Kijev ostrom alatt, civil halottak, diplomáciai botrány az orosz invázió 3. napján

000 323Y8V2
2022.02.26. 21:46
Egyre döbbenetesebb hírek, képek, videók érkeznek az Ukrajna ellen harmadik napja tartó orosz agresszióról. Egyre több polgári áldozatról ad hírt a világsajtó. A háború harmadik napján meghalt egy kárpátaljai magyar származású katona is. Az ukrán–magyar határ magyar oldalán folyamatosan készülnek a menekültek fogadására.

Polgári személyeket szállító buszra lőttek az orosz erők szombaton a kelet-ukrajnai országrészben lévő Harkivtól nem messze. Egy ember meghalt, tizennégyen megsérültek – mondta el az egyik helyi tisztségviselő. Az egyik legnagyobb angol nyelvű ukrán internetes portál szombaton késő este arról írt: orosz tüzérségi lövedékek találták el a kijevi Okhmadyt gyermekkórházat, egy gyermek meghalt, ketten megsérültek.

Orosz tüzérségi tűz sújtotta a kijevi Okhmadyt gyermekkórházat, egy gyermek meghalt. További két gyermek és két felnőtt súlyos sérüléseket szenvedett – írja a TSN-re hivatkozva a Kyiv Independent. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a várost többszörös kilövésű rakétarendszerekkel lőtték. A hírről a Pravda internetes oldal is beszámolt, szintén a TSN tudósítójára hivatkozva.

Arról, hogy buszra lőttek az orosz erők, Volodimir Macokin, a Harkiv megyei Izjum város alpolgármestere tájékoztatta a Szuszpilne hírportált. A busz a Harkiv és a megyeszékhelytől délkeletre fekvő Izjum közötti autópályán haladt, amikor a Harkivtól mintegy 75 kilométerre fekvő Volohovir Jar településnél támadás érte.

Lövedék csapódott be szombaton a Kijevtől északnyugatra fekvő Borodjanka településen egy családi házba, hárman életüket vesztették – közölte a katasztrófavédelmi szolgálat. Kijevtől délnyugatra, Vaszilkiv településnél egész éjjel zajlottak a harcok, az ukrán erőknek azonban szombat reggelre sikerült megállítaniuk az oroszok rohamát – számolt be egy helyi tisztségviselő. A fővárostól alig húsz kilométerre északra fekvő vishorodi járásban szombat délelőtt viszont ismét kiújultak a harcok. Több település a térségben áram nélkül maradt. A járásban több mint száz orosz páncélos mozgását jelentették.

Eközben Luhanszk megyében az orosz hadsereg által támogatott szakadár erők elfoglalták Sztanicja Luhanszka, Krimszke és Markivka településeket – közölte Szerhij Hajdar, a megye kormányzója. Hozzátette, hogy az ukrán vezetés ott maradt a megszállt településeken.

Az orosz erők légitámadást hajtottak végre Donyeck megye déli részén, az Azovi-tengerparti Mariupol peremén fekvő Szartana faluban is, legalább három ember meghalt – írja az MTI a városvezetés sajtószolgálatára hivatkozva.

Vegyi anyagokat is bevetnek?

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) értesülése szerint Donyeckben vegyi anyagokkal készülnek provokációra az orosz erők: gázálarcokat osztottak az orosz katonáknak. Fennáll a veszélye annak, hogy vegyi anyagokat tartalmazó konténereket készülnek felrobbantani, hogy utána a polgári lakosság elleni vegyi támadással vádolják meg az ukrán fegyveres erőket – figyelmeztetett az SZBU. Az északkeleti Szumi megyében, Ahtirka településen teljesen szétbombáztak egy laktanyát. A település mindazonáltal az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt maradt.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója szombati tájékoztatóján elmondta, hogy az orosz hadsereg tüzérséget és repülőgépeket használ, hogy közvetlen csapásokat mérjen Ukrajna városaira.

Ukrajna számos városában egész éjszaka folyamatosan működtek a légvédelmi szirénák, mert az orosz hadsereg tüzérséget, ezen belül rakétavetőket és repülőgépeket használ, hogy közvetlen csapásokat mérjen Ukrajna városaira

– fejtette ki Podoljak.

Kijárási tilalmat rendeltek el

Kijevben szombaton, a délután öt órától kezdődő kijárási tilalom előtt többen kimerészkedtek otthonaikból és az óvóhelyekről, elsősorban azért, hogy feltöltsék élelemkészleteiket. Az élelmiszerboltokban nagy volt a tömeg, volt, ahol az utcán álltak sorba bejutásra várva az emberek, a választék azonban erősen leapadt. Különösen a romlandó élelmiszerekből, azaz tejből, kenyérből és zöldségekből volt hiány. A dohányáru-készletek is megcsappantak.

A gyógyszertárak zárva voltak, csak az éjjel-nappali ügyeletes állami patikák tartottak nyitva, ott is ablakon adták ki a gyógyszereket. Emiatt hosszú sorok alakultak ki a patikák előtt: a helybeliek elmondása szerint legalább két órát kellett várniuk, hogy megvehessék a gyógyszereiket. Szombatra a bankautomatákból kifogyott a készpénz. Kora este hat óra körül a belvárosban ismét távoli robbanások dörejét lehetett hallani. Mint megírtuk, ma Kijevet már nem lehetett megközelíteni, de már elhagyni se nagyon. Az Index helyi forrásai a távozásról hozott nehéz döntésről, a végsőkig tartó kitartásról és a döntésképtelenségről üzentek, erről szóló összefoglalónkat itt olvashatja.

Meghalt egy kárpátaljai magyar

Oroszország február 24-én hajnalban indított támadást Ukrajna ellen, a harcok azóta zajlanak, és egyre több áldozatot követelnek. Február 26-án jött a hír, hogy meghalt egy kárpátaljai magyar is, aki a haditengerészként szolgált az ukrán seregben, Kis Sándor 29 éves volt. A háború egy másik kárpátaljai férfi életét is követelte, a munkácsi Bilak Vaszil 22 éves volt. Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter szerint az oroszok eddig több mint 3500 katonát vesztettek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megerősítette a háború első magyar nemzetiségű halálos áldozatának hírét.

Putyin pénze és testőrei

Minden jel arra mutat, hogy Vlagyimir Putyin elnök jó ideje tudatosan takarékoskodott, hogy legyen kellő anyagi forrása Ukrajna lerohanására. Hogyan, miből telik Vlagyimir Putyinnak a háború finanszírozására, itt írtunk bővebben. Szombaton arról is beszámoltunk, hogy Vlagyimir Putyin évtizedek óta szinte teljes elszigeteltségben, hadseregnyi testőrrel körülvéve él, akiket a világ egyik legparanoidabb politikusának védelmére képeztek ki. Kérdés, az ukrajnai invázió után hogyan szigorítottak az orosz elnök védelmén, azt ugyanis szinte már lehetetlen fokozni – erről itt olvashat bővebben.

A legsúlyosabb szankció

Oroszország kizárása a SWIFT nemzetközi pénzügyi rendszerből már az utóbbi napokban felvetődött mint az egyik legsúlyosabb lehetséges szankció, amelyet Ukrajna megtámadása miatt hozhatnak. Az ukránok szerint már csak Magyarország blokkolja ezt a lépést, Szijjártó Péter viszont cáfolta az értesülést. Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője valamivel később lényegében szintén cáfolta a Magyarországot ért vádakat a Twitter-oldalán.

Jelentés a határról

Orbán Viktor miniszterelnök a beregsurányi határátkelőről jelentkezett rendkívüli helyzetértékeléssel, majd újságírói kérdésekre válaszolt. Beszámolójában hangsúlyozta:

  • A háború frontvonala Kárpátalját még nem érinti, de ha elhúzódik a háború, lehetnek ott is komoly katonai cselekmények.
  • Sikertelennek bizonyult a Putyinnal való békemisszió.
  • Dezinformáció, hogy Magyarország lenne az egyetlen, aki ellenzi az orosz bankok SWIFT-rendszerből való kizárását; Magyarország minden szankciót támogat.
  • A magyar hatóságok mindenkit menekültként kezelnek, nem vizsgálják azt, ha valaki ukrán hadkötelessége mellett érkezik Magyarországra.
  • A keleti határvidéken rend, nyugalom, fölkészültség és biztonság van, minden menekült tisztességes ellátást kap.

A határról az Index főmunkatársa is jelentkezett: helyszíni riportjaiból kiderült, hogy a magyar–ukrán határon olyan állapotok uralkodnak, amit mi itt, az ország szívében nem is tudunk elképzelni; és élelmiszerrel, forró teával, rögtönzött sátorban várják a beregsurányi határátkelőnél az Ukrajnából menekülőket, illetve elzavarták onnan a csütörtökön és pénteken még fuvarra váró autós és taxis hiénákat, akik fejenként 150 000 forintért vitték Budapestre az érkezőket.

A háborús eseményeket a hétvégén is percről percre közvetítjük, az Index szombati tudósítását ide kattintva olvashatja el.

(Borítókép: Sergei Supinsky / AFP)