új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul az Index mai hírösszefoglalója, amelyben beszámoltunk a koronavírus-világjárvány történéseiről, és ismertettük a legfontosabb tudnivalókat.

    Pihenjenek jól, vigyázzanak magukra!

  • Az izraeli miniszterelnök, Naftáli Benet csütörtöki megbeszélésén kijelentette, hogy az omikron-variáns okozta koronavírus-hullám megtört az országban. A miniszterekkel és egészségügyi tisztviselőkkel az izraeli koronavírus-politika jövőjéről folytatott megbeszélésen Benet azt is elmondta, hogy a súlyos betegek számának meredek csökkenése figyelhető meg Izraelben.

    Mi voltunk az első ország, amely bezárta kapuit az omikron előtt, így itt az ideje a fokozatos enyhítésnek

    – tette hozzá a miniszterelnök. A kormányfő hivatala közölte: a zöld igazolványokhoz, Izrael digitális oltási igazolásához kötött korlátozások március 1-jén lejárnak, és nem hosszabbítják meg őket. A külföldi turistákra vonatkozó korlátozások meghosszabbításáról csütörtökön dönt a kormány – írja az Újkelet izraeli hírportál.

  • A járványhelyzet stabilizálódása miatt visszatérhetnek a jelenléti oktatáshoz Ukrajna munkácsi kistérségében.

    Míg korábban egy héttel hosszabbították meg a térség iskoláinak online oktatását, most február 11-től a gyerekek újra mehetnek iskolába. De nemcsak az iskolákban lehetnek jelen a nebulók, a döntés vonatkozik a művészeti iskolákra és az óvodákra is – írja a Munkachevo ukrán hírportál.

  • Három új SARS–CoV–2-vel kapcsolatos koronavírust fedeztek fel laoszi denevérekben, amelyek kockázatot jelenthetnek az emberi egészségre.

    A Nature cikkében azt írja, hogy a Laoszi Nemzeti Egyetem tudósai szerint ezek a vírusok genomikai hasonlóságot mutatnak a pandémiát okozó vírussal. A számítógépes szimulációk azt mutatták, hogy a három vírus ugyanazon a receptoron keresztül képes bejutni az emberi sejtekbe, mint a SARS–CoV–2.

    A kutatók kiemelik, hogy a denevéreredetű koronavírus azért veszélyes, mert mutáció esetén képes megfertőzni az emberi szervezetet.

  • A globális egészségbiztonság megőrzése és a jövőbeli járványok elleni küzdelem nem képzelhető el az erős és fenntartható finanszírozású Egészségügyi Világszervezet (WHO) nélkül – jelentette ki a WHO főigazgatója a világ legnagyobb iparosodott és feltörekvő gazdaságait tömörítő G20 országcsoport pénzügyi és egészségügyi vezetőinek jakartai találkozóján elmondott videóüzenetében.

    Bármilyen, a globális egészségbiztonság erősítését célzó erőfeszítés csakis a WHO szerepének erősítésével sikerülhet

    – fogalmazott Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a WHO-tól független egészségügyi alap létrehozását sürgető javaslatokra reagálva.

    Az elképzelés szerint az alap hatáskörébe tartoznának egyebek között az oltási kampányok és egyéb, az egészségügyi vészhelyzettel kapcsolatos tevékenységek. Az ötlet támogatói között van a WHO legnagyobb finanszírozójának számító Egyesült Államok is. Az elképzelés szerint az alapot, amelyből a megelőzést is finanszíroznák, a donorországok kezelnék – számolt be az MTI.

  • Pozitív lett a műkorcsolyázó Magyar Márk PCR-tesztje a pekingi téli olimpián –tájékoztatta az MTI-t a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ). A sportoló így nem tud jégre lépni Chtchetinina Iouliával a párosok versenyében.

    A januári tallinni Európa-bajnokságon hatodik, a tavalyi világbajnokságon 14. kettős a magyar küldöttségből utolsóként mutatkozott volna be pénteken a kínai ötkarikás játékokon.

    Chtchetinina és Magyar azért utazott később, és érkezett közvetlenül a rajt előtt Pekingbe, mert probléma volt az egyikük korcsolyapengéjével.

    Utoljára 66 évvel ezelőtt, 1956-ban szerepelt magyar műkorcsolyapáros olimpián. Akkor a Nagy Marianna, Nagy László kettős harmadik lett.

  • A szakértők szerint nagyban befolyásolja a vírus fertőzőképességét, hogy mennyi tüskefehérje van a felszínén.

    Dobson Szabolcs gyógyszer-engedélyeztetési szakértő arról írt, hogy összefügg-e, mennyi tüskefehérje van a vírus felszínén, és hogy mennyire fertőzőképes a koronavírus.

    A Nature Communications szaklap cikke megállapította, hogy a tüskefehérje egy mutációja (D614G) növeli a működőképes tüskefehérjék sűrűségét a vírus felszínén, és ezzel fokozza a fertőzőképességét.

  • Egy tanulmány szerint azok, akik elkapták a koronavírust, nagyobb valószínűséggel szenvednek depressziótól és szorongástól. A szakértők szerint a kutatás alátámasztja a korábbi eredményeket, de hosszabb a nyomon követés.

    Amerikai kutatók 153 848 koronavíruson átesett ember adatait vizsgálták és hasonlították össze 560 ezer olyan emberével, akik nem estek át a betegségen.

    Az eredmények azt mutatták, hogy a koronavírus a mentális egészségügyi problémák, köztük a szorongás, a depresszió és az alvásproblémák fokozott kockázatával járt.

    A nem fertőzött csoporthoz képest a koronavírusban szenvedőknél hatvan százalékkal nagyobb volt a kockázata, hogy mentálhigiénés betegséggel diagnosztizálják vagy mentálhigiénés receptre szorulnak egy év alatt.

    A szorongásos betegségek aránya 35 százalékkal volt magasabb a koronavírus-fertőzöttek körében, és 39 százalékkal magasabb a depressziós megbetegedés. Az emberek 55 százalékkal nagyobb valószínűséggel használtak antidepresszánsokat – írja a Guardian.

  • Egyre magasabb azoknak az ausztráloknak a száma, akik hamis koronavírus-igazolás révén jutnak be olyan helyekre, ahonnan a kormány kitiltotta őket – számolt be az ABC. Az érintett hamis dokumentumokat még tavaly év végén vették észre egyes orosz weboldalakon. Az érintett honlapok pontokba szedik, melyek azok az instrukciók, amelyeket követni kell ahhoz, hogy valaki hamis igazolást tudjon szerezni.

    Az emberek többsége a közösségi médiát használja, mások pedig koronavírus-ellenes oldalakon terjesztik a hamis tanúsítványokat.

    Ausztrália nyugati része az egyik legszigorúbb korlátozásokat hozta. Február elejétől az állam kitiltotta a be nem oltott embereket a kávézókból, éttermekből és edzőtermekből.

  • Karanténba kényszerült Ignazio Cassis svájci elnök, miután pozitív lett a koronavírustesztje – írja a Guardian. A beszámolók szerint a hatvanéves elnöknek nincsenek tünetei és jó egészségnek örvend.

    A hír azután érkezett, hogy Svájc a magas fertőzésszámok ellenére feloldotta szinte az összes fennmaradó koronavírus-korlátozást. Cassis korábban azt mondta, hogy itt az idő, hogy végre megtanuljunk együtt élni a vírussal.

    Az alpesi országban a járvány kitörése óta 2 636 886 ember kapta el a fertőzést, és meghalt 13 117 ember.

  • Általában a koronavírus-fertőzést követő néhány héten belül visszatér a szaglás, de nem mindenkinél. Az anozmia (a szaglás elvesztése) nevű jelenségnek két típusa van: az akut és a krónikus szaglásvesztés. Az akut anozmiánál a fertőzöttek más tüneteket (orrfolyás, orrdugulás) is tapasztalhatnak, amelyek az orrjárat gyulladásához vezetnek, így a szagolandó részecskék nem jutnak át az orrjáraton. A krónikus szaglásvesztésnél már az ideg gyullad be és károsodik, ezért hosszabb ideig áll fenn az érzékelés hiánya – írja az ABC News.

    A lap azt írja, a koronavírus utáni krónikus szaglásvesztés ellen ajánlják a sós öblögetést és a gyulladás csökkentésére szolgáló vényköteles szteroidos orrspray-k használatát. De szaglótréningnek is alávethetik magukat a betegek. A tréning alatt stimuláljuk az orrunkat, hogy felismerje a szagokat.

    Az erről szóló kutatás professzora, Sindwani kiemelte: az alapszínekhez hasonlóan alapillatok is vannak (virágos, gyümölcsös, aromás, gyantás). A szakértő szerint ezekből az illatokból cseppentsünk egy pálcikára, és naponta kétszer 15-20 másodpercre tegyük az orrunk alá. A vizuális képzelet kombinálása az illatokkal felerősíti a szaglást, ezért azt javasolják, ha rózsaolajat használunk a virágos illatokhoz, képzeljük el magát a növényt is.

  • Az elmúlt napon 15 374 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak Romániában – közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Ez 2073-mal kevesebb az előző napi adatnál és 7591-gyel kevesebb, mint a megelőző 14 nap átlaga.

    A pozitív esetek aránya 22,95 százalék. A járvány miatt az elmúlt napon 125 elhunytat azonosítottak – írja az Új Magyar Szó.

  • Németország enyhíti a járványügyi korlátozásokat, mivel úgy tűnik, hogy az omikron-variáns okozta fertőzési hullám túljutott a tetőfokán – mondta Olaf Scholz német kancellár. Ugyanakkor mindenkit figyelmeztetett, hogy a járvány még nem ért véget.

    E hosszú két év után megérdemeljük, hogy a dolgok valahogy újra javuljanak, és kicsit úgy tűnik, hogy pontosan ez áll most előttünk

    – mondta Olaf Scholz.

    Németország szerdán napi 219 972 új koronavírus-fertőzést jelentett, ami hatszázalékos csökkenés a múlt hét azonos napjához képest – írja a Guardian.

  • Döntött a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága, miután az ellenzéki Smer párt megtámadta a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) járványügyi rendelkezését. A legfelsőbb bírák szerint semmilyen törvényt nem sértett a Közegészségügyi Hivatal a rendeleteivel.

    A korábbi kormányzópárt, amelynek vezetője Robert Fico, már többször is oltástagadó véleményének adott hangot, és a koronavírus miatt bevezetett megszorító intézkedések ellen is kampányolt. Egészen a legfelsőbb szintig jutottak, miután megtámadták a 2021. júliusi törvénymódosítást, mivel szerintük sérti a diszkrimináció tilalmát és a jogi normák általánosságát. A koalíció azzal védte a módosítást, hogy lehetővé teszi olyan létesítmények működését, amelyek egyébként a járványellenes intézkedések értelmében korlátozva lettek volna.

    A vitatott jogi norma alapos vizsgálata után az alkotmánybíróság arra a következtetésre jutott, hogy az indítványnak nem lehet helyt adni

    – fejtette ki Martina Ferencová, az Alkotmánybíróság szóvivője, aki elmondta: megállapították, hogy a támadott jogszabály legitim célokat követ, és megteremti a szükséges jogalkotási teret az ÚVZ és a regionális ÚVZ olyan normatív intézkedéseinek elfogadásához, amelyek hatásuknál fogva alkalmasak rá, hogy elősegítsék a jogszabály által követett célok megvalósulását – írja az Új Szó.

  • Azok a csecsemők, akiknek az édesanyját a várandósság ideje alatt beoltották Covid–19 elleni vakcinával, valószínűleg rendelkeznek valamilyen immunitással a vírussal szemben – derült ki az amerikai betegségmegelőző központ friss kutatásából (CDC). 

    A tanulmány szerint

    a kórházi kezelés kockázata 61 százalékkal csökkent azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja a várandósság alatt kapott oltást.

     Ez a szám 80 százalékra nőtt azoknál a babáknál, akik anyját a terhesség késői szakaszában (a 21. héttől kezdve a szülés előtt 2 héttel) oltották be, és 32 százalékra csökkent azoknál, akik anyja ennél korábban vette fel a vakcinát.

    Bár a tanulmányt kis mintára alapozzák, a szerzők szerint nem kell félni a terhesség alatti oltástól.

    (liner.hu)

  • Lazít a szigorú járványügyi politikáján Japán, és visszaengedi a szigetre saját, és a külföldi állampolgárokat. 

    A világjárvány miatt Tokió csak korlátozottan engedett be embereket az országba, és nemcsak a külföldiekkel, köztük mintegy 150 ezer diákkal voltak különösen szigorúak, de sok esetben a japán állampolgárokkal is. 

    Szép lassan azonban újra nyit Japán, mert bár a lakosság körében népszerű az úgynevezett „elzárkózáspolitika”, az üzleti szféra már krónikus munkaerőhiányról beszél. 

    Aki viszont csak meglátogatná a szigetet, az ne örüljön előre: a turistákra nem vonatkozik a lazítás. 

  • A világon 417 702 021 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 850 030 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai alapján.

    Egy nappal korábban a világon 415 162 923 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 836 601 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV–2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 78 171 038. A halálos áldozatok száma 928 493.
    • Indiában 42 749 279 fertőzöttet és 510 360 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 27 819 996 fertőzöttről és 641 096 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 22 130 264 fertőzöttet és 136 856 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Az Egyesült Királyságban 18 575 733 a fertőzöttek száma, és 160 599-en haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 14 445 698-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 335 521-re emelkedett.
    • Törökországban 13 173 859 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 91 388.
    • Németországban 13 093 881 fertőzöttet és 120 732 halottat tartanak nyilván.
    • Olaszországban 12 265 343 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 151 962.
    • Spanyolországban 10 744 394 fertőzöttet és 97 350 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Iránban 6 876 565 a fertőzöttek és 134 238 a halottak száma.
    • Lengyelországban 5 434 424 fertőzöttet és 108 887 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 4 818 112 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 110 427 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Egy friss tanulmány kimutatta, hogy a koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek 32 százalékánál alakult ki új vagy tartós betegség. 

    A leggyakoribbak ezek az új vagy tartós állapotok közül:

    • a légzési elégtelenség,
    • a fáradtság,
    • a magas vérnyomás,
    • a memóriazavarok,
    • a vesekárosodás,
    • a mentális egészséggel kapcsolatos diagnózisok,
    • a szívritmuszavarok. 

    Azonban a kutatás nem tudta kimutatni, hogy pontosan mi az összefüggés a koronavírus és az új tünetek között. 

    (via medicalnewstoday.com

  • A keringési és légzőrendszer pótlását hosszabb időre biztosító ECMO-berendezéssel (extracorporeal membrane oxygenatior) mentették meg két koronavírus okozta súlyos megbetegedésben szenvedő kismama életét a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) – írta honlapján a felsőoktatási intézmény. ECMO-kezelésre akkor van szükség, ha a beteg gyógyszeresen uralhatatlan keringési és/vagy véroxigenizációs elégtelenségben szenved. Ilyenkor egy külső szerkezetet kapcsolnak a vérkeringésbe, ami a szív és a tüdő munkáját tudja átmenetileg pótolni. 

    Önmagában is elég nagy kockázatú beavatkozás, a kezelésnek számos szövődménye van és önmagában nem gyógyító, csak időnyerő kezelés, ezért csak speciális esetekben alkalmazzák. 

    Az egyik kismama december 7-én esett át császármetszésen Békéscsabán, majd a koronavírus-megbetegedés okozta súlyos tünetek miatt a gyulai Covid-intenzív osztályra került. Másnap állapota instabillá vált, december 9-én pedig Babik Barna, az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője öt kollégájával és az Országos Mentőszolgálat munkatársainak segítségével – a kórház kérésére – Gyulán, egy magukkal vitt ECMO-gépre kapcsolták a fiatal édesanyát. A beteget ezt követően Szegedre szállították, ahol 25 napig részesítették ECMO-kezelésben. Az édesanyát január 18-án jó állapotban a békéscsabai intenzív osztályra szállították. Február 1-jén pedig hazatérhetett férjéhez és három gyermekéhez, akik közül a legkisebbet először ölelhette magához.

    Egy másik kismama január 3-án, ugyancsak császármetszéssel hozta világra gyermekét a kecskeméti kórházban, ahonnan a helyi Covid-intenzív osztályra került. Súlyos állapota miatt azonnal lélegeztetésre szorult. A kismamát a szegedi szakemberek január 5-én kapcsolták ECMO-berendezésre, majd az SZTE-re szállították. A kismamát kilencnapos ECMO-kezelés, majd a tradicionális lélegeztetési terápiát követően február 1-jén jó állapotban szállították a kecskeméti kórházba.

    Babik Barna professzor hangsúlyozta, a megyei kórházak szakembereit dicséri, hogy az anyák állapotát a rendelkezésre álló eszközeikkel fenntartották, és időben felvették a kapcsolatot az SZTE-vel. 

    Az újszülöttek mindkét esetben egészségesen jöttek a világra, és állapotuk azóta sem romlott.

    Az egyetemi tanár kifejtette, az SZTE klinikai központja regionális feladatokat lát el, korábban egy kiskunhalasi pácienst is elláttak, és jelenleg is kezelnek egy, a műtüdőről már sikeresen levett, de még lélegeztetésre szoruló fiatal beteget Csongrád-Csanád megyéből.

  • A javuló járványhelyzetnek köszönhetően Spanyolországban a szurkolók teljesen visszatérhetnek a sportrendezvényekre, március negyedikétől a nézőszám ismét 100 százalékos lehet zárt és szabadtéren egyaránt – jelentette be Carolina Darias spanyol egészségügyi miniszter szerda este Madridban.

    A tárcavezető a tartományok egészségügyi tanácsosaival tartott heti egyeztetése után számolt be a korlátozás feloldásáról, amely zárt térben 75 százalékos, szabadtéren 85 százalékos kihasználtságot engedélyez jelenleg.

    Hangsúlyozta: nem módosítanak sem a maszkviselési kötelezettségen, sem a dohányzási tilalmon a sporteseményeken, ahogy továbbra sem lehet ételt vagy italt fogyasztani a lelátókon.

    A tartományok is sorra oldják fel a különböző korlátozó intézkedéseket, mára egyedül a Kanári-szigeteken van érvényben összejövetelekre vonatkozó létszámkorlátozás. A szigetek mellett Kantábriában, Galíciában és Valenciában limitálják továbbra is azt, hogy a vendéglátóhelyeken mennyien ülhetnek egy asztalnál. Utóbbi két tartományban oltási igazolást is kérnek.

    Az egészségügyi minisztérium legfrissebb jelentése szerint az elmúlt egy napban 37 ezer új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, egy héttel ezelőtt számuk még súrolta a 63 ezret.

  • Jó reggelt kívánunk! 

    Kövesse ma is az Indexen a koronavírus-járvány híreit!