Videón, ahogy fegyvertelen tüntetőkre lőttek az orosz katonák

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Vége
ukrajna tank

A legfontosabbak

2022. március 5., 22:10
Orosz olajat vett a Shell
Varga Maja Bernadett
Kurkó Gyula
2022.03.05. 23:40
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az orosz külügyminisztérium felszólította az Európai Uniót és a NATO-t is, hogy ne szállítsanak több fegyvert Ukrajnába, közölte az egyik orosz hírügynökség, az RIA.

  A külügyminisztérium attól tart, hogy a Stinger hordozható légvédelmi rakéták terroristák kezébe kerülhetnek, és veszélybe sodornák a légitársaságokat.  

 • Az olasz RAI közszolgálati rádió és televízió, a Mediaset médiacsoport, valamint az Ansa olasz hírügynökség is a moszkvai tudósítóinak a felfüggesztése mellett döntött, miután a római kormány nyilvánosságra hozta az orosz oligarchák Olaszországban lefoglalt vagyonának listáját.

  A RAI bejelentése szerint minden újságírói szolgáltatást szüneteltetnek.

  Viszont a mostanáig Moszkvából tudósító két újságíró szabadon dönthet, hogy visszatér-e Olaszországba vagy szabadságot vesz ki, és Moszkvában marad.

  A döntés a jelenleg Oroszország más területein dolgozó további négy RAI-újságíróra is vonatkozik.

  Korábban már a BBC is ideiglenesen felfüggesztette újságírói munkáját Oroszországban, válaszul egy új törvényre, melynek értelmében 15 év szabadságvesztés is kiszabható azokra, akik az orosz hatóságok szerint hamis információkat” terjesztenek az orosz haderő tevékenységére vonatkozóan.

 • Antony Blinken amerikai külügyminiszter teljességgel egyetért abban, hogy meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát – közölte szombati sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, miután Blinkennel találkozott a délkelet-lengyelországi Rzeszówban.

  Morawiecki elmondta, a tárgyalás témája az ukrajnai helyzet volt, valamint a szövetséges, ezen belül amerikai katonai jelenlét megerősítése a kelet- és közép-európai térségben, írta meg az MTI. 

  Felidézte, hogy jelenleg több mint 10 ezer fős a lengyelországi amerikai kontingens, Varsó pedig a biztonság érdekében e jelenlét további növelésére törekszik.

  Morawiecki szerint 

  Blinken „teljesen egyetért” azzal, hogy meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát, a térségbeli országok – köztük Lengyelország, Litvánia, Szlovákia, Magyarország és Románia – biztonságát.

 • Több mint 12 millió forint értékben ezer-ezer darab, tartós élelmiszereket és higiéniai eszközöket tartalmazó csomagot juttat el a Kárpátalján élő, rászoruló emberek számára a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, adta hírül az MTI. 

  Szász Jenő, az intézet elnöke szerint az adományokat a Kárpátaljai Református Egyházkerület és a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség segítségével juttatják el a bajban lévő emberekhez.

  A szomszédban zajló háború okán úgy érezték, kötelességük jönni, hívó szavukra pedig nagyon sokan ajánlották fel segítségüket

  – fejtette ki az intézet elnöke.    

  Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte, hogy személyesen látogat el a napokban Tiszabecsre, ahol a kialakított segítségpontot tekinti meg, valamint segédkezik a menekültek elszállásolásában. Majd hozzátette, hogy

  újabb hárommilliárd forint támogatást biztosít a kormány a hat legjelentősebb, menekülteket ellátó karitatív szervezet számára.

  Valamint, ha szükséges, a kormány további segítséget is tud adni annak érdekében, hogy minden bajba jutott, Ukrajnából érkező menekült a megfelelő ellátásban részesüljön.

 • Drámai fényképeket közölt Emilio Morenatti, az AP munkatársa a Twitter-oldalán, amelyeken az látható, ahogy ukrán civilek próbálnak elmenekülni Kijev külvárosából az Irpiny folyón keresztül, miután az orosz erők megrongálták az infrastruktúrát.

  A fotókon látható, ahogy az ukrán katonák menekítik ki az embereket, segítik a menekülő családokat. Van, aki annyira kimerült, hogy talicskán kellett húzni.

 • Mariupol városi tanácsa szerint a lakosságnak égető szüksége van élelmiszerre, vízre és gyógyszerekre.

  A BBC közzétett egy videót, amelyben látszik, ahogy az emberek csordultig megpakolt zacskóval sétálnak, miközben folyamatosan fosztják ki az üzleteket.

 • Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova fenyegető hangú bejelentést tett, melyben hangsúlyozta, hogy országa nem felejti el az Egyesült Királyság együttműködését Kijevvel, vagy ahogy a tárca sajtósa mondta „Ukrajna ultranacionalista erőivel”. 

  A szankcióhisztéria, melyben London játssza az egyik vezető szerepet, ha nem a főszerepet, nem hagy más választást, mint ugyanilyen arányos és kemény megtorló intézkedéseket hozni ellenük

  – mondta, hozzátéve, hogy a brit oroszországi érdekeket „aláássa” Moszkva válasza.

  Az Egyesült Királyság kormánya fegyvereket és pénzügyi segítséget nyújtott Ukrajnának az invázió közepette.

 • A orosz–ukrán háború miatt tíz év után újra megnyitották a Liszt Ferenc repülőtér 1-es terminálját, és az RTL Híradó elmondása szerint eddig főként indiai és nigériai menekültek érkeztek a reptérre, legtöbben diákok, akik Ukrajna egyetemein tanultak.

  Jelenleg is tömve van a várakozó menekültekkel. A szervezetten, csoportosan érkező menekültek a terminálból indulnak tovább, pár órát kell várakozniuk a repülés előtt, addig pedig a reptéren ételt biztosítanak nekik. Az úgynevezett „menekítő járatokkal” több mint 5700 ember tudott elutazni Magyarországról.

  A kialakult helyzetben az Airport hetven dolgozója döntött úgy, hogy önkéntesként beáll a menekültek segítésére, a koordinálás intézésébe.

  Az ENSZ legfrissebb adatai szerint az Ukrajnát elhagyó menekültek száma meghaladta az 1,3 milliót, és Magyarországra érkezett eddig a második legtöbb menekült.

 • Mivel a nyugati olaj- és gázipari vállalatok ezen a héten az orosz–ukrán konfliktus után elhatárolódtak Oroszországtól, a Shell is bejelentette, hogy kilép a Gazprom orosz energetikai óriással közös vállalataiból.

  A londoni tőzsdén jegyzett Shell a Trafigura Grouptól, az egyik legnagyobb orosz olajkereskedőtől vásárolt, adta hírül a Sky News, folytatva, hogy a napokban a cég mérhetetlenül alacsony árengedménnyel vett meg egy rakomány orosz kőolajat. 

  Dmitro Kulebához, az ukrán külügyminiszterhez is eljutott a Shell tevékenysége, és Twitter-oldalán bírálta a vállalatot, a bejegyzés végét pedig a vállalathoz intézte, 

  Csak egy kérdés a Shellhez: az orosz olajnak nincsen ukránvér-szaga? 

  A Shell szintén Twitteren reagált a támadásokra. Kifejtették a közleményükben, hogy nem vették félvállról a Gazpromból való kilépést, de Oroszország felbecsülhetetlenül jelentős a piacon, így képtelenség egyik napról a másikra megszakítani a kapcsolatot az orosz olajvállalatokkal. De folyamatosan keresnek más alternatívát.

  A közlemény végén közölték, hogy az

  általuk megvásárolt korlátozott mennyiségű orosz olajból származó nyereséggel humanitárius segélyt nyújtanak Ukrajnának. 

 • Naftali Benet izraeli miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalást három órán keresztül Moszkvában, majd azonnal Berlinbe repült szombaton, hogy Olaf Scholz német kancellárral is megbeszélést folytasson – írja az MTI.

  Benet és Putyin Moszkvában megbeszélte az Ukrajnában zajló háború kérdéseit, így az izraeliek és a zsidó közösségek nehézségeit is.

  Benet a tárgyalások tartalmáról telefonon értesítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki korábban többször felkérte az izraeli miniszterelnököt, hogy közvetítsen a két ország között.

  Benet tolmácsa mind Moszkvában, mind pedig Berlinben Zeév Elkin építésügyi miniszter volt, aki Harkivban született, és testvére jelenleg is Ukrajnában él.

 • Az orosz–ukrán háború miatt a sportruházatokat gyártó német cég, a Puma, amelynek mintegy száz üzlete van Oroszországban, már korábban leállította a szállításokat az országba, viszont akkor még az üzleteket nem zárta be. 

  A Sky News legújabb információja szerint viszont a Puma úgy döntött, hogy

  innentől kezdve minden oroszországi üzletét bezárja, és felfüggeszti a teljes értékesítést az oroszoknál.

  A német cég mellett a Prada is felfüggesztette a legtöbb kereskedelmi tevékenységét az oroszoknál. Twitter-oldalukon is megosztottak egy képet, amely szerint

  továbbra is mindent megteszünk az ukrajnai kollégáinkért, valamint a családtagjaikért. Elsődleges szempontunk támogatni őket.

 • A bukaresti ActiveWatch emberi jogi szervezet arra figyelmeztet, hogy a kiberbiztonsági igazgatóság túlbuzgón látja el a feladatát, mert olyan médiumokat is elérhetetlenné tett, melyek nem az orosz propaganda szócsövei – tájékoztat róla a Főtér.

  Az aktual24.ro portál is tiltást kapott a hatóságtól – ám azóta már ismét elérhető az oldal –, aminek hátterében az egyik román, technológiai fejlesztésekkel foglalkozó civil szervezet azt feltételezi, hogy a kiberbiztonsági igazgatóság arra használja fel az orosz–ukrán fegyveres konfliktus elfajulását, hogy a „digitális igazság egyedüli birtokosaként” a román Roszkomnadzor legyen (az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet neve). A szituációt ahhoz hasonlította az ATI, mintha a Wikipédia szabná meg a BBC-nek, hogy miről írhat.

  Az aktual.ro portál tulajdonosa szerint teljesen érthetetlen szituációba kerültek, hiszen miközben soha nem folytattak orosz propagandát, sőt az orosz–ukrán konfliktusban éppen Putyin-ellenes álláspontot képviseltek, ugyanoda sorolták őket, mint a Szputnyik és Russia Today médiabirodalmakat.

 • Meghalt egy 18 hónapos kisfiú Mariupol bombázásában – írja az Associated Press.

  A kisfiú a délkelet-ukrajnai Mariupolt sújtó bombázásban sérült meg, szülei kórházba siettek vele, de a 18 hónapos gyermek életét nem tudták megmenteni. 

  Az oroszok szombat hajnalban vették blokád alá Mariupolt. Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy tűzszünetet tartanak, és megnyitják a humanitárius folyosót, hogy a civileket evakuálni tudják. Később azonban arról számoltak be az ukrán hatóságok, hogy az oroszok nem tartották be a tűzszünetet.

 • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán tette közzé, hogy Magyarország eddig kilenc ország majdnem 4900 állampolgárának segített hazajutni mintegy 28 mentesítő járattal.

  Hozzátette, hogy a háború kirobbanása óta összesen 140 ezer menekült érkezett Magyarországra Ukrajnából, többek között magyarok, ukránok és olyan harmadik országok állampolgárai, akiknek most nekünk kell segíteni abban, hogy hazatérhessenek családjukhoz.

  A munka ezzel közel sincs elvégezve, hiszen ha a harcok fokozódnak, akkor minden bizonnyal sokan fognak még biztonságot keresni nálunk, mi pedig valamennyiük hazajutását segíteni fogjuk

  – írja Szijjártó Péter. 

 • Olekszandr Scserba Ihor Chikan újságíróra hivatkozva a hivatalos Twitter-oldalán arról számolt be, hogy Hosztomelben az orosz hadsereg megölt egy 80 éves civilt, aki nem volt hajlandó ételt adni a katonáknak. Közvetlenül a verandáján végeztek vele.

  Scserba ukrán diplomata, 2014 és 2021 között Ukrajna ausztriai nagyköveteként dolgozott. Hosztomel mindössze 25 kilométerre van Kijevtől. A napokban arról számoltunk be, hogy a helyi másodosztályú labdarúgócsapat támadója itt esett el a háborúban.

 • A közösségi médiában feltett videó szerint az orosz megszálló erők rálőttek a fegyver nélküli helyi demonstráció részvevőire Novopszkovban. A felvétel a CNN szerint biztosan az északkelet-ukrajnai városban készült. 

  A felvételen látható és hallható, hogy lövés dördül, majd egy férfi elesik, akit valószínűleg a lábán találtak el, a sebesülthöz gyorsan odafutnak a tüntető társai, hogy segítsenek neki. A háttérben hallható, hogy egy hangosbeszélő a következőket mondja:

  Azonnal hagyja el mindenki a területet!

  Az emberek megpróbálták megállítani az oroszokat, de azok tüzet nyitottak a fegyvertelenekre. Három sebesült van, ők kórházba kerültek, közölte Szerhij Hajdaj, a luhanszki regionális adminisztráció vezetője. Ezt az információt a CNN nem tudja megerősíteni.

 • Magyarország lélegeztetőgépeket és azok tartozékait küldi a háborús helyzetben lévő Ukrajnának. A szomszédos ország az Európai Unió Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központján keresztül kért segítséget, amire reagálva az Európai Bizottság Európai Polgári Védelemért és Humanitárius Segélyműveletekért Felelős Főigazgatósága kérte hazánktól a magyarországi rescEU-készletben szereplő egészségügyi eszközök mobilizálását – adta hírül a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

  A katasztrófavédelem a központi raktárában tárolt rescEU-készletből 200 lélegeztetőgépet, 250 betegmonitort, 25 központi monitort és 100 infúziós pumpát szállított Záhonyba, ahol a bajba jutott ország képviselői átvették a segélyszállítmányt. Összesen öt teherautó indult útnak, a szállítmány összértéke 3,7 millió euró (1,4 milliárd forint).

  A rescEU-projektet az Európai Bizottság hívta életre, a kezdeményezés eredményeképpen európai uniós finanszírozásból közös, stratégiai mentési célú készlet jött létre.

 • A katolikus egyházfő Twitter-oldalán ukrán és orosz nyelven közölt bejegyzés a béke királynője, Szűz Mária oltalmát kérte a „veszélyekkel szemben mindannyiunk közös próbatételében”. A pápai Twitter-fiók kilenc nyelven működik, köztük latinul is. Az angol nyelvű oldalt 18,8 millióan követik.

  Ugyanakkor szombaton egyperces csenddel emlékeztek meg a háború áldozatairól a Rómában tartott békemeneten, amely a lateráni Szent János-bazilika előtti téren ért véget. Rendőrségi adatok szerint húszezren voltak jelen.

 • Már csaknem 5800, hadköteles korban lévő férfi jelentkezett a hadkiegészítőkben azok közül, akik Ukrajna keleti részeiről, a harcok elől az ország nyugati felébe, Kárpátaljára menekültek – olvasható a KárpátHír oldalán. 

  A megtámadott ország más vidékeiről családjukkal Kárpátalján menedéket talált férfiak közül sokan nyilvántartásba vétetik magukat a lakhely szerint illetékes hadkiegészítő parancsnokságon. Erről Andrij Akimov, a megyei hadkiegészítő illetékes központjának szóvivője adott tájékoztatást, aki elmondta, hogy 14 helyen lehet jelentkezni és nyilvántartásba kerülni az odamenekülteknek Kárpátalján.

 • Bár eredetileg úgy volt, hogy a hétvégén megtartják az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalás harmadik fordulóját, a felek végül abban egyeztek meg, hogy hétfőn ülnek legközelebb asztalhoz.

  Erről David Arakamija parlamenti képviselő, az ukrán tárgyalódelegáció egyik tagja számolt be a Facebook-oldalán.

  Részleteket egyelőre nem közölt egyik fél sem.

  A béketárgyalás első fordulójára hétfőn került sor, míg a második csütörtök kora este ért véget. Az egyeztetések után közölték, hogy a napokban újra asztalhoz ülnek, és megtartják a béketárgyalások harmadik fordulóját.

 • Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz haderő több várost is elfoglalt már Ukrajnában.

  Az Interfax hírügynökség szerint emellett az oroszok lelőttek négy ukrán SU–27-es repülőgépet is, és ezzel összesen 69 repülőgépet semmisítettek meg a földön, míg 21-et a levegőben az invázió kezdete óta.

 • A Reuters a Twitter-oldalára tette fel azt a videót, amelyen az ukrán sportolók háborúellenes molinókat tartanak maguk előtt, és azt skandálják, hogy „Békét Ukrajnának!”

  A demonstrálás a pekingi paralimpiai játékok megnyitóünnepségén történt, és hatalmas taps fogadta a stadionban.

 • Szűkszavú Facebook-posztot tett közzé Izrael Állam Nagykövetsége csütörtök délután.

  Újszülött a határon. Izraeli diplomaták segítették világra az ukrán–magyar határon. Mazal Tov!

  – írták.

  Ukrajnából az orosz támadás kezdete óta több ezer zsidó menekült már el, elsősorban Lengyelország, Románia, Moldova és Magyarország irányába, írta meg a NeoKohn

 • Egy izraeli újságíró Twitter-oldalán nemrégiben került ki a hír, hogy Naftali Benet izraeli miniszterelnök titokban Moszkvába utazott, ahol Putyinnal találkozik, és megbeszéléseket folytatnak. Izrael már korábban is felajánlotta, hogy közvetít a két fél közötti tárgyalásokban.

 • Az ukrajnai háborútól távol eső világban Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozott az Aeroflot állami légitársaság munkatársaival.

  Az állami tévében közvetített találkozón Putyin kijelentette, hogy Oroszország hadviselő félként ismeri el azokat az országokat, amelyek Ukrajna légtere felett repüléstilalmi övezetet írnak elő.

  Putyin húsz hölgy társaságában beszélt arról is, hogy kitart Ukrajna nácimentesítése és demilitarizációja mellett. A kép nagyon különbözik attól a nemrégiben készült fotótól, amelyen egy hosszú asztal mellett méterek választják el a legközelebbi katonai parancsnokaitól.

  A találkozón az Aeroflot úgy nyilatkozott, hogy töröl minden nemzetközi járatot, kivéve a Fehéroroszországba tartó és onnan induló járatokat.

 • Vlagyimir Putyin orosz vezető azt állította, hogy az ukránok akadályozták Mariupol és Vonovakta városok civil lakosságának kiürítését, miután március 5-én kudarcot vallottak a nem katonai személyek biztonságos áthaladására tett kísérletek – írja The Guardian.

  Az ukrán hatóságok szerint pont az ellenkezője történt, mert az orosz erők támadása gátolta meg, hogy a civilek elmeneküljenek a fent említett településekről. 

  Az Index korábban beszámolt róla, hogy a rendőrség hangszórókon keresztül tájékoztatja a lakosságot Mariupolban az evakuálásról és az annak elhalasztásával kapcsolatos aktuális fejleményekről. 

  Vladimir Putyin arról is beszélt, hogy haderejük már majdnem teljesen megsemmisítette Ukrajna katonai infrastruktúráját. Emellett azt is elmondta az orosz elnök, hogy a légtérzár kolosszális és katasztrofális következményekkel jár nemcsak Európa, hanem az egész világ számára is – olvasható a CNN hírében.

 • Kiss Dániel kollégánk ismét jelentkezett az ukrán fővárosból. Ahogy az a legutóbbi videójából látszik, Kijevben már a közlekedés sem a régi, az utakat szemeteskonténerekből készített úttorlaszok szelik át, a helyiek így készülnek a város ostromára.

  Kijev 3.0, 2022.03.05.
  Kijev 4.0, 2022.03.05.
 • Oroszország felkészült az Ukrajnával való béketárgyalások harmadik fordulójára – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter moszkvai sajtótájékoztatóján.

  A külügyminiszter azt állította, hogy Kijev kifogásokat talál ki, hogy elhalassza a találkozót – írja a Skynews.

  Egyelőre nem kaptunk új időpontot. Péntek este óta készen állunk, hogy lefolytassuk a harmadik fordulót 

  – fogalmazott Szergej Lavrov, hozzátéve, hogy a béketárgyalások körüli „optimizmust” elnyomják az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij által tett „indulatos” kijelentések.

  A béketárgyalás  első fordulójára  hétfőn került sor, míg a második csütörtök kora este ért véget. Az egyeztetések után azt közölték, hogy a napokban újra asztalhoz ülnek, és megtartják a béketárgyalások harmadik fordulóját.

 • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közölte, hogy az orosz haderő elfoglalta a borodjankai pszichiátriai kórházat, ahonnan nem sikerült az emberek evakuálása – összesen 670 emberről van szó a Sky News információja szerint.

  Kuleba szerint a legtöbb beteg állandó segítségre szorul, többen közülük évek óta ágyhoz vannak kötve. Az ukránok jelenleg nem tudják, mi tévők legyenek, hogyan segítsenek, és félnek attól, mi lesz, ha elfogynak a gyógyszerek és a víz.


 • Ahogy korábban megírtuk, Danyiil Medvegyev, Oroszország első számú teniszezője a béke mellett emelt szót, és a saját Instagram-oldalán található bemutatkozóról is levette az orosz zászlót.

  Most Karen Hacsanov, a férfi-világranglistán 25. orosz teniszező is ugyanígy tett, és eltávolította Instagram-fiókjáról az orosz, valamint az örmény zászlót is. Egyébként Hacsanov 2020-ban is állást foglalt ehhez kapcsolóan egy Twitter-bejegyzésben.

  Jelenleg azonban a Twitter-fiókján még mindkét teniszező megőrizte az orosz zászlót.

  A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) kedden engedélyezte az orosz és fehérorosz sportolóknak, hogy egyénileg semleges státuszban részt vegyenek az ATP-tornákon és a női teniszezőket összefogó WTA rendezvényein.