Megszólalt a 29 éves kárpátaljai magyar katona családja

2022.02.28. 07:00

Az ukrán haditengerészet katonája volt az a kárpátaljai magyar, aki az első magyar nemzetiségű áldozata volt az orosz–ukrán háborúnak. A 29 éves Kis Sándor az Ukrajna déli részén fekvő Ochakovnál zajló harcokban halt meg. 

Kárpátalján született, de Odesszában élt a családjával az elmúlt években. Még 19 évesen, 2012-ben csatlakozott az ukrán haditengerészethez önkéntesként, és már a Krím 2014-es orosz megszállásakor is egy aknaszedő hadihajón teljesített szolgálatot. Amikor az oroszok azt mondták, hogy adják meg magukat, a társaival elénekelte Ukrajna nemzeti himnuszát. Igazi hős volt, dicsőség, hogy ő az unokaöcsém. Ezúttal is próbáltak ellenállni az oroszoknak, de egy rakétával kilőtték a hajóját. A társaival együtt 21-en vesztek oda

– mesélte Kis Sándor közvetlen hozzátartozója a Blikknek.

A lap beszámolója szerint Kis Sándornak két fia volt, akik példaképként tekintettek az apjukra. A katona felesége nem tudja elhinni, hogy a férje többé nem megy haza.

Szörnyű, de a családban már nem ő az első, aki a háborúban halt meg. 2015-ben Sándor édesapja Donyeckbe ment harcolni, azóta pedig semmi hír nem érkezett felőle. Sándor gyakran beszélt róla, és nagyon büszke volt rá. Próbálta felkutatni, a Facebookon is keresgélt, minden eszközt igyekezett bevetni, de sehogy nem talált róla információt 

– fogalmazott a családtag.

Kis Sándor az utolsó ukrán hajó fedélzetén szolgált, amikor az oroszok a Krím-félszigetet támadták. A hajó nem adta meg magát a megszállóknak, akik rakétával kilőtték azt. A háború másik magyar nemzetiségű áldozata Bilak Vaszil, aki 22 éves volt. 

Oroszország február 24-én hajnalbanindított támadást Ukrajna ellen, a harcok azóta zajlanak, és egyre több áldozatot követelnek. Február 26-án jött a hír, hogymeghalt a kárpátaljai magyar is, aki haditengerészként szolgált az ukrán seregben, Kis Sándor 29 éves volt. A háború egy másik kárpátaljai férfi életét is követelte, a munkácsi Bilak Vaszil 22 éves volt. Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter szerint az oroszok eddig több mint 3500 katonát vesztettek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztermegerősítette a háború első magyar nemzetiségű halálos áldozatának hírét.

A háborús eseményeket percről percre közvetítjük, az Index hétfői beszámolóját ide kattintva olvashatja el.