Korrupcióval vádolta a polgármestert, lelőtték a török lap főszerkesztőjét

2022.02.20. 17:50
A török Ses Kocaeli nevű online hírportál főszerkesztőjét, Güngör Arslant a szerkesztőség Izmit városi épülete előtt ölték meg vasárnap Törökországban.

Az újságírót kórházba vitték, de már késő volt, nem tudtak segíteni rajta. A 21 éves gyanúsított azt állította a kihallgatás során a rendőrségnek, hogy megbízásra lőtte le a főszerkesztőt. A CPJ szervezet, mely Törökországban a médiában tevékenykedő dolgozók védelmében jár el, felszólította a helyi hatóságokat, hogy vizsgálják ki az ügyet abból a szempontból, hogy a merényletnek volt-e köze az áldozat újságírói tevékenységéhez – írta az MTI.

A Riporterek Határok Nélkül sajtójogvédelmi szervezet ugyancsak az eset átfogó kivizsgálását támogatja. Kiemeltek egy cikket, melyet Arslan írt a halála előtti napon, mint lehetséges indítékot a gyilkosság elrendelésére. A főszerkesztő ebben a cikkben korrupcióval vádolt egy polgármestert. Az újságíró azt állította, hogy a polgármester törvénytelen úton adott építkezési megbízásokat olyan vállalatoknak, melyek kapcsolatban állnak a politikai párttal, aminek maga is tagja.