Ez a poszt a következő Percről percre része:

A WHO szerint igenis veszélyes az omikron

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul az Index napi hírösszefoglalója, amelyben beszámoltunk a koronavírus-világjárvány történéseiről, és ismertettük a legfontosabb tudnivalókat.

    Jó pihenést, vigyázzanak magukra!

  • A koronavírus-járvány miatti egészségügyi helyzet folyamatos javulása miatt március végén, április elején a francia kormány reményei szerint feloldhatók lesznek az oltási igazoláshoz kapcsolódó rendelkezések. Az igazolást a jelenlegi törvény szerint július végéig kell bemutatniuk az ötven főnél nagyobb rendezvényeken a 16 év felettieknek. Kivételt jelentenek ezalól az egészségügyi intézmények és a politikai rendezvények.

    Az oltottsági igazolást ellenzők eközben a közösségi oldalakon a kanadaihoz hasonló kamionos megmozdulást szerveznek szombatra – ismertette az MTI.

  • Kanadában a koronavírus megfékezését célzó intézkedések és a védőoltással kapcsolatos szabályozás ellen tüntetők eltorlaszolták az ország Egyesült Államokkal közös, legfontosabb határátkelőjét és egy másikat is. Eközben bejelentették, hogy a kanadai Alberta és Saskatchewan tartományokban fokozatosan feloldják a járványügyi korlátozásokat.

    A kamionosok tiltakozásához azóta sok, a járványügyi rendeletekkel egyet nem értő ember csatlakozott. A demonstrálók azt akarják elérni, hogy „az élet térjen vissza a normális kerékvágásba”.

    A környéken élők mindeközben a sajtónak a teherautók keltette zajra és a folyamatos dudálásra panaszkodtak – számolt be az MTI.

  • Versenyfutás zajlik a koronavírus terjedése és a vakcinagyártási kapacitások bővítése között, mivel minél előbb sikerül megnövelni a kapacitásokat, annál eredményesebben lehet megelőzni az újabb variánsok kialakulását – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Lyonban. A tárcavezető az európai uniós tagállamok kül- és egészségügyi miniszteri konferenciáján hangsúlyozta: „kapacitáskérdés van”, ezért a lehető leggyorsabban létre kell hozni világszerte a szükséges gyártási képességeket.

    Emlékeztetett: Magyarországon jelenleg is zajlik a Nemzeti Oltóanyaggyár építése, amellyel hazánk már az idei év végétől részt tud majd venni a globális vakcina-előállításban.

    Itt lenne az ideje, hogy a világ végre felismerje, hogy a vakcinaválasztás nem politikai állásfoglalás (…) Amikor arra próbál az egész világ törekedni, hogy minél több vakcina legyen, akkor ne politikai kérdés legyen, hogy melyik vakcinát hagyják jóvá, vagy melyiket nem

    – mondta Szijjártó Péter. Hozzáfűzte: a Magyarországon használt keleti oltóanyagok jól működnek, biztonságosak és hatásosak. Továbbá szerinte itt lenne az ideje, hogy a nemzetközi szervezetek is szakmai, és ne politikai döntést hozzanak ebben a kérdésben – számolt be az MTI.

  • Csak nagyon kevés koronavírus elleni óvintézkedés marad érvényben Csehországban március 1-jétől  kezdve, gyakorlatilag csak a maszkviselés lesz kötelező – mondta Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón. A cseh kormány arról döntött, hogy csütörtöktől megszünteti a Covid–19 elleni védettségi igazolások ellenőrzését a vendéglőkben, a szolgáltató szektorban, valamint a tömeges kulturális és sportrendezvényeken.

    Fokozatosan emeljük a kulturális és sportrendezvényeken engedélyezett résztvevők számát azzal, hogy március 1-jétől kezdve csak minimális számú megszorítás marad érvényben. Gyakorlatilag csak a maszkok viselése marad kötelező

    – nyilatkozta az újságíróknak a miniszterelnök.

    Az FFP-2 típusú maszkok viseletét jelenleg a zárt helyiségekben és a tömegközlekedési eszközökön írják elő Csehországban – számolt be az MTI.

  • A Johnson & Johnson leállította koronavírus elleni vakcinájának gyártását, bár a cég azt állítja, hogy több millió dózis van még raktáron.

    A fejlődő országok jelentős részében ezt az oltóanyagot használják.

    A cég múlt év végén, bejelentés nélkül leállította az egyetlen gyárat, ahol a vakcinát előállították. A svájci Leidenben lévő üzemben egy kísérleti, de nagyobb bevétellel kecsegtető vakcinát kezdtek el gyártani egy, a koronavírussal kapcsolatban nem lévő vírus ellen.

    A gyártás felfüggesztése átmeneti, de azt még nem tudni, hogy milyen hatással lesz a vakcina hozzáférhetőségére. A jelenlegi tervek szerint néhány hónap múlva kezdhetik újra a termelést – írja a New York Times.

  • Oroszországban szerdára az igazolt fertőzöttek száma az orosz operatív törzs adatai szerint 183 103-mal 13 330 769-re, a halálos áldozatoké pedig 669-cel 337 390-re emelkedett.

    Kórházba egy nap leforgása alatt 20 178 embert szállítottak, 0,03 százalékkal kevesebbet, mint egy nappal korábban – számolt be az MTI.

  • Csökkenni kezdett Romániában az új koronavírus-fertőzöttek száma és a Covid-kórházak telítettsége, a halálos áldozatok száma azonban még mindig növekvő tendenciát mutat.

    A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdán arról számolt be, hogy az utóbbi 24 órában 27 346 koronavírusteszt lett pozitív. Ez kétharmada a múlt heti 40 ezres csúcsnak, és – az ötödik járványhullám december végi kezdete óta először – elmarad az utóbbi két hét átlagától.

    Az omikron-vírusvariáns által előidézett járványhullám tetőzését jelzi az is, hogy szerdán már második napja csökkent a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma. Jelenleg 11 324 fertőzöttet ápolnak a Covid-kórházakban, közülük 1120-at intenzív osztályokon – számolt be az MTI.

  • Kínai kutatók szerint a SARS–CoV–2 vírus 2020 közepe táján került emberből egérbe, később – az előző év végén – valószínűleg visszajutott az emberbe. Azt állítják, az egér nem laboratóriumi volt.

    A Journal of Genetics and Genomics információi szerint a kutatás alapját az adja, hogy az omikron olyan mutációkat tartalmaz, amelyek az egereket megfertőző vírusokra jellemzők.

  • Vlagyimir Zsirinovszkijt, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt nemzeti konzervatív parlamenti párt vezetőjét koronavírus-fertőzéssel szállították kórházba, ahol lélegeztetőgépre került – adta hírül az RBK orosz gazdasági lap és az URA.ru hírportál a párthoz közel álló forrásra hivatkozva.

    Az RBK szerint Zsirinovszkij súlyos, „válságos” állapotban van, amit kísérő betegségek is súlyosbítanak. Korábban a RIA Novosztyi és a TASZSZ hírügynökség is jelentette, hogy Zsirinovszkijt a moszkvai Központi Klinikai Kórházba szállították.

    A Mash.ru úgy tudja, hogy a Covidban szenvedő 75 éves pártvezetőnek kétoldali tüdőgyulladása van. A Readovka.ru híroldal úgy értesült, hogy Zsirinovszkij két hete betegedett meg, kezdetben enyhe tünetei voltak, később „súlyos szövődmények” léptek fel nála – számolt be az MTI.

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb járványügyi jelentése szerint világszerte 17 százalékkal csökkent az új koronavírusos esetek száma a múlt héten az egy héttel korábbi adatokhoz képest. Mindeközben hét százalékkal kevesebben haltak meg a koronavírus okozta Covid–19-ben, mint egy héttel korábban.

    Az Egészségügyi Világszervezet 19 millió újonnan diagnosztizált fertőzöttet és csaknem 68 ezer halálesetet jelentett a január 31-től február 6-ig tartó időszakban. A WHO hat régiójának mindegyikében csökkent a megbetegedések száma, kivéve a közel-keleti térséget. Itt 36 százalékos növekedést jelentettek, egyebek között az afganisztáni, az iráni és a jordániai fertőzésszámok emelkedése miatt.

    Európában a megbetegedések száma hét százalékkal csökkent. Visszaesést tapasztaltak például Franciaországban és Németországban. Eközben a térség keleti részén – például Azerbajdzsánban, Fehéroroszországban és Oroszországban – az esetszámok növekedéséről számoltak be.

    Az új esetek csaknem 97 százalékát az omikron-variáns okozza világszerte, ezt a variánst már szinte a világ össze országában kimutatták. A többiért a vírus delta-változata a felelős – írta kedd éjjel nyilvánosságra hozott jelentésében a WHO.

    A szervezet ugyanakkor megjegyezte: sok országban, ahol korábban emelkedtek a fertőzésszámok az omikron miatt, már apadóban van a járványhullám. A WHO egyik tisztviselője nem sokkal korábban azonban hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus továbbra is veszélyes, és hogy az omikron-hullám sok országban még nem tetőzött – ismertette az MTI.

  • A Cseh Statisztikai Hivatal közlése szerint tavaly 11,4 millió turista szállt meg a kereskedelmi szálláshelyeken Csehországban, 5,2 százalékkal több, mint 2020-ban, de csak feleannyi, mint 2019-ben – számolt be az MTI.

    A 2020-as és a 2021-es évet erősen befolyásolta a koronavírus-járvány, illetve az annak következtében hozott óvintézkedések és korlátozások. Ezért a 2021-es adat csak a 2019-es járvány előtti év 52 százalékának felel meg. Csehországban továbbra is hiányoznak a külföldi turisták, akiknek a visszatérése hosszabb időt vesz igénybe – közölték a statisztikusok.

  • Február végéig szűnhet meg Angliában a koronavírus-fertőzöttek kötelező elkülönítése. Erről Boris Johnson brit miniszterelnök beszélt szerdán.

    A kormányfő a londoni alsóházban tartott rövid sajtótájékoztatón közölte: a csütörtökön kezdődő, február 21-ig tartó parlamenti szünet utáni első napon fogja részletesen ismertetni, hogy az ország „hogyan tud együtt élni a koronavírussal” a továbbiakban.

    Boris Johnson azt ugyanakkor már most bejelentette: ha a jelenlegi biztató járványügyi folyamatok tartósnak bizonyulnak, várakozása szerint a március 24-i határidőhöz képest egy hónappal előre lehet hozni a koronavírus-fertőzöttek elkülönítési kötelezettségének feloldását – számolt be az MTI.

  • Azok esetében, akiknek pozitív volt a koronavírus-tesztjük, Lengyelországban hét napra rövidítik a karanténidőt, és egy héttel korábban szüntetik meg az eredetileg február végéig elrendelt távoktatást – nyilatkozta a lengyel egészségügyi és az oktatási miniszter.

    Lengyelországban a múlt héten már tetőzött az ötödik járványhullám, tartósnak tűnik az a tendencia, amely szerint lefelé hajlik a járványgörbe. Úgy néz ki, „a világjárvány végének kezdetével van dolgunk” – mondta Adam Niedzielski egészségügyi miniszter.

    Februárban a fertőzések jelentős apadása várható, és igazából elmúlhat az egészségügyi rendszer túlterheltségének veszélye – nyilatkozta Niedzielski. Hozzátette: márciusban a járványügyi szigorítások feloldásáról szóló „merészebb döntések” lehetségesek. Február 15-től tíz napról hét napra csökkentik a karanténidőt a pozitív teszttel rendelkező, de tünetmentes személyek esetében. Egy múlt heti kormányzati döntés alapján az orvosok és a rendvédelmisek a karantén ötödik napján végzett negatív vírusteszttel mentesülnek a karantén alól.

    Csütörtöktől teljesen megszüntetik azok karanténkötelezettségét, akik fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba. Házi karanténban maradnak viszont továbbra is a pozitív teszttel rendelkezők családtagjai, a beoltottak azonban negatív teszt után mentesülhetnek az intézkedés alól.

    Péntektől tíz napról hét napra rövidítik a karantént a Lengyelországba érkező, uniós védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők számára. Egy másik, a javuló járványhelyzet miatt hozott intézkedés, hogy mintegy ötezerrel csökkentik a Covid-betegeknek szánt kórházi férőhelyek számát – számolt be az MTI.

    Egy héttel – február 21-ig – megrövidítik a január végétől az általános iskola felsőtagozatú osztályai és a középiskolák számára elrendelt távoktatást. Az alsótagozatos osztályok tanulói eddig is a hagyományos oktatásban részesültek – jelentette be Przemyslaw Czarnek oktatási miniszter a sajtókonferencián.

  • Az emlékeztető oltások után több a szövődmény, mint az alapoltásoknál. Minél többet boostoljuk a szervezetet, annál több ilyen fordul elő, ezért lesz jó majd az évi egy oltás – mondta Szekanecz Zoltán, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának reumatológiai tanszékvezetője a Menedzsment Fórumnak.

    A szakember azt is közölte, hogy elképzelhető, hogy a harmadik oltás után még hat hónapnál is tovább vagyunk védettek, mert ezután nagyon erőssé válik a humorális védelem és szinte robusztus lesz a sejtes védelem.

    Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a harmadik és a negyedik oltás között nagyon kicsi a védettségi szint emelkedése, messze elmarad a második és a harmadik közötti változástól, ezért negyedik oltást továbbra is csak az érintett, immunválaszban sérült rétegeknek ajánlott adni.

    Szóba került az is, hogy a Janssen vakcinája már nem két adagnak felel meg, mint korábban. A protokoll megváltozott, most már két oltás kell abból is az alapimmunizáláshoz, amelyek között két hónapnak kell eltelnie. A második lehet ismét Janssen, de mRNS-vakcina is – mondta el Kulcsár Andrea, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa, oltásspecialista.

    Egyébként a Janssen átmenetileg fel is függesztette vakcinájának gyártását.

  • Ebben az évben is elmarad a koronavírus-járvány miatt a lipcsei könyvvásár, Németország egyik legjelentősebb irodalmi eseménye – adta hírül az MTI. A szervezők indoklása szerint túl sok kiadó mondta le a részvételt a járvány okozta bizonytalanság miatt. Hozzátették: nem tudták volna garantálni azt a minőségi és mennyiségi tartalmat, amely egy ilyen nagyszabású eseménytől elvárható lenne.

    A vásárt március 17–20. között tartották volna. Az idei már a harmadik seregszemle, amely elmarad a járvány miatt.

  • Annak, hogy a koronavírus elleni orosz és kínai vakcinát még nem hagyták jóvá világszinten, kizárólag politikai oka van, pedig megfelelnek a hatékonysági és biztonsági követelményeknek – jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter élő Facebook-bejelentkezésében. Szijjártó Péter hozzátette: Lyonba indul, ahová az Európai Unió soros francia elnöksége összehívta az uniós külügy- és egészségügyi minisztereket, hogy a koronavírus elleni világméretű küzdelemmel foglalkozzanak, különös tekintettel a fejlődő országok segítésére.

    Új vírusvariánsok addig tudnak kialakulni, amíg a világ több országában alacsony az átoltottsági szint – emelte ki a miniszter, igazat adva az Egészségügyi Világszervezet, a WHO főigazgatójának, aki szerint a vakcinagyártás csak kapacitási kérdés. Az emberek életének megmentése nem lehet politikai kérdés – idézte Szijjártó Pétert az MTI.

  • VI. Fülöp spanyol király megfertőződött a koronavírussal – adta hírül a királyi ház Madridban. Az uralkodón kedd este jelentkeztek enyhe tünetek, és a szerda reggel elvégzett tesztje pozitív lett. Emiatt VI. Fülöp a következő hét napot karanténban tölti, „követve a spanyol egészségügyi hatóságok által felállított szabályokat”.

    Az 54 éves uralkodó hivatalos programjait felfüggesztik erre az időszakra, de mivel „jó egészségi állapotban van”, a rezidenciájáról ellátja a feladatait.

    Leticia királyné és lányuk, Zsófia infánsnő nem tapasztalt tüneteket, így őket nem érinti a karantén, folytatják tervezett napi feladataikat – számolt be az MTI.

  • Kárpátalja és még további két ukrán megye február 11-től átkerül a koronavírus-járványhelyzet szerinti legszigorúbb korlátozásokkal járó, vörös színkódú besorolásba.

    Kárpátalja utoljára tavaly tavasszal volt ilyen besorolásban. Rajta kívül az országrészben lévő Ivano-Frankivszk és Rivne megye van vörös színnel jelölve.

    A vörös kóddal megjelölt területeken csak azok látogathatják a tömegrendezvényeket, a bevásárlóközpontokat, a kulturális és sportlétesítményeket, akik felvették a védőoltás mindkét dózisát, vagy átestek a fertőzésen, illetve friss negatív PCR-teszttel rendelkeznek.

    Kárpátalja egyike az ország azon régióinak, amelyekben a legalacsonyabb a lakosság átoltottsága.

    A diagnosztizált fertőzöttek száma Ukrajnában szerdára 38 257-tel 4 380 047-re, az elhunytaké 240-nel 101 887-re, az aktív betegeké pedig csaknem 21 ezerrel 564 812-re emelkedett.

  • Elkapta a koronavírust II. Margit dán királynő. Ez szerepel a királyi ház által kiadott közleményben, amelyben azt is leírták, hogy az uralkodónál egyelőre csak enyhe tünetek jelentkeztek. Hozzátették:

    a 81 éves királynő tavaly novemberben a harmadik oltást is felvette.

    A fertőzés miatt azonban le kell mondani egy Norvégiában tervezett „nyaralást”. Margit királynő ehelyett a királyi palota egyik szárnyában vonult karanténba. Dániában nemrég eltörölték ugyan a korlátozásokat, de legalább négy napig még mindig karanténba kell vonulniuk a fertőzötteknek.

    (via The Guardian)

  • Svédországban szerdától még a tünetesek számára is leállították a széles körű és ingyenes koronavírus-tesztelést: felszámolták a városok terein felállított tesztsátrakat, az autós tesztállomásokat és a tesztek házhoz szállítását.

    Vélhetően más országok is csatlakoznak a megmozduláshoz: a költséges tesztelés egyre kevesebb előnnyel jár a gyorsan terjedő és enyhébb lefolyású megbetegedést okozó omikron-variánssal szemben.

    Elértük azt a pontot, ahol a tesztelés költsége és jelentősége már nem igazolható

    – jelentette ki Karin Tegmark Wisell, a svéd közegészségügyi intézet vezetője. Elmondta, hogy a tesztelés heti költsége elérné a heti 500 millió svéd koronát, ha minden gyanús esetet tesztelnének.

    Szerdától Svédországban csakis az egészségügyben és az idősotthonokban dolgozókat, illetve a legnagyobb kockázati csoportba tartozókat fogják ingyenesen tesztelni abban az esetben, ha valakinek tünetei vannak.

    (via MTI) 

  • Pozitív lett szerdán Janez Jansa szlovén miniszterelnök koronavírustesztje. Ezt a kormányfő közölte Twitter-oldalán, amihez fotót is mellékelt a gyorsteszt eredményéről.

    Bejegyzésében azt írta: a koronavírus összes tipikus tünetét tapasztalja magán, bár mind enyhék. „Maradjon is így” – tette hozzá. 

    Janez Jansa a posztban azt is leírta, hogy a családja „két évig sikeresen elkerülte a koronavírust”, egészen keddig, amikor mindkét fiának a tesztje pozitív lett. Maga a kormányfő még kedden is negatív volt, de szerdára a gyorsteszt már nála is pozitív eredményt mutatott.

    Janez Jansa már régóta Orbán Viktor szövetségesének számít. Ezzel összefüggésben épp a minap tartottak egy tüntetést a magyar trikolórral Szlovéniában

    (via MTI)

  • A tudomány gyorsan fejlődik, de a tudományellenesség még gyorsabban. Elszaporodtak az önkéntes szakértők, gyakori az állami és egészségügyi szervekben való bizalmatlanság, de felelős a közösségi média is.

    Bővebben>>>

  • Nagy felháborodást váltott ki a hetekben egy hír, miszerint több mint 2000 hörcsögöt lemészároltak Kínában, feltételezve, hogy azok koronavírusosak. Egy új tanulmány szerint azonban úgy tűnik, az utóbbi nem légből kapott intézkedés volt: 

    friss adatok szerint a hörcsögöknek köszönhető a Delta-variáns gyors elterjedése Hongkongban. 

    Az adatok bebizonyították, hogy a koronavírusos hörcsögök lehetnek a forrásai a közelmúltban kitört járványnak Kínában, ahol legalább 50 ezer ember fertőződött meg.

    Az új kutatás lehet az első bizonyíték arra, hogy a hörcsögök képesek embereknek is átadni a vírust. 

    (via theguardian.com

  • Kamionokkal és lakókocsikkal lezárták az új-zélandi parlament körüli utcákat a demonstrálók, akik a korlátozások és az oltás kötelezővé tétele ellen tüntettek.

    A „szabadságkonvoj” – ahogy a demonstrálók magukat emlegetik – abból az alkalomból gyűlt össze, hogy a parlamentben az idei első beszédét mondja Jacinda Ardern miniszterelnök. A demonstrálók azt ígérték, hogy több napig az épület mellett maradnak, és elismerték, hogy a kanadaiaktól vették az ötletet

    A miniszterelnök röviden reagált a sajtó kérdéseire a demonstrációval kapcsolatban. Azt mondta, hogy a tüntetők egy kisebbségi álláspontot képviselnek.

    Az új-zélandiak többsége mindent megtett azért, hogy vigyázzanak egymásra

    – mondta Jacinda Ardern. 

    Új-Zéland keményvonalas járványvédelmi politikát követett a világjárvány kitörése óta. Emiatt a fertőzések, halálozások száma végig alacsony maradt: az ötmilliós országban mostanáig mindössze 18 fertőzöttről és 53 halálesetről számoltak be.

    Az emberek közül azonban sokan belefáradtak a kormányzati szigorba, és ez már a közvélemény-kutatásokban is megmutatkozik. Januárban a Kantar Public elemzése szerint csökkent Jacinda Ardern támogatottsága, amit szerintük részben a korlátozások fenntartása magyaráz.

    A kormány ezzel kapcsolatba még a múlt héten is azt mondta, hogy az ország legkorábban idén októberben nyithatja határait a turisták számára.

    (via Reuters)

  • Elkapta a koronavírust Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter.

    A hírt a tárcavezető közölte a Facebook-oldalán. Azt írta, hogy egyelőre „jól érzi magát”, így a munkát karanténban folytatja.

    (via The Guardian)

  • Több játékos és a szakmai stáb egyik tagja is pozitív teszteredmény produkált a dunaszerdahelyi labdarúgó klubnál, amiről az egyesület hivatalos honlapján tájékoztatott – olvasható az Új Szó oldalán. 

    Négy futballistának és az orvosi stáb egyik tagjának Belekben (Törökország) kellett maradnia karanténban, de időközben már ők is hazatértek. Ez a tény a felkészülésünket is befolyásolta

    – mondta a csapat vezetőedzője, Joao Janeiro.

    A sportigazgató, Jan van Daele arról számolt be, hogy, a Belekből való hazatérés óta naponta tesztelik a játékosokat, így sikerült újabb eseteket kiszűrniük, és így meg tudták akadályozni, hogy a vírus még többen elkapják.

    A Covid-19 viszont így is az együttes majdnem felét érintette az elmúlt nagyjából két hétben

    – fejtette ki a sportigazgató.

    A felvidéki klub következő mérkőzése február 13-án lesz délután 5 órától a nagyszombati Spartak ellen, az egyesület szerint a koronavírusos esetek nem veszélyeztetik a meccsen való kiállásukat.  

    (via Új Szó)

  • Az ottawai hatóságok arról számoltak be, hogy továbbra is „elszántak" és „kiszámíthatatlanok" a kamionos tüntetők. A városban egyébként rendkívüli állapotot hirdettek; több ezer ember tüntet az utcákon a kötelező oltás ellen. 

    Míg a mozgalom többnyire békésnek tűnt az elején, a rendőrséget nyugtalanítják a szélsőjobboldali csoportokból érkező szélsőséges tüntetők. A homofób megszólalások mellett a tüntetők táncoltak az „Ismeretlen Katona" sírján a Nemzeti Háborús Emlékműnél.

    Ez idáig több tucat embert tartóztattak le és közel 80 bűnügyi nyomozás indult. 

    A rendőrség továbbra is azt ajánlja a kanadaiaknak, hogy ne csatlakozzanak a mozgalomhoz, mert amennyiben úgy tesznek:

    annak komoly következménye lehet.

    A hatóságok szerint további aggodalmakat kelt az, hogy közel 100 esetben gyereket is magukkal hoztak a tüntető kamionosok – a rendőrség ennek ügyében felvette a kapcsolatot egy gyermekvédelmi szervezettel. 

    (via BBC)

  • A világon 400 700 805 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 763 154 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai alapján.

    Egy nappal korábban a világon 397 183 260 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 749 470 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV–2 vírus okozta Covid–19 betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 77 051 506. A halálos áldozatok száma 908 820.

    • Indiában 42 339 611 fertőzöttet és 504 062 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 26 793 497 fertőzöttről és 634 118 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 21 174 600 fertőzöttet és 134 609 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Az Egyesült Királyságban 18 055 318 a fertőzöttek száma, és 159 220-an haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 12 946 888-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 329 951-re emelkedett.
    • Törökországban 12 446 111 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 89 211.
    • Olaszországban 11 765 767 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 149 512.
    • Németországban 11 579 518 fertőzöttet és 119 219 halottat tartanak nyilván.
    • Spanyolországban 10 439 302 fertőzöttet és 94 931 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Iránban 6 657 842 a fertőzöttek és 133 048 a halottak száma.
    • Lengyelországban 5 217 106 fertőzöttet és 106 894 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 4 542 568 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 108 417 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • New York államban a fehérfarkú szarvasok (Odocoileus virginianus) körében is kimutatták az omikron-variáns jelenlétét.

    Ezekből a szarvasokból mintegy 30 millió él az Egyesült Államokban, emiatt a tudósok attól tartanak, hogy az állatok akár a gazdaszervezetei is lehetnek egy újonnan kifejlődő variánsnak.

    A szakértők összesen 131 szarvastól vettek vér- és nyálmintát Staten Islanden. A minták 15 százalékában találtak a vírus elleni antitesteket, ami arra utal, hogy ezek az állatok korábban már elkapták a koronavírust.

    Suresh Kuchipudi, a Penn State egyetem mikrobiológusa azt mondta: ha a vírus terjedni kezd az állatok közt, akkor fennáll a lehetősége annak, hogy tőlük visszakerül az emberekre, de ennél is nagyobb veszély az, hogy tovább mutálódhat náluk a kórokozó.

    Ha a vírus teljesen megváltozik a mutációk miatt, akkor akár a vakcinák által nyújtott védettséget is képes lehet megkerülni. Akkor megint egy új vakcinára lesz szükség

    – mondta a mikrobiológus.

    Az egyébként már régóta ismert, hogy a szarvasok is elkaphatják a koronavírust, de az omikront korábban még nem mutatták ki náluk. Az omikronnal kapcsolatban pedig egy kutatás által felmerült, hogy akár az egerektől is származhat.

    (via Reuters)