Nekihajtott az orosz nagykövetségnek, majd felgyújtotta magát

2022-04-06T054315Z 1874176720 RC2HHT9ZNO35 RTRMADP 3 ROMANIA-RUS
2022.04.06. 15:01
A balesetet okozó férfit a bukaresti törvényszék kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések miatt ítélte el első fokon.

A törvényszék melletti vádhatóság ügyésze elmondta, hogy az előzetes vizsgálatok szerint a férfi, miután nekihajtott autójával a kerítésnek, magára gyújtotta a járművet, amelynek belsejében több olyan tárolóeszközt találtak, amelyek gyúlékony anyagot tartalmazta – hozta le a Főtér.

A férfi a helyszínen életét vesztette. Az ügyész szerint nem lehet politikai indíttatást felfedezni a férfi tette mögött, egyelőre csak az mondható el, hogy személyes, magánproblémái voltak.

A Főtér is kifejti a román médiák között, hogy azért feltételeznek politikai indíttatású szándékosságot, mert a férfi közösségi oldalán megosztott olyan tartalmakat, amelyekben szimpátiáját és szolidaritását fejezte ki az ukrán néppel.

Bár hozzátették: a 47 éves férfit éppen március 5-én ítélték első fokon 15 év és 4 hónap szabadságvesztésre.

A Főtér információi szerint a sofőr egy Bogdan Drăghici nevű férfi, aki ellen kiskorú megrontása miatt emeltek korábban vádat, mert a volt felesége lánya és egy másik kiskorú ellen szexuális visszaélést követett el. A férfi a TATA nevű egyesület elnöke volt, amely a válás után az apák gyerekeihez fűződő jogainak érdekében lépett fel. A hírlap hozzátette, hogy egy másik perben is eljárás folyik ellen szintén szexuális bűncselekmények miatt.

A bukaresti orosz nagykövetség közleményt adott ki, amelyben politikai indíttatásúnak nevezte az akciót. Úgy vélték, hogy a férfi áldozata lett az ukrán neonáci erőknek, akik megrendezték a bucsai vérengzést”, ezért oroszellenes felindultságában követte el tettét.

A román külügy erre közleményben reagált, és elutasította a feltételezést. Kifejtették, hogy még túl korai politikai üzenetet tulajdonítani a tettnek, és felszólította az orosz nagykövetséget, tartózkodjon az ilyen értelmezésektől mindaddig, amíg véget nem ér a román hatóságok vizsgálata. A közleményben Bukarest ismét elítélte a bucsai és más ukrán városokban elkövetett vérengzéseket, amelyekért – mint írták – Oroszországot terheli a felelősség.

(Borítókép: Egy férfi karambolozott autójával a bukaresti orosz nagykövetség kapujában 2022. április 6-án. Fotó: Inquam Photos / Octav Ganea via Reuters)