új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Fotósunk elhagyta Lviv városát, a magyar határ felé indulva pedig több olyan településen is áthaladt, ahol a lakók homokzsákokból barikádokat és bunkereket emeltek, látványosan készülve a legrosszabbra. Ukrajna nyugati részén már több napja zajlik a felkészülés, Lvivben a civilek álcahálót és Molotov-koktélokat is készítenek.

  • Csütörtök hajnalban Lvivben többször is megszólaltak a szirénák. Ezeket a légiriadókat a lakosság az erre kijelölt óvóhelyeken vészelheti át a legbiztonságosabban. Az általában lakóházak pincéjében található óvóhelyeken takarókat és ételeket is felhalmoztak.

  • Az ukrajnai orosz hadművelet célja többek között az, hogy Kijev ne csatlakozzon a NATO-hoz – mondta Szergej Lavrov külügyminiszter az orosz állami televíziónak. 

    Az orosz külügyminiszter azt mondta, hogy az orosz hadsereg katonai célpontokat támad Ukrajnában, és hozzátette, hogy a „járulékos veszteség” kifejezést az iraki és líbiai nyugati hadjáratok óta használják – írja a Reuters

  • Az ukrán védelmi miniszter csütörtökön közölte, hogy a háború kezdete óta rengeteg orosz fegyvert megsemmisítettek már.

    A seregünk már olyan sok harceszközt semmisített meg […] amelyből néhány megye haderejét fel lehetne fegyverezni

    – mondta a Sky News szerint Olekszij Reznikov. Hozzátette: mindeközben a saját seregük ereje nő, folyamatosan újabb és újabb szállítmányokat kapnak. 

  • A folyamatosan romló biztonsági helyzet miatt a kormány ideiglenesen a nyugat-ukrajnai Lvivbe helyezi át a kijevi nagykövetségét – jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

    A tárcavezető a magyar nagyköveti értekezleten ismertette a legfrissebb fejleményeket. Közölte, hogy egy újabb külügyi akció keretében a magyar külképviselet munkatársait és családtagjaikat, illetve egy háromtagú osztrák családot és egy francia állampolgárt menekítettek ki az ukrán fővárosból.

    A csoportban húsz ember van, köztük tizenhárman a diplomaták és családtagjaik, hárman a biztonsági személyzet tagjai – tájékoztatott, hozzátéve, hogy minden résztvevő jól van, és folyamatos velük a kapcsolattartás. Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Lvivben csökkentett létszámmal lesz fenntartva a nagykövetség működése – írja az MTI.

    Minden, Ukrajna területén bajba kerülő, segítségre szoruló magyar állampolgár érdekképviseletét el fogjuk látni

    – szögezte le, hozzátéve, hogy amint a biztonsági körülmények lehetővé teszik, a nagykövetség stábja vissza fog menni Kijevbe.

    Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtök délelőtti Facebook-videójában jelentette be: a második nemzetközi evakuációs akciónk is sikerrel járt, kedden reggel összesen 32 főt evakuáltak a kijevi nagykövetségről – erről bővebben itt írtunk. 

  • Az Ukrajna elleni orosz invázió miatt a Volkswagen leállítja a járművek oroszországi gyártását és az Oroszországba irányuló exportot – jelentette be a német vállalatcsoport csütörtökön.

    A legnagyobb európai járműgyártó csoport vezetősége német hírportálokon idézett közleményében azt írta, hogy a további intézkedésig szünetel a gyártás a kalugai és a Nyizsnyij Novgorod-i üzemben, és azonnali hatállyal az exportot is leállítják.

    Előző nap a német autóipar egy másik meghatározó szereplője, a Mercedes-Benz csoport jelentette be, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt felfüggesztik az orosz exportot és a helyi gyártást.

  • Az IKEA hivatalos honlapján megjelent közleményben tudatta: felfüggeszti működését Oroszországban. A svéd bútorgyártó közölte:

    a háború humanitárius következményei mellett komoly fennakadásokat okoz az ellátási láncban és a kereskedelmi feltételekben, ezért úgy döntött a cégcsoport, hogy ideiglenesen felfüggeszti működését Oroszországban.

    Az IKEA mellett egy másik bútorgyártó és -forgalmazó, a JYSK is bejelentést tett: átmenetileg bezárja mind a 13 oroszországi üzletét.

  • A Sky Newsnak sikerült megszólaltatnia egy Herszonban élő tanárt, aki átélte a város elfoglalását. Szvetlana Zorina azt mondta: a lakosok most félnek elhagyni a házaikat. 

    Nagyon feszült most a helyzet. Az otthonunkban bujkálunk, sokan a pincében ülnek, rengeteg ház leégett

    – mondta, miközben cáfolta azt az oroszok által hangoztatott híresztelést, miszerint a tüzérség nem lőtt polgári célpontokra a városban:

    Lakóházakat bombáztak le. Az én otthonom megúszta, de a barátaimét, a családom házait lebombázták. Egy közeli barátom is felhívott, és azt mondta, hogy az édesanyja házát lebombázták.

    A tanárnő azt is elmondta, hogy az ukrán katonák mellett a helyiek is fegyvert fogtak az oroszok ellen, de ez sem használt.

    Körülbelül 50-60 embert megöltek. Ők egy orosz tankot próbáltak meg semlegesíteni Molotov-koktélokkal, de meghaltak, azonnal lelőttek őket

    – mondta, hozzátéve: a várost jelenleg nem lehet elhagyni, és még mindig hallani lehet azt, ahogy az orosz tüzérség bombázza az ukrán erőket.

  • A hatóságok szerint 34 civil halt meg és további 285 ember sérült meg Harkivban az elmúlt egy napban az orosz támadások miatt – írja a CNN.

    Az ellenség továbbra is lakónegyedeket és egész településeket támad. Több tucat házat és irodaépületeket ért találat

    – közölték a harkovi hatóságok.

    Az ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat közleményében sorolta fel a támadásokat. Az épületek között lakóházak és irodák is vannak. Mint írták, Izyum ellen éjfélkor hatalmas légitámadást indítottak, amely két órán át tartott, és egy ötemeletes lakóépületet pusztított el, valamint a Saltivka lakónegyedben is megrongálta a többemeletes házak szerkezetét. 

  • Az ukrán vezérkar közzétett egy videót az oldalán az ukrán tüzérség működéséről.

    Az ellenség nem marad büntetlenül. Az ukrán haderő tüzérsége olyan tisztán, pontosan és hatékonyan működik, ahogy csak lehetséges, és megsemmisíti az orosz katonák konvojait és csoportjait

    – írták a bejegyzés mellé. 

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Hitlerhez és Napóleonhoz hasonlította az Egyesült Államokat – írja a SkyNews.

    Az orosz külügyminiszter szerint az amerikaiak mondják meg a németeknek, hogy mi a jó az európai energiabiztonságnak, és hogy nincs szükségük az Északi Áramlat 2 vezetékre, és hogy a biztonságot amerikai szállítmányokkal oldják majd meg, ami sokkal drágább.

    Napóleonnak és Hitlernek is az volt a célja, hogy ellenőrzésük alatt tartsák egész Európát, most az amerikaiak teszik ugyanezt. Megpróbálják ránk erőltetni a saját európai jövőképüket 

    – mondta Szergej Lavrov csütörtöki sajtótájékoztatóján.

    Az orosz külügyminiszter szerint ez jól mutatja, hogy milyen szerepet játszik az Európai Unió világszinten. Majd hozzátette, hogy a „hisztériának egyszer vége lesz”.

    Szergej Lavrov arról is beszélt, hogy ha egy harmadik világháború kitörne, az szerinte atomháborút jelentene, viszont megjegyezte, hogy erről csak a Nyugat beszél állandóan, az oroszoknak ez meg sem fordult a fejükben. 

    Nem fogjuk hagyni, hogy a provokáció kibillentsen minket az egyensúlyunkból, de ha valódi háborút kezdenek ellenünk, azt jól meg kell gondolniuk

    – tette hozzá az orosz külügyminiszter.

  • Közleményt adott ki csütörtökön Mariupol város tanácsa, amiben azt írták: az oroszok szándékosan rombolják le a civilek kiszolgálására irányuló infrastruktúrát.

    Már hét napja szándékosan rombolják a várost ellátó, létfontosságú infrastruktúrát. Már megint nincs áramunk, vizünk és fűtésünk

    – írták a közleményben, majd hozzátették:

    Az oroszok megsemmisítik a nemzetünket. Ez már népirtás az ukránok ellen.

    A városi tanács Leningrád második világháborús ostromához hasonlította a helyzetüket. Mindeközben az ukrán belügyminisztérium is elismerte már azt, hogy Mariupolt teljesen körbevették az orosz csapatok

  • Az ukrán elnök újabb beszédet mondott csütörtök reggel, miután hajnalban már felszólalt egyszer. Most elismerte azt, hogy éjfél óta folyamatosan bombázzák Kijevet, majd hozzátette azt is, hogy a támadások ellenére az ukránok kitartanak, Herszon eleste után sem omlott össze a front.

    Nincs mit veszítenünk, csak a szabadságunkat

    mondta az ukrán elnök, majd hangsúlyozta, hogy az, hogy az oroszok taktikát változtattak, és a civileket is lövik, azt bizonyítja, hogy az ukránok eddig sikeresen ellenálltak, meggátolták őket a terveik végrehajtásában.

  • Az Anonymous nevű hackercsoport szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) berkein belülről szivárgott ki az, hogy az oroszok Volodimir Zelenszkij elnök meggyilkolását tervezik.

    Még a hétvégén derült ki, hogy az oroszok mintegy 400 zsoldost küldhettek az ukrán elnök meggyilkolására, emiatt Kijevben 36 órás kijárási tilalmat rendeltek el.  Zelenszkij meggyilkolására csecsen kommandósokat is küldtek, őket viszont már semlegesítették az utóbbi napokban

    Anonymous abban bízik, hogy a Kremlben belharcok törnek ki az FSZB-s szivárogtatás, illetve a háború eddigi sikertelensége miatt. Az oldalon közölték azt is, hogy nemrég elérhetetlenné tették az orosz űrügynökség (Roszkozmosz) weboldalát.

  • Nem sokat váratott magára az amerikai reagálás, miután Vlagyimir Putyin február végén bejelentette, hogy az Ukrajnát támadó orosz hadsereg a legmagasabb készültségbe helyezte az atomrakétáit.

    Az orosz elnök döntése után felszállt és gyakorlatot hajtott végre a „Végítélet” nevet viselő repülőgép, amely nukleáris háború esetén légi főparancsnokságként szolgálja az amerikai haderőt. A légi irányítóközpontot Nebraska felett észlelték – írja a Rakéta.hu.

    A baljóslatú „Végítélet” egyike azoknak az E–4B kódnéven emlegetett és átalakított Boeing 747-eseknek, melyeket kifejezetten arra terveztek, hogy légi bázisként működjenek egy nukleáris háború esetén.

    A szóban forgó légiflottát Night Watchnak nevezik, és az Egyesült Államok hadserege a hetvenes évek óta üzemelteti. 

    Ezekkel a repülőgépekkel kapcsolatban sok a titkosított információ, de annyit tudni lehet róluk, hogy úgy tervezték azokat, hogy kibírják egy nukleáris háború viszontagságait, így például régebbi analóg eszközök találhatóak bennük, szemben a mostani digitálisakkal, ugyanis ez utóbbiakat kiiktatnák a robbanásokat kísérő elektromágneses lökéshullámok. 

    Az E–4B gépeken alig van ablak, illetve kaptak egy speciális, a hőhatásoktól védő burkolatot. A gépek tetején látható „púpban” pedig több mint 65 műholdvevő és antenna található, amelyekkel tartani tudja a gép a kapcsolatot a földi egységekkel.

    Ami ennek a flottának a legfontosabb célját illeti: a gép úgynevezett National Airborne Operations Centerként, tehát légi irányítóközpontként funkcionál az elnök, a védelmi miniszter és az Amerikai Egyesített Vezérkar számára. A gépről irányítani lehet az amerikai hadsereg csapatmozgásait, ezenkívül háborús rendeleteket lehet kiadni róla, valamint koordinálni a polgári hatóságok intézkedéseit. 

    Az egyik ilyen gép az iNews információja szerint a légierő egyik nebraskai bázisáról szállt fel, majd ballisztikus rakéták követésére használt korai figyelmeztető repülőgépek kíséretében elrepült Chicago irányába, négy és fél órát töltött a levegőben, és visszatért a bázisra. 

    Az iNews ugyanakkor hozzáteszi azt is, hogy legalább egy E–4B folyamatosan készenlétben áll, és ezekkel a gépekkel rendszeresen gyakorlatoznak, így nem tudni, hogy véletlen egybeesésről van szó, vagy ez egy reakció lenne Putyin nyilatkozatára. 

    A lap az ezzel kapcsolatos kérdését feltette a Pentagonnak is, de egyelőre nem kaptak választ. Annyi biztos mindenesetre, hogy Joe Biden elnök külön kihangsúlyozta egy sajtótájékoztatón, hogy az amerikaiaknak nincs okuk egy esetleges nukleáris háborútól tartani.

  • Az Ukrajnából Magyarországra érkezők mielőbbi beléptetéséhez könnyített ellenőrzést és vámvizsgálatot végeznek a pénzügyőrök, hogy a zömében asszonyokból és gyermekekből álló családoknak ne kelljen hosszasan várakozniuk, az Ukrajnába tartó segélyszállítmányokat pedig soron kívül kiléptetik – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

    A NAV közleménye szerint február 24. és március 1. között 98 ezren lépték át a határt Ukrajna felől, 13 ezren vonaton utazva.

    A menekültek többsége csupán néhány kézitáskával érkezik a határra, a legszükségesebb ruhadarabjaival, és a túléléshez elengedhetetlen holmikkal. Vannak azonban olyanok, akik kisebb-nagyobb járművekkel lépik át a határt értékeiket is magukkal hozva 

    – olvasható a közleményben. A NAV rámutatott, a háborús helyzet különös éberséget kíván a pénzügyőröktől, hogy se a zöldhatáron, se a határátkelőkön ne jussanak át fegyverek és egyéb veszélyes szállítmányok akár a személyes poggyászokban, akár a járművekben.

    A tiszabecsi határon például hétfőn reggel egy ukrán sofőrtől lefoglaltak két fegyvert lőszerekkel együtt, amit büntetőeljárásban adtak át a rendőrségnek.

    A NAV közölte, az Ukrajnába tartó segélyszállítmányokat soron kívül kiléptetik, hogy azok mielőbb célba érjenek. A gördülékeny ügyintézéshez folyamatosan egyeztetnek a humanitárius szervezetekkel és a társhatóságokkal. Példaként említették, hogy vasárnap a 100 ezer liter üzemanyagot és 28 tonna élelmiszert szállító kamionok soron kívül léphettek ki Záhonynál.

  • Szerdán, az orosz–ukrán háború kellős közepén létrehoztak egy Apocalypse nevű tokent, azonban – egyelőre legalábbis – a Coinmarketcap adatai alapján óriási bukta a történet, mert az értéke 48 százalékos mínuszt mutatott csütörtök reggel.

    A portál is felhívja a figyelmet, hogy különös tekintettel járjanak el a befektetők az említett kriptopénzzel, mert az olyan blokkláncon fut, amelynek tulajdonosai módosítani tudják a különböző tranzakciós díjakat. Nagyon leegyszerűsítve, de lehúzásnak tűnik a „próbálkozás”.

    Sok elemző felhívta már korábban a figyelmet arra, hogy a kriptopiac egyfajta menedék lehet a háborús időszakban, főként az orosz befektetők számára. Keddi hír, hogy az egyik legnagyobb kriptotőzsde, a Binance bejelentette, blokkolja mindazon orosz ügyfelek hozzáférését, akik a szankciós listákon rajta vannak, ugyanakkor aki név szerint nem érintett, továbbra is szabadon használhatja a platform szolgáltatásait.

    Csütörtökön 10 óra után nem sokkal a legjelentősebb kriptodevizák enyhe – 1-3 százalékos – mínuszban álltak tegnaphoz képest, de ha az elmúlt egy hetet nézzük, akkor több mint ötödével erősödött a kriptopiac: a bitcoin árfolyama 22, míg az ethereumé 21 százalékos pluszban állt – előbbi árfolyama 43 ezer dollár felett állt, míg utóbbival 2900 dollár környékén kereskedtek.

  • Elesett az orosz sajtószabadság egyik utolsó bástyája: a Kreml elhallgattatta az Echo of Moscow nevű liberális rádióállomást – írja a New York Times. 

    A moszkvai rádióállomás a Szovjetunió felbomlása után a szabadság szimbólumává vált Oroszországban, az Ukrajna elleni inváziót hevesen ellenezték. Egészen csütörtökig, amikor a rádió elhalkult, weboldala elérhetetlenné vált. Alekszej A. Venediktov, a rádióállomás szerkesztője a New York Timesnak elmondta: „A Kreml nyomására döntöttek csatornáik likvidálásáról, azt még nem tudják, hogy más online platformon folytatják-e a sugárzást.” 

    Érdekes összefonódás, de az állami energiavállalat, a Gazprom az Echo of Moscow tulajdonosa, ám ez idáig engedte a rádióállomásnak a viszonylagos független működést. Elemzők szerint ez a Kreml kísérlete volt arra, hogy fenntartsa a pluralizmus látszatát. Ukrajna lerohanása azonban mindezt megváltoztatta, az államapparátust kritizáló rádiónak el kellett hallgatnia.

  • A második nemzetközi evakuációs akcióink is sikerrel járt, kedden reggel összesen 32 főt evakuáltak a kijevi nagykövetségről – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtök délelőtti Facebook-videójában.

    Kedden reggel indult összesen 32 fő, közülük 10 magyar állampolgár – köztük a nagykövetség néhány munkatársa és családtagjaik, valamint három civil, köztük két újságíró is –, mellettük 10 dél-afrikai állampolgár, 10 nigériai diplomata és hozzátartozóik, valamint 2 ukrán állampolgár. Ők összesen 11 gépkocsiban indultak meg, tegnap későn este, Munkácson keresztül megérkeztek Ungvárra, ahol a főkonzulátuson egy rövid pihenőt töltöttek, és ezután indultak meg a határra, majd a késő esti órákban átlépték a magyar–ukrán határt. Így tehát a második nemzetközi evakuációs akciónk is sikerrel járt, már mindenki biztonságban van

    – mondta Szijjártó Péter. A külügyminiszter bejelentéséről itt írtunk bővebben.

  • Több felvétel is készült az utóbbi egy napban azokról a kijevi elővárosokról, amelyekben jelenleg is folyik a harc.

    Ezek egyike Irpin, amelyről a Kyiv Independent már a minap is közölt egy videót.

    Azóta egy újabb felvétel is érkezett ebből az elővárosból.

    Nem sokkal jobb a helyzet Bucsában sem, ahol már az előző napokban is készültek fotók a pusztításról.

  • Lángra kapott egy olajtározó Csernyihiv városában, amit már napok óta lőnek az oroszok.

    A füst messziről is látható volt:  

    Elképzelhető, hogy a tározót direkt célozták meg az oroszok azért, hogy megsemmisítsék az ukrán sereg üzemanyag-ellátmányát. 

  • Szerda éjjel teljesen bekerítették Európa legnagyobb atomerőművét az orosz katonák Zaporizzsjánál. A Nemzeti Atomenergia-ügynökség a létesítmény biztonságának garantálását kérte.

    A hivatal azt is közölte, hogy kedden egy időre már megszakadt a radioaktivitási adatok szolgáltatása a létesítményből. Vélhetően akkor a környéken már összecsaptak az orosz és ukrán katonák, mivel az oroszok azt állították, hogy elfoglalták az atomerőművet – erről bővebben itt olvashat.

  • Ismét a határra utazik Orbán Viktor miniszterelnök – derül ki a csütörtök reggeli Facebook-bejegyzéséből. 

    Indulás a határra, segítünk a bajbajutottakon

    – írta a magyar kormányfő közösségi oldalán.

    Magyarország elítéli a háborút, a legutóbbi időkig kiegyensúlyozott, korrekt kapcsolatrendszer volt a magyarok és az oroszok között, és most az uniós egység a legfontosabb – erről a szintén csütörtökön megjelent interjújában beszélt a miniszterelnök, bővebben itt olvashatja.

  • Az ukrán hadsereg közölte, hogy csütörtök hajnalig bezárólag katonákat és harceszközt vesztettek az oroszok. Becslésük szerint:

    • körülbelül 9000 ezer katonát,
    • 217 tankot és 900 páncélozott harci szállítójárművet 
    • 30 repülőgépet és 31 helikoptert,
    • 90 löveget és 42 MLRS-rakétarendszert  vesztettek az oroszok.

    Szerda reggel az ukrán hadsereg még csak 5840 orosz áldozatról számolt be, vagyis a mai adat több mint 3000-es növekedést jelent a tegnapihoz képest. A drasztikus emelkedést viszont az magyarázza, hogy a mostani listában olyan katonákat is feltüntettek, akiket eddig nem.

    Az ukrán védelmi tanács ugyanis szerda este közölte, hogy bár hatezerre becsülik a háborúban elesett orosz katonák számát, viszont emellett van még további, körülbelül kétezer katona, akikkel az oroszok elvesztették a kapcsolatot. 

    Ez nem jelenti azt, hogy mindannyian meghaltak. Számításaink szerint körülbelül hatezren haltak meg, mások még mindig kóborolnak valahol, mert elmenekültek a háború elől

    – mondta erről Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára. Vélhetően tehát ezeket az „elveszett” orosz katonákat adták hozzá a mai veszteséglistához, ennek tudható be a növekedés. 

  • Az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) szerint azonfelül az egymillió emberen felül, akik Ukrajnából elmenekültek, további egymillió ember maradt fedél nélkül a becslések szerint.

    Christine Pirovolakis, a hivatal külkapcsolati tisztviselője a Sky Newsnak nyilatkozva megerősítette ezt az információt. 

    Nagyon rossz a helyzet Ukrajnában, egymillió ember otthontalanná vált, és az erős tűzharcok miatt rengeteg a veszteség, sok ember pedig csapdába esett 

    – fogalmazott Christine Pirovolakis, hozzátéve azt is, hogy a szervezet is egyre nehezebben tudja eljuttatni segélyszállítmányait a bajbajutottaknak. 

    A UNHCR tisztviselője azt is elmondta, hogy az országból menekültek közt rengeteg traumatizált nő és gyermek van, és a terepen lévő pszichológusoknak rengeteg kihívással kell szembenézniük.

    Arra is volt már példa számos alkalommal, hogy a nők otthagyták a gyermekeket a határon és visszatértek Ukrajnába azért, hogy a férjük oldalán harcoljanak

    – tette hozzá Pirovolakis.

  • HELPsátort állított fel a Nyugati pályaudvaron a Kétfarkú Kutyapárt, ahol szoptatási-pelenkázási lehetőséget is biztosítanak, adományt gyűjtenek a határra, illetve Ukrajnába célozva, telefontöltő panelt helyeztek ki – olvasható a párt közleményéből.

    Emellett a többi civil segítővel együtt ételt és forró italt osztanak, és információval segítik az Ukrajnából érkezőket. A Kutyapárt adományokat is vár, ahogy írják, szükségük van: kisgyerekruhára, cipőre, tartós élelmiszerre, babaholmira (pelenka, popsitörlő, babakaja), bármilyen kabátra, sálra, sapkára, kesztyűre, fűtőtestekre, matracra, hálózsákra, és még sok dologra. Fuvarosuk, aktív önkénteseik vannak, de adományokra továbbra is szükségük van – tették hozzá.

  • Az ukrán vezérkar részletes közleményt adott ki, amelyben leírták, hogy állnak a harcok az egyes frontvonalaknál.

    Állításuk szerint az orosz offenzíva csak néhány helyen tudott előhaladni, a városokat viszont nagy erőkkel bombázzák. Közölték a Volhíniai terület közelében, az ukrán–belorusz határ mentén az oroszok mozgolódnak, de ott még mindig nincsenek harcok. 

    Zsitomir környékén viszont több községnél is próbálnak előtörni az oroszok, a várost a minap erős tüzérségi csapás is érte, amelyben több ember meghalt. A közlemény szerint Csernyihivnél, Szuminál és környékbeli községeknél sem tudtak áttörni az oroszok, ezáltal pedig Kijevet sem tudták bekeríteni. 

    A vezérkar szerint Harkiv térségében, illetve Kelet-Ukrajnában is nagy erőkkel támadnak az oroszok, ennek az offenzívának a fő irányvonala Lozovaja község felé tart. Az ukránok szerint az oroszok ezen a fronton szenvedik el a legnagyobb ember- és eszközveszteségüket. Innen délkeletre pedig Mariupol városának elfoglalására összpontosítanak az oroszok, a város – mint megírtuk – egyelőre kitart. 

    Herszon viszont szerda éjjel elesett és orosz kézre került, ezáltal az oroszok előtt megnyílt az út nyugati irányba. Közleményük szerint az orosz erők innen Mikolajiv és Vozneszenszk irányába próbálnak előretörni. Mikolajivtól Nyugatra, a Déli-Bug folyó partján már meg is próbált partra szállni egy orosz egység, de ezt megsemmisítették. 

    Az ukrán hadsereg ezenfelül azt is közölte, hogy a Fekete-tengeren egy hét orosz hadihajóból álló konvoj indult meg. Azt írták, hogy 

    ODESSZA KÖRNYÉKÉN SZÁLLHATNAK PARTRA AZ OROSZ KATONÁK.

    Ez utóbbival kapcsolatban már egy felvétel is terjed, amelyen láthatóak az orosz hajók a partok környékén:

    Úgy tudni, hogy az odesszai partra szállást már a háború kezdete óta tervezik az oroszok. A minap Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök is egy olyan térképet mutogatott, amelyen ez a hadművelet már be volt jelölve.

  • A WTI nyersolaj határidős jegyzése csütörtökön 115 dollár fölé emelkedett, és a kontraktus 11 éve a legmagasabb szintre került, míg a Brent nyersolaj határidős jegyzése meghaladta a hordónkénti 118 dollárt és 2013 eleje óta a legmagasabb szintre drágult, mivel a piacok az ukrajnai helyzet miatt elrendelt szankciók által okozott további ellátási zavaroktól tartanak. 

    Az Európában irányadó olajfajta, a Brent hordónkénti ára (áprilisi szállításra) fél 9 után nem sokkal 118,7 dolláron állt, míg a WTI ára (márciusi szállításra) 115,9 dolláron.

    Az Egyesült Államok szerdán új exportkorlátozásokkal vette célba az orosz olajfinomító ágazatot, és új, átfogó exportkorlátozásokkal Fehéroroszországot, de az energiaárakat övező aggodalmak miatt eddig még nem fenyegette meg az orosz olaj- és gázexportot – írja reggeli tőzsdei összefoglalójában az MTI. Az Oroszországot is magában foglaló OPEC+ az ukrajnai háború okozta piaci zavarok ellenére is tartotta magát az áprilisra tervezett napi 400 ezer hordós termelésnöveléshez. Emellett az amerikai nyersolajkészletek tovább csökkentek, 2018 óta a legalacsonyabb szintre estek.

  • A Pentagon szerint műholdas felvételek bizonyítják, hogy Kijevtől 26 kilométerre megállt az az orosz konvoj, amelynek érkezéséről még kedden számoltak be ugyancsak műholdas felvételek alapján.

    A védelmi minisztérium most közölte, hogy a város megközelítése óta a konvoj csak három kilométert haladt előre kedd éjjel, és utána gyakorlatilag megállt az ukrán főváros előtt.  

    Legjobb tudomásunk szerint az utóbbi 24-36 órában nem haladtak előre számottevő mértékben

    – mondta John Kirby, a Pentagon szóvivője. Hozzátette: elképzelhető, hogy az oroszok most rendezik soraikat a város előtt, és azt fontolgatják, hogy miként törhetnének át az ukrán védelmen.

    Mindeközben a Maxar Technologies is műholdfelvételeket tett közzé arról, hogy hogy néz ki Kijev északi része az orosz bombázások után. 

    Az egyik felvételen kilőtt harcjárművek is láthatóak, azt viszont nem lehet megállapítani, hogy ezek orosz vagy ukrán harci eszközök voltak-e. 

  • Az ukrán parlament hivatalos oldalán azt írták: egy bangladesi tulajdonú, civil hajót rakétatámadás alá vett az orosz haditengerészet Olvia kikötőjében. 

    Közlésük szerint a hajó épp arra várt a kikötőben, hogy felvehesse a szállítmányát. A csapás következtében egy ember meghalt.