új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vlagyimir Putyin kedden közölte Emmanuel Macron francia elnökkel, hogy Mariupol bombázása addig folytatódik, amíg a védők meg nem adják magukat – írja a BBC a Kreml által kiadott közleményre hivatkozva.

    Mindeközben a francia elnöki hivatal közleménye arra helyezte a hangsúlyt, hogy az orosz elnök is beleegyezett abba, hogy létrehozzanak egy humanitárius korridort a városnál, amelyen keresztül a civilek elhagyhatják az ostromlott települést. A korridor létrehozásának tervét francia, török és görög támogatással, valamint több humanitárius csoport segítségével dolgozták ki. 

  • Mint azt megírtuk, a stratégiailag fontos ukrán Kígyó-szigeten tizenhárom ukrán katona tartózkodott, amikor megjelent egy orosz hadihajó. Az oroszok rádión fegyverletételre szólították fel a határőröket. 

    A hangfelvétel tanúsága szerint a párbeszéd a következőképpen zajlott le:

    Ismétlem, tegyék le a fegyvereket, és adják meg magukat, különben tüzet nyitunk. Vették?

    – hangzik az orosz hadihajó üzenete.

    Megmondjam nekik, hogy kapják be?

    – kérdezi az egyik katona, Roman Hribov a parancsnokukat.

    Feltétlenül

    – hangzik a válasz.

    A Hribov ezután visszafordul a mikrofonhoz, felerősíti a hangerőt, és közli az oroszokkal, hogy bekaphatják. (Szó szerint azt mondja: „Russzkéj koráblj, idé nahuj!” – azaz: Orosz hadihajó, menj a f*szba!)

    Korábbi hírek szerint a sziget mind a 13 védője hősi halált halt, később azonban kiderült, hogy életben vannak, majd egy fogolycsere keretében haza is kerültek. 

    Roman Hribov, aki világszerte az ukrán ellenállás szimbólumává vált, most az ukrán hadügyminisztertől átvehette az Ukrajna Hőse kitüntetést, amely a legmagasabb adományozható kitüntetés az országban. 

  • Szinte semmilyen ígéretes fejleménnyel nem szolgált a keddi isztambuli béketárgyalás – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

    Úgy fogalmazott: „Az egyetlen pozitívom, hogy az ukrán fél végre elkezdte részletesen kidolgozni és papírra vetni az ajánlatát. Eddig ez nem történt meg.”

    Ami viszont a többit illeti, nem mondhatnánk, hogy bármilyen előrelépés, bármi ígéretes fejlemény lett volna

    – mondta Peszkov az Interfax hírügynökség szerint.

    A szóvivő ezután azt is hangsúlyozta, hogy a Krím félszigetet egyértelműen Oroszország részének tartják, ez nem képezi tárgyalás alapját számukra. Peszkov ezenkívül azt is elmondta, hogy a későbbiekben Vlagyimir Megyinszkij, az orosz békedelegáció vezetője részletesebben is beszámol majd a fejleményekről.

    Az oroszok a keddi tárgyaláson azt ígérték, hogy Kijev és Csernyihiv környékén csökkentik a harcok intenzitását, nem indítanak támadást. Ennek hitelessége azonban kétségessé vált, ugyanis Csernyihivet az ukránok szerint továbbra is nagy erőkkel bombázzák. 

  • Az ukrán védelmi minisztérium közzétett egy több kamerával (drónokkal, sisakokra szerelt kamerákkal) készített részletes felvételt arról a csatáról, amely egy Harkiv-közeli településen zajlott.

    A kistelepülést a harckocsikkal is támogatott ukrán fegyveresek foglalták vissza az oroszoktól. Az orosz védők egy nagyobb épületben barikádozták el magukat, de az ukránok végül felőrölték a védelmüket és sokukat elfogták.

    Elképzelhető, hogy az ukránok készültek arra, hogy sikeres lesz a támadás, ezért is rögzítették ennyire alaposan a történteket.

  • Odessza régióban az ellenség partra szállásának veszélye áll fenn – számolt be róla Vlagyiszlav Nazarov, a régió egyik magas rangú katonatisztje.

    Az ellenséges hajók az odesszai partok körül manővereznek, a partra szállás veszélye továbbra is fennáll a régióban. Az ellenség kitartóan végez légi felderítést és támadást

    – idézi Nazarovot az Unian.

  • A katonai szakértők véleménye szerint az orosz kotróhajó szedte fel és vélhetően szándékosan engedte szabadon a Fekete-tengeren sodródó ukrán tengeri aknákat – adta hírül az MTI.

    Mindez amiatt történhetett, hogy a tengeri áramlatok elsodorják őket.

    A román Adevarul hírpotáénak nyilatkozó Constantin Ciorobea tartalékos ellentengernagy, a román haditengerészet vezérkari főnökének volt helyettese kizártnak tartja, hogy vihar téphette volna le a horgonyokról a tengeri aknákat, amelyekkel az ukránok vontak védővonalat Odessza kikötője elé.

    Ciorobea hozzátette: tudomása van arról, hogy március 15-én Odessza térségébe küldte két kotróhajóját az orosz haditengerészet, vélhetően azért, hogy biztonságos útvonalat szabadítsanak fel az orosz hadihajók számára egy esetleges partra szálláshoz.

  • Az ukrán kormány előzetes felmérése szerint az Oroszországgal vívott háború okozta károk meghaladják az egybillió dollárt – írja a Korrespondent ukrán hírportál Denisz Smihal ukrán miniszterelnök nyilatkozata alapján.

    A miniszterelnök elmondta, hogy csak az infrastrukturális károk összege meghaladja a 120 milliárd dollárt. Emellett csaknem további 270 milliárd dollár kiadás keletkezett a katonai infrastruktúrában és egyéb polgári hálózatban.

  • Ingyen sportolhatnak a BVSC-Zugló sportegyesület létesítményeiben az Ukrajnából a háború miatt ide menekülő fiatalok, amivel az egyesület a Magyarországon oltalmat kereső családokat igyekszik segíteni – adta hírül az MTI.

    Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, a BVSC-Zugló elnöke számolt be a klub szolidaritási akciójáról, amellyel több sportágban biztosítanak sportolási lehetőséget a Magyarországra menekülő ukrán fiatalok számára a Szőnyi úton.

  • Összesen 105 ember elhelyezésében és szállításában segített a katasztrófavédelem az elmúlt 24 órában – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül. A tájékoztatás szerint az érkezők között 63 gyermek volt.

    A háború kitörése óta összesen 8419 ember, közülük 4632 gyermek és 2579 nő esetében kellett intézkednie a szervezetnek, a helyzet kezelésében tizenhárom megye érintett.

    Az elmúlt 24 órában a háború elől menekülők elhelyezését célzó munkában a katasztrófavédelem nyolcvannégy munkatársa működött közre.

  • Az ukrán fegyveres erők újabb hadianyagraktárainak megsemmisítéséről és egy mikolajivi harcálláspont felszámolásáról számolt be szerda délelőtti hadijelentésében az orosz katonai szóvivő – adta hírül az MTI.

    Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője moszkvai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az orosz haderő Hmelnyickij megyében nagy pontosságú levegő-föld rakétákkal üzemanyagraktárakat, a Donyeck megyében található Kamjanka községnél pedig Iszkander harcászati rakétával üzemanyag- és tüzérségi lőszerraktárt semmisített meg.

    Az elmúlt 24 óra alatt összesen 64 ukrán katonai objektumot pusztítottak el a tájékoztatás szerint. Konasenkov ezek közé sorolta az ukrán különleges műveleti erők Mikolajiv megyei főhadiszállását is.

  • Az eddigi 24 csapatból 22 jelezte részvételét az orosz bázisú Kontinentális Jégkorongliga (KHL) következő szezonjában – adta hírül az MTI a TASZSZ orosz állami hírügynökség közlése alapján.

    Bő egy hónapja, az Ukrajna elleni orosz invázió megindulása után néhány nappal a lett Dinamo Riga jelentette be kilépését a KHL-ből, majd a finn Jokerit közölte, hogy már a mostani szezon rájátszásában sem vesz részt.

    A 22 csapatosra csökkent mezőnyt így 19 orosz, valamint egy-egy fehérorosz, kazah és kínai hokicsapat alkotja.

  • Ukrán zenészek, Gerald Estrada és a Bajraktar együttes a Modern Talking legendás slágerét az ukrajnai háború témájára dolgozták fel. A trió az Ukrajnában maradt orosz hadseregnek énekel, és azon gúnyolódik, hogy végtagok nélkül maradnak.

    Az együttes azt is javasolta, hogy ez a dal legyen Csornobajivka himnusza, ahol az orosz fegyveresek többször is vereséget szenvedtek az ukránoktól.

    A zenészek mindvégig gúnyolják azokat a megszállókat, akiket Vlagyimir Putyin orosz elnök „ágyútöltelékként” küldött Ukrajnába.

  • A brit kormány 25 500 vízumot adott ki ukránoknak a menekültek behozatalát célzó programok keretében, miután Oroszország múlt hónapban megtámadta Ukrajnát – írja a Guardian.

    Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az ENSZ becslése szerint Ukrajnából a háború kezdete óta már több mint négymillió ember menekült el.

  • Az ukrán rendőrség nyomozása alapján bíróság elé állítanak két hadköteles korú kárpátaljai férfit, akik megtagadták a behívó átvételét, ezzel megtagadva a hadkötelezettséget, ami Ukrajnában bűncselekménynek számít – írja a Goloskarpat a kárpátaljai megyei közigazgatás sajtószolgálatára hivatkozva.

    A 28 éves zaporizzsjai és a 40 éves Luhanszk megyei férfiak ügyét a Munkácsi Járási Ügyészségre továbbították.

  • A lengyel kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az év végéig az ország függetlenné váljon az orosz kőolajszállításoktól – jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

    Bemutatjuk az európai viszonylatban a legradikálisabb tervet az orosz kőolajtól való függetlenedésre, mégpedig ez év végéig

    – jelentette ki Morawiecki.

    Lengyelország kőolaj-behozatala Oroszországból az utóbbi években fokozatosan csökkent, 2021-ben a szükségletek több mint 63 százalékát fedezték orosz forrásokból. A Rosznyeft orosz kőolajvállalattal kötött hosszú távú szerződés idén decemberben jár le, egy másik, a Tatnyeft orosz olajipari társasággal kötött szerződés pedig 2025-ig érvényes – ismertette az MTI.

  • Az amerikai űrhajós és orosz kollégái szerdán a Szojuz űrkapszulával térnek vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) – számolt be az MTI. Mark Vande Hei, Anton Skaplerov és Pjotr Dubrov közép-európai idő szerint fél 12-kor landol Kazahsztánban.

    Nemrég felmerült, hogy az amerikai Vande Hei az Egyesült Államok és Oroszország között az ukrajnai háború miatt feszültté vált viszony miatt esetleg nem tér vissza az orosz Szojuz űrhajóval.

    Vande Hei és Dubrov együtt érkeztek az űrállomásra 2021. április 9-én. Az 55 éves amerikai űrhajós 341 napot töltött az űrállomáson, ezzel megdöntötte Scott Kelly korábbi rekordját.

  • Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint az orosz invázió február 24-i kezdete óta 4,02 millió ember hagyta el Ukrajnát – írja a Guardian.

    Az invázió előtti lakosság száma körülbelül 44 millió volt, így elmondható, hogy az elmúlt öt hét leforgása alatt minden 11. ember elhagyta az országot.

    A legtöbb menekült (2,34 millió) a lengyel határ felé indult útnak, míg Romániába 609 ezren érkeztek. Ugyancsak százezrek menekültek Moldova, Magyarország és Szlovákia irányába. Németországba több mint 280 000 ukrán állampolgár érkezett. Mivel a schengeni övezet belső határain nincsen állandó határellenőrzés, és az ukrán útlevéllel rendelkezők 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak Németországban, valós számuk ennél valószínűleg sokkal magasabb – ismertette az MTI az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) összesítését.

  • Kedden az Egyesült Királyság adott otthont a Concert For Ukraine – Charity Music Eveningnek, ahol Ed Sheeran, Camila Cabello és más művészek léptek fel. Jamala képviselte Ukrajnát a koncerten, mellyel a szervezőknek 16 millió dollárt sikerült összegyűjteniük az ukrajnai menekültek megsegítésére.

    A szervezők elmondták, hogy a jegyértékesítés kezdete után kevesebb mint egy órával minden jegy elkelt.

    A koncert számos résztvevője az ukrán zászló színeibe öltözött. Az Eurovízió 2016-os győztese, az ukrán Jamala az 1944 című dalát adta elő.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 5607-en léptek be Magyarország területére Ukrajnából, míg a román–magyar határszakaszon 4248-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából jöttek – tájékoztatta az MTI-t az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

    A beléptetettek közül a rendőrség 2169 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az érintetteknek a rendelkezésre álló idő alatt fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzésének érdekében.

  • Sir Richard Shirreff, a NATO volt európai főparancsnok-helyettese nem tartja valószínűnek, hogy Oroszország csökkenti Kijev és Csernyihiv elleni támadásait – számolt be a BBC.

    Az exfőparancsnok-helyettes szerint ez annak a felismerése, hogy a több fronton való előrehaladás kísérlete kudarcot vallott, és nagy valószínűséggel átcsoportosítás van kilátásban.

    Amíg Putyin a Kremlben van, nem lehet béke Európában

    – mondja Sir Richard.

  • A BOK-csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton kedden 1161 menekülőnek segítettek az ott dolgozók – tájékoztatta az MTI-t Budapest Főváros Kormányhivatala. Az éjszakát 271 ember töltötte a létesítményben.

    A majdnem 4400 négyzetméter nagyságú, éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot és internetelérést biztosít a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve.

  • Az orosz csapatok több mint 70 embert, nőket és az egészségügyi személyzet tagjait hurcolták el egy mariupoli szülészetről – jelentette be szerdán az Azovi-tengeri kikötőváros vezetősége. Mint írják, eddig összesen több mint 20 ezer mariupolit hurcoltak el akaratuk ellenére „távoli orosz városokba”, az embereket az irataiktól is megfosztották. A tájékoztatást független forrásokból nem lehet megerősíteni, mert a város február vége óta blokád alatt áll.

    Az MTI beszámolója szerint eközben kedden ismét telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az Élysée-palota tájékoztatása szerint a csaknem egyórás megbeszélés témája a Franciaország, Törökország és Görögország által Mariupolban tervezett evakuációs művelet volt, amelyről az orosz elnök azt mondta, hogy „gondolkozni fog rajta”, mielőtt választ ad. A megbeszélés után a francia elnöki hivatal részéről azt közölték, Mariupolban jelenleg nem adottak a feltételek humanitárius akció megkezdéséhez.

    Mariupolban jelenleg is mintegy 160 ezer civil tartózkodik. Az ukrán Azov zászlóalj jelentése szerint az orosz fegyveresek a helyi vöröskereszt épületét is lövik.

  • Csak tíz év múlva tudna Magyarország teljesen leválni az orosz földgázról – jelentette ki az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipar elemzője a Világgazdaságnak. Pletser Tamás szerint mindezen javíthatna, ha Európa felé ki lenne építve egy jelentős LNG-kapacitás és egy szállítási útvonal.

    Az Eurostat friss adatközlése szerint Magyarország energiaimport-függősége európai összehasonlításban meglehetősen magasnak számít, ráadásul az orosz energiaimport-függőség tekintetében hazánk harmadik helyen áll az uniós országok listáján, Litvánia és Szlovákia mögött.

  • Alig néhány héttel az Oroszország elleni „pokoli” szankciók bevezetése után, ahogy az várható volt, kiderült, hogy bumerángként ütnek vissza Nyugatra – mondta Dmitrij Medvegyev, Oroszország Biztonsági Tanácsának alelnöke.

    Emelkedik a globális infláció. Úgy tűnik, Európában recesszió kezdődik, ami az egész világra átterjedhet. Kozmikus sebességgel emelkednek az üzemanyagárak

    – sorolta Medvegyev.

    Véleménye szerint egyértelmű, hogy a nyugati országok nemzeti vezetőinek kijelentéseivel ellentétben nem minden állam birkózik meg sikeresen egy ilyen gazdasági válsággal.

  • Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a közszolgálati televízió szerda reggeli műsorában közölte: eddig 542 ezren érkeztek Magyarországra az ukrajnai háború miatt.

    Hozzátette: Magyarország azoknak is segít, akik Kárpátalján vagy Ukrajna más területén nagy hiányt szenvednek. Ezt a kettős feladatot pedig az ország példásan teljesítette, a magyar emberek megmutatták a segíteni akarásukat.

    Eddig hárommilliárd forint értékben küldtünk adományokat Ukrajnába

    – emelte ki a főtanácsadó.

  • Csapást mértek a nyugat-ukrajnai Hmelnickijre – jelentette be Olekszandr Szimcsisin polgármester.

    A regionális katonai adminisztráció vezetője, Szerhij Hamalij elmondta, hogy kedd este az orosz agresszor rakétát lőtt ki a Hmelnickij régióban található Sztarokosztyantinyiv város katonai létesítményére.

    Éjszaka emellett három támadás érte a környék ipari objektumait. Az áldozatokról egyelőre nincsenek információk.

  • Az Orosz Föderáció fegyveres erői március 28-án este nagy pontosságú, légi indítású cirkálórakétákkal megsemmisítettek egy nagy üzemanyagbázist Klevany falu közelében, a Rivnei régióban – közölte az orosz védelmi minisztérium. Hozzátették: erről a bázisról szállítottak üzemanyagot az ukrán katonai járművekhez Kijev elővárosaiba.

    Az éjszaka folyamán az orosz légvédelem három pilóta nélküli ukrán légi járművet semmisített meg Csernobajevka (Ukrajna, Herszon megye) település környékén. A tájékoztatás szerint az orosz fegyveresek éjszaka 68 ukrajnai katonai létesítményt találtak el, köztük van

    • három parancsnoki állomás,
    • négy légvédelmi rakétarendszer,
    • egy radarállomás,
    • öt rakétavető,
    • két lőszerraktár,
    • három üzemanyagraktár és
    • 19 ukrán katonai központ.
  • Megrázó videofelvétel jelent meg a letarolt Irpinyről, amelyet hétfőn szabadítottak fel az ukrán fegyveresek.

    A videót Jurij Gruzinov operatőr és az Ukrainian Witness civil szervezet készítette. A felvételen a lebombázott lakóházak és az utcán fekvő holttestek is láthatók, ezért csak erős idegzetűeknek ajánljuk a videó megtekintését.

  • Az orosz erők nehéztüzérséggel lőtték a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében található Liszicsanszk város lakónegyedét szerda reggel – közölte a Luhanszk megyei közigazgatási hivatal a Facebook-oldalán.

    Szerhij Hajdaj, a hivatal vezetője arról tájékoztatott, hogy több panelházban keletkezett nagyobb kár, a mentési munkálatok pedig jelenleg is tartanak.

  • Donald Trump volt amerikai elnök felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy adjon ki minden birtokában lévő információt Hunter Biden kelet-európai oligarchákkal való kapcsolatairól – írja a Just The News.

    A Real America’s Voice kedden sugárzott Just the News televíziós műsorában a volt elnök egy 2020-as szenátusi jelentésre hivatkozott, amely szerint Jelena Baturina orosz oligarcha, Moszkva polgármesterének akkori felesége egy évtizeddel ezelőtt 3,5 millió dollárt adott egy olyan cégnek, amelynek társalapítója Biden fia, Hunter Biden volt. Azóta sem derült ki, hogy a cég miért kapott ilyen mértékű anyagi támogatást az orosz üzletasszonytól.

    3,5 millió dollárt adott neki, és azt gondolom, hogy Putyin tudja a választ, miért kapta, és el kellene mondania

    – mondta Trump az interjúban.