Oroszországban 44 városban tüntettek – nem maradt el a rendőrség retorziója

000 324364Y
2022.02.27. 19:57
Világszerte tüntetnek Putyin háborúja ellen: Berlinben százezren, Prágában 35 ezren demonstráltak, míg Oroszországban 44 városban emeltek hangot az emberek a béke mellett, ami több ezer letartóztatással járt.

Egyre több helyen tüntetnek a világon a háború ellen, de az oroszoknak sem tetszenek az Ukrajnában zajló események.

Oroszországban már az elmúlt napokban is tartottak demonstrációkat, amelyek során csaknem kétezer embert tartóztattak le. Csakhogy ezzel sem sikerült elejét venni a további tüntetéseknek, amelyek így vasárnap is folytatódtak:

ÖSSZESEN 44 OROSZ VÁROSBAN ADTAK HANGOT az emberek a NEMTETSZÉSÜKNEK.

A békét követelők cselekedete azonban nem maradt retorzió nélkül, a rendőrség ugyanis több mint 900 embert vett őrizetbe országszerte, és egyes információk szerint ezzel már 4000 fölé nőtt a bebörtönzött orosz tüntetők száma a háború csütörtöki kezdete óta – írja a BBC.

Világszerte tüntetnek Putyin háborúja ellen

Berlinben, Németország fővárosában több mint százezer ember gyűlt össze vasárnap, hogy kifejezze nemtetszését az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban.

Az „Állítsátok meg a háborút! Békét Ukrajnának és egész Európának!” című tüntetést szakszervezetek, egyházak, emberi jogi és környezetvédő civil szervezetek szervezték, és bár eredetileg nagyjából húszezer demonstrálót vártak a központi, kormányzati negyedben, végül ötször annyian jelentek meg, és ezzel az esemény az elmúlt évek legnagyobb németországi politikai megmozdulásává vált.

A tömeg két kilométer hosszú szakaszt töltött meg a Brandenburgi kapu és a Győzelmi oszlop között, de más helyszíneket is elleptek, ahol ukrán zászlókat, transzparenseket emeltek a magasba, amelyekkel békét követeltek Ukrajnának, valamint kritizálták Vlagyimir Putyin orosz elnököt – írja az MTI.

A jelenlévők nagy száma az ukránok iránti szolidaritás erős jele. A háború Ukrajna ellen nem Oroszország, hanem az orosz államfő műve. Putyin nem egyenlő Oroszországgal

– mondta Frank Werneke szakszervezeti vezető, a tüntetés fő szónoka.

Nemcsak a német, hanem a cseh fővárosban is tüntettek vasárnap délután. Prágában a Vencel téren gyűltek össze az emberek, ahol Petr Fiala kormányfő köszönetet mondott azért, hogy nyíltan kiállnak a szabad és független Ukrajna mellett, egyúttal üdvözölte, hogy a világ olyan szankciókat hozott Oroszországgal szemben, amelyek Putyinnak is problémákat okoznak.

A cseh kormány azok közé tartozik, amelyek a lehető legszigorúbb szankciókat szeretnék elfogadni Oroszország ellen. Putyin nem ért semmi más nyelvet, csak az erő, a határozottság és az elszántság nyelvét

– közölte a cseh kormányfő.

A tüntetésen nagyjából 30-35 ezer ember vett részt. Egyperces néma csenddel emlékeztek meg a háború ukrán áldozatairól, valamint ukrán zászlókat lengettek, és oroszellenes rigmusokat skandáltak.

Több tüntetést tartottak szombat este is, többek között Münchenben, Frankfurtban és Tel-Avivban is.

A háborús eseményeket a hétvégén is percről percre közvetítjük, az Index szombati tudósítását ide kattintva olvashatja el, vasárnapi összefoglalónkat pedig itt találja.

(Borítókép: A rendőrök őrizetbe vettek egy férfit az ukrajnai orosz invázió elleni tüntetésen Moszkva központjában február 27-én. Fotó: Alexander Nemenov / AFP)