Egy idős asszony halála után kihalt egy nyelv Chilében

2022.02.20. 20:08
A 93 éves Cristina Calderon halálával többé már senki sem beszél egy nyelvet Chilében.

Az idős asszony 2003 óta – amikor a nővére meghalt – egyedüliként beszélte a jamana nevű nyelvet, amelyet Chile egyik, az ország déli részén őshonos bennszülött közössége, a jaganok használtak korábban.

Cristina Calderon halála előtt egy Villa Ukika nevű kisvárosban élt és abból tartotta el magát, hogy fonott zoknikat árult. Az utolsó években ezen kívül egy jamana–spanyol szótáron is dolgozott azért, hogy halála után se vesszen el a nyelv. 

Eltávoztával a népünk kulturális örökségének egy fontos része tűnik el

– mondta az asszony lánya, Lidia Gonzalez parlamenti képviselő. Hozzátette: édesanyja halálával a nyelvi tudás egy bizonyos, empirikus része óhatatlanul is elveszett, azonban az általa összeállított szótár segíthet abban, hogy legalább a nyelv rendszere, a szavak jelentése ne vesszen el. 

Chilében ma már csak néhány tucat olyan ember él, aki a jagan közösség tagjának vallja magát. A nyelvet azonban már ők sem beszélik, mivel a legújabb generációk már teljesen asszimilálódtak és nem tanulták meg kiskorukban. 

A bennszülöttek hagyományosan Dél-Amerika legdélibb pontjain, a kontinenset övező kis patagóniai szigeteken laktak (ezek a területek ma Chiléhez, illetve Argentínához tartoznak). 

(via CNN)