új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul az Index mai hírösszefoglalója, amelyben beszámoltunk a koronavírus-világjárvány történéseiről, és ismertettük a legfontosabb tudnivalókat.

    Pihenjenek jól, vigyázzanak magukra!

  • Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) pénteken újabb monoklonális antitestalapú gyógyszert engedélyezett, ami a laboratóriumi tesztek szerint hatásos lehet a koronavírus omikron-variánsa ellen – írta meg a New York Times.

    Az Eli Lilly gyógyszergyár által kifejlesztett bebtelovimabot intravénásan kell adni. A kormányzat szerint a terápia az országban már elérhető és térítésmentes.

  • A JAMA folyóiratban publikált vizsgálat alatt a kutatók 24 288 Pfizerrel oltott anya adatait figyelték meg, és megállapították, hogy a koraszülés és az alacsonyabb születési súly kockázata hasonló volt az oltott és az oltatlan anyák gyerekeinek esetében.

    Hozzátették: a megfigyelés megerősítette a vakcina biztonságosságát a terhes nők esetében, valamint kihangsúlyozták, hogy ha egy terhes nő be van oltva, akkor az nagyobb védelmet ad a születendő babának a természetes koronavírus-fertőzésnél.

  • Egy új-zélandi oltásellenes tüntető élő adásban jelentette be, hogy elhagyja a férjét, mert a férfi megkapta a Covid–19 emlékeztető oltását.

    Elhagyom a férjemet. Ma megkapta az emlékeztető oltást. Elment. Semmi közöm már hozzá

    – mondta a nő a tüntetések harmadik napján a 1Newsnak. Hozzátette: komolyan úgy gondolja, hogy a férje az oltástól meg fog halni. Az esetről a Daily Mail számolt be.

    Amint arról az Index hírt adott, nemrég Új-Zéland utcáit a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében bevezetett szigorú korlátozó intézkedések miatt ellepték az oltásellenes tüntetők.

  • Belgium lazított a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett rendkívüli intézkedéseken: február 18-ától újra megnyithatnak az éjszakai szórakozóhelyek, az éttermek és a bárok pedig korlátlanul nyitva tarthatnak – mondta Alexander De Croo belga miniszterelnök.

    A zenés-táncos mulatóhelyek legfeljebb 70 százalékos kapacitásig telhetnek meg. De ha teljes mértékben biztosított a levegőminőségre vonatkozó célértékek betartása, a rendezvényhelyszínek befogadóképességük akár 100 százalékában is fogadhatnak vendégeket – tette hozzá a kormányfő.

    A vendéglátóhelyeken megszűnik a beltéri hatfős asztali korlátozás. A bárok, éttermek és kávéházak bezárásának éjféli időpontját megszüntetik, és lehet állva fogyasztani. Csak a személyzetnek kell maszkot viselnie. Beltéri rendezvények esetében ötven fő felett, szabadtéri rendezvények esetében pedig száz fő felett kötelező a védettségi igazolvány bemutatása.

    A zárt térben tartott sportesemények megtartása 200 fő részvételével engedélyezett, a szabadtéri sportok esetében a létszámkorlátozás megszűnik. Feloldották továbbá a távmunkára vonatkozó valamennyi szabályozást, az otthoni munkavégzés azonban továbbra is javasolt. Nem lesz korlátozás az üzletekben vásárlók létszámát tekintve sem, és az éjszakai üzletek is nyitva tarthatnak. Február 19-étől az üzletekben és a közlekedési eszközökön csak 12 éves kor felett lesz kötelező a maszk viselése.

    A belgiumi beutazásra vonatkozó korlátozások megszűnnek a schengeni övezet országaiból érkező utasok esetében. Az Európai Unión kívülről érkező utasoknak érvényes védettségi igazolvánnyal vagy 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük – számolt be az MTI.

  • A Pfizer és a BioNTech bejelentette, hogy elhalasztják a féléves kor felett adható vakcinájuk engedélyeztetését az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalánál (FDA) – írja a Guardian. Az FDA korábban arra kérte a cégeket, hogy kezdjék el benyújtani a háromadagos vakcina első két oltásának beadása után keletkezett adatokat.

    A Pfizer és a BioNTech álláspontja szerint az öt évnél fiatalabb gyermekeknek három oltásra lesz szükségük, hogy megfelelő védettségük alakuljon ki az omikronnal és a jövőben megjelenő többi koronavírus-variánssal szemben. A harmadik oltással kapcsolatos adatokat a következő hónapokban nyújthatják be az FDA-hez.

  • Pszichológusok és pszichiáterek számoltak be arról, hogy a pandémia alatt elárasztják őket azok a páciensek, akiknek mentális támogatásra van szükségük.

    Egészségügyi válság látszik kialakulni a járvány miatt, aminek okán a depressziós tünetek és a meglévő mentális problémák erősödni látszanak – számolt be a CBN.

    Nem tudom az embereket másokhoz irányítani, mert senki sem fogad új betegeket... Szóval soha életemben, a járvány alatt és a karrierem során nem voltam ennyire elfoglalt

    – nyilatkozta Valentine Raiteri New York-i pszichiáter.

    Az írás hivatkozik a Lancet orvosi folyóiratban megjelent tanulmányra, amelyből kiderült: 2020-ban a mentális egészség drámai mértékben romlott, becslések szerint 53 millió további súlyos depressziós és 76 millió további szorongásos esetet észleltek az egész világon.

  • Az amerikai járványügyi hatóság (Centers for Disease Control and Prevention, CDC)  vizsgálata alapján azoknál a betegeknél, akik be vannak oltva, enyhébb a betegség lefolyása, és kevesebb valószínűséggel kerülnek intenzív osztályra – írja az EurekAlerten. Azt is megállapították, hogy a delta-mutációval szemben az omikron-variánssal fertőzöttek kisebb eséllyel kerültek intenzívre, és kevesebb azoknak az aránya is, akik mesterséges lélegeztetést igényeltek. Továbbá kevesebb ember halt meg az omikrontól, mint a delta-variánstól.

    A kutatás feltárta azt is, hogy az omikron-hullám időszakában több oltott került kórházba, mint a tavalyi év nyarán, a delta-variáns dominálásakor. Ami azért történhetett, mert az omikron megjelenésekor többen voltak már beoltva, mint az előző mutáció tombolásánál.

    Hozzátették: az emlékeztető oltás különösen fontos, leginkább az idősebb korosztály számára, mivel segít a tünetek enyhítésében.

  • Horvátországban lehetőségeinek csúcsán jár a koronavírus elleni oltási kampány, és nehezen haladnak a nagyobb átoltottság felé, ezért a közegészségügyi intézet (HZJZ) új oltási stratégiát hirdetett, amely szerint ha szükséges, házhoz viszik a vakcinát az oltatlanok számára – jelentette be Krunoslav Capak, az intézet igazgatója.

    Kiemelte, hogy az új kampányban nincs semmi „forradalmi”, csak az eddigi oltási program gyenge pontjain igyekszik javítani. Az intézet vezetője elmondta, hogy a felmérések azt mutatják, hogy akik nem oltatták be magukat, félnek a védőoltások mellékhatásaitól, ezért szélesebb körben tájékoztatják a lakosságot.

    Ösztönözni fogják továbbá több autós, drive-in rendszerű oltópont létrehozását, hogy az embereknek ne kelljen kiszállniuk a gépkocsijukból, ha fel akarják venni az oltást. Azoknak a krónikus betegeknek, akik kórházi kezelésre szorulnak, az intézményben lesz lehetőség a vakcina felvételére.

    Szavai szerint a kisebb, szétszórtabb településeken alacsonyabb az átoltottság aránya. Így azok központjaiba oltóbuszokat küldenek, hogy az emberek helyben kaphassák meg az oltást – ismertette az MTI.

  • Egy brit vizsgálaton fiatal, egészséges, korábban még nem megbetegedett önkénteseket vizsgáltak, miután szándékosan fertőzték meg őket koronavírussal.

    A vizsgálatban összesen 36 (18–29 év közötti) fiatal vett részt. A vizsgált személyeket, akiknek orrcsepp formájában juttatták a szervezetükbe a vírust, a Royal Free Hospitalben tartották karanténban.

    A megfertőzés után az önkéntesek 53 százaléka lett beteg. A megfigyelések alapján megállapították, hogy a megfertőződést követő második napon megjelennek a toroktünetek, az ötödik nap környékén pedig már az orrüregben magasabb a vírus koncentrációja. Az is előfordult, hogy bár a vírus jelen volt a torokban, mégsem okozott tüneteket.

    A vizsgálatból az is kiderült, hogy a betegek szervezetéből a kilencedik, sőt, akadt, akinél a tizenkettedik napon is kimutatható volt a fertőzőképes vírus. Tehát a közösségbe visszakerülő átesettek akár 9-12 napot követően is átadhatják a betegséget – írja a Daily Mail.

    A kutatás rávilágít arra is, hogy szükséges az orrot is eltakaró maszk használata, mert az orrüregben a legmagasabb a vírus koncentrációja.

  • Újabb koronavírusos eset miatt az orosz női jégkorong-válogatott felkészült rá, hogy maszkot viselve játssza a következő meccsét a pekingi téli olimpián Svájc együttese ellen – számolt be az MTI.

    Az insidethegames.biz oldal Jevgenyij Bobarikóra, az oroszok vezetőedzőjére hivatkozva adott hírt arról, hogy Marija Pecsnyikova pozitív koronavírustesztet szolgáltatott, így a szombati negyeddöntős fellépést ki kell hagynia. A játékos tünetmentes, de elkülönítették a többiektől, és az erre a célra kijelölt szállodába került.

    Előtte két csapattársának a tesztje lett pozitív még Pekingbe érkezéskor, de már felépültek, így kiengedték őket a karanténból. Hatan viszont már a kínai fővárosban fertőződtek meg.

  • Egy új kutatásban a Szputnyik V és a Sinopharm hatását és biztonságosságát vizsgálták – ismertette az összehasonlító tanulmányt Dobson Szabolcs gyógyszer-engedélyeztetési szakértő.

    A Belaruszban végzett vizsgálatban részt vevő hatvanfős, 29–73 év közötti, leginkább (70 százalék) nőkből álló csoportból harmincan kaptak Szputnyik V- és ugyanannyian Sinopharm-vakcinát. Az eredmény alapján a Szputnyik V erősebb immunválaszt váltott ki, mint a Sinopharm, mind az első oltás utáni 42. napon, mind hat hónap múlva. A vizsgálat alanyai mindkét vakcinából két oltást kaptak.

  • Az ukrán egészségügyi minisztérium nem tervezi, hogy országos zárlatot vezessen be a koronavírus különösen fertőző omikron-variánsának terjedése miatt – jelentette ki Viktor Ljasko országos tiszti főorvos egy vidéki látogatásán.

    A tisztségviselő, aki egyben az egészségügyi miniszter helyettese, rámutatott: a mostani járványhullámban magas a fertőzésszám, de kórházi ápolásra kevesebben szorulnak. Ismét hangsúlyozta, hogy az országban adaptív, azaz régiónként eltérő korlátozásokkal járó karantén van érvényben, amely szerinte hatékony, és jelenleg már csak az oltatlanok számára ír elő szigorításokat.

    Kifejtette, hogy vörös színkódú besorolásba kerülnek azok a régiók, amelyekben a hátértéket átlépi a fertőzöttek, illetve a kórházban ápoltak száma, és ennek következtében szigorítanak az ottani korlátozásokon. Ez azt jelenti, hogy a tömegrendezvényeket, a bevásárlóközpontokat, a kulturális és sportlétesítményeket a vörös kategóriában lévő régiókban csakis azok látogathatják, akik felvették a védőoltás mindkét dózisát vagy átestek a fertőzésen, illetve friss negatív PCR-teszttel rendelkeznek – számolt be az MTI.

    Jelenleg Ukrajnában öt megye, köztük Kárpátalja van vörös besorolásban.

  • Franciaországban február 28-tól nem lesz kötelező a maszkviselés azokban a zárt terekben, ahová csak vakcinaigazolvánnyal lehet belépni – írja a Guardian. Az egészségügyi minisztérium az intézkedést az egészségügyi helyzet javulásával indokolta.

    A maszkviselés továbbra is kötelező a tömegközlekedésen, valamint minden olyan zárt térben, ahol nem kérnek oltási igazolást. Az intézkedés főként az éttermekre, a vendéglátóipari helyiségekre, valamint a sport- és kulturális rendezvényekre vonatkozik.

  • Márciusban törölhetik el azt a szabályozást, amely kötelezővé teszi a maszkviselést Walesben – számolt be a BBC.

    A walesi kormány a csökkenő esetszámokra alapozva enyhíti a járványügyi korlátozásokat. Ennek értelmében február 18-tól már nem kell oltási igazolvány a szórakozóhelyek és a nagy létszámú rendezvények látogatásához.

    Február végétől a diákoknak sem lesz kötelező a maszkviselés a tanórákon, saját szabályokat hozhatnak az oktatási intézmények erre vonatkozóan, valamint a közterületeken sem lesz kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése.

    A korlátozást azonban nem teljes mértékben oldják fel. A maszkviselés továbbra is kötelező lesz az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a fodrászszalonokban, a kozmetikusoknál és az egészségügyi és szociális intézményekben. A templomokban, a mozikban és a múzeumokban azonban nem kell majd maszkot felvenni.

    A karanténkötelezettségen nem változtatnak, de márciusban újratárgyalják a fennmaradó szigorításokkal együtt.

  • A koronavírus-világjárvány még nem ért véget, további variánsokra lehet számítani – mondta Szumija Szvamináthán, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tudományos főtanácsadója.

    Láttuk a vírust alakulni, mutálódni, így tudjuk, hogy lesznek újabb változatok, olyanok is, amelyek aggodalomra adnak okot

    – figyelmeztetett Szvamináthán a Dél-afrikai Köztársaságban, ahol egy oltóanyaggyárat keresett fel a WHO főigazgatójával, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal.

    Dél-Afrikában jelenleg az omikron BA.2 alváltozata dominál. John Nkengasong, az Afrikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Africa CDC) vezetője korábban elmondta: a vakcinák remekül működnek, és az új alváltozat miatt sincs ok pánikra.

  • Romániában csökken a napi fertőzöttek száma. A szomszédos államban megközelítően 22 700 új megbetegedést regisztráltak az utóbbi 24 órában. A tesztek csaknem 28 százaléka pozitív lett, írta a maszol.ro.

    Az igazolt esetek száma meghaladja a 2,5 milliót, csaknem 86 ezren újból megfertőződtek. Ugyanakkor közelít a 2,1 millióhoz azok száma, akiket már gyógyultnak nyilvánítottak.

    A Covid–19 és szövődményei miatt 127 beteg halt meg, csaknem 80 százalékuk oltatlan volt. Romániában több mint 61 ezer a vírusfertőzés halálos áldozatainak a száma.

    Jelenleg 10 800 Covid-pácienst ápolnak kórházban, csaknem 1100 fertőzöttről intenzív osztályon kell gondoskodni.

  • Csehországban mintegy 22 600 friss fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában. A megelőző napon 29 ezer új megbetegedést diagnosztizáltak. Az igazolt esetek száma megközelítette a 3,4 milliót, ebből 390 ezren vannak a 65 év felettiek, közölte a cseh egészségügyi tárca.

    A hivatalos adatok szerint eddig 162 ezren újrafertőződtek. Kórházban csütörtökön több mint 3700 Covid-pácienst ápoltak, írta a ctk.cz hírügynökség.

    Csaknem 38 ezren haltak meg a koronavírus szövődményeiben. Már mintegy hárommillióan felépültek a fertőzésből.

    Csehországban 17,2 millió adagnyi koronavírus elleni védőoltást vettek fel.

  • A brit gazdaság összesen 7,5 százalékos növekedést könyvelhetett el a tavalyi évben.

    A Bank of England korábban ennél mérsékeltebb növekedést prognosztizált. A jó eredmény nagyrészt annak köszönhető, hogy a nyáron feloldották a korlátozásokat az országban.

    Figyelemre méltó, hogy még az év utolsó három hónapját összesítve is 1 százalékos volt a növekedés, dacára annak, hogy november végén, december elején már érezhetőek voltak az omikron-variáns megjelenésének hatásai. 

    A variáns térnyerése miatt elsősorban a szórakoztatóipar, illetve a vendéglátás esett vissza. 

    Egy évvel korábban, 2020-ban a brit gazdaság 9,4 százalékkal esett vissza a járvány miatt. 

    (via inews.co.uk)

  • Vezető konzervatív brit parlamenti képviselők azzal fenyegetik Boris Johnson miniszterelnököt, hogy ha a járványügyi lezárások idején tartott kormányzati partikkal összefüggő rendőrségi vizsgálat nyomán elmarasztalják, akkor bizalmatlansági szavazást kezdeményeznek vele szemben – írja a Financial Times

    Legutóbb az Index is beszámolt arról, hogy lemondott Boris Johnson négy közvetlen munkatársa a botrány miatt. Boris Johnson 2020-ban megszegte a járványügyi szabályokat azzal, hogy karácsonyi bulit tartott a miniszterelnöki hivatalban, a Downing Street 10-ben. Bennfentesek szerint az összejövetelen körülbelül 40-50 ember vett részt, minimális távolságtartás mellett borozgattak, kvízeztek, és megajándékozták egymást. Az angol lapok szerint ez járványügyi szempontból egy rémálom volt.

    Szakértők szerint a brit miniszterelnök rajta van azon az 50 fős listán – mindannyian kormánytisztviselők –, akik kérdőívet kaptak a rendőrségtől az üggyel kapcsolatban. 

    A Downing Street viszont azt állítja, hogy Boris Johnson nem lépett kapcsolatba azzal a rendőrségi szervezettel, amely a vizsgálatot folytatja. A hatóság arra keresi a választ, hogy kik milyen céllal tartottak partikat kormánytisztviselői és környezetének tagjai köréből olyan időszakokban, amikor az ilyen rendezvények tartása a koronavírus-járvány miatt tilos volt, de a kormányfő ezeken részt vett. Sőt, Boris Johnson és párja, Carrie Johnson maga is rendezett ilyen partikat. Az egyik brit lapban már meg is jelent egy olyan fotó, amelyen Johnson látható egy ilyen bulin pezsgőzés közben. A rendőrségi vizsgálat végeredménye bírság kiszabása lehet.

    Eddig 45-en nyújtottak be írásban kérelmét, hogy tartsanak bizalmi szavazást a kormányfőről a Konzervatív Párt parlamenti képviselőcsoportjában. Összesen 54 aláírásra van szükség ahhoz, hogy ez megtegyék. Boris Johnson legközvetlenebb támogatói komolytalannak minősítik a bizalmi szavazás kezdeményezését.

  • Ukrajnában több mint 41 ezer friss fertőzöttet jegyeztek fel az elmúlt 24 órában. Az igazolt megbetegedések száma meghaladja a 4,4 milliót a szomszédos országban. A Covid–19 és szövődményei miatt 236 beteg halt meg csütörtökön, írta a karpatalja.ma. A járvány kezdete óta csaknem 102 ezren veszítették életüket.

    Az aktív betegek száma meghaladja a 600 ezret.

    Egy nap leforgása alatt mintegy 21 ezerrel gyarapodott a gyógyultak száma, összességében már csaknem 3,8 millióan épültek fel Ukrajnában. 

    Kárpátalján 767 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak, 6 beteg lelte halálát a kórban. A magyarlakta térségben eddig csaknem százezren meggyógyultak.

  • A német szövetségi alkotmánybíróság pénteken elutasította az egészségügyben és az ápolás-gondozásban dolgozók sürgős kérelmeit a Covid–19 elleni védőoltás beadatására kötelező törvény felfüggesztésével kapcsolatban.

    A döntés azt jelenti, hogy egyelőre ugyan lehet alkalmazni a jogszabályt, de az alkotmánybíróság az úgynevezett főeljárásban majd még megvizsgálja, hogy megfelel-e az alaptörvénynek.

    A szövetségi törvényhozásban (Bundestag, Bundesrat) decemberben elfogadott törvény szerint az egészségügyi intézményekben (kórházakban, klinikákon, rendelőkben) és az ápolási, gondozási intézményekben (idősotthonokban, bentlakásos gondozási központokban) dolgozóknak legkésőbb március 15-ig meg kell szerezniük a teljes oltást a Covid–19 ellen.

    Február elejéig több mint háromszázan nyújtottak be panaszt a törvény ellen az alkotmánybíróságon, és sokan az alkalmazás azonnali felfüggesztését is kérték. A testület egy ilyen kérelemről határozott, de a döntése mindre érvényes.

    Indoklása szerint a Covid–19 elleni védőoltás igen csekély valószínűséggel jár súlyos mellékhatásokkal, a fokozottan veszélyeztetett emberek egészségét viszont nagyban fenyegeti, ha megfertőződnek a betegséget okozó vírussal (SARS-CoV-2), vagyis a kötelező védőoltásból fakadó esetleges hátrányok kevésbé súlyosak, mint a kockázati csoportokba tartozó embereket a jogszabály felfüggesztése esetén fenyegető hátrányok.

    Németországban az egészségügyi és az ápolási-gondozási dolgozók oltási kötelezettségétől függetlenül mérlegelik a felnőttek általános oltási kötelezettségének bevezetését. A szövetségi parlamentben (Bundestag) januárban tartották az első vitát. Ezen nem konkrét javaslatokról tárgyaltak, hanem a megközelítésmódokat, véleményáramlatokat tárták fel.

    A szövetségi kormány távol tartja magát a vitától, nem is terjeszt elő javaslatot, álláspontja szerint a képviselőknek önállóan, a frakciófegyelem elvének felfüggesztésével kell dönteniük az ügyről. Ez összefügg azzal is, hogy nincs egység a koalícióban és a koalíciót alkotó pártokban sem. Az oltási kötelezettséget leginkább a legkisebb kormánypártban, a liberális Szabad Demokrata Pártban (FDP) ellenzik.

    Az ügy minden pártot megoszt, kivéve az ellenzék vezető erejétől, a CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló, ugyancsak ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) pártot, amelynek képviselői egységesen elutasítják az oltási kötelezettséget.

  • Oroszországban először diagnosztizáltak kétszázezer fölötti, csaknem 204 ezer fertőzöttet egy nap alatt. A megelőző napon, szerdán 197 ezer új megbetegedést regisztráltak. Az igazolt fertőzöttek száma megközelítette a 13,8 milliót.

    A Covid–19 és szövődményei miatt 722 beteg halt meg csütörtökön, egy nappal korábban 701 ember vesztette életét a fertőzésben, írta a TASZSZ. Az utóbbi két évben 338 ezren lelték halálukat a betegségben.

    Több mint 19 ezer embert kellett kórházba vinni 24 órán belül. 

    Oroszországban 24 órán belül 112 ezren gyógyultak meg a kórból. A járvány kezdete óta már 11 millió ember felépült a koronavírus okozta betegségből.

  • Lengyelországban 35 777 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba csütörtökön. Ez csökkenő trendet jelent, a megelőző napon 46 ezer, kedden pedig 42 ezer új megbetegedést jelentettek, írta a thefirstnews.com.

    A Covid–19 és szövődményei miatt 290 beteg halt meg az utóbbi 24 órában, az utóbbi két évben pedig 107 ezren. Több mint 19 ezer embert kellett kórházba szállítani egy nap leforgása alatt.

    A lengyel egészségügyi tárca azt is közölte: 503 ezer ember áll karantén hatálya alatt. Ugyanakkor 4,5 millióan már felépültek a kórból.

    Lengyelországban 52 millió adagnyi vakcinát használtak fel. Már 21,9 millió ember számít teljesen védettnek a koronavírus ellen.

  • Szlovákiában továbbra is húszezer felett jár az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma. A tesztek mintegy fele pozitív lett az elmúlt 24 órában. Az igazolt fertőzöttek száma súrolja az 1,21 milliót a szomszédos országban.

    A Covid–19-kórban és szövődményeiben 24 beteg halt meg csütörtökön, írta az ujszo.com. Kedden 22 halálos áldozatot közöltek a szlovák hatóságok, csütörtökön 26 ember elvesztését jelezték. A koronavírus 18 ezer halálos áldozatot követelt.

    Jelenleg csaknem kétezer beteget ápolnak a kórházakban, az egészségügyi intézményekben gondozottak mintegy 75 százaléka nem kapott védőoltást, vagy csak egyet. Szlovákiában több mint 2,8 millió ember kapott legalább egy dózis védőoltást.

  • A Buckingham-palota nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy Erzsébet királynő elkapta-e a koronavírust.

    A brit sajtó azután kezdett el érdeklődni a palotánál, hogy csütörtökön kiderült: Károly herceg másodszorra is elkapta a koronavírust. A brit sajtó szerint ez azért is aggasztó, 

    MERT KÉT NAPJA A KIRÁLYNŐ TALÁLKOZOTT A HERCEGGEL. 

    Arra a kérdésre, hogy Erzsébet királynő elkapta-e a koronavírust, vagy hogy egyáltalán tesztelték-e, a Buckingham-palota nem adott választ. Mindössze annyit írtak a The Sunnak, hogy a királynőnél nem észlelnek semmilyen tünetet. 

    Károly herceg azóta karanténba vonult. A pozitív tesztje után legalább két kormánytisztviselő, Rishi Sunak kancellár és Priti Patel belügyminiszter is kontaktszeméllyé vált. 

    (via The Sun)

  • Az elmúlt két napban negatív lett Recep Tayyip Erdogan török elnök PCR-tesztje, így visszatérhet a megszokott programjához.

    A hírt az elnök orvosa, Serkan Topaloglu jelentette be a TRT török hírügynökség szerint.

    Úgy gondolom, hogy a nagyon közeli jövőben  akár már holnap is  tisztelt köztársasági elnökünk visszatér megszokott programjához

    – mondta Topaloglu.

    Recep Tayyip Erdogant február 5-én tesztelték pozitívra. Nem sokkal később Vlagyimir Putyin orosz elnök kívánt neki mielőbbi felépülést.

  • Megnövekedett a pszichiáterektől és pszichológusoktól segítséget kérő emberek száma az Amerikai Egyesült Államokban, közölte az Infostart. Sokan szorongás és depresszió miatt fordulnak szakemberhez.

    Vannak olyanok, akik ha otthonról dolgoznak, elszigeteltnek érzik magukat, mások viszont kifejezetten örülnek, hogy saját maguk oszthatják be az idejüket, avagy nem kell napi több órát utazniuk.

    Egy tanulmány szerint a mentális egészség drámai mértékben romlott. Becslések úgy vélik: több tízmillióval emelkedett a szorongásos zavarral járó esetek előfordulása, ami inkább a nőket és a fiatalabbakat érinti.

    Egyes szakértők szerint vannak, akiket megvisel a társas kapcsolatok elvesztése, mások viszont úgy látják: az emberek egy része egyre több értéket fedez fel önmagában, ezért újabb s újabb tevékenységekkel kezdenek el foglalkozni.

    Pszichológusok szerint problémát okoz, ha valaki nem vehet részt családtagja temetésén, vagy nem tud elbúcsúzni haldokló rokonától.

    Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a mentális egészség területén dolgozó szakemberek, maguk a pszichológusok, a pszichiáterek is nagy nyomás alatt vannak, ezért nem fehér holló, ha esetleg ők is lelki eredetű segítségre, elemzésre szorulnak.

  • Az orosz Gamelaja Központ igazgatója, Alekszandr Gincburg szerint csak akkor kerülhetjük el az újabb variánsok kialakulását, ha globálisan elérjük a 75-80 százalékos átoltottságot. Az akadémikus arról is beszélt, hogy sokak reményeivel ellentétben, nem az omikron jelenti a járvány végét, mivel az alacsony átoltottságú országokban és régiókban kialakulhatnak új mutációk is. Ezt csak a tömeges oltás akadályozhatja meg.

    Bővebben itt olvashat erről.

  • Horvátországban soha ennyi, 8971 friss fertőzöttet nem diagnosztizáltak még 24 órán belül. Az igazolt betegek száma meghaladja az egymilliót a szomszédos országban.

    A Covid–19 és szövődményei 48 beteg életét követelték szerdán, írta a hina.hr. Az utóbbi csaknem két évben 14 300 ember halt bele a kórba.

    Az aktív betegek száma átlépte a 46 ezret. Közülük több mint 2100 pácienst kórházban kell kezelni, 173 fertőzött gépi lélegeztetésre szorul.

    Ugyanakkor 940 ezren már felépültek a fertőzésből.

    A horvát egészségügyi miniszter jelezte: bár a napokban várható, hogy csökken a fertőzések száma, ám a korlátozások érvényben maradnak.