Az ukrajnai háború miatt kiújulhatnak a harcok a Dél-Kaukázusban

2022.03.27. 09:23
Azzal vádolta meg szombaton Oroszország Azerbajdzsánt, hogy csapataival behatolt és csapásokat mért Hegyi-Karabah orosz békefenntartók által ellenőrzött övezetében – számolt be az MTI.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az azeri csapatok az utóbbi napokban török Bayraktar TB–2 drónokkal négy alkalommal támadták a hegyi-karabahi erők állásait Furuh településének térségében. Az azeri erőket felszólították, hogy vonják ki alakulataikat az övezetből. A védelmi minisztérium közlése szerint a békefenntartók jelenleg a helyzet rendezésén fáradoznak.

A nemzetközi elismeréssel nem rendelkező Hegyi-Karabah sajtójelentések szerint átmenetileg hadiállapot bevezetéséről döntött. A legfrissebb összecsapásokban pénteken három örmény vesztette életét.

Azonban Azerbajdzsán szombat este visszautasította a vádat, miszerint megsértette volna a 2020 novemberében kötött háromoldalú tűzszüneti egyezményt, amelynek értelmében orosz békefenntartókat telepítettek a térségbe. A bakui vezetés egyben azt rótta fel az örmény erőknek, hogy még mindig nem vonultak ki olyan területekről, amelyeket Azerbajdzsánnak ítéltek oda.

A helyi sajtó nemrég arról írt, hogy Oroszország vélhetően kivonta békefenntartói egy részét az ukrajnai háború miatt, és ezzel destabilizálta a dél-kaukázusi régiót. Moszkva egyelőre nem erősítette ezt meg.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, vasárnapi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.  • Tippek
  • Biztosítás