új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kenyában 26 új fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában. Ugyanakkor szombaton 29 ember felépült, írja a nation.africa. A múlt év decemberének végén még 3 ezer fölötti napi megbetegedést diagnosztizáltak. Az afrikai országban az igazolt betegek száma elérte a 322 ezret. A már felépültek létszáma meghaladja a 302 ezret.

    Kenyában több mint 5600 fertőzött halt meg koronavírus miatt az utóbbi két esztendőben.

    A mintegy 48 milliós afrikai államban 17 millió védőoltást adtak már be, közölte a CNN. Száz kenyai lakosra vetítve az átoltottsági mutató 29.

  • Lettországban 6776 új megbetegedést diagnosztizáltak szombaton. Kétharmadukat olyannál, aki már két dózist kapott a védőoltásból. A tesztek csaknem fele lett pozitív. A mintegy 1,9 millió lelket számláló balti országban megközelítően 586 ezer az igazolt megfertőződések száma.

    A koronavírus szövődményeiben kilenc beteg halt meg az utóbbi 24 órában, írta az eng.lsm.lv. Egyikőjük huszonéves volt, három elhunyt két védőoltást is felvett. A járvány kezdete óta 5108 fertőzött veszítette életét az észak-európai országban.

    A koronavírus miatt kórházban kezeltek száma csökkent, jelenleg 1100 Covid-beteg gyógyulását felügyelik egészségügyi intézményben orvosok Lettországban.

  • Izland a jövő héten feloldhatja a koronavírus-járvány miatt meghozott szigorító intézkedéseket. Kórházi vezetők ugyanakkor attól tartanak, hogy az elkövetkezendő két hétben növekedhetnek az esetszámok a szigetországban, úgy vélik, nagyon nehéz időszak elé néznek, adta hírül a Reykjavik Grapevine.

    Az egészségügyi miniszter február közepén azt helyezte kilátásba, hogy még e hónapban valószínűleg feloldják a szigorú határátlépési előírásokat is, közölte az icelandreview.com. Ugyanakkor a héten olyan nap is akadt, amikor 3 ezer fölött volt a napi friss fertőzöttek száma, és a heti átlag is jócskán kétezer fölött járt.

    Izlandon az utóbbi két évben 102 ezer megbetegedést diagnosztizáltak. A fertőzésben 58 beteg hunyt el. A mintegy 358 ezer lelket számláló szigetországban jelenleg 52 embert ápolnak kórházban, közülük négyet gondoznak intenzív osztályon.

    Izlandon az ötévesek és az idősebbek közül 288 ezren vettek fel legalább két védőoltást, több mint 200 ezren a harmadikat is megkapták. A CNN adatai szerint a festői szigetországban 798 ezer védőoltást adtak be, az átoltottsági mutató száz emberre vetítve 217.

  • Az Egyesült Királyságban működő gyermekvédelmi szervezetek arra hívták fel a figyelmet, hogy a szülés után több kórházban feleslegesen választják el édesanyjuktól az újszülötteket a járványra hivatkozva. Az egyik édesanyát például tíz napig nem engedték oda a babájához.

    Közleményükben azt írták, hogy néhány kórházban még annál is hosszabb időre választják el az újszülötteket a fertőzésen átesett vagy kontaktszeméllyé vált anyjuktól, mint amit a hivatalos járványügyi előírások diktálnának. 

    A szervezetek szerint az édesanyákat és a kicsiket is nagyon megviseli a kényszerű távollét, ráadásul a gyermek és a szülő későbbi kapcsolata szempontjából is nagyon fontos lenne, hogy legyen kontakt kettejük közt az első napokban. Ezért a szervezetek azt javasolták, hogy az anyákat ugyanolyan feltételek mellett kellene a kicsik közelébe engedni, mint ahogy a szülészeket és az egészségügyi dolgozókat szokták ilyenkor, ahelyett hogy egyszerű kórházi „látogatóként” kezelnék őket. 

    A közlemény szerint többek közt arra is volt példa, hogy egy édesanya 10 napig nem láthatta a babáját amiatt, hogy a férje pozitív tesztet produkált (holott az édesanya be volt oltva, és negatív tesztet is fel tudott mutatni). Ugyanebben a kórházban egy másik édesanyának szintén 3 napig távol kellett maradnia a gyermekétől az elhibázott kórházi protokoll miatt, pedig ő is felvette az oltást, és negatív tesztje volt már az után, hogy kigyógyult a fertőzésből. 

    Az említett kórházban egyébként azóta sikerült elérni a fenti példák után, hogy módosítsák a protokollt, és ne forduljanak elő többé ehhez hasonló esetek. Az intézmény fenntartója elnézést kért a kismamáktól, és jelezték nekik, hogy várják visszajelzéseiket azért, hogy levonhassák a szükséges tanulságokat.

    (via The Guardian)

  • Pat King, az ottawai szabadságkonvoj egyik vezetője élőben közvetítette a Facebookon, amikor a rendőrök őrizetbe vették.

    Ezek a rendőrök most őrizetbe vesznek engem. Hamarosan jelentkezem

    – mondta a videóban, majd ez meg is történt. A bejegyzés szerint a férfit a rendőrök

    • rendbontással,
    • rendbontásra való felbujtással,
    • a rendőrökkel szembeni ellenállásra való felbujtással,
    • továbbá a bírósági döntésekkel szembeni ellenszegülésre való felbujtással gyanúsítják.

    Azóta a Covid-demonstrálók vezetője – ígérete ellenére – még nem jelentkezett újabb fejleménnyel a világhálón.

    Rajta kívül péntek óta legalább száz tüntetőt vettek őrizetbe a rendőrök, ezenkívül pedig számos kamiont elvontattak, amely a kanadai fővárost megbénító blokád részét képezte. A demonstrálókat szombaton még mindig paprikasprével, villanógránáttal oszlatták

    Minderre az adott lehetőséget, hogy a hét első felében elrendelték az országos szükségállapotot Kanadában (amire évtizedek óta nem volt példa), és kihirdették, hogy a rendőrök akár erőszakot is bevethetnek azért, hogy leverjék a demonstrációkat. 

    (via Fox News)

  • Hongkong háborús üzemmódba kapcsol a koronavírus ellen. A Kínai Népköztársaság különleges közigazgatási területén több mint hatezer új fertőzést erősítették meg az egészségügyi hatóságok szombaton, 14 Covid-beteg meghalt, írta a South China Morning Post. Hongkongban néhány nap alatt csaknem megduplázódott a napi friss fertőzöttek száma. Míg hétfőn kétezer esetet regisztráltak, pénteken már 3600 megbetegedést közöltek a hatóságok.

    Szakértők felhívták a helyiek figyelmét a szociális távolságot érintő szabályok betartására, illetve egyéb fontos higiénés előírások teljesítésére is.

    A hongkongi vezetők felvették a kapcsolatot a szomszédos Sencsen városával, amelynek vezetői egészségügyi eszközöket és szakértői segítséget is ígértek az omikron-hullám sújtotta szigetnek.

    Hongkongban már elhalasztották a március végére tervezett vezetőválasztást, éppen a koronavírus esetek megugrása miatt.

    Hongkongban csaknem harmincezren fertőződtek meg eddig hivatalosan, a halálos áldozatok száma nem éri el a háromszázat.

  • Peruban több mint 4300 friss fertőzöttet diagnosztizáltak szombaton, írta az andina.pe a limai egészségügyi tárca adataira hivatkozva. A Covid–19 és szövődményei négy tucat beteg életét követelték 24 órán belül a dél-amerikai országban. Egy hónappal ezelőtt a napi fertőzöttek száma súrolta az ötvenezret.

    Az igazolt megbetegedések száma megközelíti a 3,5 milliót. Az utóbbi csaknem két évben mintegy 210 ezer beteg halt bele a kórba az Andokban fekvő államban.

    Kórházban több mint 2800 fertőzöttet kell ápolni.

    A 34 millió lelket számláló Peruban már 60 millió adagnyi vakcinát használtak fel. Csaknem 24 millióan megkapták a második védőoltást is.

  • Új-Zélandon újabb negatív csúcs született a napi fertőzöttek számában. Szombaton 2522 friss megbetegedést diagnosztizáltak, előző napon ez a szám 1900 volt; az elmúlt napokban robbant be az országba az omikron-variáns. Az óceániai államban eddig tavaly november végén volt napi szinten a legtöbb regisztrált fertőzött.

    Az új esetek több mint hetven százaléka az ország legnépesebb városát, Aucklandet érinti. Szakértők egyre valószínűbbnek tartják, hogy Új-Zélandon a tízezret is meghaladja majd a 24 órán belül kiszűrt új esetek száma, írta az nzherald.co.nz.

    Az sem fordult elő a szigetországban szombatig, hogy a koronavírus miatt száz fertőzöttet kelljen ápolni a kórházakban, viszont intenzív ellátásra egyetlen páciens sem szorul.

    Új-Zélandon az utóbbi két évben 28 ezren fertőződtek meg, és 53 beteg halt bele a kórba. Az óceániai országban jó az átoltottsági mutató, száz lakosra vetítve 201 a beadott vakcinák száma.

  • Cipruson a jövő héttől kezdve minden, négy évnél idősebb gyermeket heti rendszerességgel fognak tesztelni az óvodákban. Az első gyorsteszteket már hétfőn elvégzik, erre az ország egészségügyi minisztériuma egy közleményben is felhívta a figyelmet vasárnap.

    A teszt alól csak azok mentesülhetnek, akik 90 napnál nem régebben gyógyultak fel a vírusból, vagy mindkét vakcinát megkapták. 

    (via Cyprus Mail)

  • A nemrég felgyógyult brit trónörököst azzal vádolták meg, hogy veszélybe sodort másokat a betegsége utáni első szereplésén azzal, hogy nem viselt maszkot.

    A herceg és Kamilla hercegné egy díjátadó ceremónián, valamint az azt követő fogadáson vett részt a St. James-palotában. Erről a királyi ház közösségi oldalán is tudósítottak, azonban a bejegyzés alatt sokan kifogásolták azt, hogy Károly herceg nem viselt maszkot, holott legutóbb már másodszorra kapta el a vírust. Azt is felrótták neki, hogy még a karantént is csak nemrég hagyhatta el, így nem biztos, hogy a legjobb ötlet a részéről, hogy emberek közé ment maszk nélkül.

    Voltak persze olyanok is, akik megvédték a herceget a kritikáktól. Ők arra hívták fel a figyelmet, hogy a hercegnek a negatív tesztje után – a járványvédelmi intézkedések fényében – nem volt kötelező maszkot viselnie a rendezvényen. 

    (via geo.tv)

  • Márciustól koronavírus elleni védőoltás nélkül is beutazhatnak a turisták Izraelbe, előzetes és érkezés utáni negatív teszttel, és fokozatosan megszüntetik az iskolások tesztelését – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a Ynet vasárnap.

    Március elsejétől oltottak és oltatlanok is beutazhatnak Izraelbe a világ minden részéről, amennyiben a repülőgépre szállásuk előtt legfeljebb 72 órával negatív PCR-tesztet végeztek, és érkezésük után a repülőtéri PCR-tesztjük is negatív lett.

    Ez azt jelenti, hogy újraindulhat a külföldi vendéglátóipar, megindulhatnak Izrael felé a repülőjáratok és a turistacsoportok. A külföldre látogató izraelieknek indulás előtt nem kell majd tesztelniük, de visszatérésük után továbbra is el kell végezniük a PCR-tesztet, és addig házi karanténban kell maradniuk, amíg telefonon meg nem kapják a teszt negatív eredményét.  

    Naftali Bennett miniszterelnök és Nicán Horovic egészségügyi miniszter vasárnapi döntése szerint már csütörtökön, február 24-én megszüntetik a 12 év feletti tanulók heti kétszeri otthoni tesztelését, és két héttel később, március 10-től minden életkorban abbahagyják a gyerekek számára eddig kötelező otthoni vizsgálatokat – írja az MTI.

    Izraelben jelenleg jó a helyzet. Ez a megfelelő és dinamikus irányítás eredménye, s ezért most mi is nyitunk. Ugyanakkor ujjunkat a koronavírus-helyzet ütőerén tartjuk, és egy új variáns megjelenése esetén ismét gyorsan lépünk

    – mondta Bennett az egészségügyi szakemberekkel tartott vasárnapi megbeszélésen.

  • Uruguayban a hotelek és az éttermek tulajdonosai kárpótlást igényelnek a montevideói kormánytól az omikron-variánst okozta járványhullám miatt. Az ottani, most záruló nyári szezon nagyon gyengére sikeredett, amiben a koronavírus a ludas, írta a Merco Press.

    A külföldi turisták nem tolongtak decemberben és januárban sem Uruguayban, ami a munkanélküliség ráta emelkedéséhez vezethet. A dél-amerikai ország legfelkapottabb tengerparti üdülőhelyein csupán hatvan százalék volt a hotelek kihasználtsága januárban, amit rémálomként éltek meg.

    A turisztikai szektorban most például adó-, illetve járulékcsökkentést szeretnének elérni a munkaadók.

    Uruguayban január derekán a 12 ezret is meghaladta a diagnosztizált napi fertőzések száma, a napokban már ötezer alá esett ez a mutató. A járvány kezdete óta a dél-amerikai államban megközelítőleg 820 ezer megbetegedést regisztráltak. A Covid–19-ben és szövődményeiben több mint 6800 beteg veszítette az életét Uruguayban.

  • Japánban csaknem 72 ezer új megbetegedést szűrtek ki 24 órán belül. Pénteken több mint 80 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak az ázsiai országban. Az igazolt esetek száma meghaladja a 4,4 milliót.

    A Covid–19-ben és szövődményeiben 158 ember halt meg szombaton Japánban. Az utóbbi két esztendőben mintegy 22 ezren veszítették életüket a koronavírus miatt.

    Tokióban szombaton 13 ezer friss esetet regisztráltak, ez néhány százzal kevesebb, mint a megelőző napon, írta a japan.today.com. A japán fővárosban a legtöbb fertőzött, mintegy 2400 a tíz évnél fiatalabbak korosztályából került ki.

    Kórházban mintegy 1500 Covid-beteget kezelnek a szigetországban.

  • Egyre kevesebben veszik fel a harmadik oltást Ausztráliában az omikron-variáns enyhe lefolyása és járvány csitulása miatt. 

    Legjobb ha kivárom amíg elkapom, otthon maradok, meggyógyulok és élvezem a természetesen megszerzett immunitást. De ha a koronavírus újra súlyosabbra fordulna, akkor felvenném az emlékeztető oltást 

    – nyilatkozta egy férfi a Guardiannek.

    Mike Toole, a Burnet Intézet járványügyi szakembere úgy véli, nagyon veszélyes, hogy az omikron enyhe tünetei miatt nem kéri a lakosság a harmadik oltást, mivel Ausztráliában a halálozások száma egyre csak nő.

    Kedden 46 koronavírusos beteg halt meg, szerdán 64, csütörtökön már 66. Ez még mindig nagyon sok haláleset

    – mondta a szakember. Majd hozzátette: a felnőttek emlékeztető oltása, valamint a gyerekek beoltása különösen fontos a védelem szempontjából. 

    Nagy kockázatot jelenthet majd az emlékeztető oltások hiánya a tél közeledtével. A koronavírus és az influenza is egyszerre csaphat majd le a lakosságra 

    – fogalmazott Mike Toole.

    Péntekig több mint 10 millió ausztrál állampolgár, vagyis a 16 év felettiek 51 százaléka kapta meg a harmadik oltását.

  • Romániában sokkal kevesebben haltak meg szombaton a fertőzésben, mint pénteken. Az utóbbi 24 órában 66 beteg veszítette életét a kórban, míg a megelőző napon 146, írta a Maszol.ro portál.

    Szombaton mintegy 7700 friss fertőzöttet regisztráltak a szomszédos államban. Az igazolt megbetegedések száma meghaladja a 2,6 milliót, közülük 101 ezren újrafertőződtek.

    Ugyanakkor 2,3 millió embert gyógyultnak nyilvánítottak.

    A kórházban kezeltek száma kétszázzal nőtt egy nap alatt, így jócskán kilencezer fölött van. Több mint 1100 Covid-pácienst kell intenzív osztályon ápolni, mintegy kilencven százalékuk oltatlan. A kórházban lévők között 562 kiskorú van, hét gyermekről intenzív osztályon gondoskodnak Romániában.

  • Ukrajnában 17 448 friss esetet regisztráltak az utóbbi 24 órában. A betegek között 142 egészségügyi dolgozó és 1473 gyermek van. Csütörtökön csaknem 35 ezer új megbetegedést diagnosztizáltak.

    A Covid–19 és szövődményei 152 fertőzött életét követelték szombaton. Egy nap alatt mintegy 12 ezren felépültek a kórból, írta a karpatalja.ma. A pandémia megjelenése óta 104 ezren veszítették életüket a vírus miatt, csaknem 4 millióan viszont meggyógyultak Ukrajnában.

    Kárpátalján 275 fertőzöttet szűrtek ki. A magyarok lakta térségben kilencen haltak bele a kórba szombaton.

  • Oroszországban több mint 147 ezren épültek fel a fertőzésből szombaton, míg pénteken 191 ezren. Az utóbbi két esztendőben 12,3 millióan gyógyultak meg a megbetegedésből.

    Csaknem 171 ezer friss fertőzöttet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában. Csütörtökön 180 ezer megbetegedést szűrtek ki tesztek révén. Az igazolt koronavírusos esetek száma meghaladja a 15,3 milliót, írta a TASZSZ.

    Szombaton 745 fertőzött halt bele a kórba, pénteken 798 ember veszítette az életét. A járvány kezdete óta 345 ezer a halálos áldozatok száma.

    Kórházba több mint tízezer vírushordozót kellett szállítani egy nap leforgása alatt Oroszországban.

     

  • Szlovákiában az elvégzett tesztek több mint fele kimutatta a koronavírust szombaton. Csaknem 12 ezer friss fertőzöttet diagnosztizáltak, az előző napon 18 ezret. Az igazolt megbetegedések száma megközelítette a kétmilliót.

    Covid–19-ben és szövődményeiben 15 fertőzött veszítette életét az elmúlt 24 órában, írta az ujszo.com. Pénteken 24 beteg halt bele a kórba. A szomszédos országban több mint 18 ezren lelték halálukat a betegségben.

    Csaknem 2500 fertőzöttet kell kórházban kezelni. Szlovákiában az elmúlt hetekben zuhant az oltási hajlandóság, az utóbbi 24 órában százan sem vették fel a vakcinát,  eddig 2,8 millióan kaptak legalább egy védőoltást. 

  • A betegség felbukkanásának második évfordulóján Olaszországban a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi következményeit összegzik vasárnap. Az első olasz fertőzöttet 2020. február 20-án azonosították a lombardiai Codogno intenzív osztályán.

    A pandémia kritikus időszakának végét Codogno kórházában pénteken jelentették be, amikor a Covid–19-osztályt felszámolták, és ismét más betegek fogadására alakították át. A polgármester pozitív hatásnak tartja, hogy a két éve tartó járvány a várost összetartó közösséggé kovácsolta, ahol mindenki igyekszik a másiknak segíteni.

    Az első olasz fertőzöttet a lombardiai város kórházában azonosították. Az egész világon ismertté vált 38 éves Mattia Maestrit napokon át súlyos állapotban kezelték, amíg egy aneszteziológus orvosnő elvégeztette rajta a koronavírustesztet. Így bizonyosodott be, hogy a SARS-CoV-2 vírus már jelen volt Olaszországban – ismertette az MTI.

  • Negatív tesztet produkált, így hétfőn elhagyhatja a pekingi téli olimpia izolációs szállodáját, és még aznap hazautazhat Magyarországra Magyar Márk műkorcsolyázó – adta hírül az MTI.

    A 31 éves sportoló negatív teszteredménye után a kínai hatóságok hozzájárultak ahhoz, hogy ha hétfőn kora reggel nem lesz tünete, elhagyhatja a karanténszállodát, és a MOB-csapattal együtt hazautazhat, helyi idő szerint délelőtt.

    Magyar Márk még csütörtökön érkezett meg a kínai fővárosba, hogy partnerével, Scsetyinyina Julijával részt vegyen a páros műkorcsolyázók versenyében, ahová magyar kettősként 66 év után sikerült kvalifikálniuk.

    A páros férfi tagjának első érvénytelen tesztje után az érkezési minta pozitív eredményt hozott, és bár tünete nem volt, mégis vissza kellett lépniük az olimpiai szerepléstől, Magyar Márk pedig karanténhotelbe került.

    A műkorcsolyázó a visszalépést követően úgy fogalmazott: egy élet munkája veszett oda azzal, hogy tesztje pozitív eredményt hozott.

  • Ukrajna öt megyéjében nagyon lassan halad az oltási kampány, Csernyivci, Ivano-Frankivszk, Voliny és Rivne megye mellett Kárpátalján is. Ezeken a területeken a felnőtt lakosság csupán 36–44 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltóanyagot – közölte Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter.

    Ukrajna 25 régiójából 24 régióban 40 százaléknál magasabb a legalább egy adag, koronavírus elleni oltást kapottak aránya – írja a Zakarpattya ukrán hírportál.

  • Egy új tudományos kutatás arra világított rá, hogy az antitestek minősége legalább hat hónapig még tovább javulhat az után is, hogy valakit beoltanak mRNS-vakcinával.

    A vizsgálat eredménye a Nature folyóiratban jelent meg. A kutatási eredmény nem cáfolja azt a (szintén tudományosan bizonyított) tényt, miszerint az antitestek mennyisége csökken az oltás utáni hónapokban. Ugyanakkor a tudósok az új vizsgálat nyomán azt állítják, hogy az antitesteket képző B-sejtek egy része az oltás utáni hónapokban is fejlődik még, ezáltal pedig később hatékonyabb antitesteket hoz létre.

    A vizsgálatot olyan önkénteseken végezték, akik a Pfizer vakcináját kapták meg korábban. A tudósok szerint a Pfizer-oltás után a B-sejtek egy része rövid életű, antitesteket képző sejtté alakul, míg a többi B-sejt a nyirokcsomókban koncentrálódik, ahol aztán folytatódik a fejlődésük.

    Ezek a sejtek aztán továbbfejlődnek hosszú életű antitestképző sejtekké, amelyek utána a csontvelőben élnek tovább, vagy pedig B-emléksejtekké, amelyek akkor aktiválódnak ismét, ha valaki elkapja a fertőzést

    – magyarázta Ali Ellebedy, a St. Louis-i Washington Egyetem kutatója. Hozzátette: a fejlettebb B-sejtek azután hatékonyabb antitesteket is hoznak létre, bár azt egyelőre nem sikerült letesztelni, hogy ez utóbbiak milyen védelmet adnak a gyakorlatban.

    Egyelőre egyébként azt sem veszik még biztosra a tudósok, hogy a fenti jelenség kizárólag az mRNS-vakcinákra jellemző-e, vagy más típusúaknál is megtalálható – ismertette a Reuters.

  • Az elmúlt 24 órában Romániában 7055 személy kapta meg a Pfizer–BioNTech, a Moderna vagy a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcináját – derül ki a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) szombaton ismertetett adataiból.

    Ebből 848-an az első, 2842-en a második, 3465-en pedig a harmadik dózist kapták meg. A beadott oltóanyagokból 1387 a Pfizer 5–11 év közötti gyermekeknek szánt vakcinája volt. A gyerekek közül 139-en az elsőt, 1248-an a második dózist kapták meg – írja az Új Magyar Szó.

  • Egy új vizsgálat szerint a koronavírus a herékben is előfordulhat, ahol komoly károsodást okozhat. Az igazán rossz hír, hogy a kezdeti fertőzés után hosszú idővel is.

    Egy friss, még szakmai lektorálásra váró vizsgálat szerint a koronavírus a herékben bujkálhat, akár hosszabb időn keresztül is. A kérdés aktualitását az adja, hogy mind a koronavírus-betegségről, mind pedig a védőoltásokról felvetődött a gyermeknemző képesség befolyásolása. Ehhez a témához ad most új adalékot egy brazil vizsgálat, amelyben Covidban elhunyt férfi betegek heréit vetették alá szövettani, molekuláris és mikrobiológiai vizsgálatoknak.

    Az eredmények szerint a betegek heréiben komoly károsodást okozott, másrészt pedig aktív, fertőző és szaporodóképes formában is jelen volt, a kezdeti fertőzés után igen hosszú idővel is.

    A témáról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

  • Ausztrália közel két év járványügyi zárlat után hétfőn újra megnyitja határait a külföldi turisták előtt.

    A határnyitás a jele annak, hogy a kormány a korábbi nagyon szigorú járványügyi intézkedésekről arra a szemléletmódra váltott, miszerint együtt kell élni a vírussal. A megoldás a halálesetek, súlyos megbetegedések elkerülésére a lakosság minél nagyobb arányú beoltása – jelentette a Reuters.

  • A Downing Street vasárnapi közlése szerint jövő héten megszűnhet Angliában a koronavírus-járvány megfékezése miatt korábban bevezetett összes korlátozás – adta hírül az MTI.

    A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint ezt várhatóan Boris Johnson miniszterelnök is bejelenti, hogy a lakossági szabadságjogokat korlátozó, még érvényben lévő utolsó járványügyi intézkedések a jövő héten hatályon kívül kerülnek.

    A brit kormányfő erre már február 9-én, a hétfőig tartó parlamenti szünetet megelőző utolsó alsóházi ülésnapon utalást tett.

  • Izrael elsők között vezette be a védettségi igazolványokat, most azonban Naftali Bennett miniszterelnök személyesen jelentette be a megszűnését.

    Az elsők voltunk a cselekvésben, és most fokozatosan feloldjuk a korlátozásokat

    – hangsúlyozta a szivárványkoalíció miniszterelnöke. Naftali arra hivatkozott, hogy az országban csökken a fertőzések száma, és a megbetegedések is egyre kevésbé súlyosak a koronavírus-járvány miatt – írja a Voice of America.

  • Két omikron-alvariáns jelent meg Ukrajnában – közölte Ihor Kuzin országos tiszti főorvos, az egészségügyi miniszter helyettese.

    Kiemelte: egyelőre ezek a variánsok nem terjedtek el az országban, csak néhány esetet jegyeztek fel, leginkább olyan embereknél, akik külföldről tértek vissza Ukrajnába.

    Az egyik variáns szerinte aggodalomra ad okot, mert az alapvariánsnál is fertőzőbb, és valamivel nehezebb lefolyású – számolt be az MTI.

  • Romániában több mint 12 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak 24 órán belül. Az igazolt megbetegedések száma megközelítette a 2,7 milliót, közülük több mint százezren újrafertőződtek.

    A koronavírus szövődményeiben 146 beteg halt meg pénteken, csaknem 90 százalékuk oltatlan volt – írta az Új Magyar Szó Online. Az utóbbi két évben több mint 62 ezren vesztették életüket.

    Csaknem kilencezer beteget kezeltek kórházban pénteken Covid–19 kórral, hatszázzal kevesebbet, mint az előző napon. Jelenleg csaknem 1100 fertőzöttet intenzív osztályon kell ápolni. A kórházban gondozott páciensek között 519 kiskorú van, közülük 13 életéért intenzív osztályon küzdenek az orvosok.

  • Hat afrikai országnak, Egyiptomnak, Kenyának, Nigériának, Szenegálnak, Dél-Afrikának és Tunéziának fogják a kontinensen elsőként átadni azt a technológiát, amellyel megkezdhetik saját, mRNS-alapú vakcinájuk gyártását – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

    A terv célja, hogy hozzásegítsék az alacsony és közepes jövedelmű országokat, hogy nagy mennyiségben és a nemzetközi normáknak megfelelően saját oltóanyagot állíthassanak elő, hogy ezzel is csökkentsék kitettségüket a nagy vakcinagyártóknak – írta meg a Guardian.

    A bejelentés nem sokkal azután érkezett, hogy a BioNTech közölte, hogy konténerekbe szerelt gyártósorokat fog eljuttatni a kontinensre, hogy helyben gyárthassák a Pfizer gyógyszergyárral közösen kifejlesztett oltóanyagukat.