új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, több szankciót is bejelentettek csütörtökön az oroszok ellen, többek között azt is, hogy befagyasztják a hozzáférésüket az európai pénzpiacokhoz, és elzárják őket az európai bankrendszertől is.

  A Magyarországon működő, orosz alapítású és résztulajdonú Nemzetközi Beruházási Bank a Napi.hu-val közölte, hogy az intézkedések nem befolyásolják a működésüket, a szervezetük független a politikától.

  Emellett az orosz tulajdonú, Magyarországon is aktív Sberbank is felhívta a Napi.hu figyelmét, hogy továbbra is a szokásos üzletmenet szerint működik, és az összes termékét, valamint szolgáltatását biztosítja az ügyfelei számára, egyúttal az orosz Sberbank és a Sberbank Europe AG vagy annak leányvállalatai sem szerepelnek név szerint a közzétett szankciós dokumentumokban csütörtökön, vagyis nem vonatkoznak rájuk új  vagy további elsődleges vagy ágazati szankciók.

 • Az egyik olvasónk két videót küldött arról, hogy Szentpéterváron is tüntetés vette kezdetét, ahol oroszok demonstrálnak a háború ellen.

  video
  video
 • Az orosz megszálló erők azt közölték, hogy folytatódik a különleges hadművelet Ukrajnában.

  Az orosz hadsereg teljesítette a mai napra rájuk rendelt harci feladatokat – közölte Igor Konasenkov, orosz védelmi miniszter.

  A védelmi miniszter hozzátette, hogy az orosz hadsereg 83 ukrán katonai objektumot semmisített meg, továbbá két Szu-27-es, két Szu-24-es, egy helikoptert és négy Bayraktar TB-2 pilóta nélküli légijárművet támadott meg. Az ukrán fegyveres erőket lelőtték – írja az Unian.

 • Az orosz–ukrán háborúnak eddig 57 halottja és 169 sérültje van – közölte Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter.

  Viktor Ljasko az Interfaxnak arról is beszámolt, hogy az egészségügyi rendszer jelenleg stabilan működik, de az intézményekben átszervezésre van szükség.

 • A Twitterre felkerült egy videó, amelyben az látszik, ahogy az orosz fegyveres erők több száz Grad-rakétával veszik célba Harkiv külvárosát.

 • Az ukrajnai orosz invázió miatt sorra jelentették be a nagy magyar távközlési szolgáltatók csütörtökön, hogy minden Ukrajnában tartózkodó lakossági ügyfelüknek díjmentessé teszi a roamingot, legyen szó hanghívásokról, SMS-ről vagy adatforgalomról – írta az MTI.

  A Vodafone Magyarország közleménye szerint a díjmentes forgalmazás a Magyarországra indított hívásokra és SMS-ekre, valamint az Ukrajnán belüli forgalmazásra vonatkozik.

  A Magyar Telekom közölte, hogy ügyfeleinek 2022. február 1-től visszavonásig az ukrajnai roaming partnerhálózatokon forgalmazott roaming díjait, beleértve az alapdíjas hanghívásokat, az alapdíjas SMS-eket és a mobilinternet-forgalmat, teljes mértékben, összeghatár nélkül jóváírja annak érdekében, hogy a hozzátartozóikkal történő kommunikációjukat támogassa. 

  A nap folyamán később a Telenor Magyarország is közleményben jelentette be, hogy  február 24-től (visszavonásig) jóváírja az Ukrajnában tartózkodó lakossági ügyfelei adat, hang és SMS roaming díjait. A kialakult helyzetre való tekintettel a Magyarországról ukrán alapdíjas telefonszámokra irányuló nemzetközi hívások díját szintén (visszavonásig) jóváírja lakossági ügyfeleinek a szolgáltató.

 • „Ma reggel letaglózva érkeztem a kápolnába a munkatársakkal közös imára. A háború híre mindnyájunkat lesújt, szomorúvá tesz, némelyeket kétségbeesésbe taszít” – kezdi Facebook-üzenetét Kocsis Fülöp érsek.

  A Görögkatolikus Metropólia vezetője azzal folytatja: Böjte Csaba üzenetet küldött neki, amelyben Nagy Szent Teréz példáját emlegetve arra hívja föl a figyelmet, hogy a bajban nem sopánkodni, hanem cselekedni kell, például azzal, hogy helytállunk ott, ahol vagyunk. A hazai görögkatolikus egyháznak 20-25 ezer híve él Kárpátalján. Kocsis érsek-metropolita arra kér mindenkit, hogy csatlakozzon hozzájuk, és minden este nyolckor álljon meg egy imára.

  Forduljunk Istenhez, imádkozzunk szenvedő testvéreinkért, imádkozzunk, hogy béke legyen a szívünkben, béke legyen a világban.

 • Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere a Facebook-oldalán közölte:

  Mindent megteszünk annak érdekében, hogy szükség esetén segítséget nyújthassunk. Ennek érdekében ma arra kértem a beruházási igazgatóság munkatársait, hogy készítsék fel a II. kerület tulajdonában lévő üdülőket arra, hogy szükség esetén kárpátaljai menekülteket fogadjunk.

  A kerület polgármestere bejegyzésében azt is közölte, hogy a testületi ülés szünetében virágokat helyeztek el a Tarasz Sevcsenko téren, ezzel közös hitet téve amellett, hogy „a legnehezebb időkben is velünk marad az emberség, és megtaláljuk a békéhez vezető utat”.

 • Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke beszédet mondott az amerikai polgároknak csütörtök délután, miután Moszkva támadást indított Ukrajna ellen hajnalban. Beszédében az Oroszország elleni újabb szankciókat jelentette be.

  Putyin az agresszor. Putyin választotta ezt a háborút, és most neki és az országának kell elviselni a következményeket. Ez súlyos költségeket ró az orosz gazdaságra

  – jelentette ki Joe Biden, aki azt is közölte, hogy négy orosz bank pénzügyeit befagyasztják, míg az orosz elit vezetőit, Putyin belső körét, valamint a nagy orosz cégeket kitiltják az országból.

  Kapcsolódó

  Joe Biden amerikai elnök újabb szankciókat jelentett be Oroszország ellen

  Befagyasztják négy orosz bank pénzügyeit, kitiltják Putyin oligarcháit és a nagy orosz cégeket.

 • Sok kárpátaljai bőröndökkel és táskákkal felszerelkezve, gyalogosan lépi át a magyar–ukrán határszakaszt Beregsuránynál – írja az MTI helyszíni tudósítójuk beszámolójára hivatkozva.

  Mint írják, a reggeli órák óta legalább négyszázan-ötszázan léphették már át gyalogosan a határszakaszt, sokan a határállomástól néhány száz méterre lévő büfénél gyülekeznek, arra várva, hogy a magyar oldalról értük jöjjenek a rokonaik vagy az ismerőseik. A folyamatosan érkezők között sok a fiatal, többen családostul jönnek, babakocsit tolnak, vagy karon ülő kisgyerekekkel érkeznek, majd várakoznak a főút szélén.

 • Az oroszok elfoglalták a csernobili atomerőművet. Az állomás személyzetét túszul ejtették az ukrán szárazföldi erők tanácsadója, Aljona Sevcova szerint, aki hozzátette: ez nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa biztonságát is veszélyezteti. 

 • Az orosz nagykövetség elé hirdettek tüntetést a háború ellen ma este hétre. Az Andrássy úton már gyülekeznek a résztvevők.

 • Boris Johnson új szankciókat jelentett be, amelyek több mint száz orosz személyt céloznak meg, egyúttal teljesen kizárná az orosz bankokat az Egyesült Királyság pénzügyi rendszeréből.

  A londoni oligarcháknak nem lesz hová bújniuk. Továbbra is próbáljuk kiszorítani Oroszországot a globális gazdaságból, miközben Putyin vérrel akarja átrajzolni Európa térképét

  – mondta a brit miniszterelnök.

 • Bombatalálat ért egy Ogyesszából Romániába tartó török teherszállító hajót – írja a Sky News török Twitter-forrásokra hivatkozva. A Yasa Jupiter nevű, a Marshall-szigetek lobogója alatt közlekedő hajót akkor érte találat, amikor Ukrajna partjainál hajózott.

  Egyelőre nem tisztázott, hogy a szemben állók közül melyik oldalról lőtték a teherhajót. A hajóban kisebb kár keletkezett, halálos áldozatokról nincs hír. 

 • „Követeljük Oroszország leválasztását a globális bankrendszerről, a SWIFT-ről,  repüléstilalmi övezet bevezetését Ukrajna felett és más hatékony lépéseket az agresszor megállítására” – ezt posztolta Volodimir Zelenszkij Twitteren, utalva az EU Oroszországgal szembeni további szigorú szankciócsomagjára, amelyről a ma esti rendkívüli csúcson Brüsszelben dönthetnek az uniós tagállamok vezetői. Zelenszkij úgy fogalmazott, „mindent megbeszéltünk Emmanuel Macronnal”.

 • Az orosz invázió indulásával elérhetetlenné vált több olyan felhasználói fiók, amelyekkel az orosz csapatok mozgását lehetett nyomon követni – közölte a TechCrunch.

  A portál azt írta, hogy a törölt fiókok között olyan is volt, amely megcáfolta az oroszok által terjesztett dezinformációkat. 

  A Twitter azt közölte, hogy tévedésből törölte ezeket a fiókokat, és egyúttal vissza is állította azokat. 

  A tájékoztatás szerint nem egy összehangolt bottámadás vagy a tömeges jelentések miatt törlődtek az érintett fiókok. Ugyanakkor a Twitter folyamatosan nyomon követi a támadással kapcsolatos bejegyzéseket, és törlik azokat a felhasználókat, amelyek hamis információkat terjesztenek. 

 • Az Index helyszíni tudósítója, Sánta András a beregsurányi határátkelőről jelentkezett. Kollégánk megszólaltatott több menekültet, köztük főként fiatal ukrán állampolgárokat. Egyikük, egy húszéves egyetemista azt mondta, hogy olyan hírek terjednek Ukrajnában, miszerint

  ma éjfélkor lezárják az ukrán határokat.

  A menekülők úgy tudják, hogy éjféltől semmilyen irányból nem hagyhatják el az országot, tekintettel arra, hogy főként a sorozható korú fiatalemberek hagynák el Ukrajnát.

 • Jelenleg négy amerikai, két orosz és egy európai űrhajós él és dolgozik a Nemzetközi Űrállomáson. Az orosz–ukrán konfliktus miatt felmerült, hogy meddig tartható fenn a békés hangulat az űrállomás fedélzetén. 

  Nem kell attól tartani, hogy az orosz–ukrán helyzet a világűrben is eszkalálódik

  – mondta Scott Pace, egy volt amerikai tisztviselő az Associated Pressnek.

  A lapnak arról is beszélt, hogy az űrállomást nagyrészt sikerült elszigetelni a politikai konfliktustól. Szerinte elképzelhető egy olyan szakítás Oroszországgal, amely veszélyeztetné a Nemzetközi Űrállomást, de ez egyben a diplomáciai kapcsolatok megszakítását is jelentené. 

 • Gitanas Nauseda, Litvánia elnöke kihirdette a szükségállapotot az országban, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát – közölte a Reuters.

  A litván elnök felszólította a hadsereget, hogy vonuljanak az Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határukhoz, az ott összegyűlt katonai erők okozta esetleges zavargások és provokáció miatt. 

  A rendkívüli állapot két hétig marad érvényben. 

 • Az Ukrajna ellen indított offenzíva első napján, csütörtökön az ukrán katonai infrastruktúra 74 földi objektumának megsemmisítéséről számolt be az orosz védelmi tárca.

  Ezek között tizenegy katonai reptér, három harcálláspont, egy haditengerészeti bázis, 18 SZ–300-as és Buk légvédelmi rakétarendszerhez tartozó lokátorállomás szerepelt. A tárca szerint az orosz erők egy harci helikoptert és négy Bayraktar TB–2-es csapásmérő drónt is lelőttek – írja az MTI.

 • A háború ellen tiltakoznak Oroszországban: a tüntetők Moszkvában, a Pushkinskaya téren demonstrálnak.

  Az orosz rohamrendőrök hangosbemondón szólították fel a tiltakozókat, hogy oszoljanak, mert nem engedélyezett a tüntetés. Figyelmeztették őket, hogy a háborúellenes tiltakozások kihallgatással és bűncselekmény elkövetésének vádjával járhatnak.

  CNN szerint tüntetők egy részét egyesével kapcsolták le a rohamrendőrök. A tüntetők nagy része olyan feliratokkal ellátott táblákat tartott a magasba, mint például „Nemet a háborúra!”

 • Valószínűleg ezekben a percekben sokan megkapják a Kormányzati Tájékoztatási Központ alábbi levelét:

  Tisztelt Honfitársunk!

  Magyarország közvetlen szomszédságában sajnos a legrosszabb forgatókönyv következett be: egy háború, amelyet még a legnagyobb országok diplomáciai erőfeszítései sem tudtak megakadályozni. Ebben a helyzetben az a legfontosabb, hogy a magyar emberek biztonságát garantáljuk. Aggódunk Ukrajnáért, kiállunk Ukrajna területi integritása mellett, de a háború nem megoldás.

  Alapvető érdekünk, hogy Magyarország kimaradjon a háborús konfliktusból.

  Éppen ezért felelőtlennek tartjuk és nem támogatjuk azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére. Nem fogunk támogatni olyan javaslatokat sem, amelyek hazánk gázellátását és a rezsicsökkentést veszélyeztetik.

  Magyarország az EU és a NATO tagjaként támogatja a béke helyreállítására irányuló közös erőfeszítéseket. A Magyar Honvédség felkészült a határvédelmi és humanitárius feladatokra, nagykövetségünk minden segítséget megad az Ukrajnában tartózkodó magyaroknak.

  Tisztelettel: Kormányzati Tájékoztatási Központ

 • Felkészültünk a világgazdasági kockázatokkal szemben, az ukrajnai helyzet ellenére is erős Magyarország pénzügyi stabilitása

  – írta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön Facebook-oldalán. Közlése szerint a gazdasági kabinet az ukrajnai helyzetről tárgyalt.

  Mint írta, a kormány megnövelte a pénzügyi tartalékokat, javította az egyensúlyi mutatókat, megerősítette a befektetők és a hitelminősítők bizalmát. Magyarország finanszírozása biztos alapokon áll – összegezte Varga Mihály.

 • Megható videó járja be a Twittert, amelyen az látható, ahogy egy ukrán apuka búcsúzkodik a kislányától és a feleségétől, mielőtt felszállnak egy buszra, amely biztonsági zónába viszi őket.

 • Csütörtökön megnövelte a Bosznia-Hercegovinában állomásozó haderejét az Európai Unió, az Oroszország és Ukrajna között kialakult helyzet miatti elővigyázatosságból. Az EU további 500 katonát küldött.

  A EUFOR csütörtöki közleményéből kiderül, hogy a nemzetközi biztonsági helyzet romlása instabilitást okozhat Bosznia-Hercegovinában. Az új katonai csapatoknak az lesz a feladata, hogy segítsenek megőrizni az ország stabilitását és szuverenitását.

  Az újonnan kiküldött katonák osztrák, román, szlovák és bolgár származásúak. Az EUFOR katonái 2004 óta szolgálnak Boszniában, jelenleg hatszázan tartózkodnak ott és most további 500 katona fog érkezni – írta az MTI.

 • Ebben az ügyben nem leszek diplomatikus. Mindenkinek, aki kételkedik abban, hogy Oroszországot le kellene tiltani a SWIFT-rendszerről, meg kell értenie, hogy az ő kezükön fog száradni az ártatlan ukrán férfiak, nők és gyermekek vére. Tiltsák le Oroszországot a SWIFT-rendszerről

  – írta Dmytro Kuleba, ukrán külügyminiszter a Twitteren.

 • Gyermekek, szülők és házikedvencek használnak egy metrómegállóként is szolgáló aluljárót rögtönzött háborús menedékként Harkivban, Ukrajna második legnépesebb városában.

  Ez teljesen szürreális. Tegnap ezek az emberek még hétköznapi életet éltek az otthonukban, munkába jártak, meg iskolába. Ez a megállóhely pedig arra szolgált, hogy az emberek eljussanak ezekre a helyekre, ma meg hirtelen bombák, lőszer és rakéták elől biztosít óvóhelyet

  – fogalmazott a CNN nemzetközi vezető tudósítója, Clarissa Ward.

  A megbújt emberek csak a feltétlenül szükséges holmikat vitték magukkal otthonról. Vannak az ukrán polgárok között olyanok, akik nem mernek személyautóba ülni, mert attól tartanak, kevésbé biztonságos a jelenlegi helyzetben, mint gyalog.

  A CNN tudósítói a harkivi határ közelében kilőtt rakétákra lettek figyelmesek a távolból, valamint nem sokkal később harckocsik haladtak el a közelükben az úton.

 • Az Ukrán Nemzeti Bank jóváhagyta az ukrán fegyveres erők támogatására szolgáló külön számla nyitásáról szóló kormányzati döntést. 

  Aki anyagilag is segítené az ukrán katonákat, az ezen a számlaszámon teheti meg: 

  UA843000010000000047330992708

  A számla nemzetközi és nyitott;  bármilyen – amerikai dollár, euró, brit font – valutát befogad ukrán vállalkozásoktól és állampolgároktól és külföldi állampolgároktól is. 

 • Az ukrán belügyminisztérium egyik tanácsadója a Reutersnek elmondta: Belarusz irányából orosz csapatok hatoltak be Csernobil területére. Az ukrán erők számítottak erre, néhány nappal ezelőtt Pripjaty szellemvárosában gyakorlatoztak.

  Az ukrán hatóságok szerint minden harci cselekmény súlyos kockázatot jelent az egykori nukleáris erőmű területén.

 • Emmanuel Macron francia elnök közölte csütörtökön, hogy Franciaország és szövetségesei olyan szankciókat fognak hozni Oroszország ellen az Ukrajnával szembeni agresszió mértékével egyenes arányban, melyek érinteni fogják a katonai, a gazdasági és az energetikai területeket is.

  Vlagyimir Putyin évtizedek óta a legsúlyosabb sértést követte el Európa békéje és stabilitása ellen. Habozás nélkül támogatjuk Ukrajnát, és teljes mértékben kivesszük részünket európai szövetségeseink szuverenitásának és biztonságának megóvásából. Nem engedünk a szabadság, a szuverenitás és a demokrácia elveit érintő egységünkből.

  – fogalmazott a francia elnök a nemzeti védelmi és biztonsági tanács ülése után az MTI szerint.