A kínai repülőbaleset után nem találtak túlélőket

2022.03.22. 06:44

Hétfőn zuhant le egy belföldi utasszállító gép a dél-kínai Kuanghszi tartományban, a fedélzetén 133 utassal. Más források szerint a gépen 132-en utaztak. A helyszínen dolgozó mentőcsapatok jelentései szerint nincs jele túlélőknek – adta hírül az MTI kínai sajtójelentések alapján.

A baleset áldozatainak számát ugyanakkor hivatalosan még nem közölték, a mentési munkálatok még folyamatban vannak.

Úgy tudni, a gép a China Airlines kínai légitársaság B–1791 lajstromjelű, Boeing 737–89P típusú utasszállítója volt, amely Kunmingból tartott Kantonba (Kuangcsouba), amikor lezuhant. Az egyelőre továbbra sem tisztázott, hogy a zuhanást mi okozhatta.

A FlightRadar24 információi szerint a repülőgép hatéves volt, és a csaknem 9000 méteres magasságról 2 perc és 15 másodperc alatt körülbelül 3000 méter magasságra süllyedt. A lezuhant utasszállító miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök is kifejezte részvétét.

A repülőgép-szerencsétlenséggel kapcsolatban Háy György, a Malév nyugalmazott pilótája és balesetvizsgálója, repülésbiztonsági szakértő az Indexnek elmondta: az ilyen eseteknél tudni kell, hogy néhány órával a baleset után még nem lehet érdemi információja senkinek.

A gép normál utazórepülésben haladva megkezdte a süllyedést, amiből egy meredek zuhanás lett néhány perc alatt. Balesetvizsgálóként annyit tudok mondani, hogy az ilyen nagy gépeknél az elsődleges információforrás a feketedoboz, amelyben ezer fölötti adatot rögzítenek másodpercenként, így a gép működéséről majdnem mindent lehet tudni. A másik feketedoboz a pilótafülke hangjait rögzíti, hogy rekonstruálni tudjuk a pilóták reakcióit. Ilyen szituációkban néhány másodpercük adódik csak a megfelelő cselekvésre a pilótáknak

– nyilatkozta lapunknak Háy György.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport