új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul az Index napi hírfolyama, melyben beszámoltunk az orosz–ukrán háború fejleményeiről. A legfontosabb történéseket összefoglaló cikkünket itt olvashatja.

    Holnap ismét jelentkezünk a legfrissebb hírekkel, tartsanak velünk.

    Köszönjük megtisztelő figyelmüket, pihenjenek jól!

  • Gérard Depardieu francia színész, akit barátság fűz Vlagyimir Putyinhoz, csütörtökön elítélte az orosz elnök „elfogadhatatlan őrült eltévelyedéseit”, és bejelentette, hogy az április eleji három párizsi koncertjének bevételét „az ukrajnai áldozatoknak” ajánlja.

    Az orosz nép nem felelős olyan vezetőinek elfogadhatatlan őrült eltévelyedéseiért, mint amilyen Vlagyimir Putyin

    – írta közleményében a francia sztár, aki korábban többször is méltatta az orosz elnököt.

    Gérard Depardieu április 1. és 3. között a párizsi Champs-Elysées színházban adja elő a Barbara énekesnő sanzonjaiból összeállított estjét.

    Hét nappal az Oroszország indította háború kitörése után, március 1-jén Gérard Depardieu az AFP francia hírügynökségen keresztül azt üzente az Ukrajnában harcoló feleknek, hogy hagyják abba a háborúskodást és tárgyaljanak.

    Gérard Depardieu a francia állampolgársága mellett orosszal is rendelkezik, amit 2013 januárban kapott meg. A színész azt követően kapta meg az orosz útlevelet Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, hogy bejelentette: Belgiumba költözik az akkori szocialista francia kormánynak a gazdagokra kiróni tervezett 75 százalékos adója miatt.

  • Olekszandr Hruzevics, az ukrán szárazföldi erők parancsnokhelyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy részleges csapatkivonást rögzítettek a főváros, Kijev felől is. Szavai szerint az éjszaka folyamán csaknem 700 haditechnikai eszközt számoltak meg, amelyek Ivankiv, onnan pedig Fehéroroszország felé haladtak. Nem zárta ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy ezeket az erőket Oroszország később a Donyec-medence felé irányítja.

    Elmondhatom, hogy az ellenség igyekszik visszavonni erői egy részét, de összességében átstrukturálta stratégiai céljait: megpróbálja az erőit keletre, Donyeck és Luhanszk megyék közigazgatási határaihoz irányítani. Ugyanakkor a Kijev körül megmaradt erők meglehetősen nagyok. Nincs mitől félni, de kárt okozhatnak

    – mondta a katonai vezető. Emlékeztetett, hogy továbbra is érik rakétatámadások a fővárost, egyúttal biztosított afelől, hogy meggátolják az orosz erők benyomulását Kijevbe. Hozzátette még, hogy jelenleg a főváros körül több helyütt aknamentesítenek – számolt be az MTI.

    Csak tegnap hét nagy erejű robbanószerkezetekkel aláaknázott területet tisztítottunk meg három településen

    – fogalmazott Hruzevics.

  • Az Európai Bizottság csütörtöktől ukrán és orosz nyelven is elérhető információs szolgáltatást nyújt, többek között az Ukrajna iránt tanúsított uniós szolidaritás részleteivel, és valamennyi, az Ukrajna ellen indított orosz támadással kapcsolatban hozott uniós intézkedésekről – ismertette az MTI.

    Csütörtöktől az Európai Unió területén belül és kívül bárki ukrán és orosz nyelven is kérdéseket tehet fel vagy kérhet tájékoztatást az úgynevezett Europe Direct ügyfélszolgálati központtól. Az ügyfelek kérdezhetnek az Ukrajnának nyújtott uniós segítség részletei mellett az Oroszországgal szemben hozott szankciókról, az orosz támadás miatt Ukrajnából elmenekülők részére biztosított ideiglenes védelemről, az őket megillető jogokról, illetve a szükséget szenvedők által igénybe vehető egyéb támogatásokról.

  • Egy 1998-as születésű kárpátaljai fiatal életét követelte Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja. A nagykomjáti Csornyiij Olekszsandr a Luhanszk területén vívott csatában vesztette életét – közölte a Nagyszőlősi Városi Tanács Facebook-oldalán.

    A fiatal katona a lembergi katonai akadémia tanulója volt, és egy évig szolgált szerződésesként. A terrorellenes műveletek helyszínén teljesítette a szolgálatát. Később, március 3-án jelentkezett az ukrán hadseregbe, hogy megvédje hazáját.

    Csornyijt várandós felesége gyászolja. Április 2-án vesznek végső búcsút tőle.

  • Az infláció 1999 óta a legmagasabb szinten lesz idén Oroszországban, a gazdaság pedig rég nem látott mértékben zsugorodik majd az Ukrajna elleni háború miatt meghozott nyugati szankciók következményeképp – ismertette az MTI a Reuters hírügynökség által megkérdezett 15 elemző meglátását. Véleményük átlaga szerint az orosz jegybank legközelebbi, április 29-i kamatdöntő ülésén húsz százalékon tartja az alapkamatot. Február 28-án még egy lépésben emelték 9,50 százalékról a jelenleg érvényes szintre.

    A megkérdezett elemzők szerint 23,7 százalék lehet az idei infláció, ami jóval felülmúlja a jegybank által prognosztizált négyszázalékos inflációs célt. A Reuters által januárban megkérdezett elemzők az idei évre még csak 5,5 százalékos inflációval számoltak.

    A szakértők szerint a hazai össztermék (GDP) 7,3 százalékos csökkenést hozhat, míg a januári felmérés még 2,5 százalékos növekedést valószínűsített. A nem végleges számítások szerint tavaly 4,7 százalékkal nőtt az orosz GDP.

  • Napi egymillió hordó olaj kibocsátását rendelte el Joe Biden amerikai elnök az ország stratégiai kőolajtartalékából az energiaárak szabályozása érdekében.

    A nemzetközi média szerint az amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy az orosz olajimport betiltása helyes, de költségei vannak.

    A mi áraink emelkednek Putyin intézkedése miatt. Nincs elég kínálat. Ha alacsonyabb árakat akarunk, akkor most több olajellátásra van szükségünk

    – tette hozzá. Biden elmondta, hogy a világ minden tájáról szövetségeseivel és partnereivel koordinálta az olajkibocsátást.

    Összetett erőfeszítéseinkkel együtt jóval több mint egymillió hordót szállítunk naponta. A nemzetek összefognak, hogy megtagadják Putyintól, hogy energiaforrásait az amerikai családok és a demokrácia ellen fegyverezze fel világszerte

    – mutatott rá Joe Biden.

  • Az orosz Bloggerek Tanácsa egymilliárd dollár összegű kártérítést követel a Metától azoknak az Instagram-felhasználóknak a javára, akik elvesztették bevételüket a közösségi hálózat blokkolása miatt – számolt be róla a helyi média.

    A bloggerek úgy vélik, hogy Mark Zuckerberg cégének nyilvánosan bocsánatot kellene kérnie az orosz állampolgároktól a közösségi hálózat blokkolása miatt.

    Valerija Ritvin, a tanács alapítója azt mondta, hogy a kompenzációt olyan magán- és jogi személyek támogatására használják fel, akik „a Meta Platforms Inc. törvénytelen intézkedései miatt” veszteségeket szenvedtek el.

    Azt nem részletezik, hogy pontosan mi a Meta cselekedeteinek jogellenessége. A kártérítés elmulasztása esetén bírósághoz fordulnak a bloggerek.

  • Oroszország továbbra is rakétaegységeket és zsoldosokat küld a Közel-Keletről Belaruszba – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkara Facebook-oldalán.

    A fegyveres erők szerint Oroszország mindezt azért teszi, hogy növelje az ukrajnai települések és infrastrukturális létesítmények elleni ballisztikus rakétatámadások intenzitását.

    Információink alapján március 29-én kétszáz zsoldost szállítottak át a gomeli katonai repülőtérre

    – áll a közleményben.

  • Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint Oroszország az ukrajnai invázió eredményeként kisebb ország lett.

    Putyin elnök nem olyan erős, mint korábban. Most egy olyan ketrecben van, amelyet maga épített

    – mondta a miniszter a Sky Newsnak. Véleménye szerint az orosz hadsereg kimerült és jelentős veszteségeket szenvedett. Oroszország nagy hadseregének hírneve megromlott.

    Nemcsak annak a következményeivel kell együtt élnie, amit Ukrajnával tesz, hanem annak a következményeivel is, amit a saját hadseregével tett

    – vélekedett Ben Wallace. Hozzátette: az orosz erők, úgy tűnik, átcsoportosulnak, és figyelmüket Ukrajna déli és keleti részére helyezik át.

  • Öt települést foglaltak vissza az ukrán légideszant-alakulatok más egységekkel együtt az orosz hadseregtől az Ukrajna keleti részén lévő Zaporizzsja megyében – közölte a légideszant-parancsnokság sajtóközpontja közösségi oldalán.

    A közlemény szerint az ukrán erők visszavették Zatissja, Malinyivka, Veszele, Zelenij Haj és Cservone települést. A parancsnokság fotókat is közzétett a harcokban megsemmisített orosz haditechnikai eszközökről. Arra nem tértek ki, hogy pontosan mikor történt meg a felsorolt települések visszafoglalása – számolt be az MTI.

  • Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko volt profi ökölvívó azt mondta: minden ember számára nagy kiváltság, hogy életét adja hazája védelmezőjeként. Ugyanakkor figyelmeztette az orosz katonákat, hogy menjenek haza.

    Az ukrán politikus a Sky Newsnak adott interjújában arról beszélt, hogy „Ukrajnában jelenleg mindenki veszélyben van”, és „senki sem akar meghalni”.

    Mindig is békés nemzet voltunk. Ukrajna békés ország, soha nem voltunk agresszívek senkivel szemben. De jelenleg a helyzet a mi jövőnkről, gyermekeink jövőjéről szól, és ezt meg kell védenünk

    – mondta a Sky Newsnak a polgármester.

  • Az orosz fegyveres erők kivonultak a csernobili atomerőműből, de több nemzetőrt is magukkal vittek – mondta Jurij Fomicsev, Szlavutics polgármestere.

    Ma több településen észlelték, hogy az ellenség távozik. Azt még nem tudjuk pontosan, mi lesz ebből a katonai mozgásból, de azt tudjuk, hogy a csernobili atomerőműből elvették a nemzetőröket

    – közölte Fomicsev, aki szerint ez a megszállók előre kitervelt akciója volt. Folynak a tárgyalások a cseréről.

  • Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter online megbeszélést tartott Christina Quinn amerikai ügyvivővel, aki megerősítette, hogy ötszázmillió dollár vissza nem térítendő támogatást nyújt Ukrajnának.

    Az ukrán pénzügyminisztérium hivatalos honlapján azt írják:

    Ez különösen fontos, mivel a győzelmünk után az ország újjáépítésén kell gondolkodnunk. Az Egyesült Államok ismét megmutatja, hogy megbízható barátunk és kulcsfontosságú partnerünk.

  • A de facto Donyecki Népköztársaság vezetője, Gyenyisz Pusilin elrendelte Mariupol város közigazgatásának létrehozását. Az erről szóló rendelet csütörtökön jelent meg a köztársaság vezetőjének honlapján.

    Pusilin egyúttal utasította a mariupoli adminisztráció vezetőjét, hogy gondoskodjon a városvezetésről, a szerkezetéről és személyzetéről szóló rendelet kidolgozásáról és jóváhagyásáról.

    A rendelet arról is dönt, hogy Mariupolban járási igazgatást hoznak létre, kinevezik vezetőiket, és jóváhagyják az ezekre a szervekre vonatkozó szabályzatot.

  • Kibővítette az európai uniós tagállamok és az európai intézmények beutazási tilalom alá eső tisztségviselőinek listáját Oroszország, a korlátozásokat kiterjesztette az unió felső vezetésére is, válaszul a Moszkva elleni szankciókra – közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

    A közlemény szerint válaszul az Európai Unió tömeges egyoldalú szankcióira, összhangban a viszonosság nemzetközi jogi alapelvével az orosz fél jelentősen kibővítette az EU-tagországok és az európai intézmények azon képviselőinek listáját, akiktől megtagadja az Oroszországba való belépést.

    A korlátozások kiterjedtek az Európai Unió legfelső vezetésére, köztük több európai biztosra és uniós katonai vezetőre, valamint az Európai Parlament tagjainak túlnyomó többségére, akik támogatják az oroszellenes politikát.

    Az orosz feketelistára felkerültek egyes uniós tagállamok kormánytagjai és parlamenti képviselői, valamint olyan közéleti személyiségek és médiamunkások, akik személyesen felelősek „a törvényellenes oroszellenes szankciók előmozdításáért, a ruszofób érzelmek szításáért, valamint az orosz ajkú lakosság jogainak és szabadságjogainak megsértéséért”.

    Az orosz diplomáciai tárca az intézkedésről szóbeli jegyzéket küldött az EU moszkvai képviseletének. A minisztérium kilátásba helyezte, hogy az EU és tagállamai részéről bármilyen ellenséges fellépés elkerülhetetlenül kemény válaszlépéseket von majd maga után – számolt be az MTI.

  • Az amerikai elnök fiának, Hunter Bidennek a média szerint több kapcsolata is van a kelet-európai oligarchákkal. Donald Trump tegnap arra kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy hozzon nyilvánosságra mindent, amit az üggyel kapcsolatban tudnak. Moszkva nem habozott sokáig, mindent a média elé tárt.

    Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárvédelmi, vegyi és biológiai védelmi erőinek vezetője elmondta, hogy Hunter Biden fontos szerepet játszott a biológiai kórokozók tenyésztésének finanszírozásában Ukrajnában.

    Ezen anyagok jelenlétét a nyugati média is megerősíti. A levelek tartalma azt mutatja, hogy Hunter Biden fontos szerepet játszott a pénzügyi lehetőség megteremtésében, hogy Ukrajna területén kórokozókkal dolgozhassanak, mivel pénzt gyűjtött a Black and Veach és a Metabiota számára

    – mondta Kirillov. Hozzátette, hogy szerinte a közzétett levelezés azt jelzi, hogy a Pentagon valódi céljai messze nem tudományosak Ukrajnában.

    Így az egyik levélben a Metabiota alelnöke megjegyzi, hogy a cég tevékenysége arra fog irányulni, hogy biztosítsa Ukrajna kulturális és gazdasági függetlenségét Oroszországtól, ami meglehetősen furcsa kijelentés egy biotechnológiai cégtől

    – mondta az orosz fegyveres erők képviselője.

    Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma közzétette azoknak a személyeknek a listáját, akik részt vettek Ukrajna területén a biológiai fegyverek létrehozásában. Ahogy Kirillov a tájékoztatón elmondta, az egyik kulcsfigura Robert Pope, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának alkalmazottja – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

  • Az ukrán fegyveres erők felszabadították a Kijevi régióban található Vishorod városát az orosz megszállóktól – mondta Olekszandr Gruzevics, az Ukrán Fegyveres Erők Szárazföldi Erők Parancsnokságának vezérkarifőnök-helyettese.

    Azt hiszem, egy-két nap, és nagyszerű képet fogunk kapni a helyzetről, és további sikereket érünk el

    – hangsúlyozta a tiszt.

    A dandártábornok azonban hozzátette, hogy senki sem lazíthat, mivel az „ellenségnek van ereje a megtorlásra” – jelentette az Unian ukrán hírügynökség.

  • További állandó amerikai csapatokat küldhet Európába az Ukrajna elleni orosz invázió miatt az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon – írja a Washington Times.

    A jobboldali-konzervatív napilap értesülései szerint Tod Daniel Wolters tábornok, az amerikai hadsereg európai főparancsnoka, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) legfőbb európai katonai főparancsnoka (SACEUR) a héten arról tájékoztatta az amerikai kongresszus törvényhozóit, hogy elképzelhető, hogy az Egyesült Államoknak ismét több katonát kell majd állomásoztatnia az európai támaszpontokon az orosz–ukrán háború befejezését követően is.

    „Mindig vegyes, összetett elvárásokat támasztanak az állandó és az ideiglenesen állomásozó katonai erőkkel szemben. Mindkettő mellett szólnak érvek és ellenérvek” – mondta a tábornok egy keddi meghallgatáson az MTI beszámolója szerint. 

  • A breszti repülőteret használja az orosz hadsereg az Ukrajna elleni légicsapásokra – jelentette ki Vadim Deniszenko az egyik ukrán televíziós csatornán. Az ukrán belügyminiszter tanácsadója szerint már tart az Ukrajna elleni belorusz offenzíva, csak nem a belorusz hadsereg részéről. Az oroszok ugyanis már használják a breszti repülőteret, ugyanis állítása szerint innen indítanak bombázásokat Ukrajna területére.

    Vadim Deniszenko arról is beszélt, hogy szerinte két okból halasztották a belorusz csapatok Ukrajnába történő bevonulását. Az egyik szerinte az, hogy Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök nem áll készen a tömeges veszteségekre, az orosz csapatok pedig inkább észak felé vonulnak vissza – számolt be a Korrespondent alapján a Kárpáthír.

  • Kijev szerint Mariupol déli városa és egy kelet-ukrajnai folyosó az Oroszországgal vívott háború kulcsfontosságú hadszínterévé válik.

    Mariupolt a konfliktus kezdete óta súlyos bombázások érik, miközben az ukrán főváros körül folyamatosak a támadások. Az ukrán belügyminisztérium most azt állítja, hogy a csatateret áthelyezték a Harkiv régióban található Izjum városára és Volnavahára – számolt be a Sky News.

    Oroszország kivonja erőit a Kijevi régióból, de még túl korai azt állítani, hogy ugyanez történik a Csernyihivi régióban is

    – mondta Vagyim Denyiszenko belügyi tanácsadó.

    Oroszország kedden közölte, hogy csökkenti a műveleteket Kijev és Csernyihiv térségében, de a NATO úgy véli, hogy ez inkább átcsoportosítás, semmint kivonulás.

  • Szinte az egész ukrán védelmi ipart tönkretette Oroszország – jelentette ki videóbeszédében Olekszik Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó, aki Ukrajna győzelmeként aposztrofálta a javasolt békeszerződést.

    A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadójaként tevékenykedő Aresztovics azt is elmondta, hogy az Oroszországgal kedden megvitatott békemegállapodás értelmében nemzetközi biztonsági garanciák védenék Ukrajnát a jövőbeni fenyegetésektől.

    Ráadásul szerinte ezeket Oroszország sem vétózhatja meg.

    Ez egy ideális megállapodás, amely többszörösen és alapvetően javítja a helyzetünket

    – idézte Olekszij Aresztovics szavait a Portfolio.

  • Március 25-én Oroszország nemzetközi arany- és devizatartaléka 604,4 milliárd dollár volt, öt hét alatt 38,8 milliárd dollárral csökkent a február 18-i 643,2 milliárd dollárról. A jegybank azóta most először közölt adatot a tartalékszint alakulásáról – számolt be az MTI.

    A tartalékok csökkentésében a fő tényezők a devizaintervenciók, a deviza-refinanszírozás, valamint az eszközök devizaátértékelése volt – jegyezte meg a jegybank.

    Csak a március 18-tól március 25-ig tartó héten a nemzetközi tartalékok 1,8 milliárd dollárral csökkentek, 604,4 milliárd dollárra.

  • Az orosz csapatok elhagyják a csernobili atomerőművet, és Ukrajna belarusz határa felé tartanak – közölte a létesítményt üzemeltető cég. Az Enerhoatom szerint az orosz hadsereg arra készül, hogy elhagyja Szlavuticsot is, a közeli várost, ahol az erőmű dolgozói élnek. Az azonban nem derült ki, miért döntöttek így.

    Az Enerhoatom közölte, hogy az oroszok aláírtak egy dokumentumot, amelyben megerősítik a csernobili erőmű átadását, és kijelentik, hogy az erőmű adminisztrációjának nincs panasza a létesítményt őrző orosz csapatokra.

    Kiderült, hogy a megszállók több mint öt hétig őrködtek az állomáson, méghozzá olyan jól, hogy nincs panasz

    – áll az Enerhoatom Telegramon kiadott közleményében.

  • Az Orosz Labdarúgó-szövetség komolyan veszi jelentkezését a 2028-as vagy a 2032-es Európa-bajnokságra, annak ellenére hogy az ország ukrajnai háborúja miatt csapataik valamennyi klub- és válogatott sorozatból ki vannak tiltva jelenleg – számolt be az MTI.

    Alekszej Szorokin, a 2018-as oroszországi világbajnokság szervezőbizottságának elnöke csütörtökön úgy fogalmazott: mindennel rendelkeznek a sikeres rendezéshez.

    Oroszország képes lesz világszínvonalú tornák rendezésére, technikailag most is képes rá

    – hangsúlyozta Szorokin a nemzetközi szövetség (FIFA) éves kongresszusán Katarban.

    Alekszandr Djukov, az orosz szövetség elnöke múlt szerdán jelentette be, hogy a szándéknyilatkozatot tartalmazó dokumentumokat a határidő lejárta előtt eljuttatták az európai szövetségnek (UEFA).

  • Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter legközelebbi találkozója egy-két hét múlva ismét Törökországban lehet – írja az NTV Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter nyilatkozata alapján.

    A török külügyminiszter hozzátette, hogy Ankara mindent megtesz annak érdekében, hogy a találkozó létrejöjjön.

    Tegnap üzenetet küldtünk Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszternek. Mindkét fél azt mondta, hogy szívesen jönne, amikor készen állnak, azonban pontos dátumot nem tudtak mondani. Még az idén, egy-két hét múlva kerülhet sor rá

    – mondta Çavuşoğlu.

  • Egy ötvenmillió forintos pályázati keretösszeget biztosít a Nemzeti Kulturális Alap a kárpátaljai és ukrajnai művészek támogatására – adta hírül az MTI.

    Az összeget olyan kulturális fesztiválok és események támogatására különítik el, amelyek kárpátaljai és ukrajnai művészek és kulturális szakemberek számára biztosítanak fellépési, illetve munkavégzési lehetőséget.

    Az NKA bizottságának ülésén Bús Balázs alelnök az alap 2021. évi maradványösszegének kötelezettségvállalással nem terhelt részéből javasolt elkülöníteni ötvenmillió forintot.

  • A Wizz Air légitársaság újra megkezdte a jegyárusítást oroszországi járatokra. Az oldalon nyárra és őszre is lehet repülőjegyet foglalni – számolnak be csütörtökön honlapjukon.

    Különösen Moszkvából állnak rendelkezésre jegyek több célállomásra. De a fapados légitársaság idén júniusra Budapestre és Debrecenbe is kínál járatokat, Moszkvából pedig októberre lehet jegyet foglalni Abu-Dzabiba.

    Korábban arról írtunk, hogy február 27-én a Wizz Air felfüggesztette oroszországi járatait.

    Frissítés 2022. 04.01. 11:40 

    A Wizz Air péntek délelőtt arról tájékoztatta lapunkat, hogy

    a Wizz Air megerősítette, hogy az eredetileg március 31-ig tartó, oroszországi repülőjáratokra vonatkozó embargót meghosszabbítják egészen október végéig

    – amely hivatalosan a nyári menetrend vége is. Az oroszországi járatokat a légitársaság törölni fogja.

  • A jahodini ukrán–lengyel ellenőrző pont katonai szolgálata egy volinyi lakos autós átkelésének ellenőrzésekor több mint 320 ezer dollárt foglalt le – írja az ukrán állami vámszolgálat jelentése alapján az Ua-reporter.com.

    A sofőr a legváratlanabb helyeken rejtett el gondosan becsomagolt és megszámolt bankjegykötegeket. A katonák pénzt találtak egy elsősegélydobozban, egy neszeszerben és a férfi felsőruházata alatt is.

    A hatóság a pénzt elkobozta, és a bűncselekmény összegére, azaz csaknem 9,5 millió hrivnya pénzbírságra sújtotta a volinyi férfit.

    A lefoglalt összeget az ukrán fegyveres erők szükségleteire fordítják.

  • Nincs konkrét időkerete Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lehetséges találkozójának, a csúcsot ugyanis meg kell előznie a felek közti megállapodás véglegesítésének – jelentette ki Dmitrij Peszkov.

    Az orosz elnöki szóvivő nem erősítette meg azt az értesülést, miszerint most pénteken tartanák az orosz és ukrán delegáció következő tárgyalását. A két küldöttség legutóbb kedden folytatott személyes megbeszélést Isztambulban.