Lebombáztak egy nukleáris reaktort az oroszok Harkivban

shutterstock 1371015593
2022.03.11. 06:10
Orosz repülők lebombáztak egy kísérleti nukleáris reaktort Harkivban – jelentette be Anton Herascsenko ukrán belügyminiszteri tanácsadó.

Közlése szerint az eset csütörtök éjjel történt. Az oroszok azt a harkivi Fizikai és Technológiai Intézetet bombázták le, amelyben 

radioaktív anyagokkal folytattak tudományos vizsgálatokat.

Emiatt volt az intézményben egy kísérleti nukleáris reaktor is. Az ukrán parlament hivatalos oldalán is megerősítette a bombázás tényét az éjjel, és közölte, hogy az intézménytől nem messze jelenleg is folyik a harc.

Egyelőre nincs hír arról, hogy az intézményben súlyosabb károk keletkeztek volna, vagy hogy nukleáris szivárgás történt volna. A netblocks.org nevű, internetes forgalmat figyelő oldal szerint ugyanakkor a bombázás után az intézményben megszűnt az internetkapcsolat. 

Ezenkívül az is biztos, hogy a Fizikai és Technológiai Intézet mellett lévő szálloda a bombázás következtében lángra kapott. Az Interfax hírügynökség szerint körülbelül 100 négyzetméternyi terület gyulladhatott ki, a helyszínre jelentős számban érkeztek ki tűzoltók. 

Az ukrán atomenergia-felügyeleti szerv (SNRIU) a hírre reagálva közölte: Oroszország „ismét nukleáris terrorcselekményt hajtott végre” – utalva arra, hogy korábban már a csernobili és zaporizzsjai atomerőműveknél is súlyos harcok zajlottak.

A Kyiv Independent szerint ezen kívül azt is közölték: az épület falai megsérültek a bombázás miatt, és még az is elképzelhető, hogy a kutatólaborokban is kár keletkezett.

Korábban az amerikai nagykövet is járt az intézményben

Néhány éve az intézményben egyébként Petro Porosenko ukrán elnök is tett egy látogatást az amerikai nagykövet kíséretében. Erről fotó is készült, amelyen az épület belseje is látszik. 

Az orosz-ukrán háború pénteki eseményeit  ebben a cikkünkben közvetítjük percről percre .

(Borítókép: A harkivi Fizikai és Technológiai Intézet. Fotó: Shutterstock)