új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük megtisztelő és kitartó figyelmüket. 

    Tartsanak velünk vasárnap is, korán reggel ismét jelentkezünk hírfolyamunkkal! 

  • Egyre több jelentés érkezik arról, hogy az orosz erők milyen pusztítást végeztek az ukrán fővárostól csupán 90 kilométerre fekvő Borodjanka településen – számolt be a Guardian

    A belarusz Telegram-csatorna, a Nexta közzétett egy videót, amin jól láthatóak a várost ért károk. Ugyan nincs hozzá felirat, de a felvétel magáért beszél: 

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt mondta, hogy Borodjankában „lényegesen szörnyűbb” a helyzet, mint Bucsában.

    Kira Rudik, egy ukrán politikai párt vezetője is megosztott egy képet a városban látható pusztításról, amihez hozzáfűzte: a város jelenleg a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokra emlékezteti. 

  • Ukrajna ma fogolycserét hajtott végre Oroszországgal. Ez a harmadik ilyen csere a háború kezdete óta – számolt be az Independent. Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes szerint tizenkét katona és 14 civil tér haza Ukrajnába. 

  • Silvio Berlusconi állítólag „elkeseredett”, és „csalódott” barátjában, Vlagyimir Putyinban. A volt olasz miniszterelnök háborús bűnökkel vádolta meg az orosz hadsereget – számolt be az Independent

    A politikus és üzletember, akit évek óta szoros barátság fűz az orosz elnökhöz, azt mondta, hogy Putyinnak teljes felelősséget kell vállalnia az ukrajnai invázióért.

  • Egy nemzetközi gyűjtőakció keretében 10,1 milliárd euró (3810,5 milliárd forint) gyűlt össze az orosz hadsereg által lerohant Ukrajna megsegítésére – közölte szombaton Varsóban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

    Az Európai Unió, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és a Global Citizen nemzetközi szervezet által szervezett, Stand Up for Ukraine (Állj ki Ukrajna mellett) elnevezésű kampány keretében az otthonukat elhagyni kényszerülő ukránok számára gyűjtöttek adományokat. Az EU korábbi támogatása után sem állt meg a segítségnyújtás.

    Számos művész, köztük Elton John, Alanis Morrissette, Billie Eilish, Annie Lennox és Chris Rock csatlakozott a kampányhoz a világ vezetőinek oldalán, akik országuk nevében vállalták, hogy több milliárd dollárt mozgósítanak.

    Feldúlt bennünket, amint láttuk az emberek szenvedését Ukrajnában

    – írta Facebook-oldalán Elton John. A 75 éves poplegenda felszólította rajongóit, „segítsenek azokon az embereken, akiknek romba dőlt az életük, és mindent elhagytak egy biztonságosabb életért”.

    A Varsóban tartott szombati sajtótájékoztatóján von der Leyen „fantasztikusnak” nevezte a gyűjtés eredményét.

    A világ országainak, vállalatainak és embereinek szolidaritása kis fényt kínál ezekben a sötét órákban

    – fogalmazott von der Leyen, majd hozzátette: „amikor a bombák már nem hullanak többé, abban is segítünk majd, hogy az ukrán nép újraépíthesse országát”.

    Az EB elnöke kifejtette azt is, hogy Ukrajna további anyagi segítségre számíthat. A világ 9,1 milliárd eurót ígért a kampány keretében. Az Európai Bizottság (EB) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) együttműködve újabb 1 milliárd eurót ajánlott fel az ukrajnai belső menekültek számára – írja az MTI.

    Az EB által felajánlott összegből 600 millió eurót kapnak az ukrán hatóságok, és 400 milliót azok a szomszédos államok, amelyek figyelemre méltó munkát végeznek a menekültek megsegítése érdekében.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki videókapcsolat segítségével beszélt a sajtótájékoztatón, kijelentette:

    az ukrán bátorság már egyesítette a demokratikus világot.

    Az ukrán elnök felszólította a Nyugatot, hogy hozzon további szankciókat az orosz bankok ellen, és állítsa le az orosz kőolaj vásárlását. Az orosz támadás február 24-i kezdete óta több mint 4,3 millió ukrán hagyta el hazáját az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint. Az ENSZ becslése szerint a belső menekültek száma az országban 7,1 millió.

  • Az ukrán katonai erők megölték a kilencedik orosz ezredest is Ukrajnában – számolt be az Independent. Alekszandr Beszpalov ezredest, aki az 59. páncélos ezredet vezette, pénteken temették el Ozerszk városában.

    Ukrajna becslései szerint egyébként további 19 000 orosz katonát öltek meg a háborúban, míg a NATO márciusban 7000 és 15 000 közöttire becsülte az áldozatok számát. 

  • Ursula von der Leyen elmondta, hogy az EU egymilliárd eurót ad Ukrajnának, illetve a háború elől menekülőket befogadó országoknak – számot be a Sky News. A bizottsági elnök elmondta: 

    • 600 millió eurót kap Ukrajna és részben az ENSZ;
    • 400 millió euró pedig azokhoz az államokhoz kerül, amelyek segítik az érkező menekülteket. 
  • A zaporizzsjai régióban a megszállók már 106 állampolgárt raboltak el, köztük 21 önkormányzati képviselőt és két újságírót – jelentette Ljudmila Gyenyiszova, Ukrajna legfelsőbb tanácsának emberi jogi biztosa.

    Ma 63 ember van fogságban, köztük 10 tisztviselő és egy újságíró

    – tette hozzá Gyenyiszova. Az ombudsman szerint az emberrablások oka az ukránbarát álláspont és a megszállókkal való együttműködés megtagadása – írja az Unian.

  • Az ukrán Legfőbb Ügyészség sajtószolgálata szerint egy lvivi lakos illegálisan csempészett férfiakat külföldre, amiért 2100 dollárt, azaz körülbelül 730 ezer forintot kért el – számolt be az Unian ukrán hírügynökség

    A nyomozás szerint a gyanúsított a lvivi vámhivatal egyik munkatársával együttműködve szervezett illegális szállításokat Ukrajnából. A férfi ennek érdekében egy Telegram-csatornát hozott létre, ahol 2100 dollárért ajánlotta fel a határátlépést a sorkatonáknak.

  • Az Egyesült Királyság 120 páncélozott járművet és új rakétarendszereket küld Ukrajna támogatására – írja a Guardian. Boris Johnson és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton tárgyalt egymással Kijevben.

    Zelenszkij elnök határozott vezetése és az ukrán nép legyőzhetetlen hősiessége és bátorsága miatt Putyin szörnyű céljai meghiúsultak

    – mondta a brit kormányfő a Downing Street-i közleménye szerint.

    Ukrajna „az oroszlán bátorságát” mutatja, és Volodimir Zelenszkij volt az „üvöltés” – fogalmazott a találkozón Boris Johnson.

    Páncéltörő és légvédelmi fegyverek, valamint úgynevezett „öngyilkos drónok” is szerepelnek azon felszerelések között, amelyekre az Egyesült Királyság ígéretet tett Ukrajnának a brit miniszterelnök által pénteken bejelentett, tízmillió fontos pénzügyi és katonai segélycsomagban.

  • A háború elől menekülő, padlón ülő és folyosón alvó utasokkal zsúfolt vonatok képei világszerte megrázták az embereket a február végi ukrajnai orosz inváziót követően. A vonatok azóta is közlekednek, annak ellenére, hogy az ország egyes részein súlyos harcok dúlnak. Az utazások gyakran jóval tovább tartanak, mint általában, és a vonatokon lekapcsolják a világítást, hogy ne váljanak célponttá – írja a CNN.

    Az Ukrán Vasutak szombaton közölte, 3,5 millió ember használta a vonatokat, hogy elmeneküljön otthonából.

    Legtöbben Kijevből, Harkivból és a donbaszi régióból indultak Lvivbe és Ungvárra, az ország nyugati részén lévő két, határhoz közeli városba.

    Közel félmillió ember utazott vonattal külföldre, a legtöbben a lengyelországi Przemyślbe, Varsóba és Chełmbe mentek. Külföldi evakuációs útvonalakat szerveztek Szlovákiába, Magyarországra és Csehországba is. Ahogy arról hírt adtunk, Magyarországra közel tízezer ukrán menekült érkezett csak a tegnapi nap folyamán, akik közül a kiskorúak számára biztosítja az ország tanulmányaik folytatását.

    A vállalat közölte, hogy a további emberek evakuálására irányuló erőfeszítések folytatódnak annak ellenére, hogy pénteken egy kramatorszki vasútállomáson több mint 50 halálos áldozatot követelő támadás történt.

    A vonatokat a donyecki Pokrovszkból és Szlovjanszkból, valamint a luhanszki Novozolotarivkából indították.

  • Állatoknak szánt zöldségeket loptak el a harkivi régióban található Feldman Ökoparkból az orosz megszállók – számolt be az Unian ukrán hírportál.

    Mihajlo Liszenko, Dnyipro alpolgármestere bejelentette a Facebook-oldalán, hogy az orosz katonák sárgarépát és káposztát loptak el az éj leple alatt. 

  • A Kijevtől keletre fekvő településeken még viszonylag jól jártak az oda „felszabadítani” érkező orosz katonákkal. Zalisszja és Bohdanyivka lakói szinte már sajnálták a megfelelő felszerelés nélkül érkező megszállókat, akik elmondásuk szerint úgy néztek ki, mint a „csövesek”. Bár elmondásuk szerint nem bántották a civileket, felélték a falusiak tartalékait, majd amikor távoztak, minden értéket magukkal vittek, legfőképpen az emberek kilátásait. 

    A helyszínről Kiss Dániel kollégánk tudósít, cikkét itt olvashatja.

  • Négymilliárd eurós programot jelentett be az Európai Beruházási Bank (EBB) az ukrajnai háborús menekülteket befogadó uniós tagállamok támogatására és az alapvető szociális infrastruktúra fejlesztésére a Kiállás Ukrajna mellett elnevezésű, szombaton Varsóban megrendezett globális adománygyűjtő rendezvényen.

    Az EBB szombati, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 2022-re és 2023-ra ígért program a menekülteknek közszolgáltatásokat nyújtó kulcsfontosságú szociális infrastruktúrák fejlesztését szolgálja, beleértve a lakhatást, az iskolákat, a kórházakat és az óvodákat.

    A pénzügyi támogatás mellett tanácsadással is segítenek, ezen belül ingyenes technikai segítségnyújtással támogatják az uniós tagállamok helyi hatóságait, hogy gyorsan felmérhessék a helyi szükségleteket, és megtervezhessék, rangsorolhassák, valamint előkészíthessék a beruházásokat.

    A bank igazgatótanácsa március 22-én hagyta jóvá az Ukrajnának biztosított szolidaritási csomagját, 668 millió eurót már át is utaltak az ukrán kormánynak sürgős likviditási szükségleteinek fedezésére.

    Az EBB törekszik arra, hogy további finanszírozást nyújtson, lehetővé téve, hogy az ukrán kormány fenntarthassa az alapvető közszolgáltatásokat. Az Európai Bizottsággal együtt Ukrajnának létrehozott szolidaritási csomag részeként biztosított forrásokat a közlekedés, az energia, a városfejlesztés és a digitális projektek támogatására irányozzák elő.

    Az Ukrajna elleni orosz agresszió következtében eddig több mint 6,5 millióan kényszerültek az országon belül lakóhelyük elhagyására, és 3,8 millióan menekültek el az országból.

  • A helyi hatóságok szerint az orosz csapatok ezen a héten másodszor is salétromsavval támadtak meg tankokat a luhanszki régióban – számolt be az Independent

    Szerhij Hajdaj, a Luhanszki terület katonai vezetője egy szombati bejegyzésben azt írta:

    Ismét vegyi támadás! Rubizsnyénél az orkok ismét salétromsavval támadtak egy tankot. 

    A salétromsav súlyos égési sérüléseket okoz, súlyosabb esetben akár halálos is lehet. Hajdaj felszólította a Rubizsnye környéki lakosokat, hogy maradjanak otthon, és tartsák zárva az ablakokat és az ajtókat.

  • A korábban lefoglalt orosz műtárgyak átlépték Oroszország határát – jelentette be szombaton Oroszország Kulturális Minisztériumának sajtószolgálata.

    Három, orosz műtárgyakkal ellátott autó lépte át a finn–orosz határt, a jármű Szentpétervár és Moszkva felé tart

    – közölte a sajtószolgálat.

    A kulturális minisztérium köszönetet mondott Oroszország külügyminisztériumának, a Finnországi Orosz Nagykövetségnek és a Szövetségi Vámhivatalnak „az orosz festmények visszaszolgáltatásának megoldásához nyújtott felbecsülhetetlen támogatásért” – írja a TASZSZ.

  • Az Európai Unió újrakezdi diplomáciai jelenlétét Kijevben, miután Oroszország ukrajnai inváziója után ideiglenesen Lengyelországba helyezte át ukrán külképviseleteit – jelentette be pénteken az Európai Unió. 

    A CNN emlékeztet, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pénteken Ukrajnába utazott, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij elnökkel és ukrán tisztviselőkkel.

    Ezzel a látogatással az Európai Unió visszatér Kijevbe

    – írta közösségi oldalán Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai vezető. Hozzátette, hogy ezzel a lépéssel még közvetlenebbül és szorosabban együttműködhetnek Ukrajnával.

  • A brit miniszterelnök ma délután az ukrán fővárosban találkozott az ukrán elnökkel – számolt be a Guardian. A brit miniszterelnök azért utazott Ukrajnába, hogy személyesen találkozzon Zelenszkijjel „az ukrán nép iránti szolidaritás jeleként”.

    A kormányfők megvitatják majd az Egyesült Királyság Ukrajnának nyújtott hosszú távú támogatását, és a miniszterelnök egy új pénzügyi és katonai segélycsomagot fog ismertetni Zelenszkijjel. 

  • Korábban beszámoltunk róla, hogy Olaf Scholz német kancellár szerint a háborús bűnösöket felelősségre kell vonni. Az államfő azonban továbbvitte az Oroszország ellen megfogalmazott kritikáját, elmondta: az Orosz Föderáció elnökét birodalmi gondolkodás jellemzi – számolt be az Unian ukrán hírlap

    Olaf Scholz beszédet intézett Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, akit szerinte a XIX., XVIII., XVII. századból való gondolkozás jellemez. Felszólította az orosz elnököt, hogy haladéktalanul szüntesse be a tüzet, és vonja ki csapatait Ukrajnából. 

    Scholz szerint Putyin a „saját országa jövőjét rombolja le”. 

    A német kancellár arról is biztosította a Kremlt, hogy Berlin továbbra is szolgáltat védelmi fegyvereket Ukrajnának. Az államfő korábban azt mondta, hogy Németország bizalmas tárgyalásokat folytat az Ukrajnának nyújtott garanciákról. 

  • Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége szombati adatai szerint 4 441 663 ukrán menekült hagyta el az országot, amióta Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát – számolt be a Guardian

    Péntekről szombatra 59 347 ember hagyta el Ukrajnát, az elmenekülők körülbelül 90 százaléka nő és gyerek. Az ENSZ szerint mintegy 210 ezer nem ukrán állampolgár is elmenekült az országból.

  • Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) azt tervezi, hogy „színpadra állított videót készít” azoknak az orosz katonáknak a meggyilkolásáról, akik állítólag azért érkeztek Irpinybe, hogy „megöljék az orosz háborús bűnök szemtanúit” – jelentette be szombaton az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konasenkov vezérőrnagy.

    Megerősített adatok szerint a kijevi nacionalista rezsim újabb provokációra készül, hogy megvádolja Oroszországot civilek a kijevi régióban található Irpinyben történt lemészárlásával. Felhívom a figyelmet arra, hogy az orosz fegyveres erők egységei több mint egy hete elhagyták ezt a települést

    – mondta a vezérőrnagy. Hozzátette, minden jel arra mutat, hogy az SZBU alkalmazottai azt tervezik, hogy a Polevaja utcai városi kórház hullaházából egy Irpiny keleti peremén lévő épület alagsorába hozzák azoknak a helyi lakosoknak a holttestét, akiket az ukrán tüzérség ölt meg.

    A tábornok szerint a videóanyagot később a nyugati médián keresztül akarják terjeszteni.

  • Tatyjana Moszkalkova, Oroszország emberi jogi biztosa szombaton bejelentette, hogy 14, Ukrajnában fogva tartott orosz tengerészt engedtek szabadon – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Elmondása szerint az ukrán fegyveres erők február 24-e óta tartják fogva az Azov Konkord hajó legénységét Mariupol kikötőjében. A tengeri kijáratot elaknázták a tengerészek előtt, „elkobozták a telefonokat, laptopokat, iratokat, problémák adódtak az élelmiszer-ellátással is” – tájékoztatott Moszkalkova.

    Az ombudsman megjegyezte, hogy ez idő alatt folyamatosan kapcsolatban állt a tengerészek hozzátartozóival, az orosz védelmi minisztériumhoz és az orosz külügyminisztériumhoz is fordult a problémával, és fellebbezett az ukrán félhez ebben az ügyben.

  • Ausztria segít enyhíteni az ukrán nép humanitárius szenvedéseit, és véget vet a háborúnak – mondta Karl Nehammer osztrák kancellár, aki jelenleg Ukrajnában tartózkodik.

    Köszönjük a nyílt és őszinte beszélgetést és a meleg fogadtatást Kijevben. Ausztria tudja, mit él át most az ukrán nép. Mindent megteszünk a humanitárius szenvedések enyhítése és a háború befejezése érdekében

    – fogalmazott a kancellár közösségi oldalán. Nehammer azt tervezi, hogy ellátogat Bucsába is. Szerinte az ENSZ tagjainak tanulmányozniuk kell ezeket a bűncselekményeket, hogy a nemzetközi igazságszolgáltatás elkezdjen dolgozni rajtuk.

  • Luigi Di Maio olasz külügyminiszter az ukrajnai háborúról folytatott megbeszélést követően arról beszélt, hogy húsvét után újra megnyitják a kijevi nagykövetséget.

    Mi voltunk az utolsók, akik elhagyták Kijevet, és az elsők között fogunk visszamenni

    – mondta a politikus. Hozzátette, fokozni kell a diplomáciai nyomást, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt tárgyalóasztalhoz ültessék.

  • Nem mindennapi posztert kaptak lencsevégre egy kijevi pályaudvaron. A plakáton egy „családi fotó” látható, melynek főszereplői mindenki számára ismerősek.

    Adolf Hitler egy női alak képében van ábrázolva, míg „párja”, Joszif Sztálin a családfő. Közös gyermekükként Vlagyimir Putyin orosz elnök szerepel a képen.

    Nevess, és folytasd a harcot

    – írták a plakátra.

  • Az orosz haderő megsemmisített egy lőszerraktárt, egy MiG–29 típusú harci gépet és egy Mi–8-as helikoptert a közép-ukrajnai Poltavai terület Mirhorod városa melletti légi támaszponton – jelentette szombaton az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

    Igor Konasenkov minisztériumi szóvivő közlése szerint a Dnyipropetrovszki területi Novomoszkivszk közelében lévő nagy lőszerraktárat is megsemmisítették – írja az MTI.

    Összesen 85 ukrajnai katonai célpontot semmisítettek meg az előző nap: a lőszerraktárakon kívül két parancsnoki hadállást, három rakétavetőt és négy tüzérségi ágyút. A háború február 24-i kezdete óta pedig 650 légi járművet és több mint kétezer harckocsit, illetve páncélozott járművet. Korábban azt is megírtuk, hogy az ukrajnai háború alatt az utak mekkora részét semmisítette meg az orosz haderő.

    Dmitro Lunin poltavai kormányzó arról számolt be a közösségi médiában, hogy a mirhorodi légi támaszpontot érő orosz támadás jelentős anyagi kárt okozott, és két ember megsebesült. Egyéb részletet nem közölt. 

  • Mariupolban megállás nélkül dolgoznak az orosz mobil krematóriumok – jelentette Ljudmila Denyiszova, az ukrán legfelsőbb tanács emberi jogi biztosa.

    A biztos szerint Oroszország ukrán nép elleni népirtása mindennap újabb bizonyítékokat kap.

    A megszállók folytatják az utcák megtisztítását a holttestektől. A takarítást már elvégezték a Livoberezsnij kerületben és a központi utcákban – mondta az ombudsman. Elmondása szerint a „rasszista krematórium” a Metro bevásárlóközpont közelében van.

    A megszállók nagy hűtőszekrényeket használnak az ipari raktárakban a holttestek tárolására

    – írta Denyiszova. Hozzátette, hogy a megszállóktól felszabadított Makarivban 132 embert találtak lelőve.

  • Az Ukrajna elleni háború miatt újabb termékek exportját tiltotta meg Oroszországba és Belaruszba helyi idő szerint pénteken az Egyesült Államok – írja az MTI.

    Az amerikai kereskedelmi minisztérium közlése szerint mostantól csak külön engedéllyel exportálhatók Oroszországba és Belaruszba különféle műtrágyák, csővezetékeknél használt csapok, csapágyak, egyéb alkatrészek, nyersanyagok és vegyszerek is. A szabályozás viszont a gyakorlatban teljes tiltást jelent, mivel a kormányzat azt is közölte, hogy nem fogja megadni az engedélyt ezeknek a termékeknek a kiviteléhez. 

    Az amerikai kormány azt is megtiltotta, hogy amerikai gyártású, de fehérorosz tulajdonú, üzemeltetésű vagy fehéroroszok által bérelt repülőgépek berepüljenek Belaruszba, válaszul arra, hogy Minszk támogatja Oroszország Ukrajna elleni agresszióját.

  • Az EU-országok leállították az Oroszországban és Belaruszban nyilvántartásba vett járművek áthaladását – jelentette az orosz szövetségi vámszolgálat.

    Az orosz Szövetségi Vámszolgálat arról tájékoztat, hogy 2022. április 8-tól az Orosz Föderációval és a Belarusz Köztársasággal határos európai uniós országok vámhatóságai az ötödik szankciócsomagra hivatkozva leállították az ezekben az országokban nyilvántartásba vett járművek behozatalát az EU-ba

    – idézi a közleményt a TASZSZ.

  • Az orosz tömegtájékoztatás felügyeletéért, ellenőrzéséért és cenzúrájáért felelős Roszkomnadzor azzal a követeléssel fordult a Google-hoz, hogy vonja vissza a Duma TV korlátozását a YouTube-on.

    Az állami szerv YouTube-csatornájának blokkolása akadályozza az információk terjesztését és az azokhoz való szabad hozzáférést – idézi a felügyelet közleményét a TASZSZ.