Agyonlőtték a New York Times volt munkatársát Irpinyben, kitiltották a tudósítókat

2022.03.13. 14:06 Módosítva: 2022.03.13. 18:13
Amerikai haditudósítókra nyitottak tüzet az orosz katonák vasárnap. Egyikük a helyszínen életét vesztette, ketten pedig súlyos sérüléseket szenvedtek. A kijevi régió rendőrfőnöke szerint a megszállók így próbálják elhallgattatni a médiát azért, hogy ne tudják feltárni az igazságot.

Agyonlőttek egy 51 éves tudósítót az orosz megszállók a kijevi megyei Irpinyben vasárnap – számolt be róla a TSN ukrán hírportál. Mint írták, rajta kívül egy másik kollégáját is találat érte, ő súlyosan megsebesült.

Azt már az ukránok teszik hozzá kommentárként a posztban, hogy a két tudósítónak azért kellett meghalnia, hogy ne tudjanak beszámolni, valós képet adni az ukrán–orosz konfliktusról.

Még a nemzetközi média újságíróit is képesek megölni azért, hogy ne mutassák meg az igazságot az orosz csapatok ukrajnai tétlenségéről (nem a terveknek megfelelően alakul az invázió – a szerk.)

– mondta a kijevi régió rendőrfőnöke, Andrij Nebitov, aki hozzátette azt is, hogy bár az újságírói szakma kockázatos, de a Tennessee-ben 1971-ben született Brent Renaud az életét adta azért, hogy megmutassa – mint fogalmaz – a megszálló kegyetlenségét és könyörtelenségét.

Régebben dolgozott a New York Timesnak

A híradásokban először az jelent meg, hogy Brent Renaud a New York Times újságírójaként volt Ukrajnában. Az amerikai lap most egy Twitter-posztban közölte, hogy ez nem igaz.

Azt írták: Renaud időről időre valóban írt a lapba, de legutóbb 2015-ben jelentettek meg cikket tőle, és most sem nekik dolgozott. Ezzel ellentétes híresztelés azért kezdett terjedni, mert Renaud olyan sajtóigazolványt viselt, amelyet évekkel korábban kapott a New York Times-tól.

new york times.png
Fotó: A kijevi rendőrség Facebook-oldala 

A New York Times mindemellett azt írta: megrendültek volt kollégájuk halála miatt, aki újságírói hivatása mellett „tehetséges filmrendező” is volt. A férfit korábban több rangos díjra is jelölték Amerikában.

Két újságíró sérült meg rajta kívül

Andrej Nebitov kijevi rendőrfőnök nemrég közölte, hogy a megölt riporter mellett nem egy, hanem két másik újságíró is megsérült vasárnap Irpinyben.

A rendőrfőnök szerint Irpinyből most a rendőrség egyik munkatársa jelentette, hogy két másik sérültje is van az esetnek. Őket már a kórházba szállították, arról viszont, hogy milyen állapotban vannak, nem sok mindent tudni.

A kórházból nyilatkozott a megsebesült újságíró

Az egyik újságíróról videó készült egy kijevi kórházban, és elmondta, hogy mi történt vele.

 A férfi elmondta, hogy amerikai újságíró, majd részletezte, hogy mi történt:

Áthaladtunk az első hídon Irpinyben, menekülteket akartunk filmezni. Beszálltunk egy autóba, egy ember felajánlotta, hogy elvisz minket a másik hídhoz. Eközben áthaladtunk egy ellenőrzőponton, és akkor elkezdtek lőni ránk

– mondta. Azzal folytatta, hogy a sofőr ezután megfordult, és megpróbált elmenekülni, miközben folyamatosan lőttek rájuk.

A sebesült újságíró szerint két kollégája volt vele, és egyikükről, Brent Renaud-ról nem tud semmit. Hozzátette: látta, hogy nyakon lőtték a férfit, de utána hátra kellett hagyniuk őt.

A testvére is vele volt, több háborút megjártak

A fenti videóban nyilatkozó újságírót azóta Juan Arredondóként azonosították az amerikai lapok. A férfi a videóban egyébként már említette, hogy Juannak hívják, de a kiejtése alapján nem volt jól érthető a neve.

Időközben az is kiderült, hogy Arredondón kívül még Brent Renaud testvére, Craig Renaud volt velük, amikor a lövöldözés történt. A New York Times vasárnap azt írta: a testvérek korábban az iraki és afganisztáni háborúról, a haiti földrengésről, a mexikói drogkartellek által elkövetett erőszakról is együtt tudósítottak.

Cliff Levy, a New York Times főszerkesztő-helyettese Twitter-oldalán részvétét fejezte ki Brent Renaud halála miatt.

Kitiltották az újságírókat Irpinyből

Markusin Alexander, Irpiny polgármestere a Telegramon jelentette be, hogy azonnali hatállyal kitiltják az újságírókat a városból.

Ezt azért tesszük, hogy az ő életüket, illetve a védőink életét megmentsük. Arra kérem a külföldi és az ukrán sajtó képviselőit, hogy ne tegyenek közzé semmilyen fényképet a közösségi médiában a katonáinkról, a felszerelésükről, vagy bármiről, ami elárulhatja a helyüket. Ez nagyon fontos!

– írta a polgármester.

Másfél kilométer már halálos távolság a frontvonalon

Fegyvernemek sokasága jelent halálos veszélyt az ukrán főváros körül kialakult frontvonalon, az aktív harcok közelébe keverődők, legyenek civilek vagy katonák, bármikor aknavetők, rakéta-sorozatlövők és kézi lőfegyverek célpontjává válhatnak – olvasható már Kiss Dániel, az Index munkatársa helyszíni tudósításában. Az első védvonalon mozgó harcosokra a mesterlövészek jelentik a legnagyobb fenyegetést.

Az orosz–ukrán konfliktus fejleményeit folyamatosan figyelemmel kíséri az Index, percről percre frissülő hírösszeállításunkat itt olvashatja.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport