új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ausztriában kötelező lesz a koronavírus elleni oltás felvétele a felnőtteknek. A kétkamarás osztrák parlament felsőháza is megszavazta csütörtökön az erről szóló javaslatot, már csak az államfőnek kell szentesítenie aláírásával a törvényt.

    A szabályozás kivételt tesz a várandós nők, illetve azok esetében is, akik egészségi okokból nem vehetik fel a védőoltást. A kórból felgyógyultnak minősítettek 180 napig mentesülnek a vakcina felvétele alól – írja az MTI.

    Március közepéig nem büntetik meg azokat a felnőtteket, akik nem oltatják be magukat. A pénzügyi szankció mértéke 600 és 3600 euró között lehet.

    A szomszédos országban is magas a napi friss fertőzöttek száma, a bécsi kormány azzal kalkulál, hogy a járvány mostani hulláma a napokban tetőzik. A lakosság mintegy 72 százaléka két adag vakcinát kapott Ausztriában.

  • Csütörtök délután egy rövid közlemény jelent meg a Magyar Tenisz Szövetség honlapján, amelyben a szervezet azt írta:

    ALAPOS A GYANÚ, HOGY VISSZAÉLÉSEK TÖRTÉNHETTEK A COVID–19-VÍRUSFERTŐZÉS KIMUTATÁSÁRA SZOLGÁLÓ PCR-TESZTEKKEL KAPCSOLATBAN.

    Nem sokkal a teniszszövetség közleménye után a Semmelweis Egyetem is közleményt adott ki, amelyben azt írták: az egyetem rektora, Merkely Béla azonnali hatósági eljárást kezdeményezett, és belső vizsgálatot indított. Az ügy további részleteit ebben a cikkünkben olvashatja:

    Kapcsolódó

    Dagad a botrány, a Semmelweis Egyetemen állították ki a teniszszövetség hamis tesztjeit

    Merkely Béla belső vizsgálatot indított, az érintett orvost felfüggesztették.

  • Mario Draghi olasz miniszterelnök  a korlátozások időszakának végét jelentette be , miután az ország túljutott az omikron-variáns által okozott járványhullám tetőzésén.

    A kormányfő a járványhelyzetet összegző kormányülésen egyre nyitottabb országról beszélt, elsősorban a fiatalok számára.

    Roberto Speranza egészségügyi miniszter szerint a kórházban kezelt betegek számának folyamatos csökkenésével új fázis, új korszak kezdődött.

    Az utóbbi hét nap alatt majdnem harminc százalékkal csökkent a napi esetszám. Csütörtökön több mint 112 ezer új fertőzöttet regisztráltak, míg egy hete több mint 155 ezret. A halottak száma viszont nem csökken, az utóbbi 24 órában 414 beteg halt meg koronavírusban.

    A kormány tagjainak nyilatkozatai szerint nem hosszabbítják meg a március 31-ig érvényes egészségügyi vészhelyzetet, amely 2020 januárjában lépett életbe, és azóta tart.

    Az emlékeztető oltással rendelkezők védettségi igazolásának érvényessége határozatlan időre szól február 7-től, és ez vonatkozik azokra a felgyógyultakra is, akik már két adag vakcinát vettek fel. Az emlékeztető oltás nélküliek esetében az oltási igazolás hat hónapig érvényes.

    Az előírások értelmében az Európai Unióból érkezők – köztük a magyarok is –, ha esetleg az emlékeztető oltást már tavaly kora ősszel felvették, hat hónap elteltével is bármilyen tesztelés vagy többletigazolás nélkül léphetnek be Olaszországba.

    (MTI)

  • Svédország február 9-ig feloldja az összes koronavírus-korlátozást – jelentette be csütörtökön a kormány. Stockholm így csatlakozott az Egyesült Királysághoz, Dániához és Norvégiához, akik ugyancsak lazítanak – írja a Politico. 

    Magdalena Andersson svéd miniszterelnök sajtótájékoztatóján indoklásában kiemelte: a jó oltási adatoknak köszönhetően hamarosan minden szigorítást feloldhatnak. Mint a lap megjegyzi, a svéd lakosság 73,9 százaléka már teljesen be van oltva.

    A lazítások ellenére a kormány az oltatlanoknak továbbra is azt tanácsolja, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket. Akiknél pedig koronavírus-megbetegedésre utaló jeleket tapasztalnak, azoknak továbbra is otthon kell maradniuk.

    (via Politico)

  • Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy „nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték” ahhoz, hogy a koronavírus elleni negyedik oltás beadását javasolja.

    Jelenleg nincs elegendő klinikai vizsgálatból származó bizonyítékunk ahhoz, hogy a második emlékeztető oltás beadását ajánljuk a lakosság többségének

    – jelentette ki Marco Cavaleri, az amszterdami testület vezető tisztségviselője.

    Cavaleri a sajtótájékoztatón ugyanakkor hangsúlyozta az oltási kampányok folytatásának fontosságát, többek között a harmadik oltás felvételét is, amely magas fokú védelmet nyújt a vírus okozta súlyos megbetegedés ellen.

    Felhívta a figyelmet az omikron-variáns új alváltozata, a BA.2 nevű vírus rohamos terjedésére is. Mint mondta,

    még túl korai lenne megállapítani, hogy ez az alváltozat mennyiben különbözik magától az omikrontól a fertőzőképesség és az immunrendszerre gyakorolt hatás szempontjából, de továbbra is szorosan kapcsolódik az eredeti omikron változathoz.

    Cavaleri arra is kitért, hogy az EMA támogatná olyan vakcina engedélyeztetését, amelyet kifejezetten az omikron-variáns ellen fejlesztenek ki. Arról is tájékoztatott, hogy

    az ügynökség hamarosan döntést hoz a Pfizer/BioNTech-vakcina harmadik adagja felvételének engedélyezéséről a 16 és 17 éveseknek.

  • Bojana Beovic, a szlovén kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottságának elnöke szerint Szlovéniában napokon belül elérheti csúcspontját a koronavírus-járvány ötödik hulláma, amelyet követően stabilizálódik a helyzet a kórházakban is.

    Az előző hullámban a delta-variánssal fertőzött betegek közül többen kerültek intenzív osztályra, mint most, az omikron-variánssal fertőzöttek közül – közölte Bojana Beovic, hozzátéve: a kórházi kezelésre szoruló betegek többsége be van oltva, emiatt a betegség lefolyása is enyhébb.

    A több mint kétmilliós Szlovéniában 16 654 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak csütörtökre, és 19 beteg halt meg. Kórházban 918 beteget ápolnak, közülük 124-en vannak intenzív osztályon.

    (MTI)

  • Észak-Írországban több mint 4200 új megbetegedést diagnosztizáltak szerdán. A Covid–19 és szövődményei három ember halálát követelték 24 órán belül – írta a BBC. A járvány kezdete óta több mint 3100 ember lelte halálát a kórban.

    Kórházban 354 fertőzöttet kellett kezelni, eddig 3,6 millió dózist adtak be.

    Írországban meghaladja a koronavírus halálos áldozatainak száma a 6200-at. Az utóbbi 24 órában csaknem 5900 PCR-teszt mutatta ki a vírus jelenlétét. Kórházban 610 Covid-pácienst kellett kezelni a szigetországban.

    Eddig 7,6 millió adagnyi vakcinát adtak be Írországban.

  • Finnországban 6788 új fertőzöttet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában. Eddig csaknem 508 ezer megbetegedést regisztráltak az északi országban. A járvány majd két éve alatt 2041 fertőzött halt meg. Kórházban jelenleg több mint hatszáz Covid-beteget ápolnak.

    Sanna Marin finn miniszterelnök csütörtökön közölte: a kormány döntött arról, hogy február 14-én, Valentin-napon az éttermekben, illetve a nyilvános rendezvényeken nem kell betartani egyes járványügyi előírásokat – írta a Helsinki Times. A vendéglők éjfélig nyitva lehetnek, este 11-ig pedig megengedett ételek és alkoholos italok felszolgálása is. Ugyanakkor a higiénés szabályok érvényben maradnak.

    A többi korlátozó intézkedés alól március elsejétől mentesülnek az éttermek Finnországban.

  • Csehországban nem lesz kötelező felmutatni a védettségi igazolványt az éttermekben és más szórakoztatóegységekben a jövő héttől, vagyis az oltatlanok előtt is megnyílnak a kapuk – mondta Petr Fiala miniszterelnök.

    A 10,7 milliós országban kedden 57 266, szerdán pedig 43 307 koronavírusos esetet regisztráltak, vagyis az omikron-variáns terjedésével rekordszintre emelkedett a fertőzöttek száma, ugyanakkor a kórházi kezelések száma nem emelkedett látványosan.

    A kormány ezért döntött úgy, hogy február 9-től megszünteti a védettségi igazolványok használatát, vagyis az oltatlanok is mehetnek étterembe és a szolgáltatóegységekbe jövő szerdától.

    Emellett február 18-tól megszüntetik a kötelező tesztelést a cégeknél és az iskolákban, viszont a zárt terekben továbbra is kötelező lesz a maszkviselés, valamint a rendezvények létszámkorlátozása is megmarad.

    (via Reuters)

  • Módosította az országba érkező utasoktól tavaly december 20. óta megkövetelt PLF (Passenger Locator Form) digitális járványügyi adatlapot csütörtöki ülésén a román kormány, és pontosított néhány, a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt korlátozást.

    Az új szabályozás szerint az adatlapot a határátlépést megelőző 72 órában bármikor ki lehet tölteni, eddig erre csak az utolsó 24 órában volt lehetőség. A PLF-be ezentúl a román személyi számot vagy a külföldi hatóságok által kibocsátott utazási okmány sorszámát is be kell vezetni – írja az MTI.

    Továbbra sem szabad orvosi vagy FFP2-es maszk nélkül közterületre menni, de ezentúl nem kötik a Covid-igazolvány felmutatásához a belépést azokban a bevásárlóközpontokban üzemelő élelmiszerüzletekben, amelyeket elkülönített útvonalakon lehet megközelíteni.

  • Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt egy évvel, 2023. június 30-ig hosszabbítsák meg az európai uniós digitális Covid-igazolványokról szóló rendelet hatályát – közölte csütörtökön az EU brüsszeli végrehajtótestülete.

    A járvány továbbra is elterjedt Európában, és jelenleg nem lehet meghatározni a fertőzések 2022 második felében történő esetleges terjedésének vagy új változatok megjelenésének hatását. Az igazolványokkal kapcsolatos uniós rendelet meghosszabbítása biztosítja, hogy az utazók továbbra is használhassák a tanúsítványt az EU-n belüli utazásukhoz

    – olvasható a bizottság sajtóközleményében.

    A bizottság javasolja azt is, hogy a laboratóriumi antigéntesztek is kerüljenek azon teszttípusok közé, amelyekre vizsgálati dokumentumot lehet kiállítani.

    Emellett azt is szorgalmazza, hogy az oltási igazolványok bármely uniós tagállamban beadott vakcinadózis helyes számát tartalmazzák. Ez az uniós polgárok aggodalmainak kezelésére szolgál, mivel a bizonyítványok helytelen számú dózist jeleznek azoknál, akik különböző tagállamokban kapják meg az oltásukat.

    A testület továbbá kezdeményezte, hogy koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos klinikai vizsgálatokban részt vevő személyek számára is ki lehessen állítani igazolást. Az intézkedés célja a vírus elleni vakcinák folyamatos fejlesztésének és vizsgálatának ösztönzése.

    A rendelet meghosszabbítására tett javaslatot még az Európai Parlamentnek és az uniós tagországok kormányait képviselő tanácsnak is el kell fogadnia.

  • A romániai Kolozs megyében megnövelték a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak számát, hogy az ágyak foglaltsági szintje ne haladja meg a 75 százalékot és ne kelljen bezárni az iskolákat – tájékoztatta Tasnádi Szilárd prefektus csütörtökön az sajtót.

    A prefektus a hét elején még azt közölte, hogy csütörtökig várhatóan 75 százalék fölé emelkedik a kórházi ágyak foglaltsága, ami az érvényes járványügyi szabályozás értelmében a Kolozs megyei iskolák bezárását és az oktatás online térben való folytatását vonja maga után. Csütörtökön azonban a prefektus arról tájékoztatott, hogy

    további kórházi ágyakat különítettek el a megyében a koronavírusos betegeknek, a kórházi kapacitás a korábbi hétszáz ágyról immár több mint ezer ágyra módosult.

    Az Agerpres hírügynökséget idézve: egy héttel ezelőtt 430 koronavírusos beteget kezeltek a kolozsvári kórházakban, számuk mára 534-re emelkedett, de a kapacitások megnövelésével sikerült a 75 százalékos szint alatt tartani az ágyak foglaltságát.  

    A megyében jelenleg tíz iskolában folyik online oktatás a megbetegedett tanárok és diákok nagy száma miatt. Közöttük van a megye egyik legnagyobb magyar iskolája, a János Zsigmond Unitárius Kollégium is.

    A csütörtöki hivatalos friss adatok szerint Romániában továbbra is felfelé ívelő szakaszában van a járvány, de a heti esetszám növekedése a korábbi hét naphoz viszonyítva napról napra csökken, ami a tetőzés közeledtét jelzi.

    Csütörtökön 32 671 új esetet jelentettek, ami 31 százalékkal több, mint az elmúlt két hét mozgóátlaga. Megugrott viszont és második napja száz fölötti a halálos áldozatok száma. Legutóbb a negyedik hullám leszállóágában, december első napjaiban követelte naponta ennyi ember életét a járvány. A kórházak telítettsége folyamatosan nő: jelenleg 10 719 fertőzöttet kezelnek kórházban, közülük 993-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra. A számok meghaladták a negyedik hullám csúcsán jegyzett kórházi telítettség felét – számolt be az MTI.

  • Romániában kevesebb új koronavírusos megbetegedést regisztráltak szerdán, mint a megelőző napon. A szomszédos országban megközelítően 33 ezer új esetet jegyeztek fel – írta a Maszol.ro portál. Az igazolt megbetegedések száma meghaladja a 2,3 milliót, több mint 62 ezren újrafertőződtek.

    A Covid–19 kórba és szövődményeibe 111 fertőzött halt bele, csaknem nyolcvan százalékuk a védőoltás egyetlen dózisát sem vette fel. Az elhunytak között egy újszülött is van, akinek társbetegségei is voltak. A járvány kezdete óta több mint hatvanezer fertőzött veszítette életét Romániában.

    Ugyanakkor 1,9 millió embert már gyógyultnak nyilvánítottak.

    Jelenleg csaknem 10 800 Covid-beteget ápolnak kórházban, közülük 849 kiskorú.

  • Az ottawai rendőrség fontolóra veszi, hogy katonai beavatkozással vet véget „a törvénytelen blokádnak”.

    A kanadai fővárosban demonstrálók a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések eltörléséért tüntetnek, például a maszkviselést is élesen bírálják. Ugyanakkor a hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a katonai erő alkalmazása „masszív kockázatot” jelent, mert úgy vélik, a tiltakozóknál lehetnek fegyverek. A kanadai rendőrség szerint a demonstráció megszervezésének a szálai az Amerikai Egyesült Államokig nyúlnak – írta a Guardian.

    Nem csekély gondot okoz, hogy például leparkolt gépjárművek, teherautók is akadályozzák a közlekedést a kanadai fővárosban. Számos ottavai lakos vált frusztrálttá a kellemetlen szituáció miatt, sok üzlet bezárt.

    Az észak-amerikai ország más részein is demonstrálnak. Alberta államban például traktorok tucatjai gátolják a közlekedést egy autópályán.

  • Engedélyezték az Egyesült Királyságban a Novavax vakcináját a 18 éven felüliek számára – írja a Guardian.

    Mint írják, az oltóanyag kilencvenszázalékos hatékonyságú védelmet biztosít a koronavírus ellen. A vakcina ugyanakkor még nem lesz széles körben elérhető, mivel még a brit oltásügyi és immunizációs vegyes bizottság további vizsgálatokat rendelt el. A gyártó szerint a vakcina jóval nagyobb védelmet biztosít az új omikron-variánssal szemben, mint a többi gyártó vakcinája. 

    A Novavax egy proteinalapú vakcina, amely könnyen ellenőrizhető, ráadásul már korábban is alkalmazták a technológiát – gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt – olyan betegségeknél, mint a hepatitis B vagy az influenza. Így egy már jól bevált technológián alapszik az új oltás fejlesztése is. 

    Az Európai Bizottság már december 21-én feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott a Novavax amerikai biotechnológiai vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagának. 

    (via Guardian)

  • Oroszországban szó sincs arról, hogy megtorpanna a napi fertőzések száma. Csak az utóbbi 24 órában 155 ezer új megbetegedést diagnosztizáltak. Az igazolt fertőzések száma meghaladja a 12,2 milliót.

    Ismét több mint 17 ezer fertőzöttet kellett kórházba szállítani – írta a TASZSZ. A jelenleg is kezelés alatt álló, aktív betegek száma túllépte a másfél milliót.

    A koronavírusban vagy szövődményeiben 667 ember halt meg, az előző napon 678 halálos áldozata volt a járványnak. A pandémia kezdete óta már több mint 333 ezer fertőzött hunyt el a vírus miatt. Ugyanakkor az utóbbi csaknem két esztendőben 10,4 millió ember már felépült a fertőzésből.

  • Szlovákiában a kiértékelt minták több mint a fele pozitív lett. A szomszédos országban csaknem 19 ezer friss fertőzöttet regisztráltak szerdán – írja az ujszo.com. Az igazolt esetek száma meghaladja az egymilliót.

    A Covid–19 és szövődményei 19 halálos áldozatot követeltek az elmúlt 24 órában. A járvány kezdete óta mintegy 17 900 beteg hunyt el a kórban.

    Kórházban jelenleg több mint 1800 fertőzöttet kell ápolni. Közülük 276 beteget az intenzív osztályon kezelnek, 143 fertőzött lélegeztetőgépre szorul. A kórházban ellátott betegek csaknem 75 százaléka egyáltalán nem, vagy csak az oltóanyag egyetlen adagját kapta meg.

  • Az elmúlt 24 órában 172 433 új koronavírus-fertőzést regisztráltak Indiában, ami a két héttel ezelőtti csütörtöki, 347 254 megbetegedéshez képest 50 százalékos csökkenést jelent – írja a Guardian.

    A dél-ázsiai országban múlt hónapban szaporodtak meg a fertőzések, a megugrásnak pedig több jele is volt. A napi esetek számának csökkenésével azonban emelkedett a halálozások száma.

    Az elmúlt 24 óra adatai alapján ugyanis 1008 embert halt meg a vírussal összefüggő okok miatt, ami a két héttel ezelőtt közölt 703 esethez képest 43 százalékos emelkedésnek felel meg.

  • A tudósok szerint eddig nem helyesen tudtuk, hogy mennyi idő a koronavírus lappangási ideje, és azt sem, hogy hol mutatkozik elsőként a betegség.

    A londoni Human Challenge Programme kutatói megfertőztek 36 egészséges, 18–29 év közötti önkéntest a betegséggel, majd megfigyelték, mi történik velük.

    A megfigyelteknél a tünetek átlagosan két nap után jelentkeztek, míg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi becslése szerint ez öt-hat nap volt.

    A szakértők azt is megállapították, hogy a fertőzés elsőként a torokban jelenik meg – számolt be a Daily Mail.

  • Németország oltási bizottsága csütörtökön bejelentette, hogy ajánlásba veszi a Novavax koronavírus elleni vakcináját felnőttek számára – írja a Guardian.

    A proteinalapú oltóanyagot első oltásként javasolják, emlékeztető oltásként mRNS-alapú vakcinát javasolnak.

    A Novavax január 31-én nyújtotta be vakcináját engedélyeztetésre az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságához (FDA).

  • Önkéntes karanténba vonul Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke – írja a Guardian.

    A populista elnök egyik háztartási alkalmazottja, akivel a politikus a hétvégén kontaktusba került, pozitív tesztet produkált. A 76 éves elnök azóta már két negatív tesztet is adott.

    Duterte már három oltást is kapott, most karanténból folytatja a munkáját.

  • A szakemberek közelről figyelik az omikron BA.2 jelű alvariánsának terjedését – írja a Financial Times. A vírustörzset eddig 57 országban azonosították.

    Még mindig az eredeti omikron-variáns, amely a BA.1 kódot viseli, a felelős az esetek legnagyobb részéért, azonban Dániában, Indiában és Dél-Afrikában már a BA.2 a domináns.

    Az omikronnak van még egy harmadik, BA.3 jelű alvariánsa is, ezt azonban világszerte kevesebb mint négyszáz esetben mutatták ki.

    Rafael Bayarri Olmos, a Koppenhágai Egyetemi Kórház Molekuláris Laboratóriumának kutatója elmondta, hogy a vírustörzs könnyen más országokban is dominánssá válhat.

    David Stuart, az Oxfordi Egyetem professzora szerint

    nem lenne meglepő, ha a BA.2 az Egyesült Királyságban is átvenné az irányítást.

  • Sikeres volt a női jégkorongtorna megszervezése a pekingi téli olimpián, ugyanakkor a koronavírus-teszteléssel vannak problémák – tájékoztatta Kolbenheyer Zsuzsanna, a Nemzeti Jégkorong Szövetség (IIHF) vezető testületének magyar tagja az MTI-t. A sportvezető a torna első két mérkőzése után elmondta, a járvány miatt nem tudtak tesztversenyt rendezni tavaly a helyszínen, mindössze egy olyan tornán próbáltak szimulálni, melyen kínai gyerekek jégkorongoztak.

    Ezzel együtt a kezdésre minden rendben volt a szervezést illetően, ám a Kínában használatos koronavírusteszt érzékenysége miatt vannak a csapatoknál gondok. Előfordul, hogy valaki Európában vagy Észak-Amerikában már negatív teszteket ad, nem is fertőz, mégis az érzékeny kínai teszten fennakad

    – fogalmazott Kolbenheyer Zsuzsanna. Hozzátette: aki tünetmentes, de pozitív tesztet produkál, izolációs hotelbe kerül, ahonnan 24 óra különbséggel adott két negatív teszttel szabadulhat. Ha valaki pozitív teszttel tünetes, például folyik az orra, hőemelkedése vagy hasmenése van, esetleg hány, akkor Covid-kórházba viszik, és a tünete elmúlása után mehet az izolációs hotelbe.

    Kolbenheyer Zsuzsanna úgy tudja, van pekingi kórházban kezelt hokis, de állapota messze nem súlyos.

  • Ukrajna egészségügyi minisztériumának közlése szerint Ukrajnában szerdán 39 620 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A betegség miatt az elmúlt huszonnégy órában 210-en haltak meg, és 9380 a felépültek száma, valamint 418 234 jelenleg is aktív beteg van az országban. Február 2-án Ukrajnában összesen 190 635 mintavétel történt.

    Kijevben, az ország fővárosában 2437 új fertőzöttet észleltek. A legtöbb esetet pedig a megyék tekintetében Odesszában (2982 beteg) találtak. A legkevesebb esetet, mindössze 308-at Kirovográd megyében észleltek.

    A vírus megjelenése óta Ukrajnában 4 169 897-en betegedtek meg, ebből 3 650 854-en gyógyultak fel, és 100 809-en haltak meg a következtében.

  • Szerdán reggel az Ukrán Biztonsági Szolgálat leleplezett egy orvost, aki hamis oltási igazolásokat állított ki. Az ungvári doktornő hamis igazolásával nemzetközi védettségi igazolványt szerezhettek az emberek.

    A biztonsági szolgálat beszámolója szerint az orvos és tettestársa havonta csaknem száz hamis igazolást készített. A dokumentumokért 3500 hrivnyát (körülbelül 38 ezer forintot) kértek el.

    A nő a valótlan adatokat az ukrán Nemzeti Egészségügyi Informatikai Rendszerbe (e-Health) vitte be, amivel akár több százezer hrivnyát is kereshetett havonta bűnsegédével. A tettestárs, aki a kliensek felkutatásával foglalkozott az összegek harminc százalékát kapta meg.

    Az infektológus míg pénzért hamis igazolásokat állított ki, addig közösségi oldalán kampányolt az oltás felvétele mellett – írja a Korrespondent ukrán hírportál.

  • A világon 384 701 043 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 699 993 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai alapján – számolt be az MTI. Egy nappal korábban a világon 381 315 125 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 685 892 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS–CoV–2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 75 680 487, a halálos áldozatok száma 894 316.
    • Indiában 41 645 128 fertőzöttet és 498 053 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 25 820 745 fertőzöttről és 629 301 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 19 998 301 fertőzöttet és 132 583 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Az Egyesült Királyságban 17 632 062 a fertőzöttek száma, és 157 938-an haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 11 936 064-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 325 986-ra emelkedett.
    • Törökországban 11 833 165 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 87 831.
    • Olaszországban 11 235 745 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 147 320.
    • Spanyolországban 10 125 348 fertőzöttet és 93 857 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 10 474 992 fertőzöttet és 118 339 halottat tartanak nyilván.
    • Iránban 6 446 404 a fertőzöttek és 132 563 a halottak száma.
    • Lengyelországban 4 981 321 fertőzöttet és 105 753 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 4 323 009 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 107 303 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • A pekingi olimpia biztonságos és kitűnő lesz, miközben globálisan új korszakot nyit a téli sportok számára – jelentette ki Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke egy nappal a pekingi játékok hivatalos megnyitója előtt.

    A kínai szervezőknek a koronavírus-járvány miatt speciális feladatokat is el kell végezniük, a közbiztonsági tényezők mellett egészségügyi szempontokat is figyelembe kell venniük. Jó néhány héttel a játékok előtt már kialakították a zárt buborékrendszert, amely egészen a paralimpia végig, vagyis március közepéig fennáll.

    Ehhez nemcsak a napi PCR-tesztelések tartoznak hozzá, hanem az is, hogy aki bekerül a buborékrendszerbe, mert előtte több napon át negatív Covid-teszteket produkált, az csak állandó felügyelet alatt mozoghat, és nem érintkezhet buborékon kívüliekkel. A játékokon nem lehetnek nézők sem, csak meghívott vendégek.

    Szerdán 55 akkreditált személy  produkált pozitív koronavírus-tesztet a pénteken kezdődő pekingi olimpia helyszínén, ami az eddigi legnagyobb napi esetszám a szervezők csütörtöki jelentése szerint.  A szerdán érkezettek közül 29-en adtak negatív eredményű PCR-tesztet, rájuk csütörtökön kontrolltesztek várnak. Huszonhatan pedig úgy adtak pozitív tesztet, hogy már napok óta a zárt buborékrendszerben élnek.

  • A szerbiai ügyészség szerint nincs bizonyíték rá, hogy Novak Djokovics hamisított koronavírus-teszteket adott le az ausztrál hatóságoknak.

    A teszteket a sportoló azért készítette, hogy mentesüljön a koronavírus-szabályok alól. De nem sokkal ezután vízumkérelmét elutasították, nem játszhatott az Australian Openen, és ki is toloncolták.

    Most azonban a belgrádi ügyészség közlése szerint az egészségügyi minisztérium megerősítette a dokumentumok hitelességét – számolt be a BBC.

    A hivatal azt állítja, hogy megvizsgálta az elektronikus adatbázist, amely a teszteket és az eredményeket tartalmazza, és ebből az derült ki, hogy Djokovics pozitív és későbbi negatív eredménye is érvényes volt.

  • Eddig 57 országban és most már Romániában is megjelent az omikron BA.2 variánsa.

    Az Országos Közegészségügyi Igazgatóság (INSP) kedden jelentette be, hogy már Romániában is tizenhárom esetben mutatták ki a BA.2 változatot – írja a Krónika Online.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban nyugalomra int mindenkit, és felhívja a figyelmet, hogy a BA.2 variáns nem tűnik súlyosabbnak, mint a vírus BA.1 változata.

    Boris Pavlin, a WHO járványügyi szakértője kiemeli, hogy az oltás ennél a variánsnál is megfelelő védelmet nyújt, valamint több országban már elkezdte felváltani a BA.1 változatot.

  • Utolsó fázisba ért a spanyol Hipra gyógyszercég saját fejlesztésű koronavírus elleni vakcinájának klinikai vizsgálata, miután a gyógyszerügyi hatóság (AEMPS) megadta az ehhez szükséges engedélyt - jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón szerda este Madridban.

    A klinikai vizsgálatok harmadik fázisába háromezer 16 évnél idősebb önkéntest vonnak be 17 spanyol, egy olasz és két portugál kórházban.  A  vakcinát emlékeztető oltásnak szánják, így olyanok jelentkezhetnek, akik legalább három hónapja már kaptak két adag koronavírus elleni védőoltást az európai gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákból, akár kombinálva is.

    A gyógyszervállalat idén 600 millió dózist, jövőre már ennek dupláját szeretné előállítani.  

    Spanyolországban 2020. január 31-én azonosították az első koronavírusos esetet, azóta 10,1 millióan kapták el a fertőzést a 47,4 millió lakosú országban.