Letesztelte rakétáit Oroszország, minden célpontot eltaláltak

000 323C9FZ
2022.02.19. 15:27
Ballisztikus rakétákkal és manőverező robotrepülőgépekkel végzett szokásos éves gyakorlatot hajtott végre szombaton az orosz hadsereg, valamennyi eszköz eltalálta a kijelölt célpontokat – közölte honlapján a Kreml.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője arról tájékoztatott, hogy a hadgyakorlatot, amelynek az indítására Vlagyimir Putyin adott utasítást, az orosz elnök mellett Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő is a Kreml szituációs terméből követte figyelemmel. Aljakszandr Lukasenka pénteken érkezett Moszkvába, hogy orosz hivatali partnerével tárgyaljon.

A gyakorlaton Kinzsal és Cirkon nevű hiperszonikus rakétákat is indítottak.

A fegyverek megbízhatóságát tesztelő hadgyakorlatot pénteken jelentette be az orosz védelmi minisztérium, amely közölte, hogy azon az orosz légi- és űrerő, a déli katonai körzet, a hadászati rakétaerő, az Északi Flotta és a Fekete-tengeri Flotta erői és eszközei vesznek részt.

A tárca szerint a műveletet már korábban betervezték a hadvezetés és az irányítás szervei a hadihajók és a stratégiai rakétahordozók legénysége harckészültségének, valamint a hadászati nukleáris és nem nukleáris erők fegyverzete megbízhatóságának tesztelése céljából.

Arra a kérdésre, hogy a gyakorlatot nem kellett volna-e elhalasztani a nemzetközi feszültségre való tekintettel, Dmitrij Peszkov pénteken azt mondta, hogy jelenleg egy sor hadgyakorlat folyik, és ezek a szakértők és a külföldi országok számára teljesen átláthatóak, ezért szerinte senkinek sincs oka aggodalomra – számolt be az MTI.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka 2022. február 19-én. Fotó: Alexey NIKOLSKY / Sputnik / AFP)