Robbanás történt Dél-Koreában egy petrolkémiai üzemben

2022.02.11. 07:54
Pénteken, Dél-Koreában, Yeosu-ban, a Yeochun (YNCC) petrolkémiai üzemben felrobbant egy erősen gyúlékony, folyékony szénhidrogén-alapú keverékkel (nafta) teli tartály. A robbanás következtében négy ember vesztette életét.

Az incidens egy négyévente esedékes, tisztítási folyamat során történt, amikor is keletkezett egy rés a tartályon és szivárgásnak indult a könnyen gyulladó szénhidrogén-alapú ipari keverék (nafta), melyet tartalmazott. Egy új dél-koreai törvény értelmében a munkahelyen a felelős vezetőket jóval szigorúbb büntetés várja az eset miatt, mint az korábban lett volna.

A helyi munkaügyi minisztérium kiadta, hogy a gyárnak egyelőre le kell állítania minden jellegű termelést. Az YNCC üzeme Yeosu városában, a három meglévő közül a legfiatalabb petrolkémiai üzem, amely naftát kever, majd olyan nyersanyagokat állít elő belőle, melyek a szintetikus műanyag és gumi készítéséhez szolgálnak. Négyszázhetvenezer tonna naftát állítanak elő évente. Ez körülbelül fele annak, melyet külön-külön a másik két, idősebb üzem termel a városban.

Amennyiben a balesetből származó károk nem túl nagyok a gyárban, a termelés megszakítása nem tarthat sokáig és a kimaradás sem lesz jelentős. Viszont sajnos a jelenlegi, már szigorúbb szabályok értelmében az sem kizárható, hogy tartósabb időre beszüntetik a működést – nyilatkozta Cho Hyun-ryul, a Samsung Securities egy elemzője az Al Jazeera-nak.

Az új dél-koreai törvény, melyet múlt hónapban vezettek be, azt eredményezi, hogy az efféle, halálesetekkel járó munkahelyi balesetekért felelős vezetők egy vagy két év letöltendő börtönbüntetésre számíthatnak, ami lényegesen több, mint amennyit a korábbi törvények alapján kiszabhatnának rájuk. Továbbá lehetséges az is, hogy csak egy nagyobb pénzbírságot szabnak ki rájuk, amennyiben közvetlen szerepük nem volt a baleset előidézésében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport