Az ismert humorista a cigányholokauszttal viccelődött

063 596735886
2022.02.05. 15:02
Közfelháborodást keltett Jimmy Carr brit humoristának a Netflixre gyártott stand-up-előadása, melyben szarkasztikus fekete humorral ismerteti világszemléletét.

A His Dark Material címet viselő performanszában így vezeti fel sajátos poénját Carr: 

Amikor az emberek a holokausztról beszélnek, arról van szó, hogy hatmillió zsidó ember vesztette életét a náci hadigépezet által. De egy szót sem ejtenek a több ezer cigányról, akit megöltek a nácik. Senki sem akar erről beszélni (...)

A csattanó ekkor érkezik: 

„mert soha senki sem akar beszélni a pozitívumokról.”

Carr később persze elmagyarázta, hogy szerinte ez miért „jó vicc”:

  • mert „pokolian furcsa”,
  • és mert „oktatói minősége” van.

Mint megírtuk, a holokausztról tett megállapításával Whoopi Goldberg amerikai színésznő is botrányt robbantott ki nemrégiben, az általa vezetett The View című műsorban kifejtette: a végső megoldás nem a fajról szólt, hanem két fehér csoportról és az emberek kegyetlenségéről. Goldberget, aki színészi karrierjének előremozdítása érdekében vette fel a zsidó családnevet, a műsornak otthont adó ABC csatorna két hétre felfüggesztette.

Becslések szerint 200–500 ezer roma embert gyilkoltak meg a nácik a holokausztban, melyet a cigányság porajmosnak hív, a dél-balkáni eredetű szó jelentése elpusztítás, elnyelés. 

(Daily Mail)

(Borítókép:  Jimmy Carr humorista a The Comedy Central Roast of Rob Lowe színpadán 2016. augusztus 27-én Los Angelesben. Fotó: Alberto E. Rodriguez / Getty Images / AFP)