új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Indonéziában több mint 34 ezer friss fertőzöttet diagnosztizáltak hétfőn. Az igazolt esetek száma meghaladja az 5,2 milliót. Az aktív betegek száma 530 ezer.

    A koronavírus szövődményeiben csaknem 2500 fertőzött halt meg az elmúlt 24 órában, 73 százalékuk oltatlan volt, illetve csak egy dózist kapott a vakcinából – írta az en.antaranews.com. Az ázsiai államban mintegy 149 ezren lelték halálukat a kórban az elmúlt két esztendőben.

    A 270 milliós országban 140 millióan már két dózist vettek fel a védőoltásból. Csak hétfőn 120 ezerrel nőtt ezeknek az embereknek a száma a dél-ázsiai államban. Indonéziában már több mint 8 millióan kapták meg a harmadik adagot is a vakcinából.

  • Finnországban az elmúlt héten ötezer körül járt a napi megbetegedések átlaga. A megelőző hét napi átlaga még csaknem 8 ezer volt. Az elmúlt két hétben több mint 80 ezer friss fertőzöttet szűrtek ki tesztekkel. Az igazolt esetek száma meghaladja a 622 ezret – derül ki az yle.fi adataiból.

    Kórházban 723 fertőzöttet kell ápolni, ez néhány tucattal több, mint két hete. A koronavírus szövődményeiben 2329 Covid-beteg halt meg az elmúlt két esztendőben.

    Finnországban a 12 éven felüliek csaknem 90 százaléka kapott legalább egyadagnyi vakcinát. Csaknem 85 százalékuk vett fel két védőoltást, 55 százalékuk pedig három dózist.

  • Szerbiában 4483 új fertőzöttet diagnosztizáltak vasárnap. A tesztek mintegy negyede lett pozitív. Pénteken több mint ötezer megbetegedést szűrtek ki, akkor a tesztek mintegy harmada mutatta ki a vírus jelenlétét. Szerbiában az igazolt megbetegedések száma megközelítette az 1,9 milliót.

    A Covid–19 kórban és szövődményeiben 55 beteg halt meg az utóbbi 24 órában – írta a pannonrtv.com. Az utóbbi két évben csaknem 15 ezren lelték halálukat a fertőzésben.

    Egy hét alatt nagyjából tíz százalékkal csökkent a vírus miatt kórházban ápoltak száma: jelenleg mintegy 3800 fertőzöttet kezelnek egészségügyi intézményben, 136 beteg lélegeztetőgépre szorul.

    A csaknem hétmilliós Szerbiában eddig 8,4 millió vakcinát adtak be, száz lakosra vetítve 123 dózis védőoltást adtak be a CNN szerint, a legalább két adagot kapottak a népesség 47 százalékát teszik ki.

  • Új-Zélandon csaknem 2400 friss fertőzöttet diagnosztizáltak vasárnap. Az utóbbi két hétben mintegy 17 ezer új megbetegedést regisztráltak az óceániai államban, ez az összes nyilvántartásba vett eset csaknem fele.

    A koronavírus szövődményeibe ketten haltak bele az utóbbi 24 órában.

    Új-Zéland kórházaiban 116 fertőzöttet kell ápolni, 80 százalékuk két oltást is kapott korábban, egy embert intenzív osztályon kezelnek – közölte az nzherald.co.nz.

    Közben csaknem két hete demonstrálnak a fővárosban, Wellingtonban, a járvány miatt meghozott korlátozó intézkedések ellen. Az utóbbi órákban rendőri erősítés érkezett az új-zélandi parlament körüli utcákba.

    Az új-zélandi kormányfő szerint itt az ideje, hogy a tüntetők hazatérjenek. Jacinda Ardern továbbra sem hajlandó találkozni a tiltakozók képviselőivel.

  • Megszűnik csütörtöktől Angliában az elkülönítési kötelezettség azok számára is, akiknek a a koronavírus-tesztje pozitív – jelentette be hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök.

    Johnson a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában kiemelte: a brit kormány a koronavírus-járványhoz kötődő összes hazai jogi korlátozást megszünteti. Ennek jegyében szűnik meg február 24-étől az az előírás is, amely elkülönítésre kötelezi azokat, akiknek a koronavírus-szűrési lelete pozitívnak bizonyul.

    Megszűnik emellett a gyakorlatszerű kontaktkutatás is, és azoknak sem kell a továbbiakban elkülönítésbe vonulniuk, akik koronavírus-fertőzöttekkel kerültek közeli kapcsolatba, és nincsenek teljeskörűen beoltva a koronavírus ellen.

    Ajánlás formájában a kormány április 1-ig még azt javasolja a koronavírus-fertőzötteknek, hogy maradjanak otthon, de utána az emberek személyes felelősségérzetére bízza, hogy miként cselekszenek, csakúgy, mint az influenza esetében – fogalmazott a brit miniszterelnök – számolt be az MTI.

  • Németországban napokon belül elkezdhetik használni a Novavax amerikai oltóanyag-fejlesztő vállalat vakcináját, amelytől azt remélik, hogy új lendületet ad az oltási kampánynak. Főként az ország keleti részében. Az első szállítmánnyal 1,4 millió adag érkezik a védőoltásból – írta az MTI.

    A Novavax terméke fehérjealapú oltóanyag, ezért szakértők szerint azok is élhetnek a vakcinával, akik eddig ódzkodtak az mRNS-technológiájú védőoltások felvételétől.

    Vasárnap csupán 24 ezer adag oltást adtak be. A koronavírus elleni védőoltást hétfőig a német lakosság 75 százaléka, több mint hatvanmillió ember vette föl.

    Németországban eddig 168 millió oltást adtak be, száz lakosra vetítve a mutató 201 – derül ki a CNN adatsorából. A teljesen védettnek számítók, vagyis akik legalább két adag vakcinát kaptak már, a populáció mintegy 74 százalékát teszik ki.

  • Szingapúrban 13 623 friss fertőzést diagnosztizáltak vasárnap. Az igazolt betegek száma megközelítette a hatszázezret az ázsiai államban.

    A koronavírus szövődményeiben heten veszítették életüket az utóbbi 24 órában. Az elmúlt két esztendőben 952 beteg halt bele a kórba.

    Kórházban több mint 1 600 fertőzöttet ápolnak, közülük mintegy kétszáz lélegeztetőgépre szorul – írta a todayonline.com. Csaknem félszáz Covid-pácienst intenzív osztályon kell gondozni.

    Szingapúrban a felnőtt lakosság több mint 90 százaléka teljesen védettnek számít, mert két adag vakcinát már kapott. A teljes népesség mintegy hetven százaléka emlékeztető oltást is felvett már.

  • Tavasztól elkezdik a koronavírus elleni oltás negyedik dózisának beadását az időseknek és az egészségi okokból veszélyeztetett lakossági csoportoknak az Egyesült Királyságban – jelentette be hétfőn Sajid Javid brit egészségügyi miniszter.

    Sajid Javid a szaktárca által ismertetett nyilatkozatában közölte: a negyedik oltási dózis alkalmazását a brit kormány mellett működő független oltásügyi vegyesbizottság (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) javasolta, és ő elfogadta az ajánlást.

    A miniszter tájékoztatása szerint a JCVI hétfői állásfoglalásának megfelelően a negyedik vakcinaadagokat a 75 év feletti korosztálynak, az idősotthonok lakóinak és az egészségi okokból kockázati csoportokba tartozó 12 évnél idősebbeknek ajánlják fel.

    Sajid Javid azt is közölte, hogy a JCVI ajánlását az Egyesült Királyság mind a négy országa – Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország – elfogadta.

    A miniszter hangsúlyozta: a negyedik dózist a célcsoportokon belül azok kaphatják, akiknek a harmadik, emlékeztető oltási adagot legalább hat hónappal korábban beadták.

    Sajid Javid szerint tudható, hogy a koronavírus okozta Covid–19 betegséggel szembeni immunitás idővel gyengülni kezd, és a kormány ebből a meggondolásból döntött úgy, hogy tavasszal elkezdik a negyedik, újabb emlékeztető dózisok beadását a veszélyeztetettebb lakossági csoportoknak.

    Wei Shen Lim professzor, a JCVI Covid–19-albizottságának elnöke az ajánlás közzétételéhez fűzött nyilatkozatában kiemelte: a harmadik, emlékeztető oltási dózisok tömeges alkalmazását célzó, tavaly kezdődött kampány kiemelkedő védelmet biztosít a lakosságnak a Covid–19 betegség súlyos változatainak kialakulásával szemben, és e magas szintű védelem fenntartása a cél a negyedik dózisok beadásának tavaszi kampányában.

    Wei Shen Lim egyenes utalást tett arra, hogy ősszel, a téli időszak előtt döntés várható egy esetleges újabb oltási kampányról.

    A brit egészségügyi minisztérium hétfőn ismertetett legfrissebb adatai szerint a koronavírus elleni oltás első, második és harmadik adagjából eddig összesen 139,5 milliót adtak be országszerte, és az Egyesült Királyság teljes felnőtt népességének 66,1 százaléka, vagyis nagyjából a kétharmada mindhárom vakcinadózist megkapta – számolt be az MTI.

  • Rendőrök viszik el az oltatlanokat a Comore-szigeteken, ahol törvényi úton előírták, hogy kötelező az oltás felvétele. 

    A Deutsche Welle riportja szerint – amelyet a HVG is közölt – erre egy elnöki rendelet adott lehetőséget, amely a koronavírus-járvány megfékezéséről szól. A rendeletben lényegében előírták, hogy

    mindenkinek kötelező felvennie a koronavírus elleni oltást, enélkül sehova sem lehet belépni. 

    A rendőrök külön erre a célra felállított ellenőrzőpontokon is vizsgálják, hogy mindenkinek van-e oltása. Akinek pedig nincs, annak pénzbüntetést kell fizetnie, ráadásul egyből el is viszik az oltópontra a rendőrök.

    A rendőrök egyike ugyanakkor tagadta, hogy ezáltal kényszerítenék az állampolgárokat a vakcina felvételére.

    Mi nem kényszerítjük az embereket arra, hogy beoltassák magukat, csak arra ösztönözzük őket, hogy megtegyék ezt 

    – fogalmazott a rendőr. Az országban egyébként kizárólag Sinopharm-vakcinával oltanak. 

  • Romániában mintegy 7700 friss megbetegedést regisztráltak az utóbbi 24 órában, gyakorlatilag ugyanannyit, mint szombaton. Ez kevesebb, mint a múlt héten a hétköznapokon jelentett új esetek átlagának fele, írta a Maszol.ro. A minták negyede mutatta ki a koronavírus jelenlétét a szervezetben.

    A Covid–19 kórban és szövődményeiben 85 beteg halt meg vasárnap, nyolcvan százalékuk oltatlan volt. Romániában a 63 ezret súrolja a fertőzés halálos áldozatainak száma. Ugyanakkor az utóbbi két évben több mint 2,3 millió embert gyógyultnak nyilvánítottak.

    Több beteget kell kórházban kezelni, csaknem tízezret, közülük ezeregyszázat intenzív osztályon. Egészségügyi intézményekben 637 kiskorút ápolnak, hét életéért intenzív osztályon küzdenek az orvosok Romániában.

  • Oroszországban 152 ezer friss fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. Ez február eleje óta a legalacsonyabb napi megbetegedési szám, szombaton 171 ezer új esetet regisztráltak.

    Az igazolt koronavírusos esetek száma átlépte a 15,5 milliót.

    Csaknem kilencezer fertőzöttet kellett kórházba vinni vasárnap, mintegy ezerötszázzal kevesebbet, mint szombaton, írta a TASZSZ.

    A Covid–19 kórban és szövődményeiben 735 fertőzött halt meg az utóbbi 24 órában, szombaton 745 ember életét ragadta el a koronavírus. Az utóbbi két évben több mint 346 ezer beteg veszítette életét a fertőzés miatt.

    Vasárnap mintegy 128 ezer, szombaton 148 ezer beteg épült fel a kórból. A járvány kezdete óta 12,5 millió esetben győzte le ember a vírusfertőzést Oroszországban.

  • Észtországban 2981 új megbetegedést diagnosztizáltak vasárnap. A Covid–19 kórban és szövődményeiben nyolc fertőzött halt meg, közölte a Terviseamet.ee. Az igazolt esetek száma súrolja a 463 ezret a balti országban, ebből 125 ezer megbetegedést az utóbbi három hétben regisztráltak.

    Az utóbbi két esztendőben 2170 beteg veszítette életét a vírus miatt. A járvány kezdete óta 336 ezren már felgyógyultak Észtországban.

    A csaknem 1,4 millió lelket számláló balti államban mintegy kétmillió adagnyi vakcinát használtak fel. Száz lakosra vetítve 147 védőoltást vettek fel, írta a CNN. Észtországban a lakosság 63 százaléka számít teljesen védettnek, azaz kapott legalább kétdózisnyi vakcinát.

  • A koronavírus utáni jövőről írt nemrég Dobson Szabolcs gyógyszer-engedélyeztetési szakember Facebook-oldalán, a SAGE nevű helyzetértékelő tanács alapján.

    Dobson leírja, hogy a kutatók négy lehetséges forgatókönyvet vázoltak a koronavírus utáni időkre:

    • A legoptimistább verzió: ősztől 2022–2023-ban lehetséges a járvány újabb hulláma, de a súlyos esetek alacsony számával.
    • Mérsékeltebben optimista verzió: szezonális hullámokban folytatódna, és variánsspecifikus oltásokra lenne szükség.
    • Mérsékelten pesszimista verzió: az egymás utáni hullámok rombolnák a társadalmat, egyes csoportok esetében aránytalanul keményen, mint például az iskolás gyermekeknél.
    • Legpesszimistább verzió: gyakori lenne az elhúzódó betegség.

    A modellek mindegyikében jelennek meg újabb variánsok, de ezek jellemzői a szcenáriókban eltérők.

  • Lengyelországban mintegy 9600 friss fertőzöttet szűrtek ki tesztekkel vasárnap, írta a Pap.pl. Pénteken 21 ezer új megbetegedést diagnosztizáltak, február 9-én még 46 ezret. Az igazolt esetek száma megközelítette az 5,6 milliót.

    A Covid–19 kórban és szövődményeiben 16 beteg veszítette életét a hétvége második napján. Csütörtökön 304, múlt hétfőn pedig 378 fertőzött halt bele a betegségbe. A halálos áldozatok száma csaknem 110 ezer.

    Mintegy 4,9 millióan már felépültek, csak az utóbbi 24 órában 36 ezren. Lengyelországban több mint 53 millió adagnyi vakcinát adtak be, száz lakosra vetítve ez 140 védőoltást jelent.

  • Akár öt perc alatt mutathat eredményt egy koronavírus-szonda, amely a belefújt levegőből állapítja meg a fertőzöttséget.

    A szonda az eddig ismert koronavírusteszteknél jóval gyorsabban ad eredményt – írja a Phys.org. Az eszköz nagyon érzékeny és pontos, de egyelőre csak prototípus készült belőle.

  • Amint arról az Index hírt adott, Ausztrália hétfőn megnyitotta határait a teljesen beoltott turisták és az üzleti célból érkezők előtt, a nap folyamán csaknem 56 járatot várnak az ország repülőterei.

    A várakozásnak vége – jelentette ki Melbourne nemzetközi repülőterén Scott Morrison miniszterelnök, hozzátéve: máris több mint 1,2 millió vízumot állítottak ki.

    Karen Andrews belügyminiszter azt mondta, az utazók oltási státuszát még érkezés előtt ellenőrzik.

    Philippa Harrison, az ország turisztikai hivatalának vezetője üdvözölte a határok megnyitását, és azt mondta, két évbe telhet, mire a turizmus visszatér a járvány előtti szintre.

    Ausztráliában az idegenforgalmi ágazat mintegy 660 ezer munkahelyet biztosított a koronavírus-járvány előtt, 2018-ban és 2019-ben pedig több mint hatvanmilliárd ausztrál dollárral járult hozzá a gazdasághoz – számolt be az MTI.

  • Megállapították, hogy az immunerősítő étrend-kiegészítők nem csökkentik a koronavírus miatti halálozás esélyét.

    A Toledói Egyetem kutatói 26, korábban a témában megjelent kutatást foglaltak össze, amelyek összesen 5600 koronavírusos beteg adatait tartalmazták. A megfigyelésből kiderült, hogy sem a C-vitaminnak, sem a D-vitaminnak, sem a cinknek nem volt befolyása a halálozásra – olvasható az EurekAlert közleményében.

    A kutatás egyedül a D-vitamin esetében talált pozitívumot, ez ugyanis csökkentheti a lélegeztetőgépen és a kórházban eltöltött időt. De a szakértők kiemelik, hogy az összefüggés kétségkívüli megállapításához további kutatásokra van szükség.

  • Szlovákiában az elmúlt 24 órában 6691 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak PCR-teszttel. Az országban ezen a napon 12 131 laboratóriumi tesztet végeztek el.

    Vasárnap 12-vel emelkedett a koronavírusban elhunyt emberek száma, így összesen 18 252-en haltak meg a fertőzésben a járvány kezdete óta – írja a bumm.sk.

  • Vasárnap lépett volna fel Las Vegasban Justin Bieber a Justice World Tour keretében, a koncertet azonban a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. A kanadai énekes megfertőződött a koronavírussal, így el kellett halasztani a koncertjét.

    Erről szóló cikkünket itt találja.

  • Egy új maláj kutatásban 490 idős, alapbetegségekkel rendelkező Covid-fertőzöttnél figyelték meg, mennyire hatásos a fertőzés első hetében alkalmazott invermectin parazitaellenes szer.

    A JAMA folyóiratban megjelent kutatás eredményeiből azt a következtetést vonták le, hogy az invermectin nem segít a tünetek enyhítésében és a súlyos tünetek megelőzésében, ezért nem ajánlják a koronavírus ellen.

    A szert propagálók állítása miatt, miszerint a fertőzés korai szakaszában alkalmas a vírus kezelésére, már a tünetek megjelenésének hetében vizsgálták a hatását. Azonban nem sikerült bizonyítani, hogy a hagyományos kezelésnél nagyobb mértékben javítana a betegek állapotán.

  • A japánok túlnyomó többségének véleménye szerint túl lassan halad a koronavírus elleni oltások emlékeztető adagjainak kiosztása, a felmérések szerint pedig Kisida Fumio miniszterelnök járványkezelési rendelkezéseinek ellentmondásos a megítélése – írta meg a Guardian.

    A járvány kezelésébe bukott bele az előző miniszterelnök, Suga Joshide is. Júliusban fogják megválasztani a japán parlament felsőházát, ami döntő a kormányfő számára.

  • Újabb 120 lélegeztetőgéppel segíti Ukrajnát a koronavírus-járvány elleni küzdelemben Magyarország. A gépek fele kárpátaljai, másik fele más ukrajnai kórházakba kerül – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn reggel.

    A tárcavezető közösségi oldalán élőben jelentkezett be, mielőtt Brüsszelbe indult. A gépeket az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével juttatják el a kórházakba – mondta a miniszter.

    Mindig segítettünk az ukránoknak, ha bajban voltak vagy ha szükségük volt valamilyen támogatásra, segítségre a világjárvány elleni küzdelemben. Így van ez most is

    – fogalmazott Szijjártó Péter.

  • Ottawában vasárnap a rendőrség 190 tiltakozót tartóztatott le a „szabadságkonvoj” résztvevői közül, 389 embert vádoltak meg, és közel 80 járművet elvontattak. Nagy területeket zártak el kordonnal. Steve Bell, a város rendőrfőnöke elmondta, hogy „felkészülési szakaszba” léptek, hogy távol tartsák az illegálisan demonstrálókat.

    Az még továbbra is kérdés, hogy a rendőrség mennyi ideig marad készültségben, és milyen következményekkel kell a háromhetes blokád résztvevőinek számolniuk – írta meg a Washington Post.

  • A világon 424 272 806 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 886 794 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai alapján – számolt be az MTI. Egy nappal korábban a világon 423 032 160 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 880 673 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS–CoV–2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 78 479 134, a halálos áldozatok száma 935 335.
    • Indiában 42 838 524 fertőzöttet és 512 109 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 28 218 180 fertőzöttről és 644 592 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 22 445 580 fertőzöttet és 137 596 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Az Egyesült Királyságban 18 735 911 a fertőzöttek száma, és 161 148-an haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 15 147 762-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 338 595-re emelkedett.
    • Németországban 13 667 353 fertőzöttet és 121 302 halottat tartanak nyilván.
    • Törökországban 13 504 485 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 92 451.
    • Olaszországban 12 469 975 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 152 989.
    • Spanyolországban 10 809 222 fertőzöttet és 97 998 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Iránban 6 942 452 a fertőzöttek és 135 040 a halottak száma.
    • Lengyelországban 5 513 075 fertőzöttet és 109 817 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 4 943 428 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 111 423 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Amint arról az Index is hírt adott, Ausztrália közel két év járványügyi zárlat után hétfőn, azaz ma újra megnyitja határait a külföldi turisták előtt.

    Az ország a világ egyik legszigorúbb tilalmát vezette be 2020 márciusában a koronavírus-járvány miatt. Ma pedig könnyes találkozók zajlottak a sydney-i repülőtéren, amikor több száz ember hosszú idő után láthatta családját, barátait – számolt be a BBC.

    Annyira hiányzott, és olyan régóta vártam már ezt az utat

    – mondta a kis Charlotte, miután végre találkozhatott rég nem látott nagypapájával.

  • Szlovákiában február 22-re véget érhet a rendkívüli állapot, amelyet a koronavírus-járvány miatt rendeltek el. A szlovák kormány tavaly november 25-én hirdette meg kilencven napra.

    A koalíció fele nem támogatja az állapot meghosszabbítását – írja a Felvidék.ma. A SaS párt egyetért az egészségügyi miniszter állításával, miszerint a vészhelyzetet nem szabad meghosszabbítani.

  • A brit oltási program sikeressége, illetve a koronavírusról rendelkezésre álló tudásanyag lehetővé tette, hogy Nagy-Britannia a kormányzati beavatkozások alkalmazásról a személyi felelősség elvének alkalmazására térjen át a járványkezelésben – közölte a Downing Street hétfői állásfoglalásában.

    A brit miniszterelnöki hivatal megerősítette, hogy a kormány új stratégiáját a hétfő délelőtti kabinetülésen fogják véglegesíteni, amely azt körvonalazza majd, hogy az ország hogyan fog együtt élni a koronavírussal a jövőben.

    A tervet Boris Johnson miniszterelnök este részletezi a londoni alsóházban, és a korábbi jelzések alapján várhatóan hivatalosan is bejelenti, hogy a héten hatályukat vesztik a lakossági szabadságjogokat korlátozó, még érvényben lévő utolsó járványügyi intézkedések.

  • Jó reggelt!

    Indul az Index mai hírösszefoglalója, melyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.

    Jó egészséget, vigyázzanak magukra!