Eutanizáltak három, kompon született kismacskát, mert nem voltak hivatalos papírjaik

2022.02.10. 09:54
A svéd hatóságok eutanizálták egy osztrák pár macskáját, valamint annak három kölykét is, miután az állat egy kompon megszülte a kicsiket.

Az osztrák pár, Artur és Ana-Maria a lengyelországi Gdanszkból utaztak Svédországba két macskájukkal, Weissévél és Katával. Ez a hajóút nagyjából 18 órás, és ez idő alatt az egyik macska, a sziámi Kata – a pár legnagyobb meglepetésére – életet adott három kismacskának.

Nem sokáig örülhettek azonban, ugyanis amikor Svédországban partot értek, akkor – a szokásos eljárás szerint – az összes állat okmányát számonkérte rajtuk a vámhatóság. Mivel az újszülöttek nem rendelkeztek semmilyen dokumentummal, ezért a hatóságok végül lefoglalták tőlük Katát három kölykével együtt.

A pár napokon keresztül érdeklődött a svéd hatóságoknál, mikor kapják vissza az állatokat. Az ügybe már Felső-Ausztria tartomány állatmentő egyesületének elnökét, Wilhelm Schneibelt is bevonták. Végül a svéd agrárminisztérium közölte velük, hogy

múlt hét pénteken mind a négy állatot eutanizálták, még az anyamacskát is, amelynek megvoltak a papírjai. 

Az osztrák pár így most értetlenül áll az előtt, hogy mi és miért történt. „Azt még megértettük volna, ha karanténba helyezik a kicsiket, de ez botrányos!” – mondta a férfi.

Ausztriában egy egészséges állatot nem altattak volna el. Svédországban viszont pénteken megölték a macskákat, amiről aztán napokig nem is szóltak a gazdáiknak

– kommentálta az esetet Wilhelm Schneibel. Azt egyelőre nem tudni, hogy a pár indít-e pert a svédek ellen a botrányos eljárás miatt. 

(Kronen Zeitung)