új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A német BioNTech cég – amely a Pfizerrel együtt az első világszerte elismert koronavírus elleni vakcinát gyártotta – szerdán felfedte szándékát, miszerint Afrikában is szeretne a vakcinák gyártásához gyárakat létrehozni.

    Az afrikai kontinensen nagy szükség volna arra, hogy nagyobb számban legyenek elérhetők a koronavírus elleni vakcinák, így ez a lépés sokat segítene az ott élőknek.

    A vakcinagyárakat a BioNTech működtetné helyi partnerek közreműködésével, de idővel átadná az irányítást. A WHO igazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus helyt adott a BioNTech terveinek.

  • Dél-Koreában soha ennyi friss fertőzöttet nem regisztráltak, mint az elmúlt 24 órában. Az ázsiai államban több mint 90 ezer új megbetegedést diagnosztizáltak. Az igazolt esetek száma így átlépte a másfél milliót – írta a koreaherald.com.

    A Covid–19 és szövődményei miatt halt meg 39 fertőzött kedden. A járvány kezdete óta már több mint 7200 beteg veszítette életét Dél-Koreában. Kritikus állapotban háromszáz kórházban ápolt fertőzött van.

    Közben a dél-koreai egészségügyi miniszter azt javasolta a diákoknak, hogy hetente kétszer végezzenek el antigéntesztet. A diákoknak, illetve az óvodák és oktatási intézmények dolgozóinak több mint hatvanmillió gyorstesztet szállítanak.

  • Malajziában megugrott a koronavírus omikron variánsa által okozott megbetegedések száma. Csaknem 28 ezer friss fertőzést regisztráltak 24 órán belül, ami negatív rekordnak számít, írta a thestar.com.my. Az esetek jelentős része Kuala Lumpurhoz köthető. Kórházba több mint 1200 új beteget kellett vinni.

    A 31 milliós ázsiai ország vezetői arra biztatják azokat, akik még nem vették fel a védőoltásokat, hogy tegyék meg. Malajzia nem áll rosszul az átoltottságban, a lakosság csaknem 79 százaléka teljesen védettnek számít, közölte a CNN. Az ázsiai államban több mint 65 millió adagnyi vakcinát már beadtak, az elsőt több mint 350 napja. Száz lakosra vetítve 199 dózisnyi védőoltást használtak fel.

  • Mumbaiban most, úgy tűnik, visszaszorulóban a koronavírus. Legalábbis ez derül ki abból, hogy szerdán 255 új megbetegedést és 439 felgyógyulást jelentettek a csaknem 15 milliós indiai metropoliszból. Halálos áldozatot, szerencsére, egyetlen egyet sem – írta a The Indian Express. Azt is megjegyzik: a diákok több mint ötven százalékának jelenlétével zajlik az oktatás az iskolákban Mumbaiban.

    Új-Delhiben, a csaknem 28 millió lelket számláló megapoliszban a fiatalok több mint negyven százalékát már beoltották a koronavírus ellen.

    Indiában eddig 1,7 milliárd adagnyi vakcinát adtak be – közölte a CNN. Az ázsiai országban 396 napja kapták meg az első védőoltást. Száz lakosra vetítve 125 ez az érték, a populáció 54 százaléka teljesen védettnek minősül a kór ellen.

  • Németországban az omikron-variáns tetőzése miatt hamarosan megkezdhetik a korlátozások feloldását – írja a Guardian. Olaf Scholz német kancellár ugyanakkor figyelmeztet: messze még a járvány vége. 

    A tartományi vezetőkkel folytatott tárgyalások után Scholz azt mondta, Németország kész arra, hogy még nagyobb magabiztossággal nézzen szembe a vírussal.

    A több mint nyolcvanmilliós országban szerdán 219 972 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, ez 6 százalékos csökkenés a múlt hét azonos napjához képest. A 100 ezer főre jutó hétnapos fertőzési arány pedig 1401-re csökkent a korábbi 1438-ról.

    (via Guardian

  • Belgiumban esett a friss fertőzöttek napi száma, ám a halálozási ráta még mindig magas – írta a brusselstimes.com. Február második hetében átlagosan 15 ezer új megbetegedést diagnosztizáltak naponta, ez gyakorlatilag a fele az előző hetinek. A tesztek mintegy harmada még mindig pozitív. Az igazolt fertőzések száma meghaladta a 3,4 milliót.

    Naponta átlagosan 44 fertőzött hal bele a kórba. A Benelux államban a járvány kezdete óta csaknem harmincezren veszítették az életüket a vírus miatt.

    Az adatok szerint kevesebb embert kell kórházba szállítani a fertőzöttek közül. Kedden több mint 3500 beteget kellett kórházban kezelni Belgiumban, ez több mint 130-cal kisebb létszám a hétfőinél.

  • Tokióban 17 ezer friss fertőzöttet diagnosztizáltak kedden – írta a japantoday.com. Hétfőn csaknem tízezer új fertőzöttet szűrtek ki tesztekkel a japán fővárosban. Az ázsiai államban naponta több mint 80 ezer új megbetegedést regisztrálnak. A szigetországban az igazolt fertőzések száma átlépte a négymilliót.

    A Covid–19 kórban és szövődményeiben húszezren haltak meg Japánban. A szigetországban eddig 215 millió adagnyi vakcinát adtak be, száz főre vetítve ez 171  dózist jelent – közölte a CNN.

    Japán tervezi, hogy márciustól lazít a külföldiek beutazási szabályain, és mentesíti majd a hétnapos karanténtól azokat, akik felvették a három védőoltást, és emellett negatív vírustesztet produkálnak. Tokióban és Japán 12 másik prefektúrájában szigorításokat rendeltek el a múlt héten, az ok: az omikron-variáns gyors terjedése.

  • Svájc csütörtöktől feloldja a koronavírus miatt bevezetett valamennyi korlátozó intézkedését – jelentette be a kormány szerdán.

    A Guardian beszámolója szerint a most bejelentett lazítások értelmében az üzletek, az éttermek és a kulturális intézmények Covid-igazolvány nélkül is újra látogathatók lesznek. A boltokban, szupermarketekben és a munkahelyeken pedig többé nem lesz szükség maszkra. A tömegközlekedési eszközökön azonban továbbra is kötelező lesz a maszk viselése, mint ahogyan az egészségügyi intézményekben is.

    A svájci kormány először két héttel ezelőtt jelentette be a korlátozások enyhítését, miután megszüntette a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülők karanténját.

    (via Guardian)

  • Szerbiában 6239 friss fertőzöttet vettek nyilvántartásba 24 órán belül. Ez kevesebb, mint a megelőző napon. A tesztek harmada még mindig pozitív, bő két hete a minták csaknem fele mutatta ki a vírus jelenlétét.

    A Covid–19 kór és szövődményei 58 fertőzött életét követelték kedden – írta a pannonrtv.com. Hétfőn 67 beteg halt meg a fertőzésben. Az utóbbi csaknem két évben mintegy 15 ezren lelték halálukat a megbetegedésben.

    Kórházban több mint 4200 beteget gondoznak, lélegeztetőgépre 165 páciens szorul Szerbiában.

  • Lengyelországban mintegy 29 ezer friss fertőzöttet diagnosztizáltak kedden. Múlt csütörtökön még 35 ezer új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, az azt megelőző napon pedig 46 ezret. Az igazolt esetek száma megközelítette az 5,5 milliót.

    A koronavírus szövődményeiben 372 beteg halt meg az utóbbi 24 órában – írta a polskieradio.pl. Hétfőn 378 ember veszítette életét a fertőzésben. A halálos áldozatok száma súrolja a 109 ezret.

    Kórházban több mint 18 ezer fertőzöttet kell gondozni, közölte a lengyel egészségi tárca, közülük több mint ezer beteget gép lélegezteti. Lengyelországban csaknem  4,8 millióan már felgyógyultak a kórból.

  • Ha a járványhelyzet nem romlik, márciustól minden jelenleg életben lévő járványügyi korlátozást eltörlünk – közölte Karl Nehammer szövetségi kancellár.

    Teljesen eltörlik a rendezvényekre vonatkozó korlátozásokat, és megnyithatnak a szórakozóhelyek is. Az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése csak bizonyos területeken marad kötelező: az élelmiszerboltokban, a postán, a bankokban, idősotthonokban az és a kórházakban, a tömegközlekedésen és a gyógyszertárakban – írták.

    Hozzátették azt is, hogy a beutazás szempontjából a 3G-szabály lesz érvényes minden országból. Ez azt jelenti, hogy teszttel is be lehet utazni, nincs karanténkötelezettség. Változik a tesztstratégia, de március 31-ig még ingyenesek maradnak a tesztek. Az oltási kötelezettségről később döntenek.

    A tájékoztatás szerint egyes előírások már a héten megváltoznak. Mindenhol, ahol eddig a 2G-szabály volt érvényben, ott szombattól a 3G-szabály lesz. Ez alól kivételt az idős- és szociális otthonok, valamint a kórházak képeznek. A vendéglátóegységek a korlátozások eltörléséig továbbra is csak éjfélig tarthatnak nyitva.

    Az osztrák fővárosban azonban nem követik ezeket a szabályokat. A legtöbb helyen ezentúl is kötelező marad az FFP2-es maszk viselése – közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája. A vendéglátóipari egységekre vonatkozó korlátozások továbbra is érvényben maradnak. A szórakozóhelyek ugyan Bécsben is újranyithatnak, de csak az oltottak vagy a betegségen átesettek számára. A pontos szabályozásról a következő két hétben fognak dönteni.

  • Csehországban több mint 28 ezer friss fertőzöttet szűrtek ki tesztekkel kedden – írta a Radio Prague International. A megelőző napon 23 ezer új megbetegedést regisztráltak. Ugyanakkor múlt szerdán 29 ezer esetet jegyeztek fel. Eddig mintegy 170 ezren újrafertőződtek.

    Az igazolt megbetegedések száma mintegy 3,4 millió, közülük csaknem 400 ezren vannak a 65 év felettiek. Kórházban csaknem 3800 fertőzöttet kell gondozni, közülük 272 pácienst intenzív osztályon szükséges ápolni.

    Csehországban 38 ezren haltak meg a koronavírus szövődményeiben, de már hárommillióan felépültek a fertőzésből. A populáció 63 százaléka teljesen védett a vírus ellen a védőoltásoknak köszönhetően.

  • Horvátországban több mint 8200 friss fertőzöttet diagnosztizáltak 24 órán belül. Az igazolt betegek száma meghaladja az egymilliót.

    A koronavírus szövődményeibe 48 fertőzött halt bele kedden, írta a Hina.hr. A pandémia megjelenése óta csaknem 14 600 beteg veszítette életét.

    A több mint harmincezer aktív betegből mintegy kétezret kell kórházban ápolni, közülük 140 páciens szorul lélegeztetőgépre. Horvátországban eddig 980 ezren gyógyultak fel a kórból.

    A szomszédos országban 5,1 millió dózist adtak be a védőoltásból. A felnőtt népesség csaknem 66 százaléka számít védettnek a koronavírus ellen Horvátországban.

  • Ukrajnában csaknem duplájára nőtt a koronavírussal fertőzöttek napi száma. Az elmúlt 24 órában 29 ezer friss esetet diagnosztizáltak, írta a Kárpatalja.ma. Az igazolt betegek száma csaknem 4,6 millió. Az aktív betegek több mint  65 ezren vannak.

    A Covid–19 kórban és szövődményeiben 305 beteg halt meg kedden. A járvány kezdete óta már 103 ezren veszítették életüket a szomszédos országban.

    Ugyanakkor egy nap alatt mintegy 23 ezren meggyógyultak. Az utóbbi csaknem két esztendőben 3,8 millió ember épült fel a fertőzésből Ukrajnában.

  • Február 28-án megszűnik a legtöbb járványügyi intézkedés Szlovákiában –  jelentette be Eduard Heger miniszterelnök. Az enyhítés második fázisa várhatóan március 28-tól lép életbe, akkor eltörlik a résztvevői és a nyitvatartási korlátozásokat, illetve változik majd a szájmaszkviseleti előírás.

    Szlovákiában szakértők szerint jelenleg tetőzik a koronavírus-járvány omikron-variánsának hulláma. Most 2500 fertőzöttet kell kórházban ápolni, ami több, mint egy héttel ezelőtt, akkor 2100 ilyen beteg volt. Csökkent viszont a mesterséges lélegeztetésre szoruló páciensek száma, jelenleg száz körül van, közölte a Paraméter.sk.

    A szomszédos országban csaknem húszezer teszt lett pozitív kedden, a minták több mint ötven százaléka, írta az Újszó.com. A koronavírus szövődményeiben 22 fertőzött veszítette életét az utóbbi 24 órában.

    Szlovákiában az oltottak száma megközelíti a 2,8 milliót.

  • Oroszországban 179 ezer fertőzöttet regisztráltak 24 órán belül. Az előző napon 166 ezer új megbetegedést diagnosztizáltak. Az igazolt betegek száma meghaladja a 14,6 milliót. Több mint 19 ezer Covid-beteget kellett kórházba szállítani kedden, egy nappal korábban 21 ezret.

    A koronavírus szövődményeibe 748 fertőzött halt bele, hétfőn 704 ember lelte halálát a kórban, írta a TASZSZ. A járvány kezdete óta 342 ezren veszítették életüket a fertőzés miatt Oroszországban.

    A betegségből 172 ezren gyógyultak meg egy nap leforgása alatt, előző nap 137 ezren. Az utóbbi két esztendőben 11,6 millióan épültek fel a kórból Oroszországban.

  • A viszonylag rövid szavatossági idő megnehezíti az AstraZeneca vakcinájának  szétosztását a világ legszegényebb országaiban, figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

    A Guardian arról ír, hogy a most nyilvánosságra került információk szerint két és fél hónap az a minimális időtartam, amire az afrikai országok becslése szerint szükségük van az oltások beadásához. Sok vakcina azonban csak néhány hónappal a lejárati dátum előtt érkezik meg, ami azt jelenti, hogy egyes országokban több ezer dózist kell megsemmisíteni. 

    A helyzet régóta súlyos gondot okoz több országban, különösen Afrikában, mivel többnyire rövid szavatosságú idejű vakcinákat kapnak a nemzetközi COVAX-programon keresztül. A rövid lejárati idővel kapcsolatos probléma a COVAX szerint nagyrészt az AstraZenecát, a program második legnagyobb beszállítóját érinti a Pfizer után.

    Egy belső dokumentum alapján a listán szereplő 19 afrikai nemzet által bejelentett összes lejárt dózisból körülbelül 1,3 millió volt AstraZeneca, 280 ezer Johnson & Johnson, 15 ezer Moderna és 13 ezer Szputnyik.

    A becslések szerint tavaly körülbelül harmincmillió AstraZeneca-oltást kellett törölni vagy elhalasztani.

    (via Guardian)

  • Romániában több mint 17 ezer új esetet diagnosztizáltak 24 órán belül. Az igazolt megbetegedések száma átlépte a 2,6 milliót. Közülük 95 ezren újrafertőződtek, írta a Maszol.ro portál.

    A koronavírus szövődményeiben 171 beteg halt meg kedden. Csaknem nyolcvan százalékuk oltatlan volt. A szomszédos országban 62 ezren veszítették életüket a kórban.

    Jelenleg tízezer beteget kezelnek kórházban a vírus miatt, csaknem négyszázzal kevesebbet, mint előző nap. A kórházban ápoltak között 619 kiskorú van.

  • Márciusra remél választ az Európai Uniótól az orosz digitalizációügyi minisztérium arra a kérésére, hogy csatlakozhasson a Covid–19 elleni oltási igazolások uniós ellenőrzési mechanizmusához – mondta Bella Cserkeszova, a tárca helyettes vezetője az Interfax hírügynökségnek. Az orosz szakminisztérium januárban küldte el a kérelmet a koronavírus elleni oltási bizonyítványok uniós ellenőrzési mechanizmusához. A folyamodvány az európai követelményeknek megfelelően készült el.

    Megvalósítható az orosz és az európai platform összehangolása a beoltottsági tanúsítványok kölcsönös beolvashatósága érdekében az orosz digitalizációügyi minisztérium szerint. Az uniós infrastruktúrához történő sikeres csatlakozás esetén a tárca azt tervezi, hogy az orosz igazolás mellett – igény szerint – ki fog állítani egyet az európai szabványok szerint is.

    Az orosz QR-kód jelenleg az állami szolgáltatások weboldalára mutató link, míg az európai zöldigazolvány magáról a beoltott személyről tartalmaz információkat – ismertette az MTI.

  • Lemondott Peter Sloly ottawai rendőrfőnök, miután hevesen bírálták azért, ahogy a koronavírus elleni oltási kötelezettség miatt kezdődött kamionos tüntetéseket kezelte.

    A megmozdulás kezdete óta minden tőlem telhetőt megtettem, hogy a város biztonságban legyen és véget érjen ez a példátlan és előre nem látott válság

    – írta felmondólevelében Peter Sloly. Hozzátette: biztos benne, hogy a rendőri erők a többleterőforrásoknak köszönhetően jobb helyzetben foghatnak neki a tiltakozások felszámolásának.

    A rendőrfőnök távozását Jim Watson ottawai polgármester is támogatta – számolt be az MTI.

  • A jelenleg is tesztelés alatt álló új, kínai, mRNS-alapú vakcina az állatkísérletek alatt nem tűnt hatásosnak. Az ARCoV nevű vakcina jelentős antitestszámesést mutatott egy kismintás tesztnél, de a megerősítő oltás az állatokon végzett vizsgálatnál már megfelelő mennyiségű antitestet produkált – jelentette a Reuters.

    Az oltóanyagot a kínai orvostudományi akadémia, a Suzhou Abogen és a Walvax biotechnológiai cégek készítik. Jelenleg a klinikai tesztelés harmadik fázisa tart. Eddigi eredményei azonban azt mutatják, hogy nem lesz elég egy-két adag belőle. Tizenegyből kilenc tesztalanynál észlelhető, de alacsony mennyiségű antitestet mutatott az omikron ellen.

  • Megvizsgálták, milyen hatással van három adag Pfizer-oltás az omikron BA.2 variánsa ellen – derül ki egy tanulmányból, melyet Dobson Szabolcs gyógyszer-engedélyeztetési szakértő ismertetett. 

    A lektorálás előtt álló kutatásban 24, Pfizerrel oltott és Pfizer emlékeztető oltást is kapott, továbbá 8, minimum két héttel korábban omikron-fertőzésen átesett személyt vizsgáltak.

    Az eredmények azt mutatják, hogy a semlegesítő ellenanyagszintek a BA.1 alvariánsnál hasonlók, mint a BA.2 esetén. Az is kiderült, hogy akik átestek a BA.1 fertőzésen, védettek a BA.2 változat ellen is.

  • Ukrajna fővárosában, Kijevben is tüntetnek a koronavírus elleni oltás és a járványügyi korlátozások ellen.

    Az utcára vonultak szerint a 4142. számú törvénytervezet kötelezővé tenné a védőoltásokat, ezzel mindennapossá téve az elbocsátásokat azok számára, akik nem szeretnék felvenni a vakcinát – írja a TSN ukrán hírportál.

    A tüntetők egyébként „Covid-népirtásnak” tartják és „csipbeültetésnek” nevezik a kötelező oltásfelvétel törvénytervezetét.

  • Az amerikai Betegségellenőrzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint azok, akik terhesség alatt kapnak védőoltást koronavírus ellen, nagyobb eséllyel védik meg újszülött gyerekeiket a vírus miatti kórházi kezeléstől.

    A hat hónaposnál fiatalabb csecsemők 61 százalékkal kevesebb eséllyel kerültek kórházba Covid-fertőzés miatt, ha édesanyjuk Pfizer- vagy Moderna-vakcinát kapott a terhesség alatt – írja a CNBC a CDC-re hivatkozva.

    Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az oltott anyák antitestei a méhlepényen keresztül bejutnak a fejlődő magzatok szervezetébe. Ezért a központ azt javasolja, hogy a terhes, terhességet tervező vagy szoptató nők vegyék fel a koronavírus elleni védőoltást.

  • Egy amerikai kutatás több mint 130 ezer idős, koronavíruson átesett amerikai felnőtt egészségbiztosítási adatait vetette össze olyanokéval, akik más alsólégúti betegséget szenvedtek el. A kutatásban megállapították, hogy a Covidon átesett 65 év felettiek nagyjából harmada valamilyen panasszal újra orvoshoz fordul.

    Az esetükben a leggyakoribb diagnózisok közé tartozott a légzési nehézség, a fáradékonyság, a magas vérnyomás, a memóriaproblémák, a vesekárosodás, valamilyen mentális egészséggel kapcsolatos betegség és szívritmuszavar. Ehhez képest az alsólégúti fertőzésen átesett ugyanilyen korú embereknél légzési elégtelenség, demencia és fáradtság jelentkezett.

    A koronavíruson átesettek nagyszámú szövődménye arra utal, hogy a vírus jelentősen legyengíti az immunrendszert és a betegség a test több más részét is károsítja – mondta Alicia Arbaje, a baltimore-i Johns Hopkins Bayview Medical Center klinikusa. Hozzátette:

    Ha arra gondolunk, mi véd meg minket a szívroham, a stroke, a rák és más dolgok ellen, akkor a válasz az, hogy az immunrendszerünk. A koronavírus akkora energiát vesz el az immunrendszertől, hogy a szervezetnek feltehetően kevesebb energiája jut az egyéb elvégzendő feladataira, például a rákos sejtek megfigyelésére.

  • A koronavírus elleni védőoltás miatt a wellingtoni parlament előtt tiltakozók továbbra is figyelmen kívül hagyják az új-zélandi rendőrség figyelmeztetését, hogy vontassák el a területről járműveiket.

    A tüntetők már kilenc napja teherautókkal, furgonokkal és motorkerékpárokkal zárnak el több utat a törvényhozásnál. Richard Chambers rendőrfőnök-helyettes úgy becsülte, hogy szerdán a helyszínen csaknem 450 jármű állta el az utat.

    A rendőrség kedden ultimátumot adott a tüntetőknek, hogy vonuljanak el, különben elkezdik a járművek elvontatását és lefoglalását. Így némi előrelépést értek el a tüntetés vezetőivel folytatott párbeszédben, és körülbelül egytucatnyi járművet önként elvittek.

    A tiltakozás az oltási előírások ellen indult, de a tüntetőkhöz csatlakoztak olyan csoportok, amelyek a járványügyi korlátozások megszüntetését követelik, valamint néhányan más társadalmi kérdésre, például a cenzúrára és a maori közösség jogaira hívják fel a figyelmet. A tüntetés csúcspontján a becslések szerint több ezer tüntető vett részt.

    Jacinda Ardern miniszterelnök „importált” jelenségnek nevezte a tüntetéseket, és elutasította a korlátozások megszüntetésére vonatkozó felhívásokat – számolt be az MTI.

  • Két éve folyamatosan pozitív a koronavírustesztje egy török férfinak. Ezzel Muzaffer Kayasan a leghosszabb ideje számontartott Covid-beteg Törökországban.

    Az Isztambulban élő férfi a járvány első hullámakor betegedett meg, majd nem sokkal utána újra elkapta a vírust, betegsége pedig azóta is tart. Eddig 78 tesztet végeztek el rajta, és mind pozitív eredményt mutat – írja az Independent.

    Kezelőorvosai szerint az 56 éves páciens azért kaphatja el újra és újra a vírusfertőzést, mert annyira gyenge az immunrendszere, hogy akár egy macska is továbbadhatja neki a betegséget, ráadásul leukémiában is szenved.

  • A Covid-igazolványok használatának és a negatív tesztek követelményének eltörlését javasolja a bankokban, a postákon, a közigazgatási intézményekben és az üzletekben a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakcsoportja – közölte Mateja Logar járványügyi szakember, a szakcsoport vezetője. Az ügyben a kabinetnek a héten még döntést kell hoznia.

    Együtt a korlátozások fokozatos feloldása mellett döntöttek – mondta Janez Poklukar egészségügyi miniszter. Hozzátette: Szlovéniában a magánrendezvények is védettségi igazoláshoz kötöttek, a jelenlegi javaslat szerint húsz főig engedélyeznék az összejöveteleket védettségi igazolás nélkül. A kötelező tesztelés terén is változások várhatóak a tömegközlekedésben, a síközpontokban és vendéglátóhelyeken.

    A szakértők ugyanakkor kitartanak a jelenlegi létszámkorlátozások mellett, egyebek között az üzletekben, valamint a kulturális és sportrendezvényeken. Továbbá kötelező maradna a távolságtartás, a fertőtlenítés és a maszk viselése is zárt térben. Valamint indítványozzák a karanténkötelezettség teljes eltörlését a kontaktszemélyek esetében, azzal, hogy akik fertőzöttel érintkeztek, hét napon át teszteljék magukat – ismertette az MTI.

  • A világon 415 162 923 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 836 601 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai alapján – számolt be az MTI. Egy nappal korábban a világon 413 453 383 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 826 032 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV–2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 78 036 352, a halálos áldozatok száma 925 435.
    • Indiában 42 693 859 fertőzöttet és 509 369 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 27 677 468 fertőzöttről és 640 076 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 21 886 335 fertőzöttet és 136 187 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Az Egyesült Királyságban 18 521 452 a fertőzöttek száma, és 160 400-an haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 14 267 875-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 334 785-re emelkedett.
    • Törökországban 13 079 683 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 91 117.
    • Németországban 12 692 853 fertőzöttet és 120 277 halottat tartanak nyilván.
    • Olaszországban 12 205 474 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 151 684.
    • Spanyolországban 10 707 286 fertőzöttet és 96 906 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Iránban 6 860 255 a fertőzöttek és 134 053 a halottak száma.
    • Lengyelországban 5 408 754 fertőzöttet és 108 515 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 4 785 138 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 110 105 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Jó reggelt!

    Ma is jelentkezik az Index hírösszefoglalója, melyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.