Ellentámadásba lendültek az ukránok, Moszkva újra atommal fenyeget

K  AP20220326118
2022.03.26. 22:54

Szombaton feltörte az Anonymous hackercsoport az Orosz Központi Bank adatbázisát, és 28 gigabájt adatot hozott nyilvánosságra. A több tízezer dokumentum levelezéseket, átutalásokat, az oligarcháik üzleti titkait, eltitkolt gazdasági jelentéseket, más országokkal kötött kereskedelmi megállapodásokat és nyilatkozatokat tartalmaz, valamint információkat a kormány regisztrált támogatóiról, videokonferenciákról és a használt programokról. 

A hackercsoport az orosz elnököt, Vlagyimir Putyint is figyelmeztette: minden titkát nyilvánosságra fogják hozni. 

Az amerikai elnök szerint Putyin egy mészáros

Joe Biden kétnapos lengyelországi látogatásának zárónapján először Andrzej Duda elnökkel folytatott négyszemközti beszélgetést, ahol többek között arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök arra számított, hogy megosztja a NATO-t és leválasztja a Nyugatról annak keleti szárnyát. „Ez viszont nem sikerült neki, mindnyájan együtt vagyunk” – fogalmazott.

A hivatalos lengyel–amerikai tárgyalások után, szombat délután Joe Biden a varsói Nemzeti Stadionban a menekültek számára létesített ügyintéző központba látogatott el Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester kíséretében, ahol újságírói kérdésre Joe Biden kijelentette az orosz elnökről: „Putyin egy mészáros”.

Miután Joe Biden az orosz elnököt minősítette, rakétatámadás érte Lvivet, amellyel az amerikai elnöknek üzenhettek az oroszok. Joe Biden nem sokkal a csapások előtt a határ közelében tartózkodott, ahol amerikai csapatokkal találkozott. Lviv csupán 80 kilométerre található a lengyel határtól.

Szombat délután Varsóban tartott beszédében azt mondta, Ukrajna azért harcol, amiért Magyarország 1956-ban. Az amerikai elnök szerint Oroszország máris stratégiai vereséget szenvedett ukrajnai háborújában, az orosz erők nem törték meg az ukránokat lelkileg, és a Nyugat egységesebb, mint valaha „Magyarország 1956-ban, Lengyelország 1956-ban és aztán 1981-ben, Csehszlovákia 1968-ban. Szovjet tankok nyomták el a demokratikus felkeléseket, de az ellenállás folytatódott, míg végül 1989-ben leomlott a berlini fal, leomlottak a szovjet uralom falai, az emberek győztek” – fogalmazott Joe Biden. 

Moszkva bármikor bevetheti az atombombát

Mindeközben Oroszország új szintre emelte a nukleáris fenyegetést. Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök, az ország biztonsági tanácsának elnökhelyettese szerint Oroszországnak nem kötelessége megvárni, hogy más állam atombombát vessen be, ugyanis Moszkva ezt bármikor megteheti

Szergej Sojgu, Oroszország védelmi minisztere azt állította, hogy a nukleáris készenlét prioritást élvez, mire Volodomir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy Moszkva fenyegetést jelent az egész világra. „Oroszország szándékosan azzal kérkedik, hogy atomfegyverekkel elpusztíthatna nem csupán egy bizonyos országot, hanem az egész bolygót” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij. 

Ellentámadásba lendültek az ukránok

Több település körül is ellentámadásba lendült az ukrán haderő az elmúlt napokban. Visszavettek területeket a kijevi agglomerációban, délen visszaverték az orosz támadást Mikolaivnál, és elindultak Herszon felé, észak-északkeleten pedig Szumi déli részén nyomulnak előre. Szombaton egy stratégiailag fontos települést, Trosztjanyecet foglalták vissza az orosz haderőtől. 

Az orosz hírforrások viszont azt közölték: szándékosan adnak fel területeket, mert csapatösszevonásokat hajtanak végre egy nagyobb offenzíva kezdete és/vagy a Donbász teljes megszállása előtt. 

Mérgezéstől tart Putyin

Az elmúlt hónapban ezer alkalmazottját rúgta ki Vlagyimir Putyin, mivel attól félt, hogy megmérgezik. Az orosz elnök tart attól, hogy kárt akarnak tenni benne: testőrök, szakácsok, titkárok és mosónők is voltak az elbocsájtott alkalmazottak között. 

A magyar kormánynak még nem szóltak, hogy rubelben kell fizetni a gázért

Emelkedni kezdett a rubel árfolyama, miután Vlagyimir Putyin bejelentette: a gázimportot csak rubelben egyenlíthetik ki a nem baráti országok. A nem baráti államok listáján Magyarország is szerepel, a magyar kormány azonban még nem kapott hivatalos értesítőt a gázszállítmányokról szóló szerződés módosításáról. 

Őrült tempóban mondja le szerződéseit a Nyugat

Mindeközben Olaf Scholz német kancellár szerint az EU és a nyugati szövetségesek a lehető leggyorsabban függetlenítik magukat az orosz olaj-, gáz- és szénimporttól, ami miatt a moszkvai vezetés a pánik jeleit mutatja. Az EU vezetőihez intézett beszédében azonban elismerte, hogy még öt évbe telhet, mire Európa teljesen függetlenné válik az orosz energiaellátástól. 

A hadműveletek nem hozták meg a várt eredményt

Csiki Varga Tamás, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos munkatársa az RTL Híradónak elmondta: ha az oroszok valóban korlátozzák a fókuszt a kelet-ukrajnai Donbász térségére, akkor áttörhetik az ukrán védelmet. Változik az oroszok narratívája, mert a katonai műveletek egy hónap alatt nem hozták meg a várt eredményt. A szakértő szerint az oroszok továbbra is azt közvetítik, hogy jól teljesítenek, és nem számolnak be a műveleti kudarcokról. 

(Borítókép: Ukrán katonák egy páncélozott szállító harcjármű tetején a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. március 26-án.  Fotó:  MTI / AP / Efrem Lukackij)