új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A helyi rendőrség közlése szerint mintegy 400 Ukrajnának szánt golyóálló mellényt loptak el egy New York-i nonprofit szervezettől.

    A rendőrök által adományozott eszközöket az Amerikai Ukrán Kongresszus Bizottságának és az Amerikai Ukrán Nők Ligájának a manhattani Second Avenue-n található irodáiból vitték el. 

    A mellényeket valószínűleg polgári biztonsági és egészségügyi csapatok használták volna, köztük az Oroszország elleni harchoz csatlakozott civilek, nem pedig az ukrán katonák.

  • A csengersimai határátkelőről jelentkezett be valamivel este 11 óra előtt Orbán Viktor, aki a keleti országrészbe utazik, mivel a következő napokban személyesen egyeztet az ottani rendőri, katonai, egészségügyi vezetőkkel, találkozik több érintett település elöljárójával és karitatív szervezetek helyszínen dolgozó munkatársaival.

    Mostani posztjában arról beszélt, a csengersimai határátkelő a magyar-román határ, ahová több ezren jönnek naponta autókkal, hat sávon keresztül folyamatos az áthaladás, a rendőrök erőiket megfeszítve dolgoznak. „Gördülékenyen megy minden, és a vöröskeresztesek pedig a gyerekeknek nyújtanak segítséget, adnak enni és innivalót."

    Elmondta, a jövő hét folyamán egy nagyobb menekülthullámot vár a kormány, ezért ezt a határátkelőhelyet is meg fogják erősíteni, többen látnak majd el szolgálatot, mert úgy az illetékesek képesek lesznek ugyanilyen hatékonyan dolgozni. 

  • „Ez az otthonom, és meg fogjuk védeni! Azokkal az emberekkel, akik itt maradtak" – közölte az Instagramon a 33 éves Alexandr Dolgopolov, aki 2021-ben vonult vissza a profi tenisztől. 

    A Twitteren megosztott egy képet is egy golyóálló mellényről, egy puskáról, valamint egy harci sisakról. „Régebben teniszütők és húrok voltak, most ez" – írta.

    Dolgopolov korábban Törökországba menekült édesanyjával és nővérével az orosz invázió elől, ott kezdett el lövészetet gyakorolni egy volt hivatásos katonával. 

    Nem vagyok egy Rambó, de 5 alkalomból 3-szor eltalálok egy 25 méterre lévő célpontot.

  • Az Egyesült Államok a szövetségeseivel közösen multilaterális munkacsoportot hozott létre az orosz oligarchák vagyonának zárolása érdekében, fokozva ezzel a nyomást Oroszországra az ukrajnai háború miatt – közölte az amerikai pénzügyminisztérium közleményét az MTI.

    A tájékoztatás szerint Ausztrália, Kanada, az Európai Bizottság, Németország, Olaszország, Franciaország, Japán és Nagy-Britannia képviselői találkoztak virtuális konferencia keretében Janet Yellen amerikai pénzügyminiszterrel és Merrick Garland igazságügyi tárcavezetővel.

    A résztvevő országok megállapodtak az orosz oligarchákat érintő információk gyűjtésében és cseréjében a többi között szankciók kivetése, vagyontárgyak zárolása, illetve lefoglalása, valamint jogi eljárások folytatása végett.

  • A legújabb fejlemények szerint kiszabadult Melitopol elrabolt polgármestere, Ivan Fedorov – számolt be a Sky News. A polgármestert az ukrán erők különleges hadműveletében szabadították ki.

    Nemrég olyan felvétel jelent meg, amely azt mutatja, hogy Volodimir Zelenszkij telefonon beszél vele.

    Nem hagyjuk el a sajátunkat

    – mondta neki az ukrán elnök. Bár nem sikerült igazolni a fordítást, a mosolygó ukrán elnök azt is közli a polgármesterrel, hogy „most már kivehet szabadnapot, egyet”. 

  • Olyan hamis videó terjeng az interneten, amely Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt mutatja, aki azt mondja az ukránoknak, hogy hadseregük erőfeszítései a háborúban kudarcot vallottak, és ténylegesen fel kell adniuk a harcokat – számolt be a Sky News.

    A felvétel egyébként feltűnően hamis, az elnök feje egyértelműen aránytalanul nagy a testéhez képest, és a mozgása sem koordinált.

  • A Kreml elfogadhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte Joe Biden amerikai elnök megjegyzését, amelyben háborús bűnösnek minősítette Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

    Elfogadhatatlannak és megbocsáthatatlannak tartjuk ezt a retorikát az államfőtől, akinek a bombái több százezer embert öltek meg világszerte

    – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

  • Itt megírtuk, amikor kiderült, hogy az ukrán ellenállás vezetőjét elrabolták. Arról is itt adtunk hírt, amikor előző nap a brit védelmi miniszter kijelentette, hogy az oroszok Fedorov helyett a saját emberüket ültették a polgármesteri székbe.

    Zelenszkij a legfrissebb Twitter-bejegyzésében kitett egy videót, amelyen a kiszabadult Melitopol polgármesterrel, Ivan Fedorovval beszélget telefonon.

    A SkyNews közben lehozta, hogy Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter szintén Twitteren osztotta meg, hogy elrabolták az ukrajnai Herszon régióban található Szkadovszk kikötőváros polgármesterét, Olekszandr Jakovljevet és helyettesét, Jurij Paljukot. Hozzátette, most már az egész Herszon régiót Oroszország uralja.

  • Megerősítést nyert az Index korábbi értesülése, amely szerint nem a megnövekedett rakétatámadások miatt rendelték el a kijárási tilalmat Kijevben másfél napra (kedd este 8 órától csütörtök reggel 7 óráig) – a helyi biztonsági szolgálatok arról szereztek tudomást, hogy több száz diverzáns szivárgott be Kijevbe – akik szabotázsakciókat akartak végrehajtani –, így a kijárási tilalommal ki tudták szűrni ezeket az embereket. 

    A legfrissebb információk szerit 105 „bajkeverőt” fogtak el. 

    Nem egészen világos, hogy ezek az emberek hogyan érkeztek a városba, azonban beszámolók szerint könnyen el tudnak lopni egy autót, ugyanis az ellenőrző pontokon nem ellenőrzik a gépkocsi-tulajdonosokat. 

    Kiss Dániel, az Index Kijevi tudósítójának helyi értesülései szerint az ukránok arra számítanak, hogy két-három nap múlva elkezdődhet Kijev ostroma.

  • Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús bűnös az ukrajnai invázió miatt – számolt be a Sky News

    Ő egy háborús bűnös

    – mondta Biden újságíróknak. Korábban beszámoltunk arról, hogy Joe Biden új katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának az Oroszország elleni harcban. A jelek szerint Ukrajna továbbra is számíthat az Egyesült Államokra. 

  • Vlagyimir Putyin egy videókonferencián azt mondta, hogy a Nyugat megpróbálja meggyengíteni Oroszországot, és ebben „nemzetárulók” segítik, akik „mentálisan” az országukon kívül vannak – számolt az MTI. 

    Az elnök szerint azonban az oroszok meg tudják különböztetni a hazafiakat az árulóktól.

    Putyin egy televíziós beszéden azt hangoztatta, hogy a Nyugat „képmutató beszédei és jelenlegi cselekedetei” mögött „ellenséges geopolitikai célok” húzódnak meg, mert a Nyugatnak nincs szüksége erős Oroszországra.

    Emlékeztetett arra:

    A nyugati országok támogatták a szeparatizmust, a terrorizmust, bátorították a terroristákat és banditákat az Észak-Kaukázusban.

  • Azt is megírtuk itt az Indexen, amikor a Hágai Nemzetközi Bíróság tárgyalásán Oroszország nem vett részt, ahogy azt is megírtuk itt, amikor a hágai törvényszék elkezdte vizsgálni az ukrajnai háborús bűnöket.

    A Hágai Nemzetközi Bíróság frissen döntött, amelyben kimondta, hogy Oroszországnak azonnali hatállyal be kell szüntetni a háborút, mert nem találtak bizonyítékot arra az orosz állításra, hogy a donyecki és luhanszki szakadár területeken népirtás zajlana az orosz nemzetiségű lakossággal szemben.

    Az ítéletet a testület 13 igen és 2 nem szavazattal fogadta el, csak a kínai és az orosz bírák szavaztak ellene – írta meg a Guardian.

    A döntést Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonnal üdvözölte egy Twitter-posztban, amelyben többek között azt írja:

    az Oroszország elleni perben Ukrajna győzött a Hágai Bíróság döntése szerint. A szervezet azonnal elrendelte a háború leállítását, aminek ha Oroszország nem tesz eleget, még súlyosabb szankciók fogják érni az országot.

  • Orbán Viktor az ukrán határhoz költözik, a kormány újabb 450 ezer menekültre számít – írta meg az Index. A kormányfő Facebook-oldalán megjelent poszt szerint már el is indult a keleti országrészbe, hogy személyesen egyeztessen a következő napokban a rendőri, katonai, egészségügyi vezetőkkel, találkozzon több érintett település elöljárójával és karitatív szervezetek helyszínen dolgozó munkatársaival.

  • Az orosz hatóságok letiltották a BBC híroldalát Oroszországban – közölte a Roszkomnadzor, az orosz média megfigyeléséért, ellenőrzéséért és cenzúrájáért felelős szövetségi végrehajtó hivatal.

    Ez csak a kezdete a megtorló intézkedéseknek, miután a Nyugat információs háborút robbantott ki Oroszország ellen

    – jelentette ki Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

    A szolgáltató azonban közzétett egy videót, amelyben megmutatják az oroszoknak, hogy lehet elérni a csatornát VPN-en és az alkalmazáson keresztül, egyúttal közölték, továbbra is bemutatják az eseményeket, történéseket.

  • Embercsempészet gyanújával kezdeményezett büntetőeljárást a román határrendőrség három román állampolgár ellen, akit az ukrán határ közelében fogtak el – közölte a Mediafax hírügynökség.

    Megpróbáltak megállítani egy, az országhatár felől közeledő gyanús autót a Suceava megyei Radóc közelében, a gépkocsivezető azonban nem állt meg, ezért a hatóságok üldözőbe vették.

    A sofőr a város bejáratánál elhagyta a járművet, majd elmenekült. A gépkocsiban hat ukrán állampolgárságú férfit találtak, akikről a hatóságok megállapították, hogy törvénytelenül lépték át az ukrán–román határt.

    Mivel mindegyikük menedékjogot kért Romániában, őket a bevándorlási hivatal radóci elhelyezési központjába vitték, ahol szállást és ellátást biztosítanak számukra menedékkérelmük elbírálásáig.

    Az őket szállító gépkocsivezetőt is elfogták, a vizsgálat során pedig kiderült, hogy a határsértőket két másik román állampolgár is segítette. Ellenük embercsempészet gyanújával indítottak eljárást.

    A román hatóságok eddig 450 olyan ukrán férfit vettek menedékkérőként nyilvántartásba, akik az ukrajnai hadkötelezettség elől a zöldhatáron keresztül szöktek át Romániába. A román belügyminisztérium frissen közölt adatai szerint addig 3753 ukrán állampolgár nyújtott be menedékkérelmet Romániában.

  • A különféle nemzetközi erőfeszítések közül, amelyeket az orosz invázió megtorlása érdekében hoztak létre nyugati országok, nagy valószínűséggel nem ez a leghatékonyabb  – számolt be a Sky News

    Az olyan graffitik, mint ez a dél-londoni falfestmény, legalább szolidaritásként jár el a brit fővárosban tartózkodó ukránok részére.

     

  • Ukrán nővérek egy ideiglenes klinikán szállnak meg egy alagsorban Kijev külvárosában, ahol 21 bércsecsemőre vigyáznak – számolt be a Sky News

    A babák szülei a háború miatt nem tudják ellátni őket.

    A csecsemőkre ügyelő nővér, Okszana Martinyenko azt mondta, hogy Szumiból származik.

    Mindennap várjuk a híreket arról, hogy mi történik a városunkban. De nem hagyhatjuk el ezeket a babákat

    – mondta. 

    A kijevi klinikán lévő gyermekek a főváros különböző szülészeteken születtek, de biztonságuk érdekében egy helyre szállították őket. 

    Ukrajna egyébként a béranyaság nemzetközi központja, és normál időkben a becslések szerint évente több ezer béranya szül ott csecsemőt.

  • A CNN egyik újságírója rakta ki a saját Twitter-oldalára azt a videót, amelyet Zelenszkij osztott meg az amerikai néppel, miután felszólalt a Capitoliumon, az amerikai kongresszus tagjai előtt.

    A videó a normális élet napsütötte képeivel indul különböző ukrán városokból, hogy aztán lássuk ugyanazoknak a helyeknek a pusztulását az orosz hadsereg bombázása alatt, míg a végére a totális pusztulásig jutunk el.

    A videó kifutása ezúttal is az, ami Zelenszkij számtalan korábbi felszólalásának: Ukrajna légtárzárat akar, ehhez pedig légierőre van szüksége.

    Ha túl sok, amit kérek, ajánljanak valami mást. Tudják, milyen légvédelmi rendszerre van szükségünk

    – mondta az ukrán elnök. 

  • A NATO-tagállamok egyetértettek abban, hogy a szervezet nem telepít csapatokat vagy légi eszközöket Ukrajnába, viszont katonai jelenlétének jelentős megerősítésére készül a szövetség keleti szárnyán – jelentette ki szerdán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek rendkívüli tanácskozását követő sajtótájékoztatón. Mint hangsúlyozta, a NATO-nak felelőssége, hogy az ukrajnai háború ne terjedjen tovább, az ország határain túlra.

    Pusztulást és szenvedést látunk Ukrajnában, de ez még súlyosbodhat, ha a NATO úgy avatkozik be, hogy a két ország közötti konfliktus kiterjedt háborúvá válik Oroszország és a szövetségesek között

    – jelentette ki. 

  • Több mint 70 járműből álló konvoj indult el az Ukrajna közepén fekvő Enerhodar városból Zaporizzsja felé a város evakuálása miatt – mondta Dmitro Orlov, Enerhodar polgármestere.

    Az orosz haderők tüzérsége egy civil konvojra lőtt Sztyepanhirszk közelében, amely az autópályán Zaporizzsja felé haladt

    – tájékoztatott Oleksandr Starukh, a Zaporizzsja régió közigazgatási vezetője a Telegram csatornáján. Közölte, hogy nincs halott, és jelenleg öt sebesültről tudnak, akik között egy gyermek van. Az ő állapota súlyos.

    Hozzátette azt is, hogy az orosz ágyúzás következtében az útvonalon tűz ütött ki.

    Enerhodart március 4-én foglalták el az oroszok. 

  • Civilekkel teli színházat bombáztak Mariupolban – közölte a BBC.

    Szerhij Orlov, Mariupol polgármestere elmondta, hogy orosz bombatámadás érte a város színházát, ahol civileket helyeztek el.

    Becslései szerint 1000-1200 ember tartózkodhatott az épületben, az áldozatok számát egyelőre nem tudni.

  • A francia miniszterelnök támogatási programot jelentett be azon nagy energiafogyasztó vállalkozásoknak és a halászoknak, akiket különösen sújt az energiaáraknak az ukrajnai háború miatti emelkedése – tette közzé az MTI. 

    Jean Castex miniszterelnök tájékoztatása szerint azok a vállalkozások részesülhetnek a támogatásból, amelyek földgázra és elektromos áramra fordított kiadásai „a forgalmuk legalább három százalékát elérik, és veszteséggel zárhatják az idei évet”. Az ő esetükben az állam átvállalja az energiakiadások többletének a felét.

    Az intézkedésre a gazdasági tárca becslése szerint mintegy 3 milliárd eurót költ a kormány.

    A halászok rendkívüli pénzügyi segítséget kapnak, amely a gázolaj literenkénti árából 35 eurocentes átvállalást jelent július végéig

    – jelezte a miniszterelnök.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszország gazdasága minden bizonnyal alkalmazkodni fog az új realitásokhoz, de a strukturális változások az infláció és a munkanélküliség átmeneti növekedéséhez vezethetnek – számolt be az Interfax

    Megerősítjük technológiai, tudományos szuverenitásunkat. További forrásokat fordítunk a mezőgazdaság, a gyártás, az infrastruktúra és a lakásépítés támogatására. Folytatjuk a külkereskedelmi kapcsolatok fejlesztését a gyorsan növekvő nemzetközi piacokat szem előtt tartva

    – sorolta fel az országban bekövetkező „strukturális változásokat” egy tanácskozáson. Azonban ezután hozzátette: 

    Az új realitások mélyreható változásokat követelnek meg gazdaságunkban, és megvallom őszintén, nem lesznek könnyűek, az infláció és a munkanélküliség átmeneti növekedéséhez vezetnek. 

  • A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál frissen kiadott nyilatkozatában elítélte Oroszország ukrajnai katonai invázióját, de állást foglalt a filmkészítők származás szerinti bojkottálása ellen.

    Azzal kezdik a nyilatkozatot, hogy a Berlinale határozottan elítéli Oroszország nemzetközi jogot sértő agressziós háborúját, és szolidaritását fejezi ki az ukrán emberekkel és mindazokkal, akik a háború ellen kampányolnak. Az orosz invázió és a polgári célpontok, például kórházak, iskolák és otthonok elleni támadások humanitárius és emberi jogi katasztrófát okoztak Ukrajnában.

    Ugyanakkor emlékeztettek arra, hogy a Berlinale a kultúrák közötti találkozások színterévé és a világ aktuális vagy történelmi eseményeit kritikusan megvitató platformjává vált.

    nem szándékoznak tehát filmkészítőket vagy a kultúrában dolgozókat nemzetiségük alapján kizárni a Berlinaléról.

    A cannes-i filmfesztivál korábban már szintén kiadott egy közleményt; teljesen ellentétes állásponton állnak. 

  • Húsz-harminc évet eshet vissza az orosz gazdaság, Vlagyimir Putyin orosz elnök a saját rezsimjét sodorta veszélybe Ukrajna megtámadásával – mondta Szergej Gurijev közgazdász, az orosz kormány volt gazdasági tanácsadója, aki 2013-ban Franciaországba menekült.

    Putyinnak sikerült romba döntenie az orosz gazdaságot néhány hét alatt

    – jelentette ki az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) korábbi vezető közgazdásza, aki jelenleg a párizsi Science Po politikatudományi egyetem oktatója. Hozzátette: a nyugati szankciók miatt hatalmas recesszió következik Oroszországban, és az ország várhatóan fizetésképtelenné válik.

    Szergej Gurijev szerint az elmúlt nyolc évben az orosz gazdaság stagnált, de amivel most néz szembe, az húsz-harminc évvel veti vissza az orosz gazdaságot a háztartások bevételeit és a gazdaság struktúráját illetően.

    Szerinte nem szabad lassítani a szankciókat, de ha a céljuk Putyin háborújának megfékezése, akkor Európának nem lesz más választása, mint nem vásárolni több orosz olajat.

    Ha minden nyugati ország csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez, az Kínát is arra ösztönözheti, hogy kövesse őket az olajembargóban, és megfossza Vlagyimir Putyint a forrásaitól brutális háborúja folytatásához

    – mondta az orosz közgazdász.

  • A Fehér Ház szerint nem változott Joe Biden amerikai elnök álláspontja az ukrán repüléstilalmi zónával kapcsolatban – számolt be a Sky News. Az Egyesült Államok továbbra sem szeretné lezárni az Ukrajna feletti légteret, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeretne elérni.

    A Fehér Házban attól tartanak, hogy ha bevezetnék a repülési tilalmat, az ahhoz vezethet, hogy az Egyesült Államoknak le kellene lőnie egy orosz repülőgépet – aminek a következményei súlyosak lehetnek. 

  • Ukrajna csatlakozik a fő európai villamosenergia-hálózathoz, ezzel leszűkítve az orosz támadások által okozott áramkimaradások esélyét – számolt be a BBC

    Ukrajna most már tagja az európai Energetikai Uniónak. Az ukrán energia most már Európába is eljut, és ugyanez fordítva

    – írta Zelenszkij Twitter-bejegyzésében, majd hozzátette, hogy hálás azoknak a magas rangú európai uniós tisztviselőknek, akik megvalósították a változást. 

  • Ukrajna méltatta a három európai vezető bátorságát, akik hosszú és veszélyes utat tettek meg vasúton Lengyelországból Kijevbe, ezzel is kifejezve támogatásukat, mivel a várost újabb orosz támadás érte – írja a BBC.

    Lengyelország, Szlovénia és Csehország miniszterelnöke kedd este találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, amikor a kijárási tilalom kezdetét vette Kijevben.

    Ezt követően a cseh miniszterelnök azt mondta az ukránoknak, hogy nincsenek egyedül. Ők az első nyugati vezetők, akik Ukrajnába látogattak Oroszország megszállása óta.

    Csodáljuk a bátor küzdelmedet. Tudjuk, hogy a mi életünkért is harcolsz. Nem vagy egyedül, országaink melletted állnak

    – írta Petr Fiala Twitter-üzenetében.

  • Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy Oroszország kész megvitatni Ukrajna semleges státuszát az ottani ellenségeskedések befejezését célzó tárgyalásokon, de hozzátette, hogy Moszkva továbbra is eléri hadművelete céljait, amely „terv szerint halad” – számolt be a Sky News

    Putyin kijelentette, hogy a konfliktus csupán ürügy volt a Nyugat számára a szankciók bevezetésére.

    A Nyugat még csak nem is titkolja, hogy célja az egész orosz gazdaság, minden orosz megkárosítása

    – mondta.

    Putyin szavai azután hangzottak el, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy komolyan tárgyalnak Ukrajna semleges státuszáról, és hogy a konkrét megfogalmazások közel állnak a megállapodáshoz.

  • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitter-bejegyzésben közölte, hogy az orosz megszállók továbbra is elrabolják a demokratikusan megválasztott helyi vezetőket Ukrajnában.

    Ma elrabolták Szkadovszk polgármesterét, Olekszandr Jakovljevet és helyettesét, Jurij Paljukot

    – írta a külügyminiszter, majd hozzátette, hogy az államoknak és a nemzetközi szervezeteknek követelniük kell Oroszországtól, hogy haladéktalanul engedjék szabadon az összes elrabolt ukrán tisztviselőt. 

    Korábban Olekszandr Jakovljev, Szkadovszk polgármestere is közzétett egy videoüzenetet, amelyben elmondta, hogy az orosz erők reggel mentek érte, hogy vele és a helyettesével beszéljenek.