Zelenszkij: Tanácsolom az anyáknak, nézzenek az orosz katonákra, mert gazembereket neveltek fel

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2022.04.03. 22:06
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul az Index napi hírfolyama, melyben beszámoltunk az orosz–ukrán háború fejleményeiről. A legfontosabb történéseket összefoglaló cikkünket itt olvashatja.

    Hétfőn ismét jelentkezünk a legfrissebb hírekkel, tartsanak velünk!

    Köszönjük megtisztelő figyelmüket, pihenjenek jól!

  • A Kyiv Independent legfrissebb információja szerint robbanást jelentettek Ternopilben, Nyugat-Ukrajna regionális fővárosában. 

    Ez is olyan város, ahol március elején légiriadót rendeltek el.

  • A londoni National Gallery közölte, hogy átnevezik Edgar Degas francia impresszionista munkáját, és az Orosz táncosok címet Ukrán táncosokra változtatják. A pasztellkép, mely jelenleg nincs kiállítva, egy tánccsoportot ábrázol.

    A képen a kék és sárga ukrán nemzeti színek megfigyelhetők a táncosok hajszalagjain és a kezükben tartott füzéreken. A festményre az Instagramon hívták fel először a figyelmet a Londonban élő ukránok.

    Évek óta folyó vita tárgya a kép címe, a szakirodalom is foglalkozott vele. Mégis a múlt hónapban a jelenlegi helyzet miatt került igazán fókuszba a kérdés, ezért úgy éreztük, itt a megfelelő pillanat a cím megváltoztatására, hogy jobban tükrözze a mű tárgyát

    – mondta a National Gallery szóvivője.

  • Volodimir Zelenszkij újabb szankciócsomagot sürget Oroszországgal szemben.

    Az ukrán elnök felszólította a Nyugatot, hogy vezessen be még szigorúbb szankciókat Moszkvával szemben azok után, ami Bucsában és Ukrajna többi városában történt.

    Zelenszkij hangsúlyozta, hogy több száz embert öltek meg az oroszok, köztük rengeteg civilt.

  • Oroszok rabolták el Olekszandr Gunkot, a Nova Kakhovka City média főszerkesztőjét a megszállt Nova Kahovkában – közölte az ukrán Újságírók Országos Szövetsége. 

    Az orosz megszállók már javaslatot tettek a Nova Kakhovka Citynek, hogy „helyesen” tudósítsák az eseményeket, közölte az Kyiv Independent.

  • Ramzan Kadirov csecsen vezér Telegram-csatornán tett közzé egy üzenetet, amelyben élesen bírálta Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét – írja a Meduza.io.

    A csecsen vezér kifogásolta, hogy Peszkov nemrég méltatta Ivan Urgan orosz televíziós személyiség munkásságát, és az egyik legnagyobb patriótának nevezte, miközben Kadirovnak nem gratulált abból az alkalomból, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök főparancsnokká léptette elő. Elég tömör, de annál lényegre törőbb lett Kadirov üzenete:

    Peszkov nem tudja, hogy mi fontos igazán. Ezen változtatnunk kel.

  • A Meduza adta hírül a SBU-ra hivatkozva, hogy Robert Dulmers újságíró a Twitter-oldalán tett közzé egy videót, amelyen ellenséges rakétacsapások érik az odesszai infrastrukturális épületeket.

    Állítólag ez a tett megsértette a hatályos törvényt, így Dulmerst megfosztották a médiaakkreditációjától, és három évre kitiltották Ukrajnából.

    Az SBU hozzátette, mivel az ország elhagyása után az újságíró azonnal megpróbálkozott a visszatéréssel, végül 10 évre tiltották ki az országból.

  • Vitalij Kim, a Mikolajivi terület katonai kormányzója szerint 14 embert szállítottak kórházba a város bombázását követően – írja a CNN.

    A város bombázásáról: 14 embert szállítottak kórházba. 11-en kórházi ellátásra szorulnak, közöttük egy 15 éves is van, aki közepesen súlyos sérüléseket szenvedett, és holnap megműtik. Egy ember meghalt, nem tudták megmenteni

    – írta a katonai kormányzó a Telegramon.

    A közleményből nem derült ki, hogy a kórházba szállítottak között van-e a halott.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Facebook-bejegyzésben bírálta a NATO-t, amiért késlekedett azzal, hogy meghívja Ukrajnát a tagjai közé, és kemény szavakkal üzent azoknak az orosz katonaanyáknak, akiknek a fiai Ukrajnában vérengzéseket hajtottak végre.

    A Pravda is közölte az ukrán elnök szavait:

    Bukarest, a NATO-csúcs nyilatkozata. Tizennégy évvel ezelőtt, április 3-án megvolt a lehetőség annak megelőzésére, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát. Bucsa, Kijevi terület. Napjainkban. Oroszország megérkezett. Azt tanácsolom az anyáknak, nézzenek az orosz katonákra, mert ilyen gazembereket neveltek fel: orgyilkosokat, martalócokat, hóhérokat.

  • Oleh Szinyehubov, a Harkivi terület kormányzója arról számolt be, hogy Harkivot légicsapás érte.

    Vasárnap este a megszállók ágyúzták Harkiv Szlobidiszkij kerületét. Sajnos halálos áldozatok is vannak, valamint sok a sérült. Jelenleg 23 áldozatról tudunk, köztük gyerekek is életüket vesztették

    – mondta Oleh Szinyehubov, hozzátéve, hogy az adatok nem véglegesek.

  • A Reuters jelentése szerint az Oroszország által elkövetett esetleges háborús bűnöket vizsgáló ukrán ügyészek 410 holttestet találtak Kijev melletti városokban. Irina Venediktova főügyész vasárnap egy tévéműsorban közölte, hogy ezek közül eddig 140-et vizsgáltak meg – írja a Guardian.

    Oroszország tagadta azokat a vádakat, hogy haderői civileket öltek volna meg a Kijev melletti Bucsa városban.

  • Boris Johnson brit miniszterelnök is reagált a bucsai mészárlásra. Boris Johnson úgy fogalmazott: Oroszország ártatlan civilek elleni támadásai Irpinyben és Bucsában megvetendőek, és ezek csak még több bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús bűnöket követ el Ukrajnában – írja a Sky News.

    A Kreml tagadása vagy félretájékoztatása sem tudja elrejteni azt, amiről mindannyian tudjuk, hogy az igazság – Putyin kétségbeesett inváziója kezd kudarcot vallani, és Ukrajna eltökéltsége soha nem volt erősebb 

    – fogalmazott Boris Johnson. Majd hozzátette: „Mindent megteszek Putyin hadigépezetének kiéheztetéséért. Fokozzuk a szankcióinkat és a katonai támogatásunkat, valamint megerősítjük humanitárius támogatási csomagunkat, hogy segítsünk a rászorulóknak”.

  • Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi bizottságának vezetője közölte, hogy április elsején 86 ukrán katona szabadult az orosz hadifogságból, és ebből 15 női katonának az oroszok leborotválták a haját – írja a Kyiv Independent.

  • Ron Klain, a Fehér Ház kabinetfőnöke az ABC Newsnak azt mondta, hogy szerinte az ukrajnai háború még korántsem ért véget. 

    Szerintem az ukránok nyerik meg a háborút Kijev körül és az ország északi részén. És ez óriási elismerés a megvívott harcuknak, valamint annak a támogatásnak, amelyet az Egyesült Államok és NATO-szövetségeseink nyújtottak nekik. Szinte mindennap küldünk fegyvereket Ukrajnába

    – fogalmazott Ron Klain.

    Majd hozzátette, szerinte rengeteg bizonyíték van arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök csak azért vonja ki csapatait Ukrajna északi részéről, hogy a keleti országrészbe csoportosítsa át őket, és ott indítson támadást. A kabinetfőnök úgy fogalmazott, hogy eddig az ukránok több győzelmet is arattak már, de „a háborúnak sajnos még koránt sincs vége”. 

  • Az ukrajnai háború kezdete óta már az utak 13 százaléka semmisült meg a támadások következtében – közölte Andrej Ivko, az állami közútkezelő vállalat, az Ukravtodor vezetőhelyettese.

    A közlemény szerint az utak 170 ezer kilométeréből 23 kilométer már megsemmisült. Valamint 273 híd és átkelő is romba dőlt. Az Ukravtodor számításai szerint a károk értékének teljes összege 874 milliárd hrivnya. Ebből 835 milliárd az utak és 39 milliárd hrivnya a hidak helyreállítására szükséges – számolt be az Unian.

  • Liptai Claudia a segítségnyújtás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet, meglátása szerint a legkisebb tett, cselekedet, adomány is hatalmas segítség a jelenlegi helyzetben. A műsorvezető most először beszélt a segítségnyújtás fontosságáról és arról, hogy ő maga is segít a családjával.

    Gondolkodtam rajta, hogy beszéljek-e erről, vagy sem, nem akarom, hogy visszatetsző legyen, de úgy vagyok ezzel, ha látják, hogy én is cselekszem, talán mások is megpróbálnak a lehetőségeikhez mérten így tenni. Mi is összeszedtünk számtalan ruhát, gyerekjátékot, ami csak hasznos lehet, hogy adományként felajánljuk

    – mondta Liptai Claudia, hozzátéve, reméli, hogy minél hamarabb véget ér a háború, és senkinek sincs joga bántani egy másik embert.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Bucsa utcáin talált holttestekről készült felvételekre reagálva azt mondta, hogy Oroszország népirtást követ el, és a háborút egy egész nemzet megkínzásának nevezte – írja a CNN.

    Ez népirtás. Az egész nemzet és az emberek felszámolása. Ukrajna állampolgárai vagyunk, több mint száz nemzetiségünk van. Mindezen nemzetiségek elpusztításáról és kiirtásáról van szó

    – fogalmazott Volodimir Zelenszkij a CBS News műsorában. 

    „Mi Ukrajna állampolgárai vagyunk, és nem akarjuk, hogy alávessenek bennünket az Orosz Föderáció politikájának. Ez az oka annak, hogy elpusztítanak és kiirtanak bennünket, és mindez a 21. század Európájában történik” – tette hozzá.  

  • Emmanuel Macron francia elnök elviselhetetlennek nevezte a bucsai holttesteket ábrázoló képeket – írja a BBC.

    Macron együttérzését fejezte ki az ukránokkal és az áldozatokkal, hozzátéve:

    Az orosz hatóságoknak felelniük kell ezekért a bűncselekményekért.

    A francia vezető, aki ebben a hónapban országos választások elé néz, az inváziót megelőzően és azt követően is rendszeresen beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és a béke közvetítőjeként igyekezett pozicionálni magát.

  • A vaszilkivi hatóságok szerint orosz rakétatámadás érte a körzeti főhadiszállást a Kijev melletti városban – közölte az ukrán hadsereg. 

    A Sky News beszámolója szerint néhány civil megsérült, de további részleteket nem közölt a hadsereg.

    A tisztségviselők szerint a kijevi régió az orosz csapatok kivonulása után újra ukrán kézen van. A régió egyes részeit azonban továbbra is fenyegeti az ágyúzás és a légitámadások veszélye. 

  • A világ legnagyobb teherszállító gépe, az AN–225 az ukrajnai háború első napjaiban semmisült meg. A hírt február végén Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter jelentette be. Később egy műholdfelvételen úgy tűnt, hogy mégsem semmisült meg teljesen Mrija, az ukrán Álom, de az orosz állami tévé egy riportjában láthatóak voltak a teljesen megsemmisült repülőgép maradványai.

    A Nexta most egy előtte-utána fotót közölt hivatalos Twitter-oldalán az ukrán Álomról, Mrijáról. Bejegyzésükben azt írják, hogy így nézett ki a legendás Mrija az orosz „felszabadítók” megérkezése előtt és után. 

  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap kijelentette, hogy a külügyminisztérium segít dokumentálni az orosz hadsereg által ukrán civilek ellen elkövetett atrocitásokat, miután az AFP új képeket közölt a Kijevtől északnyugatra fekvő Bucsa városából. Ezeken legalább húsz civil férfi holtteste látható, az utcán szétszórva találták őket.

    Egy gyomorszájba ütéssel ér fel, ha ezekre a képekre tekintünk. Az agresszió kezdete óta, úgy gondoljuk, hogy az orosz erők háborús bűnöket követtek el, és azon dolgozunk, hogy ezt dokumentáljuk. Ezért az elkövetőket felelősségre kell vonni

    – mondta Blinken a CNN-nek.

    A múlt hónapban az amerikai külügyminisztérium hivatalosan megvádolta az orosz erőket háborús bűnökkel Ukrajnában. 

    Ez a mindennapi valóság, amíg Oroszország brutalitása Ukrajna ellen folytatódik. Ezért kell ennek véget vetni – tette hozzá Blinken, aki nem volt hajlandó megerősíteni a CNN értesülését, amely szerint az Egyesült Államok segít megkönnyíteni a szovjet korszakból származó harckocsik Ukrajnának történő átadását.

    Blinken elmondta, az Egyesült Államok és a NATO-országok segítenek abban, hogy hamarosan minden egyes, ukrán területen lévő orosz harckocsira tíz páncéltörő fegyverrendszer jusson.

    Mindenütt azt próbáljuk elérni, hogy az ukránok rendelkezzenek a szükséges rendszerekkel, amelyeket azonnal használni is tudnak

    – jelentette ki az amerikai külügyminiszter, hozzátéve, hogy a Biden-kormányzat határozottan támogatja Ukrajnát szuverenitása megőrzésében.

  • Az orosz haditengerészeti erők továbbra is blokád alatt tartják az ukrán partokat a Fekete- és az Azovi-tengeren, megakadályozva a tengeri utánpótlást – közölte vasárnap a brit katonai hírszerzés az NBC News értesülése szerint.

    A helyzet legújabb értékelésében a brit védelmi minisztérium azt tweetelte, hogy Oroszországnak továbbra is megmaradt a képessége arra, hogy megkíséreljen egy kétéltű-partraszállást, de egy ilyen művelet valószínűleg egyre nagyobb kockázatot jelent, tekintettel arra, hogy az ukrán erőknek volt idejük felkészülni. 

    A Fekete-tengeren bejelentett aknák komoly kockázatot jelentenek a tengeri tevékenységre

    – írja a jelentés, amely szerint az aknák eredete nem világos, de jelenlétük szinte biztosan az orosz tengeri tevékenység eredménye.

    Az NBC News egyelőre nem erősítette meg a jelentést.

  • Csernyihiv 70 százalékban megsemmisült az orosz megszállók ágyúzásai és támadásai következtében, írja az Unian hírügynökség. Közölték Csernyihiv polgármesterének, Vladiszlav Atrosenkónak a szavait is:

    Városunk Bucsára hasonlít, és bizonyos szempontból és területeken már ugyanolyan, mint Mariupol. Az érdekel minket, hogyan működik a légvédelem, és minden másodpercben a további támadásokat várjuk. Az embereket már csak az érdekli, hogy megérik-e a holnapot.

  • 57 ember holttestét találták meg egy tömegsírban Bucsában, a Kijev mellett fekvő kisvárosban, amelyet a héten foglaltak vissza az ukrán erők – közölte Szerhij Kaplicsnij, a helyi segélyszervezet vezetője vasárnap az AFP-vel.

    Egytucatnyi holttest volt látható, de néhányukat csak részben temették el – írja az Euronews.

  • Az ukrán titkosszolgálat tábornoka egy magyarországi határátkelőn hamisított papírokat mutatott be, amelyeken az állt, hogy nincs besorozva. A dokumentumokban azonban nem tábornokként tüntette fel magát, hanem közlegényként.

    Az SBU-vezérőrnagyot letartóztatták – adta hírül a krone.at. Az SBU a volt szovjet titkosszolgálat, a KGB utódja Ukrajnában.

  • Az orosz katonák lövészárkokat ástak, aknákat telepítettek, ezzel felforgatták a sugárfertőzéssel szennyezett talajt – közölte a csernobili atomerőmű vezetője vasárnap reggel. 

    Elmondása szerint az orosz katonáknak hetvenéves felszereléseket adtak a radioaktív sugárzás mérésére, így nem voltak teljesen tisztában a kockázatokkal. A becslések szerint 1500 orosz katona tartózkodott a csernobili atomerőmű területén – írja a Sky News.

    A területen áthaladó tankokra is „feltapadhatott a szennyezett talaj és sár”, miközben Kijev felé tartottak. A hatóságoknak most ellenőrizniük kell a radioaktív hulladékot és a sugárzást Kijev körül, mivel „súlyos radioaktív probléma” is lehet.

    Mivel Csernobil az Oroszországba és Fehéroroszországba visszainduló orosz csapatok egyik fő kilépési pontja is volt, előfordulhat, hogy ezekre a területekre is szórtak a szennyezett talajból.

  • Az orosz hadsereg 11 ukrán polgármestert tart fogva – mondta Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnap.

    A Herszoni és Csernyihivi terület polgármestereit viszont kiengedték az orosz fogságból, adta hírül legfrissebb információként a Kyiv Independent Kijev polgármesterére, Vitalij Klicskóra hivatkozva.

  • Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere szerint az orosz csapatok kivonulás közben civileket végeztek ki „dühből és csak azért, mert ölni akartak” – írja a Guardian.

    Az ukrán külügyminiszter szerint Oroszország „rosszabb, mint az Iszlám Állam”, és azt mondta, lehetséges, hogy az oroszok hadműveletei népirtásnak minősülnek.

    Úgy tudjuk, civileket gyilkoltak meg, miközben elmentek, miközben visszavonultak, miközben Bucsa városában és más városokban és falvakban tartózkodtak a kulcsfontosságú régiókban, de dühből és csak azért is öltek, mert ölni akartak

    – nyilatkozta Dmitro Kuleba a Times Radiónak. Majd hozzátette, hogy a civilek megölésére nem volt okuk az oroszoknak. A külügyminiszter úgy fogalmazott: „Ezek az emberek nem gerillák, nem ellenállók voltak. Oroszország rosszabb, mint az ISIS, pont.”

  • Liz Truss brit külügyminiszter szerint egyre több bizonyíték vall arra, hogy az Ukrajnában meghátrálásra kényszerített orosz hadsereg „elborzasztó cselekményeket” hajtott végre ukrajnai településeken, köztük Irpinyben és Bucsában – számolt be az MTI.

    Liz Truss közölte, hogy háborús bűncselekményként kell kivizsgálni azokat a válogatás nélküli támadásokat, amelyeket az orosz fegyveres erők követtek el ártatlan civilek ellen az Ukrajna elleni illegális és indokolatlan invázió során.

    A brit kormány nem engedi, hogy Oroszország cinikus dezinformációkkal eltussolja részességét ezekben az atrocitásokban, és London gondoskodik róla, hogy fény derüljön ezekre a cselekedetekre

    – fogalmazott Liz Truss, hozzátéve, hogy Nagy-Britannia támogat bármilyen vizsgálatot, amelyet a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) indít a háborús bűncselekmények kivizsgálására és büntetőeljárások indítására szóló felhatalmazása alapján.

  • Ferenc pápa „mártírnak” nevezte Ukrajna országát, és „szentségtörésnek Oroszország folyamatban lévő invázióját a hívekhez intézett üzenetében, amelyet ma délelőtt egy máltai mise végén mondott a híveknek – írja a CNN.

    Arra kérte a híveket, akik közül néhányan ukrán zászlót szorongattak a kezükben, hogy imádkozzanak a békéért,

    miközben a mártírhalált halt Ukrajna humanitárius tragédiájára gondolunk, amely még mindig egy szentségtörő háború bombázása alatt áll. Legyünk fáradhatatlanok az imádságban és a szenvedőknek nyújtott segítségben.

    Ferenc pápa vasárnap fejezi be kétnapos látogatását Máltán, és várhatóan visszatér Rómába. A szentatya megjegyzései egy nappal az után hangzottak el, hogy újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy egy ukrajnai utazás is „terítéken van”.