem engedünk útnak a szigetek között, és a helyközi repülőgép járatok sem szállhatnak fel

    – jelentette be Siaosi Sovaleni miniszterelnök.

    A világjárvány kitörése óta Tonga szigete egyike volt azoknak az országoknak, akik viszonylag kevés fertőzöttet jelentettek, kivéve egyetlen esetet októberben. A 106 ezer lakosú ország 60 százaléka mindkét oltást beadatta magának. Az ország szigeteinek elszeparáltsága miatt azonban jelentős mértékben veszélyeztetett a lakosság, ugyanis korlátozott az egészségügyhöz való hozzáférésük. 

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden közzétett jelentése szerint a múlt hónapban regisztrált új fertőzöttek 93 százaléka az újonnan felfedezett omikron-variánssal fertőződött meg – írja a Guardian.

    A szervezet több szubvariánsra hívta fel figyelmet, mint írják, az elsőként regisztrált BA.1 és BA.1.1 verziók az összes omikron-eset több mint 96 százalékát teszik ki, de Európa és Ázsia egyes részein már a BA.2 alváltozat kezdi felütni a fejét.

    Bár még keveset lehet tudni az egyes változatok közötti különbségekről, de több tanulmány is azt sugallja, hogy a BA.2 fertőzőbb lehet, mint az eredeti variáns. Maria Van Kerkhove, a WHO szakértője azt mondta az újságíróknak, hogy a BA.2-vel kapcsolatos információk még korlátozottak, de egyes adatok azt mutatják, hogy kismértékben erősebb lehet a fertőzöttség növekedési üteme a BA.1-hez képest.

    (via Guardian)