18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szexuális bűncselekmények DNS-mintáját használták fel elkövetők azonosításához

2022.02.15. 18:37
Az ügyészség azzal vádolja a helyi rendőrkapitányságot San Franciscóban, hogy szexuális bűncselekmények DNS-mintáját használták fel elkövetők azonosításához. A kerületi ügyész szerint ez jogilag és etikailag is helytelen.

Chesa Boudin, a kerületi főügyész hétfőn egy beszédében követelte a San Franciscó-i hatóságoktól, hogy haladéktalanul szüntessék be az efféle nyomozási eljárásokat, ne kezeljék az áldozatokat bizonyítékként. Úgy fogalmazott: a rendőrség bűnlaborja szexuális bűncselekmények áldozatainak DNS-mintáit vizsgálja egészen más bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozásoknál is.

Nem egészen világos, mióta tart ez a fajta eljárási módszer, vagy hogy hány áldozatot rángattak bele. Múlt hét óta tudunk róla, hogy folytatják. Annyit tudunk például, hogy egy nemrég elkövetett, tulajdonjog megsértése ügyben ilyen DNS-mintát használtak fel, hogy a hölgyet, aki elkövette a bűnt, beazonosítsák. Ez az eljárás hivatalosan is sérti az áldozatok jogait.

– fogalmazott a kerületi főügyész.

A rendőrfőkapitány a vádakat hallva teljes körű, belső kivizsgálást rendelt el. A BBC tudósítása szerint biztosított róla mindenkit: nem hagyja, hogy áldozatokat együttműködésre kényszerítsenek, és ha igazak az állítások, hamar előkerítik a felelős kollégákat, és véget vetnek ezeknek a módszereknek.

A kerületi ügyvédi iroda jelenleg azon dolgozik, hogy jogilag stabil lábakra állítsa célját, amely szerint be akarnak tiltani minden ilyen jellegű nyomozási eljárást.

Ebben a cikkben a szexuális visszaélés bűncselekmény a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101 telefonszámon.