új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Minden tevékenységét felfüggeszti Oroszországban és Belaruszban az Airbnb – közölte a Twitteren Brian Chesky, a cég vezérigazgatója.

    Az Ukrajna ellen indított orosz invázió miatt korábban olyan cégek függesztették fel tevékenységüket Oroszországban, mint az Apple, a Disney, vagy éppen az Ikea, de a Netflix és a Spotify is szankciókat vezetett be.

  • Az ukrajnai orosz invázió kezdete óta az oroszok öt civil hajóra lőttek – jelentette az odesszai regionális államigazgatás vezetője, Makszim Marcsenko.

    Az ukrajnai orosz invázió kezdete óta az agresszor flottája öt polgári hajóra lőtt, amelyek közül az egyik teljesen elsüllyedt, a másik, 600 tonna dízel üzemanyag rakományával több napja lángokban áll

    – írta Telegram-csatornáján.

  • Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg azt mondta Oroszország és Ukrajna vezetőinek, hogy „kész erőfeszítéseket tenni a béke érdekében az összes fél között”, közvetítene a két elnök között a béketárgyalások alatt – számolt be a BBC.

    Vlagyimir Putyinnal és Volodimir Zelenszkijvel folytatott külön telefonbeszélgetéseiben támogatásáról biztosította konfliktusuk „politikai megoldását”.

    Volodimir Zelenszkijt biztosította arról, hogy a királyság további három hónappal meghosszabbítja az ukrán turisták és lakosok lejáró vízumát.

    A szaúd-arábiai média szerint Putyin hívta fel a trónörököst, aki ezután „tisztázta a királyság kinyilvánított álláspontját” az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

  • Előző nap, március 3-án sem csillapodott Mariupol orosz hadsereg általi ágyúzása. Legalább két városrész sérült jelentősen a támadásban – mondta Pavlo Kirilenko, a donyecki regionális államigazgatás vezetője.

    Elmondása szerint az ellenséges csapatok egy hipermarketet és egy kórházat találtak el a település nyugati részén. Jelenleg a város több pontján nincs víz-, gáz- és áramellátás, valamint a mobilkommunikációval is gondok vannak – jelentette a TSN ukrán hírportál.

    Egy Twitteren közzétett videófelvételen az látszik, hogy Mariupol lakóházaihoz közel hatalmas lángok csaptak fel.

  • Csernyihiv városában az orosz hadsereg egy nap alatt egy olajraktárat, lakónegyedek sokemeletes épületeit, két iskolát és magánházakat lőtt.

    Ennek eredményeként legalább 33 ember meghalt, a holttesteket már kiszedték a romok alól. További 18 ember megsérült.

    Estefelé a mentési munkálatokat a folyamatos ágyúzás miatt felfüggesztették – írja a Korrespondent.

  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kezdeményezi a brit kormány – közölte péntek hajnalban a Downing Street.

    A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Boris Johnson brit miniszterelnök azután beszélt telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy az orosz csapatok támadása miatt tűz ütött ki Európa legnagyobb atomerőművében, a kelet-ukrajnai Zaporizzsja területen lévő Enerhodarban – számolt be az MTI.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök „felelőtlen lépései közvetlen fenyegetést jelenthetnek egész Európa biztonságára” – idézi Boris Johnsont a brit kormány közleménye.

  • Eloltották a tüzet az energodari Zaporizzsja Atomerőmű épületében – jelentette az Unian. Az adatok szerint az incidensnek nincsenek áldozatai.

    Ukrajna veszélyhelyzetekért felelős állami szolgálata a közösségi oldalán a támadással kapcsolatban közölte, hogy a zaporizzsjai erőmű hat blokkjából jelenleg egy üzemel. A reggeli közlések szerint az atomerőmű melletti épületben ütött ki a tűz, amelyet sokára tudtak eloltani.

    A zaporizzsjai atomerőmű főigazgatója, Igor Murasov elmondta, hogy az atomerőmű területén megsértették a nukleáris biztonságot.

    Zaporizzsjában hat energiablokk van. Csernobilban csak egy robbant fel

    – emlékeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki azonnal tájékoztatta országa szövetségeseit a történtekről.

    Kapcsolódó

    Éjszaka lángokban állt Európa legnagyobb atomerőműve

    Az atomerőmű munkatársai szerint a csecsenek rohanták le az erőművet.

  • Kijevi idő szerint március 4-én, pénteken éjjel fél egy körül erős robbanás történt az ukrán fővárosban – jelentette az Unian szemtanúkra hivatkozva.

    A robbanás a Druzsba Narodiv metróállomás közelében és a Holoszijivszki kerületben történt.

  • Kigyulladt péntek hajnalban az Ukrajna délkeleti részén fekvő zaporizzsjai területen található atomerőmű az orosz csapatok támadását követően – közölte a létesítménynek otthont adó Enerhodar polgármestere.

    A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb ilyen létesítmény Európában. Hat, egyenként 950 megawatt teljesítményű reaktora van. Az ukrán nukleáris energiatermelés csaknem felét, a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja.

    Kapcsolódó

    Éjszaka lángokban állt Európa legnagyobb atomerőműve

    Az atomerőmű munkatársai szerint a csecsenek rohanták le az erőművet.

  • Köszöntjük kedves olvasóinkat!

    Február 24-én Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására az orosz csapatok több irányból megtámadták Ukrajnát.

    Az Index folyamatosan nyomon követi a fejleményeket, tegnapi hírösszefoglalónkat itt találja.