Az ukrán hadsereg szerint egy katonájuk felrobbantotta magát, hogy lelassítsa az oroszokat

2022.02.26. 07:21
Vitalij Szkakun Volodimirovics önként jelentkezett egy híd aláaknázására, majd azt magával együtt felrobbantotta, amikor megjelentek az orosz tankok – olvasható az ukrán hadsereg Facebook-oldalán.

A Kígyó-szigeti ukrán határőrök hősi halála után újabb katona önfeláldozásáról számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara a közösségi oldalán. Közlésük szerint a haditengerészet mérnökeként szolgáló Vitalij Szkakun Volodimirovics a Krím-félsziget közelében fekvő Kerszon egyik hídját robbantotta fel magával együtt, hogy lelassítsa az orosz tankok előretörését.

Volodimirovics önként jelentkezett a híd aláaknázására, és akkor döntött a robbantás mellett, amikor világossá vált számára, hogy nem lesz ideje elhagyni a hidat – olvasható a bejegyzésben.

Hőstette jelentősen lelassította az ellenség előrenyomulását, ami lehetővé tette az egység számára a védelem átcsoportosítását

– folytatták a posztban.

A felrobbantott híd az orosz megszállás alatt álló Krímet kötötte össze Ukrajnával. A tengerészgyalogság azt kéri, hogy Volodimirovics tettéért posztumusz kapjon állami katonai kitüntetést.

Az ukrán katona önfeláldozása valóban csak lelassítani tudta az előrenyomulást, a területet már az orosz erők ellenőrzik. Az invázió első napján 130 elesett ukrán katonáról számoltak be.