A magyar jogállamiságról tartott vitát az Európai Parlament alkotmányügyi szakbizottsága

2022.03.28. 22:24
A Magyarországgal szembeni hetes cikk szerinti jogállamisági eljárás volt a téma.

Hétfőn tartott vitát az Európai Parlament (EP) alkotmányügyi bizottsága (AFCO) a Magyarországgal szembeni hetes cikk szerinti jogállamisági eljárásról – adta hírül az MTI. A szakbizottság véleménytervezetének jelentéstevője Wlodzimierz Cimoszewicz lengyel szocialista képviselő, korábbi kormányfő volt. A politikus az ülésen elmondta, hogy a jogállamiság leépítése „lassú folyamat”, ráadásul szerinte Magyarországot tekintve „tovább romlott a helyzet”.

Mint fogalmazott, „a magyar kormány kétségbe vonta az Európai Unió Bíróságának jogköreit, az uniós jog elsőbbségét, valamint a koronavírus-járványt ürügyként használta fel, hogy megkerülje az uniós bíróság határozatait.”

Wlodzimierz Cimoszewicz az ülésen egyebek mellett a magyar sajtószabadságot, a fékek és ellensúlyok rendszerét, valamint a koronavírus-járvány időszakában meghozott vészhelyzeti törvénykezést is bírálta.

Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában erre reagálva elmondta: Magyarország erején felül teljesít az Ukrajnából érkező, eddig mintegy 700 ezer menekült befogadásában, így nincs szüksége „kioktatásra és megalapozatlan kritikákra”. A korábbi igazságügyi miniszter expozéjában felhívta a figyelmet arra is, hogy a hétfőre időzített vita nem segíti a választások szabad és külső befolyástól mentes megvalósulását, ugyanis Magyarországon április 3-án parlamenti választásokat tartanak.

Trócsányi László szerint az AFCO-tervezet ráadásul „politikai pamflet jellegű”, és ideológiára alapozott megállapításokat tesz.

Aki írta, nincs tisztában a tényekkel, és nem is törekszik a jogászi szakma szabályaihoz méltó gondolkodásra

– fejtette ki álláspontját a Fidesz EP-képviselője.

Az Európai Parlament korábban azon álláspontjának adott hangot, miszerint az Európai Bizottságnak az érintett tagállamok, vagyis Magyarország és Lengyelország írásbeli értesítésével azonnal el kell kezdeni a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszer alkalmazását.  • Hírek
  • Támogatások