18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Lábon lövik az elfogott orosz katonákat az ukránok?

K  AP20220329079
2022.03.30. 18:27

Erről a felvételről korábban részletesen írtunk már ebben a cikkünkben, itt azonban csak a videó egy részét mutattuk be (a képsorok megtekintését azonban így is csak erős idegzetűeknek ajánljuk!). 

Valerij Zsaluzsnij ukrán főparancsnok az esetre reagálva először azt állította, hogy az oroszok „rendezték meg” ezeket a videókat. Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó viszont azt ígérte, hogy részletesen kivizsgálják az esetet. Ugyanezt mondta az ENSZ ukrajnai megfigyelő missziójának vezetője, Matilda Bogner is, aki „nagyon aggasztónak” nevezte a felvételt.

BBC szerint a felvétel először vasárnap reggel jelent meg a közösségi médiában. A brit hírportál most részletesen elemezte a felvételt. 

Azt nem tudták megállapítani, hogy a videó hiteles-e vagy sem, néhány fontos részletet azonban sikerült tisztázniuk:

  • A videó helyszíne egy Twitter-felhasználó szerint a Harkivtól délkeletre levő településen, Malaja Rohanban található tejgazdaság volt. A BBC-nek több, korábban a helyszínen készült fotó alapján sikerült megerősítenie, hogy ez valóban így van. A helyszín azért érdekes, mert a települést a napokban foglalták vissza az ukránok, és a hétvégén ott még folytak a harcok. 
  • A felvétel készítésének időpontja még a metaadatok alapján sem derült ki. A BBC szerint azonban a videón látható időjárást az utóbbi napok harkivi időjárási viszonyaival összevetve az valószínűsíthető, hogy március 26-án, szombaton kora reggel történhetett az eset.
  • A felvételen látható foglyok közül többnek is zsákot húztak a fejére, és néhányuknak már a videó elején is vérzett a lába, miközben nem egyértelmű, hogy miként sérültek meg (vagy miért nem látták el őket). A foglyokat a fogvatartóik kikérdezték, többek közt arról, hogy milyen katonai egységben szolgáltak, és mit csináltak a térségben. Az egyik foglyot azzal vádolták meg, hogy részt vett Harkiv bombázásban, egy másiktól pedig azt kérdezték meg, hogy milyen nemzetiségű, mire ő azt válaszolta, hogy azeri (közülük több millióan élnek Oroszországban). 
  • A videó egy későbbi pontján – ez látható az általunk korábban bemutatott felvételrészleten is – a foglyok közül hármat egy járműhöz visznek, és az egyik katona lábon lövi őket. Utána ezeket az embereket is kikérdezték a fegyveresek. 
  • A fogvatartók által beszélt orosz a BBC által megkérdezett nyelvészek szerint megegyezik azzal az akcentussal, amelyet a kelet-ukrajnaiak beszélnek. Ez viszont nem bizonyítja, hogy ők ukrán katonák lennének, sőt, még az sem kizárt, hogy oroszpárti szeparatisták voltak valójában.
  • A fegyvereseken egyébként az ukránok által viselt, kék megkülönböztető karszalag látható, csapatjelvény vagy bármilyen egyéb katonai jelzés – amely alapján egyértelműen beazonosítható lenne, hogy mely ezredben szolgálnak –, nincs rajtuk.
  • A fegyvert, amellyel lábon lőtték a katonákat, Nick Reynolds, a Royal United Services Institute (RUSI) szakértője elemezte a BBC-nek. Ő azt mondta, hogy a felvételen látható AK–74-es gépkarabély hasonló ahhoz, amelyet az ukrán különleges műveleti egységek használnak, de olyan módosításokat vannak rajta, amelyeket ő még nem látott. Hozzátette azt is, hogy mindkét harcoló fél zsákmányolt a másiktól fegyvereket, tehát ez sem lehet perdöntő bizonyíték. 
  • Ezzel összefüggésben néhányan kifogásolták, hogy a videóban csak nagyon kicsi a visszarúgása annak a fegyvernek, amivel lábon lőtték a foglyokat, tehát még az is lehet, hogy vaktöltényeket lőttek ki a fegyverből. Erre Nick Reynolds azt mondta, hogy a videóban használt AK–74-es egy kis kaliberű, 5,45 mm-es fegyver, amelynek éles töltény esetén is csak kicsi a visszarúgása, és a felvétel minőségéből nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy mit lőttek ki belőle.
  • Sokan más szempontból vonták kétségbe, hogy valóban lábon lövik-e a videóban a foglyokat, mivel szerintük a lövések után alig látható vér a felvételen, valamint a foglyok kiáltozása is színleltnek tűnik. A BBC több katonai orvost is megkérdezett erről, de ők sem tudtak egyértelműen állást foglalni abban a kérdésben, hogy megrendezett-e a videó. Egyikük viszont azt mondta, hogy neki hihetőnek tűnik a felvétel. 
  • A BBC arra is felhívta a figyelmet, hogy a térségben, Malaja Rohantól néhány kilométerre a március 26–27-i hétvégén a szélsőjobboldali Azov-ezred egyik csapata, a Kraken-egység is harcolt. Ráadásul ők pénteken azt állították, hogy 30 orosz fegyverest fogtak el az egyik közeli faluban, akiket aztán bezártak egy kamionba, és arra kényszerítettek, hogy énekeljék el az ukrán himnuszt.  
  • A brit portál megkérdezte az Azov-ezred mögött álló párt, a Nemzeti Hadtest (Nacionalnij Korpusz) helyi vezetőjét, hogy ők állnak-e a hadifoglyok lábon lövése mögött. Ő azonban tagadta, hogy így lenne, és azt mondta, hogy nekik semmi közük nincs a felvételhez.

Egyelőre tehát nem egyértelmű, hogy hiteles-e a videó, vagy hogy kik szerepelnek rajta, de elképzelhető, hogy a későbbiekben még kiderülnek újabb részletek ezzel kapcsolatban.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép: Ukrán katonák az orosz légitámadásban megsemmisült helyi kormányépület romjai előtt 2022. március 29-én. Fotó:  Pétrosz Jannakurisz / AP / MTI)