Ez a poszt a következő Percről percre része:

Minél hamarabb vegyék fel a negyedik oltást!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orvosok mellett a teszteléssel foglalkozó laboratóriumok számára is egyre nagyobb kihívást jelent eldönteni, hogy az orrfolyással, fejfájással, enyhe torokfájással járó tünetegyüttes hátterében az omikron-variáns vagy csupán egy közönséges nátha áll. Jó hír, hogy PCR-teszt segítségével most már az utóbbi is szűrhető, így elkerülhető, hogy bárki azt gondolja: „Tuti covidos vagyok, csak a teszt nem mutatja ki.”

    Bővebben>>>

  • Legyen szó bármilyen statisztikai módszertanról, Magyarország a különböző hullámok idején újra és újra megkaparintotta az első helyet azon a dobogón, amelyet a legjobb lett volna messziről elkerülni. Más országok védekezési stratégiáit, ellátásszervezési koncepcióit figyelembe véve egyre több szakember állítja: a Covidban elhunytak számát itthon is alacsonyabb szinten lehetett volna tartani.

    Bővebben>>>

  • Romániában a nagyvárosokban csaknem másfélszer akkora a lakosság koronavírus elleni átoltottsága, mint a falvakban, de az agglomerációban a fertőzés is jobban terjed, mint vidéken – derült ki a hatóságok hétfőn közzétett adatsoraiból.

    Az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) által közölt adatok szerint a megyei jogú városokban a legnagyobb, 43,5 százalékos, a kisebb városokban 41,7 százalékos, a falvakban pedig 29,7 százalékos az átoltottság.

    A testület hétfőn frissítette a települési szintre lebontott átoltottsági térképet is, amelyen az látszik, hogy az ország leginkább városiasodott térségeiben a legmagasabb az immunizáció, míg a főleg falusi, kisvárosi közösségekben élő moldvai és székelyföldi lakosság körében sok helyütt a lakosság kevesebb mint 20 százaléka oltatta be magát.

    A CNCAV szerint a 19,3 milliós lakosságú Romániában legalább egy adag vakcinát eddig 8 millió 86 ezer ember kapott, ez a teljes lakosság 41,8 százalékát teszi ki. A felnőtt lakosság átoltottsága 50,4 százalékos, a beoltható lakosság immunizálási aránya pedig 44,6 százalékra csökkent, miután két hete megkezdődött a kisgyermekek oltása, így már nemcsak a 12 év feletti lakosság minősül „beolthatónak”, hanem az 5 és 12 év közötti korosztály is.

    (via MTI)

  • Február 8-ától a gyógyszertárakban is fel lehet venni az oltást Németországban. 

    Ezt a változtatást még tavaly decemberben jelentették be Németországban, amikor azt is felvetették, hogy kötelezővé válhat majd az oltás felvétele (ez utóbbinak a politikai-társadalmi vitája egyelőre még zajlik az országban). 

    A gyógyszerészek bevetésének a célja az, hogy enyhítsék a többi egészségügyi dolgozóra háruló nyomást. Január elejétől kezdve gyorstalpaló képzéseken mutatták meg a gyógyszerészeknek, hogy miként kell beadniuk a vakcinát. Mindeközben a technikai hátteret is megteremtették ahhoz, hogy a patikákból le tudják jelenteni az  oltásokat. 

    Az oltás kötelezővé tétele ügyében egyébként a következő hetekben jöhet a parlamenti szavazás Németországban.

    (via thelocal.de)

  • Nigéria kétmillió adag Johnson & Johnson koronavírus-oltóanyagot kapott Finnországtól, Görögországtól és Szlovéniától, a következő hetekben pedig további uniós adományok érkeznek. 

    Ez az oltóanyag-szállítmány 2023 augusztusában jár le, tehát van annyi időnk, hogy beadjuk őket a lejárat előtt

    – mondta Faisal Shuaib, a Nigériai Országos Egészségügyi Alapellátási Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója. 

    Afrikában egyébként nemcsak az oltóanyag hiánya okozott problémát, hanem a gyenge egészségügyi infrastruktúra és az egészségügyi személyzet hiánya is, ami megakadályozta az oltóanyag tárolását és beadását egyaránt.

    Az Our World in Data szerint február 7-én Nigéria lakosságának mindössze 2,6 százaléka van teljesen beoltva, szemben a világ beoltott lakosságának 53,9 százalékával.

    (via theguardian.com

  • Romániában a nagyvárosokban csaknem másfélszer akkora a lakosság koronavírus elleni átoltottsága, mint a falvakban, de az agglomerációban a fertőzés is jobban terjed, mint vidéken – derült ki a hatóságok hétfőn közzétett adatsoraiból.

    Az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) által közölt adatok szerint a megyei jogú városokban a legnagyobb, 43,5 százalékos, a kisebb városokban 41,7 százalékos, a falvakban pedig 29,7 százalékos az átoltottság. A testület hétfőn frissítette a települési szintre lebontott átoltottsági térképet is, amelyen az látszik, hogy az ország leginkább városiasodott térségeiben a legmagasabb az immunizáció, míg a főleg falusi, kisvárosi közösségekben élő moldvai és székelyföldi lakosság körében sok helyütt a lakosság kevesebb mint húsz százaléka oltatta be magát.

    A CNCAV szerint a 19,3 milliós lakosságú Romániában legalább egy adag vakcinát eddig 8 millió 86 ezer ember kapott, amely a teljes lakosság 41,8 százalékát teszi ki. A felnőtt lakosság átoltottsága 50,4 százalékos, a beoltható lakosság immunizálási aránya pedig 44,6 százalékra csökkent, miután két hete megkezdődött a kisgyermekek oltása, és így már nemcsak a 12 év feletti lakosság minősül beolthatónak, hanem az 5 és 12 év közötti korosztály is.

    A CNCAV által közölt átoltottsági rangsort továbbra is a Temesvárral összenőtt Újszentes vezeti: a bánsági nagyközségben a lakosság 63,8 százaléka vette fel az oltást. Az első tíz között van a Fehér megyéhez tartozó Torockó és a Kolozs megyei Körösfő is 57 százalékot meghaladó átoltottsággal. A megyeszékhelyek közül Kolozsvár az első 54,8 százalékkal, míg Bukarestben az átoltottság 49,6 százalékos.

    A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) hétfőn közzétett adataiból kiderült, hogy Újszentes nemcsak az átoltottsági rangsort vezeti, hanem jelenleg ott a legmagasabb, több mint hatvanezrelékes a kéthetes fertőzöttségi ráta is. A városok között a Bukaresttel összenőtt Otopeniben a legmagasabb (55,7 százalékos) átoltottságú romániai városban terjed leginkább a kór, az utóbbi két hétben az ottani lakosság 42,8 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést.

    Bukarestben a kéthetes fertőzési ráta hétfőn elérte a lakosság 32,7 ezrelékét.

    Romániában a GCS hétfői jelentése szerint az utóbbi 24 órában a hétköznap szokásosnál kevesebb vasárnapi teszt kiértékelése után kevesebb mint 17 ezer új fertőzést diagnosztizáltak, amely kevesebb mint kétharmada az utóbbi két hét átlagának. A hétfői 81 új haláleset néhány százalékponttal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot. A kórházban kezelt fertőzöttek száma 11 884-re emelkedett, amely több mint húsz százalékkal magasabb a múlt hétfőinél. 

    (via MTI)

  • Már nem mindenki kap időpontot állami PCR-tesztre, mivel az elvégzett tesztekkel elérték a kapacitásuk maximumát Szlovákiában. A magántesztek ára átlagosan 35-40 euró körül mozog – olvasható az Új Szó oldalán. 

    Az Index korábban beszámolt arról, hogy a Magyarországgal szomszédos országban robbanásszerűen terjed a koronavírus, ezért attól tartottak a szakértők, hogy a laboratóriumok néhány napon belül elérik a maximális PCR-tesztelési kapacitásukat, ez pedig be is következett.

    Az intézetek igyekeztek felkészülni, és sikerült növelni az elvégzett tesztek számát, de ezek kiértékelésre egy-két napot kell várni.

    Az időpontokat kiosztó intézmény elismerte, hogy a kapacitások régiónként eltérők lehetnek. Egyes helyeken a mobil központokkal van gond, máshol a laboratóriumokkal. A minisztérium már foglalkozik a problémával, a következő héten növelik a nyál- és LAMP-tesztek kapacitását. 

    (via Új Szó)

  • Indonéziában meredeken emelkedik a friss fertőzöttek száma. Február első napjaiban a harmincezret is túllépte a 24 órán belül kiszűrt esetek száma. Éppen ezért az ázsiai ország szigorításokat vezet be a fővárosban és Bali szigetén is, írta a Jakarta Post. Kapacitási, létszámkorlátozások lépnek érvénybe éttermekben, postákon, szupermarketekben is.

    Bár felvetődött, hogy megtiltják a külföldiek beutazását, ám ezt elvetette a kormány.

    Indonéziában az igazolt fertőzöttek száma meghaladja a 4,4 milliót. A Covid–19 kórba és szövődményeibe több mint 143 ezren haltak bele a járvány kezdete óta.

    Indonéziában az omikron-járványhullám csúcsát február végére várják.

  • Oroszországban január 10-e óta először fordult elő, hogy egy nap alatt kevesebb fertőzöttet azonosítottak az országban, mint egy nappal korábban, a halálos áldozatok száma pedig a június végi szintre csökkent – derült ki az orosz operatív törzs hétfőn közzétett adataiból.

    Az igazolt fertőzöttek száma az előző napi 180 071 fős rekorddal szemben hétfőre csak 171 905-tel, 12 982 023-ra emelkedett. A koronavírus miatti kórházi felvételek száma 24 óra alatt 10 843 volt, ami 15 százalékos csökkenést jelent az előző naphoz képest. A kórházi kezelésre szoruló betegek száma az oroszországi 85 régió közül 53-ban csökkent, 29-ben pedig nőtt a központi adatok szerint. A helyzet három régióban változatlan maradt.

    A felgyógyult fertőzöttek száma 55 683-mal 10 624 954-re emelkedett. A halálos kimenetelű új koronavírusos megbetegedések száma az előző napi 661-hez képest 609-re csökkent. A halálesetek száma a legalacsonyabb volt június 27. óta, amikor 599 halálesetet regisztráltak.

    A járványnak az operatív törzs szerint eddig 336 023 halálos áldozata volt. A nem véglegesített halálozási ráta 2,59 százalékra csökkent. 

    (via MTI)

  • Romániában 16 958 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak vasárnap. A hétvégén mindig jóval kevesebb tesztelést végeznek el a szomszédos országban, mint hétköznap. Az igazolt fertőzések száma megközelíti a 2,5 milliót.

    A koronavírusba és szövődményeibe 81 beteg halt bele az elmúlt 24 órában. Csaknem nyolcvan százalékuk oltatlan volt, írta az Agerpres. Az utóbbi mintegy két esztendőben 61 ezer ember veszítette életét a kór miatt.

    Kórházban megközelítőleg 12 ezer fertőzöttet kezelnek, közülük csaknem kilencszáz kiskorú. Az egészségügyi intézményben gondozottak száma hétszázzal ugrott meg egyetlen nap leforgása alatt: 1100 Covid-beteget intenzív osztályon kell gondozni, túlnyomó többségük egyetlen oltást sem kapott.

  • Az omikron BA.2 alvariánsát még decemberben azonosították Indiában és Dél-Afrikában, azóta előfordult már az Egyesült Államokban és Európában is.

    A tudósok körében sokan lopakodó variánsnak nevezik a BA.2-t, mert a PCR-tesztek csak ritkán mutatják ki a fertőzést, viszont a lefolyása az eddigi tapasztalatok alapján hasonló az eredeti omikron BA.1 variánséhoz – közölte az Al Jazeera.

    Dániában és Angliában kifejezetten domináns lett a BA.2, ezért a szakértők úgy vélik, hogy valószínűleg gyorsabban terjed, mint elődje.

  • A Litván Nemzeti Rádió és Televízió (LRT) szerint az ország statisztikai hivatala beismerte, hogy nem jelentették be az összes koronavírusos esetet.

    Egészen péntekig csak azokat az eseteket jelentettük, amelyek első fertőzések voltak

    – közölte a litván statisztikai hivatal. Ezek szerint azok, akiket már nem az első alkalommal fertőzött meg a koronavírus, nem szerepeltek a statisztikában, és ezáltal a valós napi esetszámnál valamivel kevesebbet közöltek eddig.

    Hozzátették: péntektől kezdve azokat az újrafertőzéseket is közlik a statisztikában, amiknél a két pozitív teszt óta eltelt legalább 90 nap. Aznap rögtön kétezer ilyen esetet jelentettek be, ugyanis az omikron-variánssal jelentősen megnőtt ezeknek a száma.

    A hivatal szerint korábban 1 százalék alatti volt az újrafertőzések aránya.

    Január óta azonban jelentősebbé vált ezeknek az aránya, és megközelítette a 15 százalékot

    – írták.

    (LRT English)

  • Oroszországban több mint 171 ezer fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. A megelőző napokban diagnosztizálták az eddigi legtöbb, 180 ezer friss esetet. Az igazolt megbetegedések száma átlépte a 12,9 milliót.

    A Covid–19-kórba és szövődményeibe 609 ember halt bele vasárnap, írta a themoscowtimes.com. Tartósan hétszáz alatt marad a halálos áldozatok száma. Pár hónappal ezelőtt több mint 1200 embert fosztott meg az életétől a koronavírus Oroszországban. A járvány kezdete óta 336 ezer fertőzött veszítette életét a több mint 140 milliós országban.

    Ugyanakkor a népesség csaknem fele kapott már két védőoltást Oroszországban.

  • Szlovákiában az utóbbi 24 órában 9965 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a PCR-tesztek kiértékelése után. A minták csaknem hatvan százaléka pozitív lett. Az igazolt fertőzöttek száma már túllépte az 1,2 milliót.

    A Covid–19-kórba és szövődményeibe 15 beteg halt bele vasárnap, közölte az ujszo.com. A járvány kezdete óta mintegy 18 ezren veszítették életüket a szomszédos országban.

    Csaknem 750 ezren viszont felépültek a fertőzésből. Kórházban 1900 Covid-beteget kell ápolni, csaknem háromszázat intenzív osztályon.

    Nagyon visszaesett az oltási hajlandóság Szlovákiában: alig kétezren vették fel a három dózis egyikét vasárnap.

  • Ukrajnában 23 378 fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában, közölte a pravda.com.ua. A megelőző napon csaknem 28 ezer új megbetegedést diagnosztizáltak. Az igazolt fertőzöttek száma 4,3 millió fölött van a szomszédos országban. A legtöbben, több mint 380 ezren a fővárosban, Kijevben betegedtek meg.

    Az aktív páciensek száma súrolja az 525 ezret, ugyanakkor csaknem 3,7 millióan már felépültek a kórból, derül ki a kijevi kormány adatbázisából.

    A koronavírusban és szövődményeiben 115 beteg halt meg vasárnap. A járvány kezdete óta több mint 101 ezer ember veszítette életét Ukrajnában a vírusfertőzés miatt.

  • A kanadai főváros, Ottawa polgármestere rendkívüli állapotot jelentett be. Ezentúl kizárólag az oltással rendelkező kamionosok léphetik át az amerikai–kanadai határt.

    A koronavírus miatti korlátozások ellen tüntetők kamionjai és sátrai egy ideje megbénítják a belváros közlekedését. A tiltakozók száma immár meghaladja a rendőrökét. A teherautók folyamatos dudálása és a tűzijátékok megkeserítik a helyi lakosok nyugalmi életét, és sokak biztonságát veszélyeztetik – írta az Euronews.

    A jelentések szerint faji indíttatású támadások is történtek.

  • Pozitív lett Xiomara Castro, Honduras első női elnökének koronavírustesztje.

    Castro idén januárban lépett hivatalba, a teszteredményről pedig a Twitteren számolt be.

    Azt írta, hogy egyelőre enyhe tünetei vannak, ezért „az Alkotó kegyelméből” folytatja annak a kormánytervnek a végrehajtását, aminek részeként „visszaállítják a demokratikus és alkotmányos rendet” az országban.

  • A járványügyi intézkedések és az oltási igazolvány ellen tüntettek Rotterdamban vasárnap déltől. Az emberek görögtüzeket gyújtottak és zászlókat lengettek.

    A holland kormány a karácsonyi szigorításokat követően most enyhített a megkötéseken, függetlenül attól, hogy az omikron-variáns azóta rengeteg új esetet produkált. Mostantól az éttermek, mozik, színházak este 10-ig tarthatnak nyitva, a tömegközlekedésben továbbra is kötelező a maszkviselés, az edzőtermek pedig kizárólag oltási igazolással látogathatók – írta az Euronews.

    A holland lakosság majdnem nyolcvan százaléka legalább egy oltást kapott már, mégis rekordmennyiségű a regisztrált fertőzöttek száma.

  • Hongkongban is berobban a járvány újabb hulláma. Legalábbis ez körvonalazódik az adatokból. Míg 2021. január 21-én csupán 11 esetben diagnosztizálták a koronavírust, addig februárban már tartósan kettőszáz fölé kúszott ez a szám. Sőt a legfrissebb adatok szerint 24 órán belül több mint hatszázan fertőződtek meg.

    Hongkongban azonnal megkongatták a vészharangot. 

    „Otthon kell maradni!” – ez a címe a South China Post Morning írásának. Külön figyelmeztetnek arra is, akinek pozitív a tesztje, véletlenül se menjen kórházba, hanem otthon várja az orvosi instrukciókat.

    Virológus-szakértők szerint fel kell készülni arra is, hogy az ezret is meghaladhatja a napi fertőzöttek száma a Kínai Népköztársasághoz tartozó különleges közigazgatási övezetben. Hongkongban a járvány kezdete óta több mint 14 ezren fertőződtek meg és 213 ember életét veszítette a kórban.

  • Ausztrália újra megnyitja a határait a vakcinákkal védett külföldiek előtt. Ezt az ország miniszterelnöke, Scott Morrison erősítette meg.

    A csaknem kétéves határlezárás dollármilliárdoktól fosztotta meg Canberrát az idegenforgalmi szektorban, írta a Reuters. Ausztrália korábban szigorú intézkedéseket hozott, valamint a kontinensnyi országon belül lezárásokat is elrendelt, amelyeket tavaly decemberben oldott fel.

    Egyébként Ausztráliában az átoltottsági mutató száz lakosra vetítve 198, azaz gyakorlatilag majdnem mindenki két dózist kapott a védőoltásból. Bár csaknem 2,8 millió esetet diagnosztizáltak, ám a koronavírusba és szövődményeibe 4200 ember halt bele. 

    Ausztrália február 21-től várja a külföldi vendégeket. Ugyanakkor ennek a feltétele az, hogy korábban két adag védőoltást felvettek.

  • Kisida Fumio japán miniszterelnök bejelentette, hogy – bizonyos feltételek mellett  a hatóságok soron kívül, a vártnál korábban engedélyezhetik a Shionogi nevű gyógyszervállalat koronavírus elleni gyógyszerét.

    A kormányfő egy, a tévében is közvetített parlamenti szakbizottsági ülésen beszélt erről. Azt mondta, hogy röviden szeretnék áttekinteni a készítmény biztonságosságára és hatásosságára vonatkozó eddigi klinikai teszteredményeket, utána pedig jöhet a döntés.

    A Mainichi nevű japán újság szerint ezáltal lényegében nem várnák meg a klinikai tesztek legutolsó, harmadik fázisának eredményeit (ez a szakasz január 17-én vette kezdetét). Cserébe viszont a készítményt már a tavasz elejétől kezdve bevethetnék a koronavírus ellen.

    Az oszakai cég készítményét elsősorban az enyhe tüneteket produkáló betegeknek szánják antivirális gyógyszerként. A hatóanyag egy olyan enzim aktivitását blokkolja le, amely elengedhetetlen a vírus szaporodásához. A gyógyszeres terápia emellett csillapítja a betegek lázát, köhögését is. 

    (Reuters)

  • A lakosságarányos átoltottságban Gibraltár őrzi vezető helyét. Száz emberre vetítve 330 dózist adtak be védőoltásokból, eddig. Kuba is kiválóan teljesít 305 adaggal, ami azt jelenti, hogy fejenként, átlagosan több mint három dózist vettek fel a karibi szigetország lakói, közölte a CNN. A képzeletbeli bronzérem Chilének jutott, 244 dózissal.

    Az Egyesült Arab Emírségek, Málta, Szingapúr is jócskán kettőszáz beadott vakcina fölött jár száz lakosra vetítve. Magyarország a 165 dózisértékkel éppen megelőzi Japánt. Az Amerikai Egyesült Államokban száz lakosra 163 beadott védőoltás jutott.

    A sor végén főként afrikai országok állnak, Burundiban például száz lakos közül egy kapott eddig védőoltást, de Haitin is csak ketten.

  • A világon 394 884 473 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 739 131 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai alapján.

    Egy nappal korábban a világon 393 261 365 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 734 449 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV–2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 76 505 442. A halálos áldozatok száma 902 624.
    • Indiában 42 188 157 fertőzöttet és 501 979 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 26 546 399 fertőzöttről és 632 514 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 20 887 052 fertőzöttet és 133 501 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Az Egyesült Királyságban 17 923 805 a fertőzöttek száma, és 158 856-an haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 12 612 259-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 328 664-re emelkedett.
    • Törökországban 12 238 501 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 88 734.
    • Olaszországban 11 621 736 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 148 771.
    • Németországban 11 147 509 fertőzöttet és 118 771 halottat tartanak nyilván.
    • Spanyolországban 10 199 716 fertőzöttet és 94 040 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Iránban 6 579 266 a fertőzöttek és 132 830 a halottak száma.
    • Lengyelországban 5 163 780 fertőzöttet és 106 597 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 4 481 918 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 108 027 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.
  • Pozitív koronavírustesztet produkált Vincent Zhou amerikai műkorcsolyázó, emiatt kétségessé vált, hogy idén is érdemmel távozik-e az olimpiáról.

    A hírt az amerikai műkorcsolya-szövetség képviselője jelentette be. Azt mondta, hogy a 21 éves sportolót még többször is tesztelik azért, hogy megbizonyosodjanak arról, valóban fertőzött-e.

    Zhou vasárnap már nyert egy ezüstérmet a műkorcsolya-csapatversenyben. Kedden viszont egyéniben is megméretné magát, de ez csak akkor lesz lehetséges, ha több alkalommal is negatív tesztet sikerül produkálnia. 

    (NPR)

  • Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) frissítette a negyedik oltás felvételére vonatkozó ajánlását. Ennek értelmében a gyenge immunrendszerű személyek részére a harmadik oltás után kevesebb idő elteltével javasolják a negyedik dózis felvételét. 

    A korábbi ajánlás szerint az immunkompromittált személyeknek is öt hónapot kellett várniuk a harmadik oltás után arra, hogy a következő dózist felvegyék. A CDC most ezt az időtartamot csökkentette három hónapra azoknak a személyeknek, akik a Pfizer és a Moderna vakcináját kapták először (és nem a Johnson & Johnson egydózisú vakcináját).  

    Azoknál pedig, akiket a Johnson & Johnson oltóanyagával immunizáltak, azt javasolták, hogy az első oltás után 28 nappal vegyenek fel egy második oltást (mRNS-vakcinát), majd azt követően két hónap elteltével adassák be a harmadikat is. 

    Az ajánlás a felnőttek mellett azokra a 12 éven felüliekre is vonatkozik, akik a Pfizer vakcináját vették fel. A CDC ezenkívül hangsúlyozta azt is: azok, akik a harmadik oltást felvették, 97 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak bele a koronavírusba, mint az oltatlanok. 

    (ABC)

  • Jó reggelt!

    Indul az Index hétfői hírösszefoglalója, amelyben beszámolunk a koronavírus-járvány történéseiről, és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.

    Vigyázzanak magukra, jó egészséget!